Délka kabelů baterie

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
mior
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od mior »

coro píše:4: Elyt kondíky sú všade. Ak by boli tak poruchové a nebezpečné, padali by sme všetci každý tretí let..

Taktak!
Keby boli elyty také nespoľahlivé, tak by sme ešte liezli po stromoch. Veď aj skutočné lietadlá majú v sebe asi 10 kilogramov kondíkov...
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
mior
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od mior »

Neviem, kde elektrolytické kondenzátory prišli k tej zlej povesti, ktorú im mnohí
modelári prisudzujú. Takmer v každom elektronickom zariadení je niekoľko
elektrolytických kondenzátorov a keby naozaj boli až také poruchové ako sa hovorí,
tak potom ako coro správne napísal, všetky modely by neustále padali. A pritom
modelárstvo je len omrvinka zo spektra elektroniky, kde sa elektrolyty používajú.

Pracujem denno-denne (číselne vyjadrené 7/7) s elektronikou a len jeden-jediný raz
sa stalo (asi pred 25 rokmi), že elektrolyt, ktorý bol pred chvíľou funkčný, tak bol
naraz (asi naozaj vplyvom vibrácií od spaľovacieho motora) skratovaný. Elektrolyty
skôr trpia stratou kapacity, tzv. vysýchaním. Ale tu veľmi záleží na podmienkach, v
akých pracujú: teplo a vysoké špičky nabíjacích (vybíjacích) prúdov životnosť
elektrolytu výrazne skracujú. (neoficiálna štatistika jednej opravovne spotrebnej
elektroniky: v televízoroch zhruba po 5 až 7 rokoch elektrolyty "húfne odchádzajú".
Teplota v televízore, mnohohodinové každodenné používanie a princíp činnosti
impulzných zdrojov to zrejme majú na svedomí.) V modelárstve majú "najťažší život"
zrejme kondenzátory v striedavých regulátoroch, ale dlhotrvajúca činnosť pri vyšších
teplotách im až tak nehrozí a neodchádzajú až tak "húfne", o čom svedčí aj článok

http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... -starnutia

Takže pracovné podmienky elektrolytov v zapojení, ktoré je tu prejednávané,
sú oproti tomu niečo v zmysle: "pohoda, klídek, tabáček". Navyše pri použití
vicerých kondenzátorov (napr. pri každom serve) aj vyschnutie niektorého z nich
činnosť celého zapojenia vôbec nedegraduje. Taktiež by stálo za to, dať do pomeru
životnosť elektrolytov a životnosť modelu. Ak mi nejaký model vydrží sedem rokov
(čiže moje modely budú padať len "zásluhou" elektrolytov a nie mojich "šikovných"
rúk), usporiadam veľkolepú oslavu.
JMalik

#18 Příspěvek od JMalik »

mior píše:
coro píše:4: Elyt kondíky sú všade. Ak by boli tak poruchové a nebezpečné, padali by sme všetci každý tretí let..

Taktak!
Keby boli elyty také nespoľahlivé, tak by sme ešte liezli po stromoch. Veď aj skutočné lietadlá majú v sebe asi 10 kilogramov kondíkov...

Ten
"jeden notorický "diskutér" celú tému spochybnil otázkou: "Proč? "

jsem byl já a zajímalo mě, proč dát kondenzátor při napájení RX z přijímačovek při délce napájecího vedení cca 0,5m.
Nemá to žádný vliv, proti vedení 10cm dlouhém. (Bavíme se stále o napájení RX z přijímačovek) na obyklém průřezu napájecího vedení.
O tom, jestli dávat kondenzátory k servům už tady byla řeč.
Pro fasst s odděleným napájením serv a solidní serva nejsou potřeba. Pro Duplex ve stejném uspořádání také ne. Ani Spektrum to nepotřebuje....a další.
Takže pokud se má tímhle způsobem řešit funkčnost nějakého systému, tak bych se zamyslel nad kvalitou komponentů.
(K těm deseti kilogramům kondenzátorů v současných instalacích moderních letadel Ti mohu říct jediné. Seznam se s tím, podívej se podle svých možností jak vypadají ty instalace, kabely, konektory..... a přepočítej kondenzátory - elektrolytické)
JMalik

#19 Příspěvek od JMalik »

machýrek píše:To nejsou pohonné accu a régl,ale přijímačovky a přijímač u spalováku,nebo to musí být i tam? Potom kde?Někde v půlce? Díky M.

to mior,
stále trváš sem do tohoto na těch kondenzátorech?
machýrek
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od machýrek »

Ještě pro doplnění,používám přijímač Hitec HFD-08RO 40 MHz ,serva Graupner C-577,bat.NiCd VSE 4,8V 940mAh ,průřez vodičů od bat.cca 0,75mm2 ,ovšem připojeno přez standardní vypínač aku ,který má pruřez určitě menší :oops:
JMalik

#21 Příspěvek od JMalik »

machýrek píše:Ještě pro doplnění,používám přijímač Hitec HFD-08RO 40 MHz ,serva Graupner C-577,bat.NiCd VSE 4,8V 940mAh ,průřez vodičů od bat.cca 0,75mm2 ,ovšem připojeno přez standardní vypínač aku ,který má pruřez určitě menší :oops:

Jaké konkrétní letadlo to je?
machýrek
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od machýrek »

F-20 tigershark ,je v galerii . Je to tak přiblblý letadlo,že je to všude daleko,i k servům jsou ještě 30-45 cm prodlužováky :( .Ještě můžu přendat přijímač dopředu k aku (origo řešení je umístění v ocase)a nastavit kabely k servům sop a vop .Prodlužováků se tak jako tak nezbavím :cry:
JMalik

#23 Příspěvek od JMalik »

Když tam narveš kondenzátory, tak sepnutím toho mechanického vypínače tam v okamžiku zapnutí poteče zkratový proud, než se ty kondíky nabijí. Při každém zapnutí tam ten proud bude až jednou spadneš na vypínač (na který by jsi mohl spadnout v tom spalováku později :lol: ).
Kondenzátory nikdo obviňovat nebude. V tomhle případě přežijí asi vypínač.
machýrek
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od machýrek »

Ok,co je tedy menší zlo,prodloužit kabely k servům cca 30-45 cm ,nebo ten delší kabel k baterii .Omlouvám se,jestli se blbě ptám ,ale jsem stále začátečník:P
JMalik

#25 Příspěvek od JMalik »

coro píše:
Celeron píše:.... Takze mi ted prosim jmenujte jedinny smysluplny duvod, proc je tam davat.
Jirka

1: Rex5+ príjmač je použiteľný v malých modeloch kde nejaké zdvojenie napájania nemá moc priestor a poriadne príjmačovky už vôbec. S niektorými servami mi kopal ako splašená koza, po zasunutí elyt kondíku 470mikro 10V kopať prestal.
2: Malé príjmače (pre malé modely...) Spektrum bez kondíku padalo oveľa viac ako s kondíkom.
3: m2 možno napíše ako bojoval s Bec na Spin regli a kopalo a kopalo a nič nepomáhalo (na príjmačovky miesto v trupe nemal), až použil ten nezmyselný kondík - a nekope.
4: Elyt kondíky sú všade. Ak by boli tak poruchové a nebezpečné, padali by sme všetci každý tretí let..

1: nedávat ten podělaný Rex o kterém se to ví, když jde dát bezproblémový Schulze.
2: Stačí dostatečně tvrdé napájení. Není problém v přijímači, ale v BECu reglu.
3: to samé jako 2:
4: O jejich spolehlivosti se nebudu dohadovat, na to je statistika poruchovosti součástek používaných v aplikacích a ne domněnky tady.
Za další by mě moc zajímalo, jak je fakticky připojíš na serva. ( RX neřeš, protože napíšeš, že je nastrčíš do volného konektoru a v případě obsazení kanálů je podobný problém jako u serv.)
mior
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od mior »

Spoľahlivosť elektrolytov je spochybňovaná teraz (Celeron) a bola
spochybňovaná aj keď sa písalo o ich pripojení k servám. Dôvod používania
elektrolytických kondenzátorov zapojených tesne pri servách je uvedený tu:
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?sho ... ky&idc=134

V mojom argumente o 10 kg kondíkov v skutočných lietadlách som nikde
nespomenul inštalácie, káble a konektory. Tam sa skutočne nepoužívajú. Ale v elektronike lietadla používané isto sú. Každý počítač ich má, lebo musí! A že je tých počítačov v skutočnom lietadle dosť, nebudeme asi polemizovať. Že sa elektrolytické kondenzátory úplne bežne používajú vo vojenských elektronických zariadeniach (aj leteckých), to viem tak povediac z prvej ruky (keď sa nad tým zamyslím, tak vlastne z nultej ruky - čiže priamo od seba - ako tvorca niekoľkých vojenských zariadení).
Spoľahlivosť elektronických súčiastok sa (laicky povedané) vyjadruje
priemerným počtom hodín, počas ktorých tá-ktorá súčiastka dokáže fungovať bez poruchy. Som veľmi zvedavý, aké číslo JMalik na elektrolyty
"vytiahne" a ktorý že model sa (odlietanými hodinami) tomu číslu aspoň z
diaľky priblíži.
Našou a myslím, že aj coro-vou snahou bolo pomôcť tázateľovi vyriešiť tú
situáciu, v ktorej sa nachádza a nie ho presvedčiť, že keby bol dostatočne
múdry, tak by sa nachádzal v situácii úplne inej. Napr. že by mohol náhle
zbohatnúť a namiesto Rexíka, ktorého doma má, by mal začať používať
Schulze. Namiesto tých serv, čo má, by mal začať používať serva iné, oveľa
spoľahlivejšie (a aj oveľa drahšie), namiesto batérií NiCd VSE, ktoré má,
by mal použiť dostatočne tvrdé napájanie, namiesto káblov, ktoré už má
natiahnuté, by to mal všetko vytrhať a použiť platinovo-iridiové
supravodivé tyče palcového prierezu, namiesto modelu F-20 Tigershark
(ktorý má) by mal .... (žeby Sebart?). Keby bol napísal, aký má vysielač,
tak by sa isto našiel nejaký dobrák, ktorý by mu bol láskavo oznámil, že
je to pekný "shit" a mal by si kúpiť niečo za 25 tisíc Kč.
Hold, nie sme všetci milionári a pri troche snahy a nenáročných
opatreniach, aj ten "opľutý" Rexík mu môže poslúžiť na nerozoznanie od
Schulze.
Snažili sme sa priniesť pomerne podrobné a rozsiahle zdôvodnenie,
"podoprené" reálnym meraním v podmienkach čo najviac podobným situácii
tázateľa. Nepomohlo ani coro-vo výstižné doplňujúce vysvetlenie a
spomenuté skúsenosti z praxe. Aj tak to všetko bolo hodené do vreca s
nápisom: "Domnienky".
Chudák "machýrek" teraz nevie, čomu veriť. Môj návrh: vyraď vypínač a
zapínaj konektorom, alebo môžeš použiť vypínač tzv. prepojkového typu
(miesto vypínača je silový konektor, do ktorého sa zasúva protikus so
skratovacou prepojkou). A isto sa nájdu aj ďalšie nenáročné a lacné
riešenia.

Nakoniec si dovolím ešte jednu analógiu:
Áut sa na svete vyrába mnoho - od najlacnejších po super drahé limuzíny. Každý si kúpi to, ktoré sa mu páči, ale hlavne na ktoré má peňaženku. A každé auto má nejaké neduhy a nedokonalosti. Ak si niekto kúpi VW a bude sa pýtať, ako odstrániť takú či onakú chybu, tak rada typu "mal si si kúpiť mercedes" je mu asi tak platná, ako mŕtvemu zimník. On už nemôže auto predať, lebo by asi na druhé nemá!!! Ale drobná rada typu "urob toto či toto a bude to funkčné" - tá mu pomôže oveľa viac.
A preto aj tu v týchto diskusiách by sme mali radiť ako problém odstrániť (za málo peňazí) a nie byť múdry, že kúpil blbosť.
JMalik

#27 Příspěvek od JMalik »

mior píše:.............

Napsal jsi toho mnoho, tak se vyjádřím jenom k tomu nejzákladnějšímu.

- 10kg kondenzátorů v moderních letadlech je hovadina.
Jestli si myslíš , že obdoba toho PC co máš na stole je v Boeingu, tak jsi vedle.
- na to, že ze zdroje poteče zkratový nabíjecí proud do kondenzátorů nereaguješ
- o spolehlivosti součástek vypínače, konektory, kondenzátory, potenciometry....je zbytečná diskuse, jsou pro to statistická data a nechce se mi tady matematicky polemizovat o tom, jaké jsou potom ty pravděpodobnosti pro 1,2..10 kondenzátorů.
- vůbec nic nemám proti tomu, že někdo má peníze právě na toho Rexíka a dá ho do levného kuličkoletu. Ale když dá toho Rexe do éra se spalovákem co se tady diskutuje a bude trvat na tom, že to cuká, jsou s tím problémy a odmítá koupit jiný, protože je o pár stovek dražší, tak mu není pomoci. Dojde na ty pochybné bastly s dalšími problémy.
Jesli si myslíš, že ten: ".....ten "opľutý" Rexík mu môže poslúžiť na nerozoznanie od Schulze..... ",
tak je o tom s Tebou zbytečná diskuse, protože to vidíš jako DoDo ignorant.
coro

#28 Příspěvek od coro »

Ten príklad s Rex5 nebol o tom že to je Rex, ale o tom že bordel v napájaní som mal a poriadny, a ani som o tom netušil.

Kedysi keď m2 riešil kopanie ktoré vyriešil kondík, skúšal som čo urobí Multiplex IPD.
Zistil som že kopne aj ten. No nedalo mi to a pripojil som servotester so samostatným napájaním a skok v napätí som poslal len do serva, a koplo aj SAMOTNÉ SERVO.
Tekže polemiku o tom či napätie má byť hladké nielen pre príjmač, ďalej nebudem komentovať.

Potom je tu ešte vývoj polovodičov a na ten sa zabúda. Dnes má každé aj šmejdové servo elektroniku s oveľa výkonnejšími polovodičmi, a coreless motor (cievka bez poriadneho jadra). A mnohé to ešte podčiarknu ušetrením na filtrácii.
- Takže už kope aj to čo 10 rokov nekopalo. Že 19g servá budú žrať 2,1A v špičkách, by jeden nepredpokladal - ale mám tu také na stole a bojím sa ich dať do modelu.

Napríklad existujú Sanyo Eneloop baterky - super by boli na príjmač, ale fakt majú odpor a také prúdy neudržia. Veď to ani ten servokonektor ktorým sa normálne príjmač so servami napája.
Ano môžme všetci naliexť letovačkami do príjmačov a nabastliť tam 1mm silikon káble, ok, to je čisté riešenie... ale pre ostatných, je jediná rada : nech si pozrú na osciloskope napätie na príjmači pri kvedlaní servami.
"Čo chceš mať urobené poriadne, musíš si urobiť sám".
JMalik

#29 Příspěvek od JMalik »

coro píše:Ten príklad s Rex5 nebol o tom že to je Rex, ale o tom že bordel v napájaní som mal a poriadny, a ani som o tom netušil.

Kedysi keď m2 riešil kopanie ktoré vyriešil kondík, skúšal som čo urobí Multiplex IPD.
Zistil som že kopne aj ten. No nedalo mi to a pripojil som servotester so samostatným napájaním a skok v napätí som poslal len do serva, a koplo aj SAMOTNÉ SERVO.
Tekže polemiku o tom či napätie má byť hladké nielen pre príjmač, ďalej nebudem komentovať.

Potom je tu ešte vývoj polovodičov a na ten sa zabúda. Dnes má každé aj šmejdové servo elektroniku s oveľa výkonnejšími polovodičmi, a coreless motor (cievka bez poriadneho jadra). A mnohé to ešte podčiarknu ušetrením na filtrácii.
- Takže už kope aj to čo 10 rokov nekopalo. Že 19g servá budú žrať 2,1A v špičkách, by jeden nepredpokladal - ale mám tu také na stole a bojím sa ich dať do modelu.

Napríklad existujú Sanyo Eneloop baterky - super by boli na príjmač, ale fakt majú odpor a také prúdy neudržia. Veď to ani ten servokonektor ktorým sa normálne príjmač so servami napája.
Ano môžme všetci naliexť letovačkami do príjmačov a nabastliť tam 1mm silikon káble, ok, to je čisté riešenie... ale pre ostatných, je jediná rada : nech si pozrú na osciloskope napätie na príjmači pri kvedlaní servami.
"Čo chceš mať urobené poriadne, musíš si urobiť sám".

- co chceš mít pořádné si takové kup a nezkoušej vytunit šmejd
- Eneloopy jsou velmi dobré do TX. Absolutně nepoužitelné pro RX a oddělené napájení výkonných serv
- jesliže máš "bordel v napájení" a řešíš to úspěšně kondenzátorem, tak k tomu není slov
machýrek
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od machýrek »

Pánové,hlavně klid :P ,já přece nemám žádného Rexe,nebo to berete tak ,že rex a Hitec HFD-08RO je totéž? Asi jo,ale tuto kombinaci používám i v jiném modelu a zatím jsem s rušením neměl žádný problém,jen jsem zatím nemusel řešit délkou vodičů ať už od aku nebo serv.Možná jsem natvrdlej,ale když přesunu přijímač k aku a ke 4 servům kabely nastavím na cca 50 cm ,tak to bude v pohodě ,ne? A nekamenujte mě,díky :wink: Už tak z toho mám hlavu jak pátrací balón.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“