zdzd píše:I dobrý právník bude ve stejné sitaci, jako bojovat za člověka, který z pátého patra pustil někomu na hlavu bowlingovou kouli. Taky to půjde dost blbě
Akože by ňou trafil pilota keď mu poletí ožralý popod okná?
No pardon. Ale to sa stalo a zomreli dvaja - a na zrážku s modelom asi ešte nikto.
Nemalo by sa najprv uzákoniť, že by piloti museli "fúkať"?
Dovolím si čosi citovať, mali by ste si to možno prečítať :
Základní ustanovení
* Charakterizuje Českou republiku jako svrchovaný, jednotný a demokratický právní stát založený na úctě k právům a svobodám člověka a občana.
* Statní moc může (a musí) konat pouze v případech, mezích a způsoby danými zákonem.
# Každý může dělat, co zákon nezakazuje a nikdo nesmí být nucen dělat to, co zákon neukládá.
...
# Politická rozhodnutí vycházejí z vůle většiny, ale dbá se ochrany menšin.
.....
ano je to z Vašej ústavy. A aj v našej to je.
Ak to vyzerá že vystupujem proti PILOTOM, tak prepáčte, to nechcem, a ani samozrejme nechcem aby ktokoľvek bol akokoľvek ohrozený.
- To že z motorového lietadla dopredu nevidno ani trt, aj keď je to dosť veľké a je ideálna viditeľnosť (aby to tam niekto videl riadiť zo zeme), ma prekvapilo. Beriem to aj tak že treba sledovať prístroje a na pozeranie pred seba asi nezostane čas.
OK, vďaka týmto rečiam som sa poučil. - ale motorák, ak letí slušne a nevynorí sa spoza baráku, je v takom počasí vidno aj počuť z veľkej diaľky takže sa odpraceme ľahko a nemá čo hroziť.
Len neviem čo keby "to" čo sa tvárite že je model, tam letelo naozaj samo a volalo sa UAV.
- Naopak reči o blaníku či padáku mi pripadajú choré, modely bežne lietajú rýchlejšie.
A je to teda len o slušnosti že či sa modely odpracú - na to stačila jedna poznámka " riadené modely (aj pod 20kg) sa povinne včas odpracú" - prípadne definovaná minimálna vzdialenosť. V zornom poli modelára by lietadlo za tých podmienok bolo v pohode včas s úplnou istotou.
Problém by som skorej videl u neriadených modelov, alebo ak tam nie je dodržaný optický kontakt s modelom.
Povinnosť mať nejaký radar a uhnúť sa aj pre malé UAV? To ale zas niekto nebude rád čítať..
Vadí mi to tlachanie ktoré je podľa mňa úplne odveci, a snaha obmedzovať slušných ľudí úplne zbytočne, bezdôvodne, hlavne preto pretože sa prípadný blb čo narobí problémy určite na vyhlášky zvysoka vykašle. (tu nejde vôbec o výšku, ale o to že sa neuhne, napríklad aj v 200 metroch!!!)
Problémy ktoré sa spomínajú, nastávajú v menšej výške než o akej sa tu hovorí.
Zaujímalo by ma aj v akej výške mal JMalik problém s modelom - príliš vysoko alebo 8km ďaleko? A že čím to v tej dobe riadili na takú vzdialenosť.. A prečo sa model neuhol??
Hm.... to se mi nelíbí .. zakážeme zákonom?