Výška do které smí model.

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
Drondys

Re: výška

#16 Příspěvek od Drondys »

zdzd píše:
Drondys píše:A dodnes ty změny neprošly a hranice 20 kg nebyla prolomena.

Což je ti ovšem úplně k prdu. Protože až se srazí model se skutečným letadlem nebo čumilem, bude na vině naprosto jistě modelář. A ponese zodpovědnost bez ohledu na výšku či hmotnost. Překročení jakýchkoliv limitů bude jistě přitěžující oolností. Jejich dodržení polehčující okolností nebude.

A je úplně jedno, jestli ke srážce dojde zatměním mozku, vykloubením pracek, nebo úmrtím elektroniky.

Tak tím bych si vůbec nebyl jist. V oblasti práva je dneska možné ledacos a takový modelář s dobrým právníkem může bez větších problémů položit na lopatky i státního zástupce. Doby totality kdy byl výsledek toho či onoho soudního sporu předem jasný jsou naštěstí dávno ty tam. Dnes nikdo nemá jisté, jestli spor vyhraje nebo prohraje a zásady jako řídit se selským rozumem nebo dokonce logikou ty mají v oblasti práva jen pramalou váhu. :wink:
JMalik

#17 Příspěvek od JMalik »

Drondys píše:..................

Model přesnou definici v zákonu č. 49/1997 Sb. nemá. Ale přesto s tím legislativa pracovat umí velmi dobře. K výkladu takového zákonem nedefinovaného pojmu se přistupuje dle obecného chápání jeho významu.
Drondys

#18 Příspěvek od Drondys »

JMalik píše:Model přesnou definici v zákonu č. 49/1997 Sb. nemá. Ale přesto s tím legislativa pracovat umí velmi dobře. K výkladu takového zákonem nedefinovaného pojmu se přistupuje dle obecného chápání jeho významu.

To dokáže dobrý právník vhodně ohnout k obrazu svému a nezřídka se mu podaří přesvědčit soud o tom, že dle obecného chápání významu jsou třeba i 2 + 2 = 5 apod. :lol:
zdzd

#19 Příspěvek od zdzd »

I dobrý právník bude ve stejné sitaci, jako bojovat za člověka, který z pátého patra pustil někomu na hlavu bowlingovou kouli. Taky to půjde dost blbě
coro

#20 Příspěvek od coro »

pkotatko píše:Inak bocian biely ( čáp ) točí termiku niekedy vyše 1000m a pri rozpäťí 2m váži cca 4,5kg.
Asi mu nikdo neřekl že tam nemá co dělat..........

ON tam práve že má čo robiť - on jediný je tam doma.
(teda vtáci všeobecne, aj kačky, husi....).
Dúfam že nikoho z úradníkov nenapadne "to" vystrielať..
JMalik

#21 Příspěvek od JMalik »

midge napsal v popisu toho letu:

....Když jsem byl ve 1300 m, řekl jsem si, že bych to mohl zkusit jet ještě výš a překonat svůj osobák. S přibývající výškou se rychlost stoupání stále zvyšovala. Kolem 1350 m jsem začal mít problémy s viditelností modelu........... I v těch 1400 m jsem stále ještě dobře kontroloval směr letu a podle velikosti siluety kontroloval dokonce i náklon, protože Volcano samo náklon nedrží a musí se neustále hlídat. Už se mi ale stávalo, že jsem třeba 3 vteřiny model neviděl. Rozhodl jsem se jít do 1500......

Potom je jeho vysvětlení v posledním příspěvku, než to TomasC zamknul.

Napsal jsem k tomu svůj názor (zjednodušeně řečeno, že se mi nelíbí tyhle nekontrolované výškové lety - a létání 8km daleko na kameru v jiném vlákně), protože jsem se před patnácti lety za podobné situace srazil s modelem.
Protože jsem všechny své argumenty vyčerpal (mimo jiné i k tomu bocianovi, divokým husám ve 4000....) tak je to z mé strany asi všechno.
Drondys

#22 Příspěvek od Drondys »

zdzd píše:I dobrý právník bude ve stejné sitaci, jako bojovat za člověka, který z pátého patra pustil někomu na hlavu bowlingovou kouli. Taky to půjde dost blbě

Nejprve by zcela zdiskreditoval/zpochybnil veškeré svědky (pokud by nějací existovali). Pak by se postaral o to, aby nebyly připuštěny žádné důkazy, které by mohly vážněji ohrozit jeho mandanta (dost často na to stačí dokonce i různá nedodržení předpisů a právně předepsaných postupů při získávání důkazů apod.). Pak by získal ať už jakýmkoli způsobem nějaké důkazy o tom, že případné otisky obžalovaného se na tu kouli dostaly jen shodou okolností a v jiné době a pak už by jen suše přesvědčil soudce o tom, že obžalovaný vlastně s tím shozením koule neměl vůbec nic společného a že to byla ve skutečnosti sebevražda nebo pokus o sebevraždu tj. že si tam tu kouli poškozený vlastně sám nastražil takovým způsobem aby na něj spadla. :lol:

Takový právník dokáže zcela bez skrupulí obhájit kohokoli. Slyšel jsem už i přirovnání, že dobrý právník je ten, který by bez mrknutí oka dokázal u soudu z boha udělat ďábla a naopak, a to navíc ještě takovým způsobem, že by mu za to i hluboce věřící křesťané hlasitě provolávali ovace (pozn. tedy pokud by u toho soudu nějací byli přítomni). :twisted: :twisted: :twisted:

A pro takového právníka by jistě nebyl žádný velký problém přesvědčit soudce o tom, že se v případě kolize onoho modelu s letadlem jednalo třeba o tzv. "zásah vyšší moci" v tom smyslu, že k vystoupání do letové hladiny letadla a následné kolizi došlo v důsledku nepředvídatelné závady modelu, za kterou obžalovaný modelář nenese odpovědnost. :wink:
Naposledy upravil(a) Drondys dne úte 03.08.2010 1:23, celkem upraveno 7 x.
Drondys

#23 Příspěvek od Drondys »

coro píše:
pkotatko píše:Inak bocian biely ( čáp ) točí termiku niekedy vyše 1000m a pri rozpäťí 2m váži cca 4,5kg. Asi mu nikdo neřekl že tam nemá co dělat..........

ON tam práve že má čo robiť - on jediný je tam doma.
(teda vtáci všeobecne, aj kačky, husi....).
Dúfam že nikoho z úradníkov nenapadne "to" vystrielať..

No to si piš, že jo a budou je kosit naši armádní piloti rovnou z Grippenů. Konečně se ty nebohé stroje někde uplatní. :lol:

Jako by to už slyšeli ve sluchátkách: "Letko, vyčistěte letový koridor!!!" :twisted:
coro

#24 Příspěvek od coro »

zdzd píše:I dobrý právník bude ve stejné sitaci, jako bojovat za člověka, který z pátého patra pustil někomu na hlavu bowlingovou kouli. Taky to půjde dost blbě

Akože by ňou trafil pilota keď mu poletí ožralý popod okná?
No pardon. Ale to sa stalo a zomreli dvaja - a na zrážku s modelom asi ešte nikto.
Nemalo by sa najprv uzákoniť, že by piloti museli "fúkať"?

Dovolím si čosi citovať, mali by ste si to možno prečítať :
Základní ustanovení

* Charakterizuje Českou republiku jako svrchovaný, jednotný a demokratický právní stát založený na úctě k právům a svobodám člověka a občana.
* Statní moc může (a musí) konat pouze v případech, mezích a způsoby danými zákonem.

# Každý může dělat, co zákon nezakazuje a nikdo nesmí být nucen dělat to, co zákon neukládá.
...
# Politická rozhodnutí vycházejí z vůle většiny, ale dbá se ochrany menšin.

.....

ano je to z Vašej ústavy. A aj v našej to je. :)

Ak to vyzerá že vystupujem proti PILOTOM, tak prepáčte, to nechcem, a ani samozrejme nechcem aby ktokoľvek bol akokoľvek ohrozený.

- To že z motorového lietadla dopredu nevidno ani trt, aj keď je to dosť veľké a je ideálna viditeľnosť (aby to tam niekto videl riadiť zo zeme), ma prekvapilo. Beriem to aj tak že treba sledovať prístroje a na pozeranie pred seba asi nezostane čas.
OK, vďaka týmto rečiam som sa poučil. - ale motorák, ak letí slušne a nevynorí sa spoza baráku, je v takom počasí vidno aj počuť z veľkej diaľky takže sa odpraceme ľahko a nemá čo hroziť.
Len neviem čo keby "to" čo sa tvárite že je model, tam letelo naozaj samo a volalo sa UAV.

- Naopak reči o blaníku či padáku mi pripadajú choré, modely bežne lietajú rýchlejšie.
A je to teda len o slušnosti že či sa modely odpracú - na to stačila jedna poznámka " riadené modely (aj pod 20kg) sa povinne včas odpracú" - prípadne definovaná minimálna vzdialenosť. V zornom poli modelára by lietadlo za tých podmienok bolo v pohode včas s úplnou istotou.
Problém by som skorej videl u neriadených modelov, alebo ak tam nie je dodržaný optický kontakt s modelom.
Povinnosť mať nejaký radar a uhnúť sa aj pre malé UAV? To ale zas niekto nebude rád čítať..

Vadí mi to tlachanie ktoré je podľa mňa úplne odveci, a snaha obmedzovať slušných ľudí úplne zbytočne, bezdôvodne, hlavne preto pretože sa prípadný blb čo narobí problémy určite na vyhlášky zvysoka vykašle. (tu nejde vôbec o výšku, ale o to že sa neuhne, napríklad aj v 200 metroch!!!)
Problémy ktoré sa spomínajú, nastávajú v menšej výške než o akej sa tu hovorí.

Zaujímalo by ma aj v akej výške mal JMalik problém s modelom - príliš vysoko alebo 8km ďaleko? A že čím to v tej dobe riadili na takú vzdialenosť.. A prečo sa model neuhol??
Hm.... to se mi nelíbí .. zakážeme zákonom?
pepin

#25 Příspěvek od pepin »

To,že si Midge muže většinu z vás strčit do prdele by snad ještě nemuselo védst k nějakému omezení,To vážně neunesete že někdo dokáže víc nežli někdo jiný?Šetřete kameny,zítra dá třeba někdo 1600m,tak at máte čím házet.Tisíce idiotum zmizel easy star ve stoupáku a vaše reakce,přestože létá někde v oblacích dodnes je TO JE MI TE LÍTO,ledva udělá někdo vědomě svuj osobní rekord s uspěšným závěrem včetně kontroly letu a nácvikem bezpečných sestupných manévru v případě jakéhokoli problému tak s tím má někdo problém?

Já osobně s utažením zákonu nemám problém a stavím se k ním čelem a přijímám je tak jak přicházejí,dříve jsem jezdil do hospody na kole,ted,když hrozí odebrání řidičáku i zajízdu na kole nevidím duvod šlapat-případně to kolo tlačit a jedu klidně autem,výsledek bude stejný,tak co se namáhat šlapáním.

Ted trochu osobně,doufám že tě J malíku potkám na letošní halové soutěži,není třeba stát nestraně v koutě a teoretizovat o případné srážce horkovzdušného přáníčka a ohořelé celé zeměkoule kdy je vcelku jasné,že pokud ta svíčka bude hořet,tak ten balon asi nespadne a pokud ano,tak asi stejně zhasne.

trochu jsem odbočil,nicméně bych se rád poměřil se svými chabými skušenostmi s tvými 5000 přízpěvky na rc manii v rc létání,Dost mi to napoví co asi tak zvládneš ve skutečném letadle,pokud nastane jakýkoli problém

To nic nemění na tom,že se snad po prázdninách stavím a snad dáme mimo piva i ten let :lol:
pepin

#26 Příspěvek od pepin »

Jinak většina sportu,je dle mého názoru postavena na jediném,na adrenalinu,což neznamená nic jiného,nežli překonávání překážek,hledání limitu a zdolání nebezpečí,je uplně jedno,kdo a kde to odstřihne,vždy pujde navodit stejný pocit někde jinde a vždy ho budeme vyhledávat,ne všichni patří do této skupiny,ale ti co ano, tak si ho vždy najdou,zákaz nezákaz,dárci orgánu jsou prostě potřeba,bez zdravých mrtvých to fungovat nebude a pokud má někdo pocit že modeláři jsou dodavatelé-zprostředkovatelé jedni z nejrenomovanějších,tak s nim bych fakt na to pivko zašel,ten to musí mít fakt rozdaný :lol:
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od JirkaA »

Já osobně s utažením zákonu nemám problém a stavím se k ním čelem a přijímám je tak jak přicházejí,dříve jsem jezdil do hospody na kole,ted,když hrozí odebrání řidičáku i zajízdu na kole nevidím duvod šlapat-případně to kolo tlačit a jedu klidně autem,výsledek bude stejný,tak co se namáhat šlapáním.

Drobnej rozdíl je v tom, že když sletíš nalitej z kola, rozbiješ tlamu jen sobě, zatímco když pojedeš nacamranej autem, můžeš bez problémů zramovat někoho jinýho. Jestli to vidíš jako nepodstatnej rozdíl se stejným výsledkem, je mi tě docela líto. Vony ty dopravní předpisy patrně primárně vznikají nikoli proto, aby měl policajt důvod někomu sebrat papíry, ale pro to, aby ty slušný bylo možný nějakým způsobem aspoň částečně chránit před hovady, kteří mají v palici vypatláno. Kdyby se řídili rozumem všichni, nebyl by předpis potřeba.
OK2WY
pepin

#28 Příspěvek od pepin »

tak specielně tento zákon-sebrání řidičského prukazu při jízdě na kole pokud si po obědě dáš jedno pivo je pouze buzerace ,alkohol sám o sobě jízdu neznemožní a je právě velice pravděpodobné že tím kolem jiným zpusobíš mnohem menší škodu,nežli jízdou autem.Čím víc utaženějších nařízení,tím více lidí bude ignorovat komplet všechny nařízení.Neštastné udalosti se stávat budou,vždy se najde někdo v nesprávnou dobu na nesprávném místě,to už rovnou mužeme debatovat o tom,že kdo někdy s modýlkem praštil o zem,tak kdyby na tom místě někdo stál,mohl mu zpusobit uraz.Chápu že jsou zde pouze slušnáci co než ráno vstanou z postele,řádně nastudují zákoník povoleného a zakázaného,asi by dost z vás nakonec v případě nějakého závažného urazu vyžadujícího rychlé ošetření mnohé přehodnotili pokud by někdo po jednom malém pivu odmítl odvést vás k ošetření-seš blbej,uřízl sis ruku na cilkurálce,tak to máš smolíka,já měl pivo,takže počkej nežli to ze mě vyprchá.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od kocour »

Tyhle debaty jsou zajímavé, ale na omezujících předpisech se už dlouho pracuje, jejich původní verze už měly platit. V jiných zemích existují a tady asi nevznikne oáza svobody v poušti obecné buzerace. Původní Bezpečnostní opatření vzniklo za nezájmu Modelářského svazu. To naštěstí bylo zrušeno a dnes ČMMA i Mod. svaz se jednání účastní. Zatím v původní verzi Doplňku X je stanovena max. výška 100m, s tím, že mohou být povolené výjimky - někde a pro někoho. S tím zástupci modelářů nesouhlasí a jedná se dál, zatím, nevím podle čeho, by neměly být problémy s výškou do 300 m. Je asi pravda, že nějaké výslovné omezení výšky pro modely letadel neexistuje. Pokud by ale došlo ke střetu či bezprostřednímu ohrožení, nastupují paragrafy třeba o obecném ohrožení atd. Takže zatím je jediná rada :"Lítejte tak, aby nebyl průs... ale i tak, aby si nikdo nemusel na hrozící průs... stěžovat".
Naposledy upravil(a) kocour dne úte 03.08.2010 12:01, celkem upraveno 1 x.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
kocour
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od kocour »

pepin: S tou uříznutou rukou nemáš pravdu. Existuje "stav nouze". Abych odvrátil nebezpečí nebo škodu ( ale musel by se jednat o ohrožení života např., ne o nějakou kravinu ) můžu udělat něco, co by bylo jinak trestné nebo postižitelné. Tedy si můžu sednout pod vlivem za volant a odvézt postiženého do nemocnice. Zpátky už ale řídit nesmím - bezprostřední ohrožení už není.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“