Minicirkulárka MEGA MOTOR

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jio

#16 Příspěvek od jio »

IAN píše:Nějakou podobnou domácí cirkuli uveřejnil RC revue ale na 400 PTI , a ještě se mi něco v mé sklerotické hlavě motá , že jsem někde viděl návod na 600 od JIO?? , ale to už bylo hodně dávno. IAN

Návod od JIO zveřejněn nebyl. Ale když jsem svou pilu stavěl, tak jsem poctivě fotil, ale už jsem byl líný to dát dál. Takže teď napravuji.

Cena mého výtvoru je méně jak 100 Kč. Hotové to bylo za 2 odpoledne. Jediné, co jsem si nechal vyrobit na soustruhu, byla silnější podložka se středovým osazením pro pilový list.

Takže tady je kopie příspěvku z mého webu.

Ze začátků mých pokusů s elektroletem mi zbyl motor řady 500 s převodovkou 3:1 a asi před 10 roky jsem ve výprodeji koupil list do okružní pily Ø 10 cm. Obojí leželo v šuplíku. Před nějakou dobou vznikla potřeba mít malou přenosnou cirkulárku a tak se pro tyto věci našlo použití. Ostatní materiál je typu co dům dal. Více na přiložených fotkách a krátkém videu z prvního zkušebního řezu.

Obrázek
Použitý materiál pro tělo pily je 15 mm lamino . Nejdříve jsem si podle pilového listu načrtl rozměry tak, aby pilový list mohl být co nejvýše a po spuštění pod řezací stůl nad stůl nevyčníval, ale aby se také při spuštění dolů nedotýkal stolu, na kterém pila stojí.
Obrázek
Původní podložku nahradilo rameno rovněž z hliníkové slitiny získané z vyřazeného panelu. Pro uchycení pilového listu je jako příruba použit samosvorný unašeč vrtule a na soustruhu jsem si nechal udělat silnější podložku s osazením pro vystředění pilového listu.
Obrázek
Obrázek
Ověření načrtnutých rozměrů.
Obrázek
Obrázek
Potřebné díly. Závit byl řezán ručně závitovým očkem na kulatině Ø 10 mm s mazáním motorovým olejem. Jiný olej (řezný nebo alespoň řepkový) nebyl k dispozici. Proto vypadá tak, jak vypadá. Pro daný účel je to dostačující.
Obrázek
Pro představu rozměry.
Obrázek
Obrázek
Na motor byl nasunut kroužek stočený z 1 mm plechu. Ani ne tak pro zlepšení vlastností motoru, jako spíše pro to, aby prach a piliny nekončily uvnitř motoru.
Obrázek
Obrázek
Mechanismus nastavení výšky pilového listu nad řezacím stolem.
Obrázek
Sestaveno.
Jako ložiska pro nastavení výšky pilového listu slouží matice na koncích závitové tyče. Jsou dotaženy tak, aby se osa mohla s mírným odporem otáčet. Všechny 4 krajní matice jsou zajištěny anaerobním lepidlem Cartel Fix-lock. Matice uprostřed jsou proti sobě dotaženy "na fest" a je tak nastavena pevná pozice pilového kotouče,
Obrázek
Pracovní deska je z hliníkové slitiny získané také z vyřazeného panelu.
Obrázek
Napájení buď z 12V zdroje nebo z trakčního akumulátoru.
Obrázek
Hromádka pilin po řezání je pěkně pohromadě a nepráší se mimo.
Obrázek
Pila při řezání mírně ujížděla, proto byly nalepeny antišmikl gumové podložky. Moc to nepomohlo. Ujíždí to méně, ale ujíždí. Důvodem je hlavně malá hmotnost pily.

http://www.youtube.com/watch?v=krtZ8gUy85I

Ukázka z prvního zkušebního řezu. Se smrkovým prknem tl. 20 mm si pila poradila bez problémů. Samozřejmě, že s přiměřeným tlakem do řezu.
Naposledy upravil(a) jio dne čtv 27.01.2011 23:01, celkem upraveno 2 x.
JTulis
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od JTulis »

Tak to je paráda !!!!!!!
Lidé o mě říkají že jsem Flegmatik, ale mě je to jedno a kašlu jim na to!
flubber
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od flubber »

Super! Hele, na tom videu v 0:28, co to je za kouzlo? :D
pixma
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od pixma »

To je určitě kouzlo naruby. :)
jio

#20 Příspěvek od jio »

flubber píše:Super! Hele, na tom videu v 0:28, co to je za kouzlo? :D

Sám jsem byl tím kouzlem překvapen. :-) To tak se mnou laškoval Windows Live Movie Maker. Znovu se mi to už stříhat nechtělo, takže to ber jako bonus. ;-)
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Celeron »

jio píše:
flubber píše:Super! Hele, na tom videu v 0:28, co to je za kouzlo? :D

Sám jsem byl tím kouzlem překvapen. :-) To tak se mnou laškoval Windows Live Movie Maker. Znovu se mi to už stříhat nechtělo, takže to ber jako bonus. ;-)

Ahoj!
Pekny. Myslis, ze by to chodilo s nakou maloprumerovou obezkou stridakem naprimo? Kolik by ta 10 cm pila mela mit tocek?
Jirka
jio

#22 Příspěvek od jio »

Motor řady 500 by měl mít 17600 otáček při 7,2V (jinde jsem ale četl, že má 21000 otáček, tak nevím), převodovka je 3:1, takže to vychází za převodovkou na cca 815 otáček/volt. Na pilovém kotouči je napsáno max 11400 ot. Mi to vychází při napájení z trakčního akumulátoru právě na tuto hodnotu a náhodou jsem se strefil. Neměřil jsem to, ale podle toho, jak to řeže to vypadá, že to je v toleranci.

Takže budeš potřebovat něco podobného podle svého pilového kotouče. Problém je v tom, že pro AC motor budeš potřebovat regulátor a ten budeš muset něčím řídit.

U DC motoru regulátor nepotřebuji. Na druhou stranu, kdo ví, jak dlouho ta plastová převodovky vydrží. Když odejde, tak mám doma ještě stařičký VM 24/10 s převodovkou Velkom 2:1. To už ale vychází z baterky na 15000 otáček. No, uvidíme. Zatím to funguje.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Celeron »

jio píše:Takže budeš potřebovat něco podobného podle svého pilového kotouče. Problém je v tom, že pro AC motor budeš potřebovat regulátor a ten budeš muset něčím řídit.

To neni problem. Mam tu z vyroby potapecskejch scooteru zakazkovy 100A regly od MGM, ktery nemaj servovstup ale jsou u neho tri spinace, zap/vyp, krokovani otacek nahoru a krokovani otacek dolu. Nakonec skoro kazdej ma doma nakej servotester. Spis me vadi, ze obezka ma dost velkej prumer a pojde min vytahnout pila ze stolku. Ale stale mi to prijde lepsi nez shanet nakou prevodovku a plechovku motor.
Jirka
sramy
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od sramy »

To bys musel ještě na motor osadit řemenici a kotouč pohánět řemenem, tak jak to bývá u velkých pil. Ale je to vše pracnější a dražší. :roll:
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od jyrry »

mam pilku-frezu prumer 80mm tl.0,5mm a objednanou obezku 35mm, chci male krajedlo na balzu a preklizku do 10mm, myslim, ze to, co zbyde na vycuhovani ze stolu, bude stacit. Co myslite, nebo mate to nekdo tak podobne?
Golfista

#26 Příspěvek od Golfista »

Moc hezké.
Mám něco podobného na kotouče od průměru 34 mm až do 80 mm. Používám ale jenom 50-ku od Proxxonu, pak 50-ti mm řezné kotouče na ocel a ty samé, ale o průměru jenom 40 mm. Těch mám nejvíc a taky s nimi nejvíc dělám. Aby šlo řezat s tak malými kotoučky, jsem musel motor utopit níže pod pracovní desku. Udělal jsem to pomocí kardanu a náklonu hřídele o cca 10 stupňů. Je to sice hlučnější, ale jinak to funguje perfektně. Díky seřízení výšky kotouče, (mám to trochu jinak) můžu s kotouči na ocel dělat různě široké a hluboké drážky. Jde to opravdu vcelku přesně (+/- 0,05 mm) i méně. V pracovní desce mám zhotoveny vodící drážky, na přesné rovinné řezy a taky jsem si udělal úhloměr s nastavením od -90 do +90 stupňů. (bezvadná věc)
Naposledy upravil(a) Golfista dne úte 25.01.2011 20:38, celkem upraveno 1 x.
Erazim

#27 Příspěvek od Erazim »

Golfista píše:Moc hezké.
Mám něco podobného na kotouče od průměru 34 mm až do 80 mm. Používám ale jenom 50-ku od Proxxonu, pak 50-ti mm řezné kotouče na ocel a ty samé, ale o průměru jenom 40 mm. Těch mám nejvíc a taky s nimi nejvíc dělám. Aby šlo řezat s tak malými kotoučky, jsem musel motor utopit níže pod pracovní desku. Udělal jsem to pomocí kardanu a náklonu hřídele o cca 10 stupňů. Je to sice hlučnější, ale jinak to funguje perfektně. Díky seřízení výšky kotouče, (mám to trochu jinak) můžu s kotouči na ocel dělat různě široké a hluboké drážky. Jde to opravdu vcelku přesně (+/- 0,05 mm) i méně. V pracovní desce mám zhotoveny vodící drážky, na přesné rovinné řezy a taky jsem si udělal úhloměr s nastavením od -100 do + 100 stupňů. (bezvadná věc)

Mohl bys hodit nejake foto :)
Golfista

#28 Příspěvek od Golfista »

Erazim píše:
Golfista píše:Moc hezké.
Mám něco podobného na kotouče od průměru 34 mm až do 80 mm. Používám ale jenom 50-ku od Proxxonu, pak 50-ti mm řezné kotouče na ocel a ty samé, ale o průměru jenom 40 mm. Těch mám nejvíc a taky s nimi nejvíc dělám. Aby šlo řezat s tak malými kotoučky, jsem musel motor utopit níže pod pracovní desku. Udělal jsem to pomocí kardanu a náklonu hřídele o cca 10 stupňů. Je to sice hlučnější, ale jinak to funguje perfektně. Díky seřízení výšky kotouče, (mám to trochu jinak) můžu s kotouči na ocel dělat různě široké a hluboké drážky. Jde to opravdu vcelku přesně (+/- 0,05 mm) i méně. V pracovní desce mám zhotoveny vodící drážky, na přesné rovinné řezy a taky jsem si udělal úhloměr s nastavením od -100 do + 100 stupňů. (bezvadná věc)

Mohl bys hodit nejake foto :)

Rád bych ale nevím jak.
jio

#29 Příspěvek od jio »

Jedna z cest je založit si účet na http://www.rajce.idnes.cz/

Tam nahraješ fotky do alba a pak dáš na album odkaz.
Golfista

#30 Příspěvek od Golfista »

jio píše:Jedna z cest je založit si účet na http://www.rajce.idnes.cz/

Tam nahraješ fotky do alba a pak dáš na album odkaz.

No jo zase něco zakládat. Jinak to asi nepůjde, co? Myslel jsem vložit přímo sem to není možné. No nic i tak dík.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“