Ohýbání plexiskla
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Podíval jsem se na tohle vlákno znovu a vidím, že se mluví o tom zda se dá ohnout plexisklo. To ale není ten problém. Ten je, že výsledná plocha se skládá z přímek, ale není rozvinutelná do roviny. Tedy plochu pláště lze vyznačit přímkami - tedy lištami, drátky, nitěmi. Buď ve směru vodorovném, nebo původně svislém svislém před zakroucením o těch 90 stupňů. Pokud má mít model znázorněné zasklení ( asi ano), mělo by být vytvořené vyskládáním z řady malinkých rovných plošek, nastříhaných z fólie, plexiskla, čehokoliv. Na velkých stavbách se to dělá taky tak - podívejte se zblízka na Tančící dům v Praze. Ten tvar je divoký, ale jednotlivé kusy skleněného opláštění jsou rovinné - teprve s určitým odstupem je plocha vnímána jako zborcený tvar, jak chtěl architekt. Jak jsem napsal už dřív, dělal jsem jiný model, skládající se ze zborcených ploch už před 49 lety. Skončilo to tak, že tvar plochy byl naznačen lištami 2x2 mm v obou směrech, kde byly povrchové přímky. Dnes by asi nebyl problém ty čtverečky mezi lištami zasklít (stačí rovinnými kousky).
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
kocour má pravdu. Ono se to nezdá, ale to zborcení je hodně výrazné. Doma není šance toho tvaru dosáhnout. Navrhuju natáhnout lišty a propojit tak rohy a pak potáhnout modelářskou nažehlovací fólií, nebo nastříhat úzké pásky z tenké fólie (do 0,5mm) a polepit po páskách (samozřejmě na výšku ve směru jak postupují patra).
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Bohužel tohle není znovu pravda. Když spojím lištami rohy v jednotlivých patrech, tak mi horní+dolní strop v každé straně spolu se spojením rohů vytvoří prostorový obdélník. Ten když potáhnu nažehlovačkou, tak se mi napne tak, že spojí nejkratším způsobem protilehlé (původně rovnověžné před zkroucením) přímky, ale opět to, co vznikne, není ona žádaná plocha. Musí se v každém patře vodorovná strana rozdělit třeba na 10 dílků, ty spojit dalšími přímkami ( lišty, dráty) a mezery mezi nimi případně zasklít. Teď odcházím na schůzi MGK, kde se budou řešit jistě ještě vážnější problémy. Ale nedá mi to. Mám hromadu balzových zbytků, asi se odhodlám udělat z kousků model, ten vyfotit a dát sem odkaz.Speedy píše:kocour má pravdu. Ono se to nezdá, ale to zborcení je hodně výrazné. Doma není šance toho tvaru dosáhnout. Navrhuju natáhnout lišty a propojit tak rohy a pak potáhnout modelářskou nažehlovací fólií, nebo nastříhat úzké pásky z tenké fólie (do 0,5mm) a polepit po páskách (samozřejmě na výšku ve směru jak postupují patra).
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Čím slepit plexi
Ahoj, poraďte čím slepit prasklé plexi z motorky, v drogerii se mi vysmáli když jsem chtěl koupit toluen.
Díky Jirka
Díky Jirka
- Xenomorfus
Re: Čím slepit plexi
Vcelku rozumne lepidla na lepeni plastu dela "Uhu", jukni na jejich stranky. Asi taky nebude "plexi" jako "plexi", je potreba vedet trochu presneji, co je to za material.
Xenomorfus
Traxxas,Absima CR4T,Hotwing,Crack Jak-55,150cm Mlok,P-51D,Stuka
Si vis pacem, para bellum
Traxxas,Absima CR4T,Hotwing,Crack Jak-55,150cm Mlok,P-51D,Stuka
Si vis pacem, para bellum
makipata píše:Ahoj, poraďte čím slepit prasklé plexi z motorky, v drogerii se mi vysmáli když jsem chtěl koupit toluen.![]()
Díky Jirka
A to si vem, co ti řeknou, až tam půjdeš koupit chloroform, který je na lepení plexi (takové to tvrdé, štípavé, při broušení voní sladce) jednoznačně nejlepší...
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Pokud je to plexi - tedy polymetylmetakrylát, půjde to kyanoakrylátovým (vteřinovým) lepidlem. Pokud jde o větší práci, pak jsou profi lepidla: http://www.omniplast.cz/cs/produkty/ple ... at-acrifix.
- Paris Ivan
Ahoj,
Kdysi dávno jsme používali látku dichloretan. V ní se kousky plexiskla rozpustily a s tím roztokem
jsme lepili. Zústávalo to čiré.
Možná je tato látka totožná s některou výše jmenovanou
Ivan
Kdysi dávno jsme používali látku dichloretan. V ní se kousky plexiskla rozpustily a s tím roztokem
jsme lepili. Zústávalo to čiré.
Možná je tato látka totožná s některou výše jmenovanou
Ivan
Děkuju všem za odpovědi. 
Jirka
Jirka
Všechno co ti tady napsali v předchozích příspěvkách, tak to lepí "plexisklo" dobře a bezproblémově. Ty budeš mít zásadní problém v tom, že tam nedokážeš do té praskliny vpravit lepidlo. Jde to dobře nejřidším vteřiňákem. Nakápneš si malou kapku na konec špendlíku a ten přiložíš k prasklině. Lepidlo zateče cca 0,5cm na každou stranu. Další kapka,= další 1cm. Nezkoušej to z druhé stany podlepovat žádnou izolepou, navzlínalo by to po izolepě a je to neodstranitelné, nerozleštíš to ani pastou. Až to poslepuješ, tak prasklinu přeleštíš leštící pastou. V nouzi stačí i zubní pasta (Elmex, Fluora....)
Počítej s tím , že i když to uděláš sebedokonaleji, tak ta prasklina bude vidět navždy.
Počítej s tím , že i když to uděláš sebedokonaleji, tak ta prasklina bude vidět navždy.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka