Letadlo s kamerou

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
jackboy
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od jackboy »

elektrik

#17 Příspěvek od elektrik »

Speedy
Speedy píše:.......Co se týká větroně, není problém i termický větroň namotorovat tak, aby stoupal rychle kolmo nahoru. Naopak pokud si vybereš ušatý pomalejší větroň, tak Ti během letu stačí na řízení jen směrovka a o zbytek se postará sám....

Máš na mysli něco konkrétního?

jackboy Díky za odkazy, prostuduji.
Katana MX, Click 3, Toro 900, Scimitar, TBS Discovery, DX9
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Speedy »

Nemám konkrétní zkušenost s prodávanými, žádný nevlastním. Dřív jsem nějaký postavil a vícero dalších jsem jich měl půjčených na let. Všechny šly seřídit tak, aby se samy srovnaly z jakýhokoli náklonu a let takovýho větroně mi přijde nejplynulejší. Teď mám všechny letadla spíš živější a ne moc vhodný pro kameru.
elektrik

#19 Příspěvek od elektrik »

Speedy, myslíš, že by třeba ten Piper J-3 Cub 40 byl opravdu nevhodný? Je větší, je to jasné, ale myslím, že by se dal i dobře upravit. Dát na něj větší kolečka pro starty a přistávání na horším terénu a myslím, že by byl OK.

Mě se představa větroně taky líbila. Ale ten Arcus mě hrozně zklamal. Pravděpodobně to byl vadný kus, jelikož nebyl schopný na 2 pokusy (oba s destruktivním koncem s nutností hodinových oprav) odstartovat ani na plný plyn z ruky. Vždy záhy po hodu ztratil vztlak a šel po křídle k zemi.
Mám nalétáno několik desítek, možná stovek hodin na Phoenixu a v realálu s P-47D Thunderboltem taky cca 60 letů a v pohodě. Nechci si připustit, že to byly karamboly na ruce a pokud ano, tak se bojím, že větroně budou vždy takhle komplikované, což mě odrazuje už samo o sobě.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Vigo »

Maxiswift.
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Speedy »

Ten Piper by s velkýma kolama byl určitě taky použitelný. Samozřejmě pokud ho dostatečně namotoruješ. Jen bude míň skladný a kousek plochy by na start potřeboval (i když ne moc). Pokud to bereš tak, že se Ti líbí a ta kamera bude jen další věc k dobru, tak ho ber. Pokud ale chceš mít speciál jen na natáčení, tak bych šel do větroně.
PS: termickej větroň musí být schopnej lehce vyklouznout z ruky i bez razantního hození a pokračovat v klidným letu i bez řízení. A při ztrátě rychlosti přetažením jen lehce sklopí čumák a pokračuje v letu. Tzn. u toho tvýho bylo určitě něco špatně.
elektrik

#22 Příspěvek od elektrik »

Ok tedy... Piper se mi opravdu líbí, ale prioritní je pro mě dostat do vzduchu HD kameru. Vrátím se tedy k větroňům a zkusim to napodruhé. Nyní koupím nějaký slušný laminátový. Díky všem za rady a tipy. Díky Vám jsem si utřídil myšlenky vím, kudy do toho.

ještě jednou díky

El.
Surgical

#23 Příspěvek od Surgical »

elektrik píše: .... Mně se představa větroně taky líbila. Ale ten Arcus mě hrozně zklamal. Pravděpodobně to byl vadný kus, jelikož nebyl schopný na 2 pokusy (oba s destruktivním koncem s nutností hodinových oprav) odstartovat ani na plný plyn z ruky. Vždy záhy po hodu ztratil vztlak a šel po křídle k zemi.
Mám nalétáno několik desítek, možná stovek hodin na Phoenixu.....

Zklamání není na místě, i když bylo zákonité, dovolím si vysvětlit, proč.
Někdy před 2 roky možná déle, jsem v jakémsi threadu zde psal, že Arcus Sport rozhodně není větroň pro začátečníka. Je VELKÝ a TĚŽKÝ (pro začátečníka), i když obojí jsou, samozřejmě, relativní pojmy.
S defaultní motorizací a tříčlánkem LiPo rozhodně ani na plný plyn z ruky neodstartuje, musí se HODIT, a to tak, že se musí hodit dobře, tedy dostatečně razantně a pod správným úhlem, tedy maximálně VODOROVNĚ, spíše naopak čumákem mírně k zemi, ono 2kg (a více) vypadá relativně málo na papíře, jinak pak ovšem v ruce na louce. Mírné převýšení je výhoda (z kopce dolů) a start proti větru nutnost.
Ostatně můj poznatek z Arcus Sportu byl ten, že s doporučeným tříčlánkem a no name dodávanou vrtulí je na tom s výkonem hůře, než původní EasyGlider Electro blahé paměti se zpřevodovanou plechovkou a sedmičlánkem NiCd. Rozhodně nestoupal pod úhlem přesahujícím 10 st. a proti větříku nad 3 m/s se naopak musel dost tlačit. Jiná situace nastala, když se nakrmil čtyřčlánkem, regl i motor v pohodě stíhali, projev v motorovém letu nesrovnatelný.
I tak ale z ruky neodstartoval, jenom částečně nezdařený odhoz byl schopen zkorigovat, pokud samozřejmě první úleková reakce nebyla stáhnout plyn, ale POTLAČIT, aby se chytil....
Jsou stupně, které není dobré přeskakovat. Jako první motorizovaný větroň (s pár pilotními návyky) EGE, proč ne, původní Arcus (ne Sport), proč ne, Graupnerův Elektro Junior, proč ne. Obecně tedy letadlo do 2 m rozpětí a do 1 kg hmotnosti....i tak je dobré mít letadlo zkontrolované, vyvážené a zalítnuté (když je moje první), a taky první lety absolvovat s někým, kdo už to má za sebou. Je to vždycky levnější, méně náročné na čas v dílně při opravách a taky méně frustrující.....(a více radostné).
Surgical

#24 Příspěvek od Surgical »

elektrik píše:.... Vrátím se tedy k větroňům a zkusim to napodruhé. Nyní koupím nějaký slušný laminátový. Díky všem za rady a tipy. Díky Vám jsem si utřídil myšlenky vím, kudy do toho.

ještě jednou díky

El.

Víš, kudy do toho? Nejsem si jist. Než roztřískat kompoziťáka (i kdybys ho pořídil "levně", oprava levná nebude), co se nejprve naučit nějakého větroně opravdu řídit, startovat s ním, přistávat atd.? Viz předchozí příspěvek, chyba není v Arcus Sportu, ale v rukách.....
elektrik

#25 Příspěvek od elektrik »

Arcuse házel kolega dlouholetý modelář, který větroně sám měl a vrhal ho s rozběhem a proti větru. myslím, že byla opravdu chyba v modelu...

Pokud ne, rozbiju jich ještě pár a pak se to holt naučím. Chybami se člověk učí...

Popřípadě pořídím toho Pipera ...
Surgical

#26 Příspěvek od Surgical »

Takže znovu, jaká že byla chyba v modelu? Byl špatně vyvážený? Sorry, to není chyba modelu. Špatně nastavený smysl výchylek řídících ploch? To taky není chyba modelu. Neumíš s ním? Sorry, taky to není chyba modelu. Jaká jiná chyba v něm, přemýšlím, mohla být?
Neber to, prosím, jako osobní útok, ale Arcuse Sporta znám dost důvěrně, létá dost dobře, ale musí splňovat, jaké každé letadlo, určité podmínky, stejně tak ale i pilotáž (a pilot).
elektrik

#27 Příspěvek od elektrik »

Po prvním karambolu jsme s ním seděli a opravovali ho do půl druhé do rána jak jsem už předeslal s kolegou, který létá dlouhá léta. V neděli, den na to když jsme se vyspali jsme ho ještě vyvažovali a ověřovali co se dá. Já vím, že je spíš evidentní říci Ano, je to v rukách, ale opravdu nevím, kde bych něco udělal špatně...

Nebudeme to řešit. Je to pro mě už historie. Nyní bych chtěl spíše vykoumat co dál. Pokud jsou větší větroně problém pro začínající větronisty, pak je tedy raději opustím. Potřebuji velký model kvůli kameře a dobré viditelnosti ve vyšších výškách. Pořizovat si malý větroň a učit se s ním létat není to, co bych potřeboval a co by mě lákalo. Finančně mě kapsa netrápí, tedy si klidně pořídím i něco dražšího a když to rozbiju, moc mě to trápit nebude. Ale to co mě tlačí je čas, kterého moc není, tedy bych chtěl popadnout letadlo splňující moje požadavky a jít létat. Na druhou stranu zas aby to i hezky vypadalo. Samokřídla a různé EPP lepeniny mě potěšení nedělají. Proto jsem si pořídil pěkně vypadající Thunderbolt a jsem s ním velmi spokojený. Totéž bych chtěl i od letadla nesoucí HD kameru... jen aby splňovalo parametry uvedené na prvním postu.
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Jameson »

Ja len tak celkom nechápem, ako chce niekto lietadlo na vláčenie kamery s minimálnymi nárokmi a po ponuke (aj pár rozumných lietadiel) všetko zamietne a vymenuje polomakety. Akákoľvek polomaketa je ako účelové lietadlo absolútny nezmysel. Stavané je totiž na to, aby sa podobala predlohe a nie na to, aby dobre lietala...

Výsledkom bude síce pekné, ale prakticky nepoužiteľné lietadlo. Ale kto kam chce...

Btw, TwinStar je síce fajn lietadlo, ale dva motory robia dvakrát viac vibrácií... Stojí pri kamerovaní za úvahu.

Ja plánujem teraz na podobný účel kúpiť tiež tu už spomínaného Skywalkera. Ale, samozrejme, vláčiť toho bude výrazne viac, ako len 200g kameru...
Raptor52

#29 Příspěvek od Raptor52 »

Moje nejlepší zkušenost je s Cularisem od Multiplexu,unesl dvě kamery a celková váha modelu cca 3 kg,výdrž kolem 50 minut.Žádné trhavé pohyby jako u menších modelů nebo samokřídel,nádherně klidná videa jako ze skutečného letadla.Jenom bych všem nadšencům pro FPV doporučil investovat do GSM lokátoru,kdybych to udělal tak jsem o Cularise zřejmě nepřišel..
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Jameson »

Prepáčte za offtopic:

Raptor52: vieš odporučiť nejaký konkrétny kvalitný a ľahký lokátor? práve po niečom takom poškuľujem....
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“