elektrik píše: .... Mně se představa větroně taky líbila. Ale ten Arcus mě hrozně zklamal. Pravděpodobně to byl vadný kus, jelikož nebyl schopný na 2 pokusy (oba s destruktivním koncem s nutností hodinových oprav) odstartovat ani na plný plyn z ruky. Vždy záhy po hodu ztratil vztlak a šel po křídle k zemi.
Mám nalétáno několik desítek, možná stovek hodin na Phoenixu.....
Zklamání není na místě, i když bylo zákonité, dovolím si vysvětlit, proč.
Někdy před 2 roky možná déle, jsem v jakémsi threadu zde psal, že Arcus Sport rozhodně není větroň pro začátečníka. Je VELKÝ a TĚŽKÝ (pro začátečníka), i když obojí jsou, samozřejmě, relativní pojmy.
S defaultní motorizací a tříčlánkem LiPo rozhodně ani na plný plyn z ruky neodstartuje, musí se HODIT, a to tak, že se musí hodit dobře, tedy dostatečně razantně a pod správným úhlem, tedy maximálně VODOROVNĚ, spíše naopak čumákem mírně k zemi, ono 2kg (a více) vypadá relativně málo na papíře, jinak pak ovšem v ruce na louce. Mírné převýšení je výhoda (z kopce dolů) a start proti větru nutnost.
Ostatně můj poznatek z Arcus Sportu byl ten, že s doporučeným tříčlánkem a no name dodávanou vrtulí je na tom s výkonem hůře, než původní EasyGlider Electro blahé paměti se zpřevodovanou plechovkou a sedmičlánkem NiCd. Rozhodně nestoupal pod úhlem přesahujícím 10 st. a proti větříku nad 3 m/s se naopak musel dost tlačit. Jiná situace nastala, když se nakrmil čtyřčlánkem, regl i motor v pohodě stíhali, projev v motorovém letu nesrovnatelný.
I tak ale z ruky neodstartoval, jenom částečně nezdařený odhoz byl schopen zkorigovat, pokud samozřejmě první úleková reakce nebyla stáhnout plyn, ale POTLAČIT, aby se chytil....
Jsou stupně, které není dobré přeskakovat. Jako první motorizovaný větroň (s pár pilotními návyky) EGE, proč ne, původní Arcus (ne Sport), proč ne, Graupnerův Elektro Junior, proč ne. Obecně tedy letadlo do 2 m rozpětí a do 1 kg hmotnosti....i tak je dobré mít letadlo zkontrolované, vyvážené a zalítnuté (když je moje první), a taky první lety absolvovat s někým, kdo už to má za sebou. Je to vždycky levnější, méně náročné na čas v dílně při opravách a taky méně frustrující.....(a více radostné).