Dvouploch - nějaká úskalí?

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
sharkcom
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od sharkcom »

Je nějakej problém tu směrovku namixovat ke křidélkům??
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
Fenius
Kontaktovat uživatele:

Re: Dvouploch - nějaká úskalí?

#17 Příspěvek od Fenius »

Doctor2 píše:- je nějaká zásadnější odlišnost ve vlastnostech oproti třeba hornoplochu typu Piper, Cessna?

Má menšiu priečnu stabilitu.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od jyrry »

sharkcom píše:Je nějakej problém tu směrovku namixovat ke křidélkům??

To bych rozhodne nedelal. Kdyz ti pri startu bude sejdrovat, potrebujes za smerovku razne vzit a kdyby s tim sla kridylka, nebude to tak nejak ono...
paveld

#19 Příspěvek od paveld »

"Dvouploch" je odlišný oproti jednoplochu - vzájemné ovlivňování obtékání horního a spodního křídla - různé úhly nastavení křídel, předsazení spodního či horního křídla, výhody a nevýhody - poloha těžiště vůči hornímu a dolnímu křídlu atd.
Pokud chceš stavět, začal bych seznámením s výše naznačeným - vše bylo mnohokrát vysvětleno v časopisech Modelář, RC modely i RC revue.
Pokud si koupíš EPP potvoru (nezatracuji-také je mám, a rád :D ), vyřeší za Tebe vše jiní. Držím palce.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od jyrry »

paveld píše:...začal bych seznámením s výše naznačeným - vše bylo mnohokrát vysvětleno v časopisech Modelář, RC modely i RC revue.
......

To jsem kdysi absolvoval, kdyz jsem stavel pididvojplocha. Kdyz jsem si sehnal asi 5 clanku na toto tema, v kazdem doporucovali jinou konfiguraci uz jen uhlu nastaveni horniho a spodniho kridla, udelal jsem to stejne podle sebe.... :-)
paveld

#21 Příspěvek od paveld »

jyrry píše:
paveld píše:...začal bych seznámením s výše naznačeným - vše bylo mnohokrát vysvětleno v časopisech Modelář, RC modely i RC revue.
......

To jsem kdysi absolvoval, kdyz jsem stavel pididvojplocha. Kdyz jsem si sehnal asi 5 clanku na toto tema, v kazdem doporucovali jinou konfiguraci uz jen uhlu nastaveni horniho a spodniho kridla, udelal jsem to stejne podle sebe.... :-)

"A vo tom to je" :D
Prošel jsem si tím podobně, naštěstí jsem "vzdělán" v oboru velkých letadel, tak jsem si to nějak přebral. To je na stavbě to nejlepší - vlastní řešení - a když se to navíc povede - to žádné kupované letadlo nenahradí. :D
JMalik

#22 Příspěvek od JMalik »

Není to problém. Můžeš si to namixovat, když létáš daleko od sebe a už neodhadneš na tu vzdálenost poměr křidélek a směrovky, aby to správně točilo.
Ale na co budeš právě s dvouplochem létat tak daleko?
Na start a přistání ten mix musíš mít stejně vypnutý, aby jsi mohl křidélky držet horizont, nebo to trochu naklonit na vítr zboku a směrovku potřebuješ nezávisle pro udržení směru.
Prostě tady je lepší toho moc nemixovat, použít nějaké rozumné výchylky a expa a hlavně to solidně pilotovat. S tímhle většinou nepřijde rána z nějakého akrobatického prvku, ale převrátí se to při startu, nebo přistání, případně s tím jde snadněji upadnout do vývrtky když to chcípne.
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Jameson »

Dvojploch sa od jednoplocha líši v pár základných veciach:

1) Je pomalší. Proste dve krídla robia väčší odpor...
2) Stúpa ako divý. Vztlak na rozdávanie
3) Nestabilizuje sa. Šikovnejší jednoploch (keď nešaháš na krídelká) sa pekne zrovná. Dvojploch nie, ten ostane v náklone kľudne až kým nepoorie...
4) Nekĺže. Ak vypadne motor, ide k zemi ako šuter. Pravda, záleží od typu, mal som už aj také, čo plachtili. Pri núdzovke je najlepšie výrazne potlačiť a nad zemou zrovnať a položiť.

Smerovka je nutnosť na štart a pristátie - krídelkami sa to korigovať nedá, tými treba držať stabilitu (keďže sa sám nestabilizuje, aj slabý závan vetra ho môže vychýliť).

Ak máš nalietané aj s iným lietadlom, ako EasyStar (bez krídelok), tak s dvojplochom nebudeš mať problém - je to síce trošku iné, ale nie natoľko, aby si sa musel učiť niečo nové...
Fenius
Kontaktovat uživatele:

Re: Dvouploch - nějaká úskalí?

#24 Příspěvek od Fenius »

Doctor2 píše:Tak přemýšlím, že si pro zpestření pořídím nějakého dvouplocha. Ale. Nikdy jsem s tím nelítal, leda na simu - tam mi to nepřišlo nějak problematický....

A o aký model sa konkrétne jedna? Ja lietam s Ultimate AMR od PA a je to paráda.

Jedná sa o nejaký Pitts S2CX od VA alebo o veľkého Prometheusa, Pythona alebo Jungmeistera? Chápeš o čo mi ide?
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od TERAZKY »

Ahoj, na úplný začiatok Ti doporučujem niečo takéto:

http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=5304

Lieta veľmi poslušne i úmyselné dlhé štarty a pristátia na tráve sú bez problému. Ale ovládanie i smerovkou je nutnosťou. Ja to mám mixnuté S+K.

Peknú kolekciu WW I dvojplošníkov z EPP má napr. FreeAir. Potom konštrukčné napr. Great planes. Mám pred záletom tohoto Fokkeríka a je to paráda...

http://www.iminitra.sk/index.php?action ... az=Skladom
Naposledy upravil(a) TERAZKY dne stř 27.04.2011 7:41, celkem upraveno 1 x.
... čo purex spojil, človek nerozdeľuj...
sharkcom
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od sharkcom »

jyrry píše:

To bych rozhodne nedelal. Kdyz ti pri startu bude sejdrovat, potrebujes za smerovku razne vzit a kdyby s tim sla kridylka, nebude to tak nejak ono...

Mixnutý křídélka se směrovkou. Tedy když veme za křidélka vychylí se směrovka. Při startu či při samotném ovládání směrovky se tedy křidélka nepohybují. Každopádně to má i své mouchy, ale pro člověka, který není zvyklej ovládat směrovku jsou to slušné ,,berličky,, pomocí kterých vykouzlí pěknou zatáčku.
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
Abu
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Abu »

Jenomze v zatacce potrebujes drzet vychylenou smerovku po celou dobu zataceni, to ti mix s kridylkama nikdy neudela!
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od TERAZKY »

Neviem, kde je problém. Napr. ja mám mix aktívny stále a lieta to bez problémov. Samozrejme v zákrute ťahám mierne i s výškovkou.
... čo purex spojil, človek nerozdeľuj...
Abu
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Abu »

Ano, nejak to leti do zatacky. Ono jde o to, jaky je to model a jak pak vypada ta zatacka.
Na necem malem lehkem (1m 400g) to je celkem jedno jestli smerovku jo nebo ne, moc to videt neni. S 1.6m 3kg polomaketou to bez rizeni smerovkou behem cele zatacky vypada opravdu hnusne, tahne to ocas zasebou jako postrelena koroptev. Podobne nektere termicke vetrone.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
JMalik

#30 Příspěvek od JMalik »

TERAZKY píše:Neviem, kde je problém. Napr. ja mám mix aktívny stále a lieta to bez problémov. Samozrejme v zákrute ťahám mierne i s výškovkou.

Pokud to letí nahoře, není problém.
Problém je start a občas přistání (vítr z boku).
Na start nutně potřebuješ korigovat náklon a směr odděleně, jinak nikdy neodstartuješ s výkonným strojem rovně. Prostě křidélky držíš horizont (když nefouká z boku) a směrovkou koriguješ reakční moment vrtule a poskakování v trávě.
Pokud to už letí, tak je to celkem jedno.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“