FC-16- je možné jí ještě věřit?
No, bacha na takovéhle závěry
O tom, jestli je nějaká technika již objektivně stará, nemůže v žádném případě rozhodnout nějaké subjektivní hlasování. O stáří "rozhoduje" výhradně kalendář
Neznám projektovanou životnost tohoto rádia, ale podívej se i na to, co na předchozí stránce napsal Prasopes...
Taky se klidně může stát, že všichni ti, co odpovídali, že je to stále ještě OK, začnou hned příští týden jeden po druhém padat
Nám například "superspolehlivá" technika teď v práci začala bez varování odcházet, hezky jeden za druhým v tu nejnevhodnější dobu. Nalezená příčina: přibližně deset a více let staré elektrolyty už holt nemají ty správné vlastnosti. Nám stačilo vyměnit ty elektrolyty, nic nám naštěstí kvůli tomu "nespadlo"...
O tom, jestli je nějaká technika již objektivně stará, nemůže v žádném případě rozhodnout nějaké subjektivní hlasování. O stáří "rozhoduje" výhradně kalendář
Neznám projektovanou životnost tohoto rádia, ale podívej se i na to, co na předchozí stránce napsal Prasopes...
Taky se klidně může stát, že všichni ti, co odpovídali, že je to stále ještě OK, začnou hned příští týden jeden po druhém padat
Nám například "superspolehlivá" technika teď v práci začala bez varování odcházet, hezky jeden za druhým v tu nejnevhodnější dobu. Nalezená příčina: přibližně deset a více let staré elektrolyty už holt nemají ty správné vlastnosti. Nám stačilo vyměnit ty elektrolyty, nic nám naštěstí kvůli tomu "nespadlo"...
nemám sice FC-16 ale FC-18, z pohledu životnosti je to nastejno
je uvnitř jen jeden jediný elektrolit kondenzátor a ostatní jsou tantalové, od kondíku tedy nebezpečí nebude
, druhá otázka je jak bylo a je s vysílačkou zacházeno
před dvanácti lety když jsem jí pořizoval, nebyla spotřební elektronika ještě od slova spotřebovat tak jako nyní
, lítám s ní bez sebemenších problémů dál, jen mám v ní 2,4G modul
jen malý komentář k technice v práci: to je produkční prostředí, a životnost tecniky je opravdu dle kalendáře - je dávno účetně odepsaná
po deseti letech i morálně

je uvnitř jen jeden jediný elektrolit kondenzátor a ostatní jsou tantalové, od kondíku tedy nebezpečí nebude
před dvanácti lety když jsem jí pořizoval, nebyla spotřební elektronika ještě od slova spotřebovat tak jako nyní
FlyBear píše:No, bacha na takovéhle závěry![]()
O tom, jestli je nějaká technika již objektivně stará, nemůže v žádném případě rozhodnout nějaké subjektivní hlasování. O stáří "rozhoduje" výhradně kalendář![]()
jen malý komentář k technice v práci: to je produkční prostředí, a životnost tecniky je opravdu dle kalendáře - je dávno účetně odepsaná
FC-16 určitě!
Mám jí mnoho let (40MHz), necelé tři roky též s Assan hack modulem 2.4GHz, naprosto bezproblémové rádio, které stále plně postačuje pro všechno co lítám. Kupoval jsem ji tuším v březnu 1999 za 4100,- (pouze samotný vysílač), byla to jedna z mých nejlepších modelářských ivnestic vůbec.
S homemade 16kB CamPacem (přišel mne před lety asi na 120 Kč) má paměť na tuším 24 modelů, z čehož používám 12. To je taky jeden z důvodů, proč se mi nechce do náhrady - stále poměrně málo rádií má paměť pro více než 10 modelů, a když už, tak jsou hanebně drahé. Ještě tam mám doplněnný tahový poťák na klapky, třípolohový spínač na kanál 6, přepínače dvojích výchylek a mixů - vesměs kvalitní neoriginál.
S NiCD SC packem 1800 a provozu na 2.4 baterka vydrží nějakých 15 hodin provozu, t.j. v reálu při občasném lítání nabíjím tak jednou za 2-3 měsíce.
Hodně používám exponenciální a dvojí výchylky, z mixů u větroňů flaperony, motor->VOP, flaperon->VOP, jinde taky delta nebo motýl.
Velký počet provozovaných modelů byl také důvodem volby Assana (je rozdíl mít 10 přijímačů po necelých 400,- oproti 10 přijímačům třeba za 1400,-/ks. S Assanem zatím naprosto bez problémů, dneska bych možná zvažoval FrSky (obdobná cena, ale navíc možnost telemetrie).
S homemade 16kB CamPacem (přišel mne před lety asi na 120 Kč) má paměť na tuším 24 modelů, z čehož používám 12. To je taky jeden z důvodů, proč se mi nechce do náhrady - stále poměrně málo rádií má paměť pro více než 10 modelů, a když už, tak jsou hanebně drahé. Ještě tam mám doplněnný tahový poťák na klapky, třípolohový spínač na kanál 6, přepínače dvojích výchylek a mixů - vesměs kvalitní neoriginál.
S NiCD SC packem 1800 a provozu na 2.4 baterka vydrží nějakých 15 hodin provozu, t.j. v reálu při občasném lítání nabíjím tak jednou za 2-3 měsíce.
Hodně používám exponenciální a dvojí výchylky, z mixů u větroňů flaperony, motor->VOP, flaperon->VOP, jinde taky delta nebo motýl.
Velký počet provozovaných modelů byl také důvodem volby Assana (je rozdíl mít 10 přijímačů po necelých 400,- oproti 10 přijímačům třeba za 1400,-/ks. S Assanem zatím naprosto bez problémů, dneska bych možná zvažoval FrSky (obdobná cena, ale navíc možnost telemetrie).
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
cilek píše:Vidím, že jste tady znalci. Právě jsem si koupil (teda spíš pro kamaráda)vysílač FX-18 a potřeboval bych zjistit, jaká je to sw verze
Skoro vše a ještě víc
http://www.rkolbabek.com/jomla/rc-model ... ace-futaba
Tuším sem autor občas i píše do fóra.
RCmichal píše:je uvnitř jen jeden jediný elektrolit kondenzátor a ostatní jsou tantalové, od kondíku tedy nebezpečí nebude
Znas to o pevnosti retezu a jeho nejslabsim clanku?
Ale to uz jen tak rypu, ani ten priklad s kondikem jsem preci nemyslel tak, ze se ma na tu FX-16 aplikovat doslova...
Mimochodem: stav ucetnictvi a vyse ucetnich ci danovych odpisu nema na stav dane techniky prakticky zadny primy vliv
Spolehlivost
FlyBear píše:Znas to o pevnosti retezu a jeho nejslabsim clanku?![]()
Já bych se podepsal pod to, co tu už bylo řečeno:
...před dvanácti lety když jsem jí pořizoval, nebyla spotřební elektronika ještě od slova spotřebovat tak jako nyní
Jako konkrétní případ, co se týče Futaby (t.j. poměrně kvalitních rádií), osobně znám dva lidi, co už museli servisovat T8FG (a to je na trhu tak dva roky ?), ale nikoho kdo by měl v servisu FC-16 nebo 18.
Může to být náhoda, ale ten trend, že se dříve věci dělaly poctivěji (nebo prostě byly jednodušší, víc předimenzované, s menším podílem čínských dílů apod.) se mi zdá neoddiskutovatelný. Bohužel
Jiri, tak o tomhle se nebudu hadat. V tom mas totiz naprostou pravdu. Bohuzel.
Vse je dnes v ekonomice podrizeno tomu "trvalem rustu" a s tim spojene "spotrebe". Zadny vyrobce techto zbytnych veci, o kterych tu diskutujeme, dnes nepotrebuje, aby si zakaznik vydrzel s jednim nakupem na veky. Obchod se musi otacet
Na servis se moc nehraje...
Vse je dnes v ekonomice podrizeno tomu "trvalem rustu" a s tim spojene "spotrebe". Zadny vyrobce techto zbytnych veci, o kterych tu diskutujeme, dnes nepotrebuje, aby si zakaznik vydrzel s jednim nakupem na veky. Obchod se musi otacet
Na servis se moc nehraje...
jak sem psal, dal bych tam assan hack modul, poradne otestoval na zemi, dosah atp a jel dál ...
ono si nepomůžeš, můžeš koupit novou vysílačku a po ...
pokud bys lítal letadla buďto nebezpečná 2 metrové uhlíkové tyče, nebo drahá 2m akrobaty tak bych ti řek ať máš o letadlo míň ak oupíš za to nějaký "etalon" spolehlivosti .. Futaba, Hi-tec ? ....
proto sem já pořídil místo assana Futabu už sem si řek že radši chci vnitřní klid ale popravdě na tvym místě když ti doteďka fachala šel bych do assana ...
může se ti stát že ti po minutě provozu klekne a prokleješ mne, ale stejně se může stát že dalších 5 let budeš spokojeně lítat ...
ono si nepomůžeš, můžeš koupit novou vysílačku a po ...
pokud bys lítal letadla buďto nebezpečná 2 metrové uhlíkové tyče, nebo drahá 2m akrobaty tak bych ti řek ať máš o letadlo míň ak oupíš za to nějaký "etalon" spolehlivosti .. Futaba, Hi-tec ? ....
proto sem já pořídil místo assana Futabu už sem si řek že radši chci vnitřní klid ale popravdě na tvym místě když ti doteďka fachala šel bych do assana ...
může se ti stát že ti po minutě provozu klekne a prokleješ mne, ale stejně se může stát že dalších 5 let budeš spokojeně lítat ...
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
v případě změny VF na 2,4G souhlasím že je to rozumné
VF část je u TX jediná věc, která je tepelně namáhána, tudíž tam může být ten slabý článek řetězu (většinou jen nepatrné rozladění a tím menší dosah)
nemluvím o rušení a potřebě mít v zásobě několik sad krystalů
dle mého právě řada FC 16, FC 18 a FC 28 získala svou spolehlivostí a technickou úrovní jméno Futabě
já mám ve své FC-18 modul TWIN - tím jsem získal + telemetrii
+ failsafe
a +- celkem cenově dostupné přijimače
no assan je za polovinu
při mém rozhodování mě ovlivnila velikost TWIN5 
VF část je u TX jediná věc, která je tepelně namáhána, tudíž tam může být ten slabý článek řetězu (většinou jen nepatrné rozladění a tím menší dosah)
dle mého právě řada FC 16, FC 18 a FC 28 získala svou spolehlivostí a technickou úrovní jméno Futabě
já mám ve své FC-18 modul TWIN - tím jsem získal + telemetrii
MHz ve WiFi
Maverick píše:shoduje se tady názor 2.4 gHz, tak budu muset asi pořídit na takové to domácí létání zatím stačí i tech 35 mHz.... ale raději nepokoušet. že?
Musím říct, že poté, co jsem do svojí FC-16 dal Assan hack modul a začal postupně vyměňovat 40kové příjímače za 2.4GHz (btw, typicky tak 5x lehčí a 2-3x levnějšínež původní), byl jsem sám šokovaný, jak se najednou letadla zklidnila - 75% různých hupů, záškubů apod. co jsem dříve přičítal poryvům větru, termice... najednou nebylo. A to jsem si předtím nijak zásadně nestěžoval, a na rádio jsem za předchozích 10 let nerozbil nic, pouze 2x nakřáp, z toho jednou za to zjevně mohl Hitec přijímač, zničehonic odejdivší do věčných lovišť.