Drobec píše:Finančnými dôvodami mal kolega na mysli pravdepodobne následky z nedodržania bezpečnosti. Rozvediem to : Ak je aj modelár poistený musí sa riadiť bezpečnostnými pokynmi a pri každej kupovanej vrtuli je napísané, že sa nelepí. V praxi poznáme fakt, že ak sa mi dačo pokazí ja sa do toho kuknem (poruším tak obchodné podmienky) a stratím právo na záruku. Tzn. že ak budem lepiť vrtuľu (môžeš zalepiť aj milón kusov a stačí 1 aby sa uvoľnila) a niekoho zraním tak ani poistenie modelára nepomôže a náklady spôsobené úrazom + náklady na nejakú dlhodobú újmu bude hradiť dotyčný osobne ala TY SÁM. Slovami ekonóma : ušetrenie 100 eur (veeeľa vrtulí) môže vyústiť v stratu niekoľkonásobne vyššiu (náklady na odškodnenie). A nemusíš ani nikoho zraniť, stačí aby si poškodil niečí majetok ... Neber to ako kritiku ale ako radu do života.
Jasně "Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu až se ucho utrhne", ale já se napáchal takových blbostí a daleko ryskantnějších. Takže když jsem někde sám na louce a jediný kdo to může schytat jsem já nebo maximálně nějaký pták na stromě, tak opravdu tohle neřeším.
Uff, keď som začínal tiež som nejakú tú vrtuľu zlomil,bolo ich viac ako teraz, ale nikdy nie také množstvo ako ty opisuješ. Jedine snáď pristávať do trávy, využívať "prop saver", prípadne si nastaviť brzdu a zabrzdiť vrtuľu v horizontálnej polohe pred pristátím. Okrem toho vrtuľa pred dopadom musí už stáť. Nerozumiem ako je možné polámať toľko vrtulí za deň lietania.
Drobec píše:Uff, keď som začínal tiež som nejakú tú vrtuľu zlomil,bolo ich viac ako teraz, ale nikdy nie také množstvo ako ty opisuješ. Jedine snáď pristávať do trávy, využívať "prop saver", prípadne si nastaviť brzdu a zabrzdiť vrtuľu v horizontálnej polohe pred pristátím. Okrem toho vrtuľa pred dopadom musí už stáť. Nerozumiem ako je možné polámať toľko vrtulí za deň lietania.
Pokud nepřistávám do vzrostlé trávy kde se to prostě zlomit nedá, ale třeba na posekanou trávu nebo zkultivované pole tak se zlomí při 80% všech přistání ať je sebe dokonalejší. Těch zbylích 20% je zrovna náhoda že se zastavila vodorovně.
co rict vic nez ... ROFL hromada zlamanych vrtuli vysoka jak monitor omg wtf a ja si myslel ze kdyz zlomim dve za tejden tak sem mel smolnej tejden s vysokymi ztratami
Ale vlákono jsem nezaložil kvůli lepení vrtulí, to je každého věc jestli si to vezme na triko. Ta gumová by právě měla být údajně na EPP kombat. Jenomže to fakt nemůžu nikde najít.
Naposledy upravil(a) Salaman dne ned 22.05.2011 19:03, celkem upraveno 1 x.
JMalik píše:Tak začneme z druhého konce Neznám borce, který dokáže spotřebovávat vrtule v tom množství které popisuješ. Takže tutově je něco špatně. - co je to za letadlo? - proč tam není sklopka? - atd. atd......
Já jich znám hodně kámoš měl po jednom dni haldu vrtulí stejně velkou jako vedle stojící monitor, ale tak z HC to moc nemrzí, když to všechno poslepoval. Ale chci sehnat něco co na tom letadle bude pořád. Sklopka tam není proto že to má čumák podobný autobusu takže by se neměla kam sklopit. A co je to za letadlo myslím to obecně na všechny malá letadla z EPP do rozpětí 900mm.
Kámošovi poraď pak výsledek téhle diskuse, bude na tom stejně jako Ty.
Dobře, nechceš sklopku, protože to má obrovský čumák.
Zbývají verze:
1) - naučit se s tím přistávat (dát brzdu regulátoru a plynem pocukat před přistáním vrtuli do vodorovné polohy) a zkombinovat to s používáním vrtulí značky GWS
2) - dát tam podvozek
Hmm, tak teda skús použiť tú brzdu ako som popisoval a okrem toho skús použiť kvalitnejšiu vrtuľu. Ono z hobbykingu je to síce lákavé, ale kvalita sa niekedy proste pozná.
Salaman píše: Pokud nepřistávám do vzrostlé trávy kde se to prostě zlomit nedá, ale třeba na posekanou trávu nebo zkultivované pole tak se zlomí při 80% všech přistání ať je sebe dokonalejší. Těch zbylích 20% je zrovna náhoda že se zastavila vodorovně.
no a nenapadlo te se pri pristavani kouknout jestli je vodorovne a kdyz ne tak dat jeste jedno kolecko a zkusit to znova? jinak litam malyho kombata bez podvozku a paradoxne, narozdil od letadel s kolecky, jsem na nem NIKDY zadnou vrtuli nezlomil (a to polohu vrtule pri pristani vubec neresim), oranzova GWS 8/4,7.
Salaman píše:Pokud nepřistávám do vzrostlé trávy kde se to prostě zlomit nedá, ale třeba na posekanou trávu nebo zkultivované pole tak se zlomí při 80% všech přistání ať je sebe dokonalejší. Těch zbylích 20% je zrovna náhoda že se zastavila vodorovně.
Co je to za letadlo, se kterým lítáš "na vrtule"? Moje lítaj na elektřinu, na vrtule mi lítalo jen omotorované házedlo Fox od Multiplexu, kterému praskaly GWS i přistání do trávy, přestože byly na gumičkovém unašeči. Bohužel byl unašeč v podstatě prvním bodem, kterým se letadlo i při čistém přistání dotklo země)
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
predstavuju si tu gumovou funkcni asi jako gumovy padlo, to by se clovek celkem nadrel taky se mi libi predstava jak odstrediva sila premuze silu tahu vrtule a udrzi ji rovnou, jestli tohle nekdo dokaze v praxi tak nobelovka jista
Salaman píše:Ale vlákono jsem nezaložil kvůli lepení vrtulí, to je každého věc jestli si to vezme na triko. Ta gumová by právě měla být údajně na EPP kombat. Jenomže to fakt nemůžu nikde najít.
Loner píše:predstavuju si tu gumovou funkcni asi jako gumovy padlo, to by se clovek celkem nadrel taky se mi libi predstava jak odstrediva sila premuze silu tahu vrtule a udrzi ji rovnou, jestli tohle nekdo dokaze v praxi tak nobelovka jista
Kde se můžu přihlásit? Říká se tomu "sklopná vrtule", tam také odstředivá síla (hravě) překoná tah.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Salaman píše: Pokud nepřistávám do vzrostlé trávy kde se to prostě zlomit nedá, ale třeba na posekanou trávu nebo zkultivované pole tak se zlomí při 80% všech přistání ať je sebe dokonalejší. Těch zbylích 20% je zrovna náhoda že se zastavila vodorovně.
no a nenapadlo te se pri pristavani kouknout jestli je vodorovne a kdyz ne tak dat jeste jedno kolecko a zkusit to znova? jinak litam malyho kombata bez podvozku a paradoxne, narozdil od letadel s kolecky, jsem na nem NIKDY zadnou vrtuli nezlomil (a to polohu vrtule pri pristani vubec neresim), oranzova GWS 8/4,7.
Tuhle oranžovou GWS mám doma jenom jednu a ještě jsem jí radči nepoužil jelikož srála to co na HC balík vrtulí. Ale je 9x5, takže o palec větší. Co máš za unašeč?
Drobec píše:Nie je to gumená vrtuľa ale unášač ktorý poskytuje pomoc v prípade pristátia ne vrtuli. To je myslím tvoj prípad.
ano, taky mam na tom malym kombatu samozrejme gumickovy unasec vrtule.
a abych predesel problemu kde brat ty praskle gumicky, tak to lze omotat normalnimi modelarskymi gumickami, ale vzdy minimalne dvema, kdyby jedna za letu praskla.
bitovod píše: Kde se můžu přihlásit? Říká se tomu "sklopná vrtule", tam také odstředivá síla (hravě) překoná tah.
no pockej, ja mluvil o gumove co se udrzi rovne diky odstredive sile krom toho, co jsem videl sklopky, tak se vzdy zarazely o kuzel pred sebou, jinak by se sklopily naopak )resp. co by jim ten cep dovolil ) a nebyly by kolmo k ose vrtule a sikmo dopredu