Asi jsem divnej
Na jaře jsme měli na letišti konfliktní situaci - přisral si to tam borec, zaparkoval auto na prahu dráhy a jal se z kufru vyndávat ruksak s vrtulí a paraglajd. Když se ho kolega (důchodce) slušně zeptal, cože jako jde dělat, odvětil na půl huby že lítat. Decentně ho upozornil, aby si přečetl ceduli že se nachází na soukromém pozemku modelářského letiště a ať jde laskavě svoji zálibu provozovat někam, kde nebude vadit (okolo je obrovská rozloha částečně pole, částečně pastvina, kdyby popojel o 200m dál, klidně spolkneme že si na sebe prostě vzájemně dáme pozor a můžeme tam koexistovat). Borec vyhrnul rukávy, chtěl se prát a vyřvával na celé pole, že když je to soukromý tak ať si to oplotíme, že jinak na to sere a bude si dělat co on uzná za vhodné. Já jsem přijel těsně před tím výstupem, pozoroval jsem to zpovzdálí a teprve když jsem vytáhl svých 185cm a 115kg z auta, borec přestal dělat machra na důchodce a vyhodnotil situaci tak, že by přes tlamu mohl eventuelně koupit i on a s nadáváním odjel. Jinak by nám nezbylo, než se o svá práva k používání letiště buďto poprat, nebo si tam sednout na šutr a čekat, až si č**ák zalítá a uráčí se odjet.
Co tím chci říct - tohle byl typický příklad blba, který si pod pojmem "svoboda" představuje "můžu si dělat co chci, kde chci, jak chci a ostatní ať mi záda políbí".
Přesně to samý dělají tihle experti, kteří vlezou klidně do cizího kmitočtového pásma (analogie letiště z výše uvedeného příběhu) a bez ohledu na to, že tam nemají co dělat, si tam dělají co chtějí. Co by dělali oni, kdyby někdo vlezl do regulérního modelářského pásma s nějakým jiným zařízením/provozem, posundával pár modelů a pak se ještě camral tím, jakej je borec? Jak k tomu přijde oprávněný uživatel toho pásma? Je na tom něco chvályhodnýho a k potlesku? Kmitočtová pásma jsou v podstatě taky veřejný prostor, nemají plot okolo, není způsob jak zabránit někomu tam vlízt a k tomu, aby je mohli uživatelé bez problémů používat je nutný předpoklad vzájemná ohleduplnost a respektování těch pomyslných kmitočtových "hranic" a rozdělení pásem kdo kam může a k čemu je možné je využívat. Jakmile se na tohle začne kašlat, je to cesta k průseru a škodě všech.
To samý platí o vzdušným prostoru - nerespektování skutečnosti, že ve vzduchu nejsem sám, je zadělávka na průser.. To už se tady psalo taky mnohokrát..
Ad TomášC - problém nezmizí, když se o něm přestane mluvit. Diskusní fórum je přece pro to, aby se v rámci pravidel diskutovalo. Pokud máš dojem, že meleme zbytečnosti, máš na to samozřejmě právo. ALe pokud tyhle diskuse zafungují k tomu, aby si alespoň jediný člověk uvědomil že třeba to co chtěl dělat není úplně košer a přizpůsobí svoje chování tak, aby neupíral ostatním jejich práva a neohrožoval je svým konáním, má to smysl.
Spoléhat na to, že pravděpodobnost průseru je velmi malá a že se ještě pořádnej průser nestal, je dost krátkozraká politika. Až se ten průser stane, odsereme to v podobě restrikcí a já nevím čeho ještě všichni, nikdo nebude rozlišovat mezi slušným modelářem a hazardujícím hovadem.