Saper 13 na RC

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
JMalik

#16 Příspěvek od JMalik »

kerim píše:Teď mne napadá...nezaložíme nové vlákno tady na Mánii ?
"Manželky a modelařina"
Možná by to bylo nejčteněší rubrika na RC mánii a těch příspěvků :D :D :D

Zkus to založit a já se postarám, aby jsi tady skončil :lol:
(Dovedeš si představit, že tady krasavice inteligentní začnou rozebírat co to stojí :wink: )
veka1
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od veka1 »

Rastislav píše:Zdravím, vážne vlastnite ešte někdo origo plan na sapera ???
Videl som to lietať ako chalan ešte v 80tých rokoch a strašne sa mi pačil no nikdy som sa k nemu nedostal, preto PROSÍM Prosím ak by bol niekto ochotný to skopirovať a poslať mi plan zaplaťim náklady aj poštovné.(stačilo by aj na A3) :D
Rasťo

Jestli se ti líbí staré poletuchy ,klidně si projdi některé odkazy na této stránce:

http://www.vekamodel.cz/dilna.html

...třeba objevíš kus historie a možná najdeš i Sapéra, pokud víš do jaké kategorie modelů patří :wink:

Něco ,dnes již historického, lze najít i zde:

http://www.vekamodel.cz/navody.html

veka1
pert
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od pert »

Taky jsem se k tomu plánku na Sapéra 13 dostal úplně náhodou. AZY-je ta dobrá duše, která mi ho zapůjčila k ofocení. Ještě jednou díky. Jen jsem se k tomu ještě nedostal jak bylo v plánu. Okolo domu je stále co dělat. No a když se do toho pustím tak žádná uhl.trubka a podobné ojebávky. Pěkně klasika jako origoš. Jen do toho nacpu RC aby to nezdrhlo v prvním stoupáku.
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od ZIPP »

Až někdo budete dávat do origo Saper 13 RC výbavu hoďte sem foto pro inspiraci...také se na něj časem chystám :wink: ...jinak jesm stavěl jako každý zde starší synek modely Dana, Andulka 1 a 2 ( s tou létám dodnes :wink: ) Gino ( to mi minulý rok ulétlo v termice :cry: ) Tom, Favorit, Ajax, Tigi, Flamingo, Fiesta ŠK-38, Robin, Mona..atd. S Marabu také létám dodnes....jinak uvažuji, že si modely kat. A1, A2, které se vyráběly jako stavebnice v minulém století opět postavím a vybavím je RC..teda pokud to půjde. Modely kat A3 jsou na RC výbavu moc malé...můj názor. :wink:
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
JmX
Kontaktovat uživatele:

Re: Saper 13 na RC

#20 Příspěvek od JmX »

Zdravím vespolek,
při debordelizaci jsem našel několik originálních dílů stavebnice SAPER 13.
Tak kdyby měl někdo zájem, klidně se ozvěte.
Podrobnosti zde: Jirkůf Blok.
Přílohy
Saper13_dily stavebnice.jpg
***** Futaba T8FG Super *****
Hangár s podrobným popisem stavby mých modelů na osobních stránkách Jirkůf Blok = http://jirkufblok.blogspot.com
E-mail: pilot@ok-jmx.cz
zdzd

Re:

#21 Příspěvek od zdzd »

DAF píše:No, jestli jsi ho postavil v deseti, byť s tátovou radou, tak jsi stejně frajer. Já měl TOMa, kterého jsem pižlal asi v osmi a nějak to nedopadlo (dnes by se řeklo nevhodný dar). Tehdy jsem neměl ánung o různých technologiích, do kroužku jsem nechodil a všechno vyčítal z Modeláře, např. rašplové interpolaci apod. jsem vůbec nevěděl, takže jsem žebra vyřezával podle nátisku na balse lupenkovou pilkou. Jak vypadala snad nemusím popisovat. Podle toho vypadal i výsledek. Nakonec se do vzduchu nedostal a zmizel v propadlišti dějin. Saper 13 byl o dost náročnější.

TOMa bychtu ještě někde vyšťáral, má dobrých 40 let. Nesměl jsem s ním na soutěže, byl asi o třetinu lehčí než předepsaná hmotnost.
petrct
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od petrct »

nedavno jsem sapra spálil v kotlu stál ve skříni 20 let 8O a nelítal, :roll: byl propíchaný potah ale byl krásnej
Chase360 SniperII LA 700 Agile 7,2 Rytmus Max
http://petrct.rajce.idnes.cz/
http://www.helitesin.cz/
pert
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od pert »

petrct píše:nedavno jsem sapra spálil v kotlu stál ve skříni 20 let 8O a nelítal, :roll: byl propíchaný potah ale byl krásnej

To si snad ani nezasloužil :(
Měl jsi ho tady nabídnout, třeba by ho někdo vzal za odvoz a místo toho ti přivezl pár polen dřeva :D
OrDa

#24 Příspěvek od OrDa »

Ojednokanálovaný Saper13, moje první V1. Extrémně hodné éro, jeden kanál stačil a člověk si krásně polítal.
Lubor

#25 Příspěvek od Lubor »

petrct píše:nedavno jsem sapra spálil v kotlu stál ve skříni 20 let 8O a nelítal, :roll: byl propíchaný potah ale byl krásnej
...tak proč jsi to nedal "do frcu"? Určitě by si to někdo koupil, nebo vyměnil za polínko, kýbl uhlí apod.
pozn. tohle jsi raději neměl psát :cry:
Lubor

#26 Příspěvek od Lubor »

kerim píše:Bože...nabral jsem termiku při prvním blbým hodu z ruky.Vystoupal jsem asi do 200metrů a opatrně šturckou jsem vytratil výšku a přistál.
Ten den ještě několikrát prima polítání než uhlíkový brusy co mám doma.
Uchvátil mě ten pomalý let.....že je to vlastně stařeček postavený před více jak 35lety a na stará kolena je znovu ve vzduchu.
Pamatujete někteří starší ročníky na toto éro?
No jasně že pamatuju. To mi připomnělo, že mám ještě schovanou A2 (ne Sapera ale také tuším delší uši) - bude ji dost přes 35let a tenkrát jak jsem jel z letiště se mi "podařilo" při přepravě zlomit trup a od té doby neletěla. Před nedávnem jsem si řek', že tomu dám - přesně jak píšeš - směrovčičku, výškovčičku, uhlíkovou trubku a možná dopředu sklopku - to se ještě uvidí - a pude se lítat. Trup půjde udělat mnohem lehčí a pevnější než byl ten originální. No je to v pořadí.
tomashr

#27 Příspěvek od tomashr »

Saper je klasika, jinak ale já mám velmi podobné vzpomínky prozměnu na "Bejbi" od Ivana Hořejšího - na stavbu jednodušší než Saper, elegantní také (byť trochu jinak). No a při případné úpravě na RC je to taky podobný relax...
veka1
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od veka1 »

Lubor píše:
kerim píše:Bože...nabral jsem termiku při prvním blbým hodu z ruky.Vystoupal jsem asi do 200metrů a opatrně šturckou jsem vytratil výšku a přistál.
Ten den ještě několikrát prima polítání než uhlíkový brusy co mám doma.
Uchvátil mě ten pomalý let.....že je to vlastně stařeček postavený před více jak 35lety a na stará kolena je znovu ve vzduchu.
Pamatujete někteří starší ročníky na toto éro?
No jasně že pamatuju. To mi připomnělo, že mám ještě schovanou A2 (ne Sapera ale také tuším delší uši) - bude ji dost přes 35let a tenkrát jak jsem jel z letiště se mi "podařilo" při přepravě zlomit trup a od té doby neletěla. Před nedávnem jsem si řek', že tomu dám - přesně jak píšeš - směrovčičku, výškovčičku, uhlíkovou trubku a možná dopředu sklopku - to se ještě uvidí - a pude se lítat. Trup půjde udělat mnohem lehčí a pevnější než byl ten originální. No je to v pořadí.

.. myslíš něco takového,že:

http://www.vekamodel.cz/rc-f1a-relaxacn ... ropohonem/

Pozn. ted k relaxaci používám rc motorovou Vosu, s kterou startuji přímo ze dvorku. Prostě se propletu mezi drátama el. vedení a je to - nemusím na letiště.
"Nevýhodou" je,že když se rozhodnu přistát ,tak se opět propletu mezi drátama a musím sednout opravdu "na bod" . Opakovat přistání (po nalítnutí pod koruny ořechů na zahradě )už prostě nejde.
Takže kromě relaxu to má v sobě i trošku lehkého adrenalinu. :)

veka1
Lubor

#29 Příspěvek od Lubor »

veka1 píše:.. myslíš něco takového,že:

http://www.vekamodel.cz/rc-f1a-relaxacn ... ropohonem/

"Nevýhodou" je,že když se rozhodnu přistát ,tak se opět propletu mezi drátama a musím sednout opravdu "na bod" . Opakovat přistání (po nalítnutí pod koruny ořechů na zahradě )už prostě nejde.
Takže kromě relaxu to má v sobě i trošku lehkého adrenalinu. :)
... teda máš to doma "drátenictví" - to je přistání "přes jeden pod dva".

Ano myslel jsem něco na ten způsob. Budu si muset časem sednout a vymyslet nějakou pěknou koncepci, aby to nesnižovalo důstojnost a stáří těch křídel.
petrct
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od petrct »

no co jsem přešel na vrtulníky tak ty era pro mne jaksi přestali být vceně.... :? co bylo slušné jsem prodal za symbolické ceny a o co nebyl zájem skončilo bohužel v peci jo a by ltam i nedodělaný tom. :oops: fakt mně nenapadlo že by to někdo chtěl sorry
Chase360 SniperII LA 700 Agile 7,2 Rytmus Max
http://petrct.rajce.idnes.cz/
http://www.helitesin.cz/
Odpovědět

Zpět na „Větroně“