Draci - nejlepší kousek

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
zdzd

Re: Draci - nejlepší kousek

#16 Příspěvek od zdzd »

Jako kluci jsme si vyvinuli celkem jednoduchého draka, který skvěle létal, dobře vypadal a vždy byl centrem pozornosti.

V principu dvě hvězdy ze špejlí propojené za rohy psaníčkem. Přes to páteř z lišty a přidaný zobák s ocasem. Vše potažené balicím papírem a namalované dle osobního vkusu. Potřebuje standardní mašličkový ocas.

Nástin konstrukce:

Obrázek
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od TomasC »

JuraS. píše:válí se mi doma nevyužitý kaprařský naviják s kapacitou nějakých 400 metrů 0,4 mm silonu...to při šňůrce 0,22 mm dělá uctihodných cca 600 metrů

na navijáku je napouštění v pohodě. Velmi luxusní je, pokud si pohraješ s brzdou, tak drak sám fičí nahoru.
Stahování je trošku problém, síla je samozřejmě větší. Mě se moc velký převod neosvědčil.
Jako naviják je nejlepší cívka na aku vrtačce :D

ZD: pěkný kousek. Taky přemýšlím nad něčím "jako letadlovým"...
JuraS.

#18 Příspěvek od JuraS. »

právě proto jsem navrhoval multíka...toho bohužel nemám..ale ty od shimana co jsou na 12v napájení zvládnou vyheverovat 20 kg tresku z 600 metrové hloubky....
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od TomasC »

Tak nakonec jsem v časové tísni vsadil na modernizovanou klasiku.

Malajský drak, svislá uhlíková tyčka 4/3mm 750mm, vodorovná 3/2mm 1000mm (prohnutá 100mm).
Potah stříbrný mylar (5,6g/m2). Zakončení tyček na potahu je z průhledného plastu, který jsem natvaroval pomocí kolíčků a horkovzdušky (to by chtělo fotku). Kritická místa jsou zesílená izolepou 3M.
Váhy jsou přepočítané podle návodu, ale přední vede z přídě draka a nikoliv z křížení.

Letová váha draka je 24g. Pro lepší chování jsem přidal 0,5g olova na spodek draka (lepší chování za velmi slabého větru).
Létal jsem s ocasem z rozřezaného pytle na odpadky (byl v dosahu), šířky 5cm a délky 4,5m , ale bylo to zbytečně mnoho, pak jsem zkrátil na 2m (jen pro formu).

Pouštěno na bazarovém navijáku na vlasci ,33 (cca 9,5kg). Rybářské karabinky 20kg a kvalitní obratlíky.

Výkonost je taková, že stačí jen pohyb listů na stromech a drak se udrží ve vzduchu. Snadno prostoupá prvních 100m, kde už fouká vždycky.
Za velmi slabého větru se mi osvědčilo posunout křížení směrem vzad.

Pod startovním číslem 2,5leté neteře snadno zvítězil na Česko-Brodské drakiádě.
Přílohy
tmp962C.jpg
tmp97CA.jpg
tmp5DD9.jpg
tmp2280.jpg
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od TomasC »

Ještě dva styly navijáků:

Na velké draky (cca kolem 2metrů) akuvrtačka a cívka vlasce 1000m. Cívka je na ose, druhou podporou je jen provrtaný kousek dřeva. Nevýhoda je, že je nutno motororově odtáčet.
Jednou, až bude prima počasí, tak vyzkouším, zda je vlasec na konci k cívce uvázaný :D

Na malé draky, rybářský naviják se zadní brzdou. Velmi luxusní pouštění.
Přílohy
tmp7756.jpg
tmp53B4.jpg
pert
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od pert »

Já osobně nedám dopustit na "krabicáka". Poslední výtvor jsem potáhnul takovou tou stříbrnou fólií (asi mylar) co se do ní zabalujou pacoši aby neprochladli. Na kostru jsem ji nalepil chemoprénem a nakonec lehce přefouknul horkovzduškou. Výsledek - vyleštěnej plech hadr :D
Ta stříbrná je už okoukaná, kde by se dala sehnat ta samá fólie ale zlatá? Taková velká "zlatá cihla" na drakiádách moc často nebejvá :lol:
king

#22 Příspěvek od king »

pert píše:....) co se do ní zabalujou pacoši .... :lol:

Tak "pacoš" jsem ještě neslyšel, ale pochopil jsem, že mám ve staré auto lékárničce ten super materiál. Dík za tip.
zdzd

#23 Příspěvek od zdzd »

pert píše:Já osobně nedám dopustit na "krabicáka". Poslední výtvor jsem potáhnul takovou tou stříbrnou fólií (asi mylar) co se do ní zabalujou pacoši aby neprochladli. Na kostru jsem ji nalepil chemoprénem a nakonec lehce přefouknul horkovzduškou. Výsledek - vyleštěnej plech hadr :D
Ta stříbrná je už okoukaná, kde by se dala sehnat ta samá fólie ale zlatá? Taková velká "zlatá cihla" na drakiádách moc často nebejvá :lol:

Lékárničková fólie má dvě strany. Stříbrnou, ta odráží teplo zpět a zlatou, ta ho absorbuje. Záleží na tom, jak ji otočíš.
king

#24 Příspěvek od king »

zdzd píše:Lékárničková fólie má dvě strany. Stříbrnou, ta odráží teplo zpět a zlatou, ta ho absorbuje. Záleží na tom, jak ji otočíš.

Ještě jsem se tam nedíval, ale nějak jsem si vzpoměl, jak se dětem jednou rozzářily oči, když viděly tu zlatou.....
pert
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od pert »

No, abych se přiznal, ještě jsem tu novou lékárničku ani nerozbalil :oops: Jestli tam bude ta zlatá, tak se asi bude hodit :lol:
dík za tip :wink:
zdzd

#26 Příspěvek od zdzd »

Vykašli se na lékárnu, tam je dost drahé. Hledej na webech jako je tento.

http://www.vojenskyprodej.cz/index.php? ... alova-deka

Mimochodem, je to skvěla věc, přes léto ji natahujeme přes okna na jižní straně baráku, nebo když se táboří na nějaké srazu na letišti dávám ji na okna auta. Vnitřní teploty výrazně klesnou. V bytě odhaduji tak o 5°C, v tom autě to může být klidně i přes 20°C.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od TomasC »

UKlízel jsem draka, snad ho příští podzim znovu najdu. Tak zde je slíbená fotka aakončení tyček a přechod do potahu.
info: tyčka má 4mm v průměru.
Přílohy
EDGE540EPP 030.jpg
pert
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od pert »

Zde je krabice-plechovka. Foto snad bude koukatelné :oops:
Přílohy
drak-krabice.JPG
kopriw
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od kopriw »

vypadá hodně pěkně....holt design a výroba Ferrari :D
heli amatér :)
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od TomasC »

Velmi pěkné. Ale bohužel mě přijdou krabice VELMI neskladné.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“