Co se děje s LiPo baterií, když se skladuje nabitá ?

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
kmubajsek

Re: Co se děje s LiPo baterií, když se skladuje nabitá ?

#16 Příspěvek od kmubajsek »

já to zatím nijak neřeším to delší uskladnění litám celoročně jen když je třeba -20° tak nejdu lítat a nechám dvakrát za měsíc v pokoji jet motor na plne kule s vrtulí ( samozdřejmě zabezpečené letadlo proti pohybu :D ) a to je tak asi vše přece jen -20° není pořád no a jak teplota klesne pod -10° tak beru EPP a du ven :D pak jak je tak +10° tak du i s helinou a s ostatníma rcčkama ;) prostě v pohodě ;)
:) Graupner MZ-12, Superzoom 4D, Katana s50, T-rex 450, Pluto,
Zbysa
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Zbysa »

Ok, takže o baterky, který se mi válí v šuplíku od konce prosince se nemusim snad starat 8) . Z výroby jsou teda snad nabitý na storage. Jak dlouho je tam tak ještě můžu mít? Bohužel jsem je ještě neměřil ani nenabíjel.
baui

#18 Příspěvek od baui »

Zbysa píše:Ok, takže o baterky, který se mi válí v šuplíku od konce prosince se nemusim snad starat 8) . Z výroby jsou teda snad nabitý na storage. Jak dlouho je tam tak ještě můžu mít? Bohužel jsem je ještě neměřil ani nenabíjel.

Minimálně změř, nabíjet podle potřeby. Nemusí se stát nic, ale každá baterka má z principu určuitý vnitřní odpor. Někdy malý, někdy větší. V jeho důsledku každá dosud mě známá baterka trpí samovybíjením, ať už sebemenším.
Tom
JMalik

#19 Příspěvek od JMalik »

Zbysa píše:...... Z výroby jsou teda snad nabitý na storage. Jak dlouho je tam tak ještě můžu mít? Bohužel jsem je ještě neměřil ani nenabíjel.....

Z výroby taky můžou být na šrot. Než je někam pohodíš, změřil bych je (každý článek zvlášť , na balančním konektoru).
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Zbysa
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Zbysa »

Díky, změřim a nabiju hned jak to pujde. Modelářství v Jirkově nevede XT60 konektory, a balík z HC ještě ani neodeslali :evil:
jez_cz

#21 Příspěvek od jez_cz »

Drondys píše:U bodu b) došlo patrně k chybě o řád.

Díky za upozornění, chybka se vloudila, již jsem ji opravil.

baui píše:Dlouhodobá životnost baterie je stejně tak trochu metaforický pojem při představě, kolik baterií skutečně přežije tak dlouho, aby se dalo mluvit o životnosti "dlouhodobé". U letadel ne tak moc, u vrtulníků je to často půl roku, rok a člověk na baterku naseká 200-300 cyklů a dotyčná může jít do sběru čistě kvůli opotřebení.
Proto bych bral jako základní pravidlo nenakupovat víc lipolek, než člověk reálně za sezónu vylétá.

Naprostý souhlas. Navíc LiPol bateriím ze všeho nejvíce škodí vylétání na doraz a vybíjení proudy, které baterii neúnosně zahřejí, hlavně v závěrečné fázi vybíjecího cyklu.
I květák je jen vycepované zelí
mior
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od mior »

baui píše:Stejná nabití a 40°C skladovací teplota - 20% a 15% resp.

40 stupňov je tak horná hranica prevádzkovej teploty, cez ňu to už baterke začína vadiť.
Ako skladovacia teplota je maximálne nevhodná!!!
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
baui

#23 Příspěvek od baui »

mior píše:40 stupňov je tak horná hranica prevádzkovej teploty, cez ňu to už baterke začína vadiť.
Ako skladovacia teplota je maximálne nevhodná!!!

To byla citace studie provedené v kontrolovaném prostředí, ne návrh, abys skladoval baterky v sauně :D Proto jsem taky psal...
baui píše:...je samozřejmě blbost šuplík, případně ještě hůř šuplík ve stole u okna na západní straně...
Tom
REX

#24 Příspěvek od REX »

Navíc LiPol bateriím ze všeho nejvíce škodí vylétání na doraz a vybíjení proudy, které baterii neúnosně zahřejí, hlavně v závěrečné fázi vybíjecího cyklu.[/quote]

Takže jsem dal asi dost za uši úplně nové 1x nabité LiPol, když jsem byl tak unešený z toho, jak to super lítá, že jsem zapoměl na čas a prostě si to užíval...
Večer, po cca 7 hodinách od přistání, když jsem ji připojil na nabíječku, měla ona baterka, 2čl., 7,015V :?
...ze mě musela mít asi radost a já ze sebe taky, jak jsem blbej...

Edit: tak jsem proměřil vybité, nabité a vybité a napětí na článcích je v desetinách stejné a v setinách se liší o jednu... takže jsem měl asi docela kliku.
Naposledy upravil(a) REX dne stř 18.04.2012 21:31, celkem upraveno 1 x.
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
coro

#25 Příspěvek od coro »

REX: ak máš šťastie a tých 7V sa rozdelilo na 3,5V+3,5V, tak to si im zas tak neuškodil, to v pohode rozchodia.
Ale keď už ich máš v tom stave, kam ich bežne a neschvál nechceš dostať, zober nejaký multimeter a odmeraj napätia článkov. Budeš vedieť či je to akože takmer v pohode aj nabudúce, alebo je to rozdelené napríklad na 3,7 a 3,3V - to nevyzerá na prvý pohľad tiež strašne, ale to už znamená že jeden článok bol pod prúdom kdesi hlboko a môže začať meniť odpor, kapacitu... hlavne voči tomu druhému čo tak hlboko vybitý nebol. To potom prehlbuje rozdiel..
Yeah
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Yeah »

Mám několik LiPolek různých značek, některé 2s některé 3s. Nikdy jsem nezaznamenal nějaký skladovací napěťový problém... Lítám neustále, o víkendy beru všechny stroje (sobota i neděle), v týdnu beru jen Mustanga (malý a rychle připraven). Dělám to tak již třetí rok, co modelařím. Je mi jedno, jestli je venku -20 nebo +30, prostě jdu, takže nabíjím pravidelně po dolétání (někdy i na letišti z autobaterie, když chci znova nahorů). Na některých bateriích mám desítky cyklů a skladuji je při pokojové teplotě. Při nabíjení vždy balancuji, nabíjím je 1C proudem, při přistání mívám na 2s nějakých 7.6V na 3s asi kolem 11.4V. Chovám se k nim "slušně" a ony mě za to hezky vozí po nebi.
Jednu jsem onehdá nechal ležet po nabití asi měsíc, úbytek napětí byl tak 0.1-0.15V na 3s packu. Storage režim nepoužívám, protože den, kdy nemůžu lítat je pro mě špatný den :-)
Multiplex, DJI, FrSky, RCM Lužice, SLČS, YI 4K+
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“