Opět a zase zdroj z PC ATX - sesypáno

Nabíječky, zdroje, přístroje
Odpovědět
Zpráva
Autor
joystick

#16 Příspěvek od joystick »

o cem chces laborovat?uz je davno dolaborovano,jen si dej bacha pokud to budes delat v byte,ja to nastesti delal venku v dilne a tak jsem nemusel volat hasice ani zachranku.....
protoze mi zbylo par zdroju tak premyslim ze z nich udelam nejakou atrakci na silvestra,takovy krasny rany a tak rozmanity blesky jsem jeste u zadne petardy nevidel......
v nabijeni doma problem neni,ale zacina byt problem s nabijenim v terenu,normalni autobaterku zrejme brzy znicis a tak nezbyde nez nejaky agregat,jenze za levno jsou jenom benzinovy a ja mam porad naftu mnohem levnejsi.....
Tomcat

#17 Příspěvek od Tomcat »

joystick píše:o cem chces laborovat?uz je davno dolaborovano,jen si dej bacha pokud to budes delat v byte,ja to nastesti delal venku v dilne a tak jsem nemusel volat hasice ani zachranku.....
protoze mi zbylo par zdroju tak premyslim ze z nich udelam nejakou atrakci na silvestra,takovy krasny rany a tak rozmanity blesky jsem jeste u zadne petardy nevidel......
v nabijeni doma problem neni,ale zacina byt problem s nabijenim v terenu,normalni autobaterku zrejme brzy znicis a tak nezbyde nez nejaky agregat,jenze za levno jsou jenom benzinovy a ja mam porad naftu mnohem levnejsi.....

O čem chci laborovat ?třeba právě o otm aby ty blesky nebyly...a abych nemusel používat žádné další odpory jako zatěž větve +5 V a podobný opičárny...
A taky se povedlo a zdroj maká na 100% přesně 13,8V :-))
a byla to docela jednoduchá úprava za kterou jen děkuji Ing.Černému ,se kterým jsem korespondoval.

A teď pro ty co mají zdroj EuroCase :
zde je jeho schéma http://home.zcu.cz/~ronesova/index.php?menuitem=ec200x

takže úprava spočívá v odstranění snímání ochrany dioda ZD1 -vypájet
pak vypájet R 33 a nahradit ho trimrem 5K při čemž bude nastaven na max odpor a připojí se jen směrem k TL 494 na druhý konec trimru se přivede větev 3,3V
Toť celé..upravením trimru na přibližně 4k4 je napětí 13,8 V
Takto funguje u mého zdroje.....
joystick

#18 Příspěvek od joystick »

a to z nej skutecne tahas 10A??tomu neverim....
teda pokud jde o obycejny PC zdroj zadarmo,jinak totiz poradny PC zdroj na 18A stoji pres 2 litry a to uz radeji toho graupnera na 20A.....
Abu
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Abu »

Ja z upravenyho ATX zdroje taham 9.5A na 13.5V (zmereno do umele zateze, slo by i vic, ale nemel jsem uz dost vykonovych odporu, kdyz jsem pripojil 1ohm, tak to vypnulo, takze max je nekde mezi 9.5 a 13.5A). Upravoval jsem napetovou zpetnou vazbu a proudovou pojistku.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
joystick

#20 Příspěvek od joystick »

no jo ale jaky mas zdroj?ono na tom totiz dost zalezi...
starsi AT zdroje maji kolem 8A,ale nezapomen ze kdyz nabijis 10A tak stejne nabijecka bere tak 15A a to sou pak slehy....
Abu
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Abu »

Zdroj mam takovej jakej jsem dostal od svagra (odesel mu vetrak, tak vymenil celej zdroj), je to nejakej ne uplne starej ATX (3 roky?), na stitku je 300W nebo i vic... moc jsem to neresil, kdyby se upravy nepovedly nebo pritom vyhorel, tak ho klidne vyhodim....
Zatim nemam nabijecku ktera umi nabijet 10A a na tech 5A do 8-10clanku to takhle vpohode staci. Az jednou budu mit Temu, tak zacnu resit lepsi zdroj :wink:
joystick

#22 Příspěvek od joystick »

ahaaaa,tak v tom bude cely problem,potom je to ale o nicem a nic si vlastne nevyresil,ja se tu bavim o trvalem tahani 15A!!!
Abu
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Abu »

No 15A trvale uz je celkem hodne, to uz asi nepujde bez brutalnich uprav (previnuti trafka tlustsim dratem a uplne zruseni 5V vetve, zdvojeni diodovych mustku ve 12V vetvi, atd.. nekde jsem na to videl navod).
Na to bych se asi vykaslal a neco koupil, uz taky kvuli bezpecnosti.
joystick

#24 Příspěvek od joystick »

ano,presne tak jsem dopadl i ja a to jsem tu take napsal....
Tomcat

#25 Příspěvek od Tomcat »

joystick píše:a to z nej skutecne tahas 10A??tomu neverim....
teda pokud jde o obycejny PC zdroj zadarmo,jinak totiz poradny PC zdroj na 18A stoji pres 2 litry a to uz radeji toho graupnera na 20A.....

nikde jsem nesal že z něj tahám 10A trvale ale nevidím důvod proč by to neutáhl...
zatím je to trvale vyzkoušeno na 5A větší zátěž jsem neměl....štítkový výkon 12V větve je 240W takže proud si dokážeš spočítat....
Nikomu svoje teorie nenutím ...píšu sem jen to co je vyzkoušené a funkční v praxi.....
Billy Bob Bean
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Billy Bob Bean »

ATX zdroje nesnesou velký proud na 12V větvi. Když je tam napsáno, že z lze tahat 15A tak těch 10 by mohl snad dát. Těch 15A je bráno s rezervou a to dá jen ve špičce po docela krátkou dobu. Starý AT zdroje tohle dokázaly.
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
Tomcat

#27 Příspěvek od Tomcat »

No nevím jestli ATX zdroje nesnesou velký proud na 12V větvi ,ale při dnešních nárocích na napájení grafických karet což jsou megažrouti energie si myslím že ten zdroj to utáhne....
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Vigo »

Billy Bob Bean píše:ATX zdroje nesnesou velký proud na 12V větvi. Když je tam napsáno, že z lze tahat 15A tak těch 10 by mohl snad dát. Těch 15A je bráno s rezervou a to dá jen ve špičce po docela krátkou dobu. Starý AT zdroje tohle dokázaly.

Staré AT zdroje ale většinou byly 200W a nové ATX není problém sehnat levně 400W a ten na 12V dá mnohem víc.
Tomcat

#29 Příspěvek od Tomcat »

Vigo píše:
Billy Bob Bean píše:ATX zdroje nesnesou velký proud na 12V větvi. Když je tam napsáno, že z lze tahat 15A tak těch 10 by mohl snad dát. Těch 15A je bráno s rezervou a to dá jen ve špičce po docela krátkou dobu. Starý AT zdroje tohle dokázaly.

Staré AT zdroje ale většinou byly 200W a nové ATX není problém sehnat levně 400W a ten na 12V dá mnohem víc.

Přesně tak ..na začátku jsem psal že upravuju 400W zdroj
Danar

Jak na úpravu ATX zdroje z PC?

#30 Příspěvek od Danar »

Prosím o radu, nebo spíše odkaz na nějaké stránky s návodem, jak upravit ATX zdroj z PC pro napájení nabíječky. Hledám už celé odpoledne a našel jsem jen návod na úpravu At zdroje a to ještě ne celý :cry: .
Předem díky moc
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“