Rada ohladom vrtule

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
dac
Kontaktovat uživatele:

Re: Rada ohladom vrtule

#16 Příspěvek od dac »

Tak nevim,jestli jsem vas tady neurazil svým dotazem,ale nevím,jak sklopky fungují.
skiner

#17 Příspěvek od skiner »

dac píše:Tak nevim,jestli jsem vas tady neurazil svým dotazem,ale nevím,jak sklopky fungují.

Listy v sklopke sa daju otocit. Su tam uchytene na kolickoch.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Woita »

A ty listy se narovnají odstředivou silou při roztočení do pozice jako má normální vrtule. Ta odstředivá síla je ohromná, listy to udrží pěkně kolmo a za ně se tahá celé letadlo, klidně silou několika kg.
Bez roztočení motoru jsou na těch čepech volně, takže při zastavení motoru je za letu odpor vzduchu sklopí dozadu. Proto se pro sklopky nastavuje na reglu brzda, při ubrání plynu na nulu se brzda aktivuje, vrtuli nuceně zastaví, aby se listy prouděním vzduchu samovolně neroztáčely a tím nebrzdily a zůstaly pěkně sklopené dozadu (toto se využívá hlavně pro větroně při bezmotorovém letu).
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
dac
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od dac »

Díky chlapi.Jak jsem napsal,chci ji dát na samokřídlo dozadu a mám obavy,že by se pevná vrtule lámala a ohýbala se hřídelka.Ještě jednou dík.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Woita »

Myslím že na samokřídlech mají většinou pevné vrtule a žádnou brzdu. Čili vrtulky jdou volně otáčet a při kontaktu se zemí se pootočí a nic se neurve/neohne. Mám takovou zkušenost j vrtulkovým Jetem, ale pravda že tam je vrtulka malá, 4,5x4.
U větší vrtule je nebezpečí zlomení větší, a ta sklopka by tam mohla být poměrně elegantní, i pro plachtění bez motoru by byla výhodná. Nic proti ní.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
skiner

#21 Příspěvek od skiner »

Woita píše:
skiner píše:Diky moc za ochotu. Ten redukcny kruzok si si vyrobil sam, alebo to bolo k vrtuli ?

K vrtuli žádný nebyl, použil jsem nějaký plastový od jiné vrtule. Kdybys měl možnost soustružení nebo přesného vrtání nebo sehnal trubku se správnými průměry, tak samosebou jde použít cokoliv a z ledasjakého materiálu.
Jo a mám zkušenost, že v modelářské prodejně tyto kroužky i ochotně věnují, aspoň je tomu tak v Českých Budějovicích :D

Tak dnes mi dorazila vrtula. Na moje potesenie, boli v baleni aj redukcne kruzky, takze vsetko pekne sedi. :)
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“