Dynamic soaring - Svahove dynamicke lietanie

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

Re: Dynamic soaring - Svahove dynamicke lietanie

#16 Příspěvek od Milan Nes »

BKSL píše:Vsetkym vdaka za info ale predpokladal som nizsiu cenu za model :?.
Takyto model ked nekontrolovatelne padne k zemi tak z neho nezostane pouzitelne uz nic vid. videa s crashmi :wink: .

tak se koukni po malych na nauceni na DS ko ... tam se cenove vejdes lepe
az dorazim domu tak se podivam, mel sem jednoho znameho co lital DS ko a prave na trening mel nejakou betonovou 60 ku co nebyla ani moc draha

ale v DS ku mam "znalosti" jenom z toho, co mi rikali lide kolem, tak treba nekdo rekne ze 60 ka je na DS ko na nic
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
pepin

#17 Příspěvek od pepin »

loni jsme to tu probírali, tak jsem to letos zkusil za mírného větru vcelku s obyčejným větroněm s motorem pro případ, že bych nalétl pomalu a musel se nakonec vyškrábat nějak zpátky z poza kopce.

točil jsem to pro jistotu dál od hrany--2-3 kolečka a zpátky před hranu

nic mnoho dobrý pocit--jsou to opravdu do toho modelu pecky,když se vyhoupne zpoza kopce a nakopne ho vítr a to opravdu nijak moc nefoukalo navíc jsem zcela jistě neletěl ideální stopou a modelu se snažil v přemetu spíš ulevit, než ho nějak do dalšího přemetu urychlovat.

základní problém na který jsem tím pokusem narazil---pocit adrenalinu nevyvážil blbý pocit z toho, že pokud tedy pořídím ero které by nebyl problém takto trápit, bude mi ho stejně líto při nějaké chybě v řízení rozšmelcovat---i kdybych ten model dostal zadarmo, páč další bych zadarmo už třeba od nikoho nedostal.

Ten pocit, jaké to je na psychiku se dá opravdu navodit s trošku víc namotorovaným erem co bez problému zvládá trošku tvrdší zacházení---určitě i s easygliderem se závitovkou v křídle a živějším motorem, to stoupání jde létat na motor--motorem jen pomáháš udžet rychlost, aby ten model v té turbulenci byl v pohybu a stále ovladatelný--- v podstatě stejný efekt, jako když za větru létáš s malým lehkým modelem--pokud je na rychlosti, tak s ním poryv větru tolik necloumá.
LV
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od LV »

Milan Nes píše:tak se koukni po malych na nauceni na DS ko ... tam se cenove vejdes lepe
az dorazim domu tak se podivam, mel sem jednoho znameho co lital DS ko a prave na trening mel nejakou betonovou 60 ku co nebyla ani moc draha

ale v DS ku mam "znalosti" jenom z toho, co mi rikali lide kolem, tak treba nekdo rekne ze 60 ka je na DS ko na nic

Napríklad:
http://www.sandamodels.com/Minimach.php
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
BKSL

#19 Příspěvek od BKSL »

No za 220 € to nevypada zle, ten MiniMach.

A podla toho kolko je v tej "glider" verzii zavazia pod kridlom tak je to asi fakt stavane na rychlost. Inak sa s tym lietat asi ani neda len rychlo, lebo bez rychlosti by to islo k zemi ako tehla :wink: .

Kazdopadne na zaciatok pre DS-ko by to mohlo byt celkom fajn.
RC glider Fling
MiniCorado
Daidalos 230
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Milan Nes »

LV píše:
Milan Nes píše:tak se koukni po malych na nauceni na DS ko ... tam se cenove vejdes lepe

Napríklad:
http://www.sandamodels.com/Minimach.php

presne toho sem myslel ...
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
davelbc
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od davelbc »

Lítám s nijak nevystuženým Ocelotem. Nemám s tím érem žádný problém, plně naložený za stromy v Hodkovicích nebo na Raný a drží... zatím. Když se o to pokouším tak vždy musí foukat aspoň kolem 10m jinak, při slabším větérku se mi éro nedaří uspokojivě za hranou rozjezdit, to je ale jen volšovejma rukama. Za stromama je to dost adrenalin navíc si stoupnu tak že érem si lítám přímo proti sobě a smyčku vybírám opravdu velmi těsně nad zemí (ono to jinak ani nejde) a občas se tedy od modelu ozve pěkná šupa, ale to je jen takové to aerodynamické plácnutí... :mrgreen: chci jen říct že na to určitě aspoň do začátku žádného speciála není třeba. nějaký bazarový svaháček a klíďo 60´ ...za ty třímetrovky se dává už o dost větší peníz... navíc malý svahák v DS-ku vypadá rychlejší i když tomu tak samozřejmě není a příjde mi snažší ho rozhejbat i za horších podmínek. proháním tak občas i Ascota, kterýho mám full CF ale víc se o něj bojím a tak jen lehce a jen na Raný... :mrgreen: jsem totiž krapet posera. :wink:
pepin

#22 Příspěvek od pepin »

nijak cíleně jsem to neplánoval, ale najednou mě dnes posedla myšlenka, co to zkusit i na druhé straně kopce , živoučký to ero je, nijak moc nefoukalo a ani velká era se tam dnes klukum za hranou neurychlovala, tak jsem to zkusil taky, vždy pár přemetu a zase před svah nabrat výšku na rozjezd a znovu za hranu, bohužel chybička se nakonec vloudila , jak jsem se snažil postupně točit co nejblíž u svahu, tak jsem si model ve vrchní části obratu už moc naklonil na svah a rozvahu zda model raději odtlačit, nebo zpátky přetočit křidélky od svahu už jsem uplně nestihnul :lol: je teda pravda, že k tomu riskování mi trochu pomáhalo už dlouhodobé rozhodnutí, že až s tím někdy šikovně praštím, tak dodělám klapky, ani né tak moc kuli přistávání, ale při malých rychlostech je ten model velice tupý na křidélka, tak konečně mám duvod je tam dodělat :oops:
IMG_1223.JPG

v každém případě je to super zábava ale obávám se, že po opravě bude život saltíčka opět krátký :lol:
LV
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od LV »

No nech sa páči.... :mrgreen:
www.elektromodely.sk
kratas
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od kratas »

2bksl: Nejprve se nauc letat a pak za par let zacni uvazovat o DSku. Pak uz nebudes tak resit ani ty ceny modelu. Vsechno neco stoji.
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
BKSL

#25 Příspěvek od BKSL »

Je pravda ze to lietanie mi zatial moc nejde, niekedy som sa ale nevedel ani bicyklovat a teraz mi to uz ide celkom dobre :) .
RC glider Fling
MiniCorado
Daidalos 230
Tom1974

#26 Příspěvek od Tom1974 »

BKSL píše:No za 220 € to nevypada zle, ten MiniMach.

A podla toho kolko je v tej "glider" verzii zavazia pod kridlom tak je to asi fakt stavane na rychlost. Inak sa s tym lietat asi ani neda len rychlo, lebo bez rychlosti by to islo k zemi ako tehla :wink: .

Kazdopadne na zaciatok pre DS-ko by to mohlo byt celkom fajn.

Jako myslis 'model pro zacatecnika do DS'??? 8O
LV
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od LV »

Tom1974 píše:Jako myslis 'model pro zacatecnika do DS'??? 8O

No to mi pripadá ako otázka: Aké Ferrari by ste mi doporučili, aby som sa naučil jazdiť? :mrgreen:
www.elektromodely.sk
JMalik

#28 Příspěvek od JMalik »

BKSL píše:Je pravda ze to lietanie mi zatial moc nejde, niekedy som sa ale nevedel ani bicyklovat a teraz mi to uz ide celkom dobre :) .

Viděl jsem Tvoje videa s tím házedlem.
pořiď si DS.

( A dej nám sem tu lokalitu, kde to budeš létat, tam bychom se zahrabali pod zem :wink: )
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
BKSL

#29 Příspěvek od BKSL »

Zacinant s DS je asi lepsie (lacnejsie) na simulatore :D .

V podstate sa da pri tomto DS-ku dosiahnut aj rychlost zvuku kedze lietadlo funguje ako akumulator energie ktory "nabija" fukajuci vietor tym ze tlaci do plochy lietadla v kazdej vrchnej pol-otocke a dodava mu opatovne kineticku a polohovu energiu.
Ked sa lietadlo spodkom vracia v zaveternej strane tak tam uz hlavny vietor ktory je teraz v protismere, nefuka.
Je to ako keby vas niekto kazdu otacku potlacil v jednom smere ked sedite v sedacke na kolotoci. Nebyt strat, tak zrychlujete do nekonecna. Haluz :) .

Hlavnym limitujucim fyzikalnym faktorom co sa tyka akumulacie energie pri DS lietadle je asi aerodynamicky odpor (pnutie materialu a jeho nasledny ohrev neberiem teraz do uvahy).
Aerodynamicky odpor nesmie vytvarat vacsie straty energie pri jednej otocke ako lietadlo dokaze pri kazdej takejto otocke ziskat a uchovat.
Ked sa tento stav vyrovna tak model uz nie je schopny zrychlovat.
Naposledy upravil(a) BKSL dne stř 15.01.2014 1:31, celkem upraveno 1 x.
RC glider Fling
MiniCorado
Daidalos 230
BKSL

#30 Příspěvek od BKSL »

JMalik píše:Viděl jsem Tvoje videa s tím házedlem.

Ja som bol v obidvoch pripadoch iba kameraman :wink: .
Pilot bol skuseny, ale mal to iba 2x v ruke a s mnou nastavenymi vychylkami +/- 150%, co on nepouziva.
RC glider Fling
MiniCorado
Daidalos 230
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“