Stredne rýchla 2-metrovka ktorá ,,nevŕta" - výber

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

Re: Stredne rýchla 2-metrovka ktorá ,,nevŕta" - výber

#16 Příspěvek od TERAZKY »

Ešte k Ionu, má krldlo totál rovné, alebo mierne vzpätie :?: Stále sa musí riadiť, alebo je schopný samostatného ustáleného letu bez zásahov do riadenia, t.j. zrovná sa sám z náklonu:?:

Dík za trpezlivosť.
... čo purex spojil, človek nerozdeľuj...
Pitrs07

#17 Příspěvek od Pitrs07 »

Tento rok jsem lítal pouze s Rytmus Energy (2m od VH model) a vřele doporučuji. Proti větru se dá i zastavit v luftě a nespadne, to samo o sobě říká dost. Mám křídlo bez klapek a přistávám na krátké dráze. Někdy je to o nervy to posadit, protože má výborný kluz. Takže bych spíše doporučil křídlo s plnou mechanizací, aby se to na finále dalo ještě hodně zpomalit. Je to ale o cviku a zvyku. VH model mě jednoznačně přesvědčili o své kvalitě a doufám, že můj další model bude jejich Absolution.
olda
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od olda »

Mefisto, ta inovovaná verze - lítá pěkně, zpracování vcelku slušný, dá se považovat za méně středně rychlého větroně. Éro na pohodu, ale přitažení na rychlosti se mu vůbec nelíbí. Křídlo to nedá a to nebylo nic moc. Spojka jakž takž držela, křídlo cca v 1/3 naprasklo.
Od Reicharda některý éra opravdu lítají, některý vůbec (Scorpion), ale nedělá nic, s čím by se dalo lítat rychleji, sportovněji. Prostě ty konstrukce tak jak je vyrábí a s tím kdo je vyrábí to nevydrží.
V současné době jsem hledal asi 3 měsíce dvoumetr na adrenalinovku i na pohodu a hodně četl a zvažoval.
Ion Pro, Optima XL, Rytmus Energy, nic v kompozitu, klasiku, vše za skoro stejnou cenu.
Defacto se mi z toho vycedil Ion a Rytmus. Po zkušenosti s minirytmusem (toto éro nemá chybu) a taky s přihlédnutím na absenci směrovky u Iona bylo vybráno. Dnes mi přišly veškeré komponenty a téměř už každým dnem očekávám Rytmuse Energy neklapkovaný.
Myslím si, že Ion Pro, Rytmus Energy bude ta nejlepší volba ať jedno či druhé. Nic jiného v této kategorii, co by mělo smysl a vydrželo ve vzduchu srovnatelné zacházení, opravdu není. Hlavně po zvážení poměru cena výkon jsem zase skončil výše zmíněných větráků.
Letu zdar
Moje modely:
http://mkalka.cz/clenove/clen.php?id=10
slaco
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od slaco »

U Optimy XL mě nevyhovuje při výměně baterky demontáž křídla. Za mě taky Ion nebo Rytmus. Pokud by stačil model o něco menší než 2m tak u VH model se připravuje Rytmus mini zvětšený na cca 1700mm s klapkama a s různou barevnou kombinací trupu i křídel.
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od TERAZKY »

Takže ma zaujíma hlavne Ion a Rytmus - ktorá modelová rada ešte uvidím.
Asi bez klapiek, termiku nechcem a na dlhší rozpočet na pristátie som zvyknutý. /i zo zdr. dôvodov bohužiaľ - nemal by som šancu naraz riadiť kniple a jným prstom zap./vyp. klapky/

Ešte som nedostal odpoveď, /Ion, Rytmus/ má krldlo totál rovné, alebo mierne vzpätie :?: Stále sa musí riadiť, alebo je schopný samostatného ustáleného letu bez zásahov do riadenia, t.j. zrovná sa sám z náklonu:?:

Tak ako to je?

Dík.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od JirkaA »

Ion ma mirne vzepeti, lita to samo.

Btw variant III ma servo vyskovky vzadu v kylovce.
OK2WY
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

Re: Stredne rýchla 2-metrovka ktorá ,,nevŕta

#22 Příspěvek od TERAZKY »

JirkaA píše:Ion ma mirne vzepeti, lita to samo.

Btw variant III ma servo vyskovky vzadu v kylovce.

Jasne a k veci povedané - díík moc za info.

Ešte prosím potvrď, že Variant III nie je žiaden vrták na pádovke. To ani tak nie pre mňa ale pre ostatných čo o ňom uvažujú.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od JirkaA »

Se zadnym vetronem neni problem kdyz ho nechas letet. Jaky ma smysl potacet se na padove rychlosti?
Ani ion ani variant nejsou nestabilni mrchy. Jak se chovaji na padovce zalezi na vychylce vyskovky, pokud to neprezenes, jen se prosednou a leti dal. Kdyz to prezenes par metru nad zemi, je docela jedno jestli to roztriskas ranou do cumaku nebo do kridla ;)
OK2WY
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od TERAZKY »

JirkaA píše:Se zadnym vetronem neni problem kdyz ho nechas letet. Jaky ma smysl potacet se na padove rychlosti?
Ani ion ani variant nejsou nestabilni mrchy. Jak se chovaji na padovce zalezi na vychylce vyskovky, pokud to neprezenes, jen se prosednou a leti dal. Kdyz to prezenes par metru nad zemi, je docela jedno jestli to roztriskas ranou do cumaku nebo do kridla ;)

Mne je jasné, že s pofilom MH 30, RG 15 a pod. sa nelieta ako s ušatým papierákom, či epp poletuchami. Ja ani netvrdím, že sa plánujem potácať na pádovke... :wink:

V praxi napr. môže model pri minimálke /tretia zátačka pred pristátim a pod./ nastať stav, že vletíš do poryvu, turbulencie a na okamžik /sekundy/ Ti fajnovo modelu fúkne od chvosta a potom k.revsky záleží ako sa správa na pádovke - či vŕta, alebo sa len zhúpne so stratou výšky a ako rýchlo sa chytí /t.j. či končíš a opravuješ, alebo lietaš/...

Ak sa teda Ion len zhúpne a stratí niečo z výšky a potom sa chytí - je to OK.

Takže tak...
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od lakotamm »

...Lynx? :wink:
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
Pitrs07

#26 Příspěvek od Pitrs07 »

TERAZKY píše:Takže ma zaujíma hlavne Ion a Rytmus - ktorá modelová rada ešte uvidím.
Asi bez klapiek, termiku nechcem a na dlhší rozpočet na pristátie som zvyknutý. /i zo zdr. dôvodov bohužiaľ - nemal by som šancu naraz riadiť kniple a jným prstom zap./vyp. klapky/

Ešte som nedostal odpoveď, /Ion, Rytmus/ má krldlo totál rovné, alebo mierne vzpätie :?: Stále sa musí riadiť, alebo je schopný samostatného ustáleného letu bez zásahov do riadenia, t.j. zrovná sa sám z náklonu:?:

Tak ako to je?

Dík.

Rytmus Energy má mírné vzepětí a je stabilní v letu. Ovšem pokud ho nakloníš, tak zůstane v náklonu! To je normální vlastnost tohoto typu modelu. Z náklonu se ti sám vrátí zpět možná model s dvojitým lomením, tzv. ušák (např. Tracy, nebo Bird of time). Rytmus má i směrovku, ale na nějakou akrobacii přes směrovku to rozhodně není. Na směrovku má pomalou reakci i při maximální výchylce. Není to čistě termický model, aby se ovládal směrovkou. Směrovka je spíše z nouze cnost. Já jsem ji tam nechal pro případ, že by mi vypadlo některé z křidélek, aby se s tím dalo rozumně přistát..... a taky ze zvědavosti, jak to bude fungovat. Pokud ji tam nedáš, nic se neděje a bude to lítat stejně jako Ion. Mám na rádiu i mix křidélka se směrovkou, ale zatím jsem to na Rytmusovi nezkoušel. Bohužel jsem viděl, jak borec s tímto mixem na hotlineru napoprvé hned havaroval, takže jsem neměl odvahu to zatím zapnout.
Jak psal jeden z kolegů, nemá smysl se nad tímto modelem bavit o lítání na pádovce. Tento model chce držet na rychlosti a čím rychleji letí, tím lépe drží. Pokud potřebuješ model na pomalé létání a máš problém s ovládáním, jdi jednoznačně do E-Tracy. Já jsem na tom začínal a je to skvělý model. Hotlinery nejsou z podstaty pomalolety, nejsou na to dělané.
tomashr

#27 Příspěvek od tomashr »

TERAZKY píše:V praxi napr. môže model pri minimálke /tretia zátačka pred pristátim a pod./ nastať stav, že vletíš do poryvu, turbulencie a na okamžik /sekundy/ Ti fajnovo modelu fúkne od chvosta a potom k.revsky záleží ako sa správa na pádovke - či vŕta, alebo sa len zhúpne so stratou výšky a ako rýchlo sa chytí /t.j. či končíš a opravuješ, alebo lietaš/...

Ak sa teda Ion len zhúpne a stratí niečo z výšky a potom sa chytí - je to OK.

Takže tak...

Zcela upřímně si myslím, že to co píšeš je zak zjednodušené, až se blíží nesmyslu... Pokud model není vyloženě "záludná mrcha", tak prostě letí až do pádovky. Pokud to přetáhneš přes pádovku, tak se něco musí stát a jak tu kdosi trefně napsal, pokud to vyrobíš při poslední zatáčce nad zemí, tak je mnohdy jedno, zda se model sesype po křídle anebo "jen" prosedne, stejně není moc výšky na vybírání.
Co se týče té obavy z poryvu a turbulence, tak jsem například na soutěži zažil zcela nečekaný poryv, který mi otočil na záda Cirruse a na vedlejším startovišti dopadl stejně Pike Perfect - oba modely jsou "ultrahodné" stabilní F5J speciály, přesto neměly šanci. Tohle moc nemá cenu řešit, daleko víc pro potlačení problému uděláš tím, že model necháš na rychlosti, ať se lépe reaguje.

Mimochodem k té ušatosti bych tě upozornil, že pro mě nejpříjemnější model v této menší velikosti, jaký jsem kdy viděl, je moje soutěžní F5F Surprise 15, s celkem malým V vzepětím - na pohled bys čekal náročnou pilotáž, jenže v reálu ten model prostě jede absolutně jak po kolejích a nikam neutíká (ani v turbulenci), proti Ionu je to někde úplně jinde. Prostě neřeš tolik stabilitu letadla a radši více létej, časem zjistíš, že se daleko příjemněji létá s modelem seřízeným tak, aby se choval maximálně neutrálně (tedy prostě letěl tam, kam ho namíříš) než s něčím za každou cenu stabilním.
Robinsson

#28 Příspěvek od Robinsson »

tomashr> kde je tu nějaký palec nahoru :-)
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od TERAZKY »

Ale ja predsa netvrdím, že potrebujem blbolet ako je EG Pro... :roll:
Mám mnoho hodín a na rýchlosti nalietané so Sweetom - profil MH 32. Krokom to určite nelieta, no nie je to ani raketa...

Ide o to, že s aspoň určitou autostabilitou je let viac pohodový - vo výškach to platí dvoj násobne. Bez problému sa bavím s kolegami počas letu a nemusím sa sústrediť a napínať oči na model.

O toto mi ide... :wink:

Ak sa Ion správa podobne STABILNE ako Sweet od Topmodelu, tak OK.
BambiSpP
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od BambiSpP »

musim jse pridat vh model ma spickovy modely ale ponekud drazsi mam ritmus mini,podle toho co pises tak jsi kup papiraka z usima ten bude stabilni
Futaba T8FG/ABSOLUTION/Rytmus mini VH model/Excel 2000+Asp 7,5/Easy star II
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“