Kde se smí létat

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
čáp

Re: kde se smí létat?

#16 Příspěvek od čáp »

...Ovšem neni pravidlo že spolu nesmí létat modely a velký éra. Například já co lítám tak lítáme na stený dráze jako ultralajty. To jsou neřízené letiště i bez FIS služby = informační sližba pro malý letadla (neni tam žádné radiové spojení se zemí). Na základu dohody se dá lítat i na letištích s FIS službou - tedy vetšina aerolkubů v ČR. Není teda po dohodě nutné vyhýbat se ATZ malých letišť...

To je pravda, nikde není zakázáno, že spolu nesmí létat modely a letadla. Ale není to vhodné. Vžijte se do situace pilota, který přiletí třeba v podvečer na prázdné veřejné letiště a chce přistát. Na dráze ovšem vesele poletuje parta modelářů. Dříve, když nebýval na letištích cizí provoz (za komančů byl přílet "cizího" letadla událostí) tak se dalo létat na ploše celkem bez problémů. A pokud se vracel třeba Čmelák, všichni modeláři se klidili, aby měl místo.
Dnes bohužel taková smozřejmost chybí. Někteří lidé se prostě odmítají vžít do situace druhého. A věřte mi, že letadlo ve vzduchu nezastavíte. Konfliktních situací s model jsem zažil více, a věřte, jako dlouholetému modeláři se mi to píše těžce. Prostě dnes je společný provoz letadel a modelů na jednom letišti velmi složitý. Neříkám, že to nejde, ale modeláři často neznají místní podmínky a tak je nemohou respektovat - proto je nutná vždy dohoda, a bohužel, pokud nikdo není na letišti, neznamená to, že lze plochu využíva bez omezení. Jako drobnou událost mohu uvést např. situaci, kdy jsem na prázdném letišti pojížděl po okraji dráhy - tak jak je zvykem, s 205 na start a v poslední chvíli uviděl na zemi natažený lanko navijáku přes celou dráhu. Kdesi daleko na začátku byl praporek, na konci také, zdánlivě vzorně tedy vše označeno, ale mezi těmi praporky bylo dobře 400 m a z éra vidět nebyly. Naviják byl přesně v místech, kde každý pojíždí. A široko daleko nikdo, modelář si odskočil. Z jeho pohledu bylo vše OK, vzorně na kraji, označeno. Ale protože nezná detaily provozu, byl přesně tam, kde být neměl. 205 bohužel couvat neumí a tak jsem se docela zapotil při jejím vytlačování. Naštěstí vrtule do silonu nehrábla. Kdyby jo, tak nevím, kdo by to platil...
Píšu to jen proto, abychom si uvědomili, že naše soužití je z principu konfliktní a je potřeba dávat pozor více, než si člověk myslí. Na nejednom letišti už mají (bohužel, ale následkem podobných příhod) modeláři utrum.

Omezený a zakázaný prostory bych, ale s běžným modelem (ne s obřím!) neřešil.
thegrid
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od thegrid »

Ok diky všem za přispěvky. Koukám ze je tu take vice nazoru na vec. Kazdopadne si zajdu za vedenim letiste.
www.quadcopter.8u.cz -popis stavby quadrokoptéry
JMalik

#18 Příspěvek od JMalik »

2952 píše:Kluci-otázka zněla... létání s modely. Tady z toho děláme vědu. Vykašlete se na všechny ty prostory, které pro vás nejsou určeny. Chovejte se slušně a používejte zdravý rozum. To bude úplně stačit...

On se ptal konkrétně na to létání v Letňanech. Zdravý rozum určitě pomůže, ale na ty prostory se tam vykašlat nemůže. Může zajít na Sobínku a promluvit si s místníma co létání v téhle lokalitě obnáší.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
kope
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od kope »

Pokud jde konkrétně o letiště Letňany, asi nejvíc info by ti dali lidi z LMK Letňany:

http://www.lmkletnany.cz/provozni-rad-letiste

Jinak na letiště se běžně nesmí! Je oplocené a ke vstupu potřebuješ povolení. Jde o to (kromě bezpečnosti), že letiště má status mezinárodního letiště a tím pádem je hranicí Schengenu - s tím se pojí věci kolem zabezpečení, přístupu a pod.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
thegrid
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od thegrid »

Mně ani neslo o letiste samotne. Ja zadnou drahu na copter nepotrebuju ale o prilehli kopecek. Zrejme byvalou skladku kde je nyni bruslařka draha vedlne nej. Na kopecku damotnym lidi nejsou a je to idealni misto ale je to kousek od toho letiste a jsou videt vzletajici mala jednomotorova letadla. Proto kdyby to bylo zakazane by mne nenapadlo sem jit.
2952

#21 Příspěvek od 2952 »

JMalik píše:
2952 píše:Kluci-otázka zněla... létání s modely. Tady z toho děláme vědu. Vykašlete se na všechny ty prostory, které pro vás nejsou určeny. Chovejte se slušně a používejte zdravý rozum. To bude úplně stačit...

On se ptal konkrétně na to létání v Letňanech. Zdravý rozum určitě pomůže, ale na ty prostory se tam vykašlat nemůže. Může zajít na Sobínku a promluvit si s místníma co létání v téhle lokalitě obnáší.

Jak jsem psal-na konkrétním letišti se slušně zeptat a jako člověk se snažit najít způsob, jak se s provozem na letišti sžít. Někde to jde. Sobinka je hodně specifická..ale mají tam systém, jak vegetovat a neškodit.
Ale aby modeláři řešili otázku "prostorů" a NOTAMů....to snad ne :-) Ještě to uslyší Unie a dá nám to jako zákon, který naši "papežštější" ještě vytuní :-)))
kope
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od kope »

thegrid píše:Mně ani neslo o letiste samotne. Ja zadnou drahu na copter nepotrebuju ale o prilehli kopecek. Zrejme byvalou skladku kde je nyni bruslařka draha vedlne nej. Na kopecku damotnym lidi nejsou a je to idealni misto ale je to kousek od toho letiste a jsou videt vzletajici mala jednomotorova letadla. Proto kdyby to bylo zakazane by mne nenapadlo sem jit.

Že ty myslíš lesopark? To je od letiště o kousek dál, ale je to v podstatě v ose dráhy. Lítá se tam, já tam taky zajdu s něčím, s čím lítám v podstatě "kolem hlavy". Ale s čímkoli, co lítá trochu výš bych tam nešel.
jardah62

#23 Příspěvek od jardah62 »

kure87 píše:Na tom poslední odkazu jsou právě dopkumenty které ti řeknou jak na tom či onom letišti lítají skutečná éra. Tzn kudy lítají okruhy a které dráhy se používají a kdy + většina letišť má svoje webové stránky s informacemi pro piloty kde je napsáno všechno co potřebují vědět pro přílet a co potřebuješ vědět ty pro lítání mimo jejich prostor.

řada letišť (kontakty, základní informace) se dá najít na http://www.skyfly.cz
Jardah
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Kde se smí létat

#24 Příspěvek od TomasC »

http://maps.google.cz/?ll=50.138701,14. ... rent=5,0,1 ??? Tak to je dle mě příliš blízko od osy dráhy.
JMalik

#25 Příspěvek od JMalik »

2952 píše:....Ale aby modeláři řešili otázku "prostorů" a NOTAMů....to snad ne :-) Ještě to uslyší Unie a dá nám to jako zákon, který naši "papežštější" ještě vytuní :-)))......

Na to nemusíš pro úředníky Unie. Před měsícem se konala akce na ÚCL. Výrazný vliv na navrhované úpravy doplňku X měli dva blbci, kteří způsobili incident s letovým provozem Ruzyně. Ten druhý měl obrovskou kliku, že stačil ujet dřív, než ho odchytili poliši, které tam vyslalo pracoviště řízení letového provozu po nahlášení situace pilotem Airbusu.
Jenom tihle dva hnáti stačili na ty navržené úpravy.
Tobě jako pilotovi určitě přišlo kázání o dodržování vojenských prostorů. Tu žádost přednášel špičkový akrobatický pilot létající v armádě, abychom to nebrali jako buzeraci, ale uložili si to na volné místo v mozkové paměti.
Takže pokud se jedná o modelářské létání v jakýchkoliv omezených prostorech, tak to vidím radši víc pesimisticky, napřed to vykomunikovat, všechno si o tom zjistit , potom tam létat.
Jen ne nadivoko třeba v Letňanech ve třech stovkách, nebo hned vedle na kopečku.
A k tomu doplňku "X"? Taky se mi to nelíbí. Létám s modely a malými letadly, neřídím Boeing, nebo rouru v armádě. Je pochopitelné, že civilní doprava a vojáci tam budou mít prostor vždy a pokud to nepůjde po dobrém, tak se to omezí na úkor ostatních účastníků. A Ministerstvo a ÚCL ? Tam ti vysvětlí, že jenom plní závazky vůči ICAO - bezpečnost civilního letectví. Takže úvahy o tom, že bychom jako modeláři si něco vyvzdorovali jsou zcestné. Dá se tam určitě jednat, ale oni mají argumenty o těch průserech dvou, třech exotů a to stačí na to, aby celé naše modelářské stádečko pak jen smutně bučelo.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
jardah62

#26 Příspěvek od jardah62 »

TomasC píše:http://maps.google.cz/?ll=50.138701,14.532487&spn=0.004401,0.012392&t=h&z=17&brcurrent=5,0,1 ??? Tak to je dle mě příliš blízko od osy dráhy.

Vrchol je 250m od osy severní dráhy.
Jardah
thegrid
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od thegrid »

Jj to bude ten lesopark, v podstatě lítám jen kolem hlavy, no tak max 70m všemi směry, to ani nedosáhne na cestičku, kde jsou lidé.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od TomasC »

jardah62 píše:Vrchol je 250m od osy severní dráhy.

Takže opravdu blízko.
JMalik

#29 Příspěvek od JMalik »

thegrid píše:Jj to bude ten lesopark, v podstatě lítám jen kolem hlavy, no tak max 70m všemi směry, to ani nedosáhne na cestičku, kde jsou lidé.

Došel bych na to letiště, takhle jim to vysvětlil: "Létám s bublinkama, nebo něčím podobně malým do 15m nad zemí a kolem sebe."Když narazíš jenom na trochu rozumného, tak se domluvíš. Když na přechytralého vědce, tak to můžeš zkusit za čas znovu.
Jde o to, že kdyby se ti to podařilo domluvit, tak předejdeš situaci, že to vidloš někam zaboří při přiblížení na přistání , nebo po startu a povede chytré kecy jak jsi ho ohrozil, že se uhýbal, rozptýlilo ho to ......

Edit: nějak jsem přehlédl kde to plánuješ. Jestli tady:http://maps.google.cz/?ll=50.138701,14.532487&spn=0.004401,0.012392&t=h&z=17&brcurrent=5,0,1 , tak to je skutečně skoro na ose, moc blízko a zase už tak daleko, že z letiště o Tobě nemají přehled. Tady to s vysokou pravděpodobností nepůjde.
Naposledy upravil(a) JMalik dne úte 05.03.2013 18:08, celkem upraveno 1 x.
kope
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od kope »

thegrid píše:Jj to bude ten lesopark, v podstatě lítám jen kolem hlavy, no tak max 70m všemi směry, to ani nedosáhne na cestičku, kde jsou lidé.

No když jsem pal, že "kolem hlavy", tak to znamená, že když už tam jdu, tak lítám spíš na té rovině pod kopečkem a nedostanu se o moc výš, než je vrchol toho kopce. Nemám to moc " v oku", ale když vidím, jak jsou vysoko, když jdou přes lesopark na přistání tak pokud jsi na kopečku+70m výška letu (píšeš, že 70 m všemi směry), tak už bych skoro řekl, že jsi tak vysoko jako "velká" letadla, když přistávají.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“