Spolehlivot elektroniky po koupeli ve slané vodě
Re: Spolehlivot elektroniky po koupeli ve slané vodě
Isopropylalk. je nejlepsi na cisteni mastnoty (nehlede na to, ze to rozezira plast)... na zirave vlastnosti morske vody nebude mit moc efekt. Pouzivam dnes a denne pri zalamovani optickych kabelu pred navarenim spoje pro ocisteni 
Jeti DC-16 | „Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora“
Já naopak slanou vodu při modelařině využívám. Stačí ponořit starou lipolku na 24h do slaného nálevu a je jak beránek
Odstřihnu konektory a hurá s ní do tříděného odpadu.
Omlouvám se za OT.
Pat
Omlouvám se za OT.
Pat
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
ametis píše:zdzd:A co si myslíš že je ten povlak?
Jestli je z uslechtileho kovu, tak se ten kov pasivuje. To znamená, ze se na povrchu vytvori tenka vrstva oxidů (rez), která kov chrani pred dalsim poskozenim. Na konektoru to nema co delat, kontaktolem, nebo jakymkoliv pripravkem proti korozi to jednoduse dostanes dolu. ametis
Trochu bych oponoval a souhlasím se Zdeňkem. Ona ta pasivace sice opravdu funguje, ale jen za určitých podmínek. Za jiných zase nefunguje a když se souvislý povlak z nějakého důvodu nevytvoří, tak to vesele koroduje dál.
Příkladem je hliník, který je velice reagentní kov, ale na vzduchu je kupodivu stálý a to díky kompaktní a souvislé vrstvičce oxidu hlinitého, která je navíc velice tvrdá (krystalický oxid hlinitý se nazývá korund a má tvrdost 9). Jenže když se povrch hliníku potře vodním roztokem dusičnanu rtuťnatého, tak se na povrchu vytvoří místo oxidové vrstvy tenká vrstvička amalgámu a hliník začne korodovat tak, že na něm začnou růst bílé vlasy a oxidu hlinitého, které už nejsou schopny vytvářet souvislý povlak. A roste to rychle a viditelně a za několik dní je celá hliníková součástka sežraná. Pokud se taková hodí do vody, tak s ní taky reaguje, na povrchu se uvolňují bublinky vodíku a taky za pár hodin s toho hliníku nezůstane nic, jen plná sklenice bílého maglajzu hydroxidu hlinitého. Dá se to vyzkoušet i s kapalnou čistou rtutí, ale se musí ta její kapička vetřít do povrchu jemným smirkem.
No a konektory na přijímači jsou zlacené, pod tím zlatem je nejspíš bronz, nebo mosaz. A ta vrstvička zlata je velice tenká (pár um) a nejspíš používáním konektoru je na mnoha místech narušená. No a ty slitiny mědi se slanou vodou reagují velice ochotně. Zrovna tak i cínové spoje (zvlášť ty dnešní bez olova) reagují velice rychle. A měděné cestičky na plošáku taky (stačí místo, kde není zelená maska) a už to jede.
Sám jsem zažil to, že jsem si v moři loni zaplaval v hodinkách. Ty byly vodotěsné, ale za nova, po deseti letech a několika výměnách baterky už zřejmě ne. Trochu se zarosily, pak zhasl LCD, ručičky ještě asi týden chodily, ale na tlačítka to už nereagovalo. Na dovolence jsem neměl nářadí abych to rozebral a když jsem to otevřel doma, tak jsem zjistil jednak vybitou baterii a kompletně odleptaný spoj od jednoho tlačítka k jakési SMD součástce (asi kondík). Tak jsem tam natáhl tenký drát, všechno vyčistil lihem a vyměnil baterku. Hodinky naštěstí jdou dál, protože ta voda se tam dostala si jen kapička kolem toho tlačítka.
Ale horší bylo, když manželka omylem oprala dceři mobil. Pobyt v roztoku pracího prášku 1,5 hodiny při teplotě pouhých 40°C vykonal své. Nehledě k tomu, že jsem ho celý rozebral, díly sušil asi týden,ale na mnoha místech byla viditelná koroze (on ten mobil byl zapnutý, takže i elektrochemická) už jsem ho nerozchodil
Takže to co se okoupalo v moři bych už rovnou vyhodil.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Kissman píše:Isopropylalk. je nejlepsi na cisteni mastnoty (nehlede na to, ze to rozezira plast)... na zirave vlastnosti morske vody nebude mit moc efekt. Pouzivam dnes a denne pri zalamovani optickych kabelu pred navarenim spoje pro ocisteni
Isopropyl niení lepší, dokonce si myslím, že na tohle je k ničemu.
Ten proces čištění totiž spočívá v ve dvou krocích:
1. vodou (poslední lázeň i destilovanou) se vymyjí všechny soli z mořské vody, které jsou v ní rozpustné ale v alkoholech nikoliv
2. líh, nejlépe etylalkohol zase dobře absorbuje vodu a vytáhne ji ze všech zákoutí, přičemž molekuly vody difundují do celého objemu lihu a ten se po vyjmutí elektroniky snadno odpaří. No a na tenhle účel si nejsem jist, zda je nejlepší isopropylalkohol. Myslím, že ten etyl je asi nejlepší.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr píše:Trochu bych oponoval a souhlasím se Zdeňkem. Ona ta pasivace sice opravdu funguje, ale jen za určitých podmínek. Za jiných zase nefunguje a když se souvislý povlak z nějakého důvodu nevytvoří, tak to vesele koroduje dál.
Hlavně jde o to, že když už začal reagovat ošetřený povrch, tak ty neupravené budou po smrti velmi rychle.
1000x receno, ale lip to nikdo nikdy nerekl - srovnej cenu vykoupane elektroniky s modelem, kam bys to chtel dat, pripocti mozne skody v dusledku selhani ....... A rozhodni se sam.
S elektronikou napadenou slanou vodou mam bohate zkusenosti (konstruoval jsem zarizeni pro provoz na velkych lodich) a cokoliv i kratce v kontaktu se slanou vodou a pak s vzduchem je pro elektroniku destrukcni.
S elektronikou napadenou slanou vodou mam bohate zkusenosti (konstruoval jsem zarizeni pro provoz na velkych lodich) a cokoliv i kratce v kontaktu se slanou vodou a pak s vzduchem je pro elektroniku destrukcni.
- lakotamm
- Kontaktovat uživatele:
S elektronikou a slanou vodou mám podobné skúsenosti - vyžerie to kov.
Nerozmýšlal niekto použiť lieh ako tu bolo spomenuté a následne lieh s rozpustenou kolofóniou? Kolofónia sa vyzráža na povrchu a vytvorí ochrannú vrstvu. Ešte mi ani 1 takto ošetrený plošák neodišiel.
Nerozmýšlal niekto použiť lieh ako tu bolo spomenuté a následne lieh s rozpustenou kolofóniou? Kolofónia sa vyzráža na povrchu a vytvorí ochrannú vrstvu. Ešte mi ani 1 takto ošetrený plošák neodišiel.
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E