Co největší polomaketa pro start z ruky

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
JMalik

Re: Co největší polomaketa pro start z ruky

#16 Příspěvek od JMalik »

děda píše:................

Ještě bych zkusil vyhodnotit, jestli nezvolit cestu, že pokud si něco takového pořídím, budu k tomu mít vždy s sebou vrhače.
Stejně to budeš tlačit na max. možnou velikost, ty trupy se špatně drží jednou rukou.......
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
cervik

#17 Příspěvek od cervik »

Co Volcano od Valenty?
http://www.valentamodel.cz/51.htm
http://eshop.valentamodel.cz/product_in ... jega4bdf82

Hodit se dá ještě obstojně i když tady se mu to extra povedlo: http://www.youtube.com/watch?v=_SXOkROJXzM
3kW pro ruční start nejsou zdaleka potřeba, stačí zhruba 1,5 možná i míň.
To na videu váží tuším něco přes 5 kg, postavit se dá ale běžně za 4,5.
Má tvary větroně a co hlavně, trup se dá v místě těžiště pod křídlem normálně chytit do ruky.
pepin

#18 Příspěvek od pepin »

cervik píše:To na videu váží tuším něco přes 5 kg, postavit se dá ale běžně za 4,5.
.

v bezmotorové verzi, navíc pokud nepotřebuje pevný model na akrobacii, tak do Volkána zahučí zbytečně za draho, bude muset namotorovat větší model, bude potřebovat lepší serva na větší model--všechno bude dražší a ve finále zjistí, že aby to rychle nabil, potřebuje jinou dražší nabiječku.Hnát se do 4 metru pokud chce startovat na rovině z ruky mi přijde ujeté, zbytečné, nedopadne to dobře.Pořídil bych 3m maketu, polétal a ujasnil si, jestli mě to létání s maketou vubec nějak naplnuje, nebo raději pujdu dál cestou učelových větronu, ale v termice určitě výkonějších a na provoz pohodlnějších.

na té rovině si s velikým modelem moc nepomuže, páč standartně to nemuže pustit z termiky pod cca 200m, jinak se už znovu nejspíš nechytí, pokud nemá s termickým létáním bohaté zkušenosti, tak je nesmysl jakákoli maketa i ta 3m, páč bude poskakovat tak 15 minut skoro jako s motorákem.

já bych na to šel cestou láce, jen aby měla dušička klid a teprve po nějakých vlastních zkušenostech co přineslo létání s maketou bych se rozhodoval co dál a jiného.

Díval bych se na to i takto---lépe se opravuje 3m model, nežli 4 metrový,s 3m modelem sedne bez řízení směrovkou i při bočním větru, s 4m modelem už to muže být problém, páč není dobré s takovým modelem sednout šikmo.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od kocour »

Zareaguji na víc příspěvků: Děda: Já jsem výběr modelu vyřešil tak, že jsem postavil vlastní inspiraci. Viz moje fotky na Rajčeti. Pracnost není tak hrozná, mám dost detailní fotky postupu. Cervik : Volcano není ani polomaketa, jen model tvarovaný podobně jako full size větroň. Ale proč ne ?
Pepin: S těmi jen 15 minutovými lety to není tak hrozné. Moje 3 polomakety do 3m mají motory AXI (nematuji si které), lítají se 3 článkem LiPo, s udělátkem MUI od Jetiho je proud (na zemi) asi 30 A., dobu chodu hlídám na 3,5 - 4 minuty celkem. Lety jsou kolem 20 - 40 minut. Nevidím ve svém věku moc dobře, tak lítám tak do 250 m (měřeno variem od Jetiho). Trup je ve všech případech hranatý, šířky 100 - 120 mm, drží se docela dobře. Házeč je určitě lepší než vlastnoruční start, ale taky se to zvládne, pokud to trochu fouká. Lítal jsem na několika srazech polomaket (Raná, Rokycany, Vlašim) spolu se 4 a vícemetry. Musím uznat, že to moje je horší, ale v tom chumlu se určitě ztratí. Inspirací pro mne je Ing. Heyer (jeden z průkopníků RC modelů, zejména větroňů), kterému je přes 80. Ten přijede, hodí si obvykle sám 3m polomaketu (měl Slingsby, VSB 37, Goppingen Wolf atd) a s variem lítá tak dlouho, dokud ho to baví (určitě přes hodinu). Ten účelový model lítá určitě líp, taky ho mám a mám s ním nalítáno nejvíc. Ale podle mého polomaketa vypadá v luftě daleko líp. Výkony odhaduji tak o 20 - 30% horší, ale to mi nevadí.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od jozefbb »

JMalik píše:[quote="děda"]................

Stejně to budeš tlačit na max. možnou velikost, ty trupy se špatně drží jednou rukou.......[/quote]

Preto je dobre v mieste uchytenie prilepit na trup z obidvoch stran obdlzniky brusneho papiera, nejaka 600ka.
pepin

#21 Příspěvek od pepin »

Kocoure, těch 15 minut bylo myšleno pokud neumí moc létat termiku.Na 4 minuty motorového letu tam ero 40 minut bez kroužení v termice neudržíš ani náhodou, pul hodiny bych se hodně divil, 20 minut nalétá, pokud ji občas náhodně potká, 15 minut standartně když termika v tomto intervalu není.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od kocour »

Já ale opravdu nekecám. Je ale pravda, že třeba na letišti v Lipencích se projevuje něco jako závětrné vlnění a jiné jevy, které let prodlužují, ale termika to přitom není.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od kocour »

Ještě tohle: Pokud jsem měl čas koukat na vario, tak stoupání na motor bylo tak 4m/s po dobu 3 minuty, klesání v normálním letu tak 1 m/s nebo o fous míň. Z toho je odhad doby letu bez termiky z výšky (celkem nastoupaná na několikrát) 720 m 720s klouzání + 240 s na motor = 960 s, tedy 16 minut. Ve skutečnosti se ztrácí v zatáčkách ještě víc, stoupání není rovnoměrné, tak těm 15 minutám letu bez termiky věřím. Já poslouchám pípání varia a hlavně se snažím řídit model tak, že odporuji tomu, co chce model dělat sám.
děda

#24 Příspěvek od děda »

Vážení, dost času od svého posledního příspěvku jsem věnoval pátrání po co největší polomaketě pro start z ruky, jejíž parametry jste mi doporučili - max. 3 m, max. 3 kg. Překvapilo mě, jak marný boj to byl.
Největším pomocníkem mi zpočátku byly stránky pana Kolmana, poté jsem pátral po možných výrobcích polo nebo maket i na vlastní pěst. Výsledek : Sagita 3m - Reichard .... a dál už nic :( .

Pro mně to znamená rozhodnout se tedy mezi Sagitou a Nimbusem - Reichard, kterého jsem měl v hledáčku ještě před začátkem pátrání po polomaketě. Kdo by zvítězil u Vás ?

Na závěr si nemohu odpustit jeden postřeh z mého neúspěšného hledání. Z celkem osmnácti českých výrobců maket větroňů, uváděných panem Kolmanem, jich celá třetina má své stránky pouze v angličtině. Jak tomu rozumíte vy ?
Musí snad dnes již každý potenciální zájemce o jejich produkci vládnout automaticky angličtinou ? Kdo nečte anglicky "není hoden jejich výrobků" nebo si snad jejich výrobky stejně nemůže dovolit ?
pepin

#25 Příspěvek od pepin »

děda píše:Musí snad dnes již každý potenciální zájemce o jejich produkci vládnout automaticky angličtinou ? Kdo nečte anglicky "není hoden jejich výrobků" nebo si snad jejich výrobky stejně nemůže dovolit ?

když jsem kupoval Habichta--něco přez 2m, tak jsem komunikoval s českým výrobcem, bude to už asi minimálně 5 let, veškerá produkce šla pouze do zahraničí, ono se ti to bude asi blbě číst, ale makety menších rozměu--platí i pro ty 3 metry nijak určitě letovými vlastnostmi mimo svahové létání najak dlouhodobě uživatele nenadchnou---je uplně jedno, kolik za to dáš, prostě ten maketový trup je příliš veliký na to, aby ten větron dosahoval termických výsledku, jako učelový větron stzejných rozměru--nesouvisí přímo s váhou, ale právě se škodlivým odporem vzduchu neforemného trupu--pokud chceš maketu, tak to ale nemá řešení, jedno je ale jisté, když se napíše u makety---létá bezvadně, tak je to myšleno v třídě maket, páč jako větron létá samozřejmě poměrově špatně proti učelovému modelu větroně--koštěti--nemusí být kompozitový, ale co nejmenší trup.

Dej do toho pokud možno co nejméně peněz, at si splníš sen makety, ale počítám, že v případě létání na rovné louce se nabažíš velice rychle a začneš se poohlížet po učelovém větroni--koštěti.

ale určitě tě v koupi podpořím, smysl to má, pokud nekoupíš maketu,nesplníš si svuj sen a nepolétáš s maketou.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od kocour »

Pořád nechápu, proč se vybírá nějaký ARF model a neuvažuje se vlastní stavba. Pro to menší rozpětí je vhodná menší štíhlost. Tedy typy před a krátce poválečné. Ty různé Číňany jsem lítat viděl a jednoho mám i schovaného. Všichni piloti se shodli, že se chovají poněkud jedovatě a pilotáž je náročná. Ta kisna 2,5 - 3 m s hloubkou křídla 200 - 250 mm se chová v letu celkem způsobně, ale holt výkony jsou tak o 30% horší než u čistě účelové konstrukce. Postavit se to dá celkem jednoduše. Šablony na profily E 387 a E 205 mám asi od r. 1981 a několkrát jsem je použil, žádný zázračný profil pro tyto hloubky, zejména při ruční práci, neexistuje.
MakoBear
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od MakoBear »

to deda :
Sagitta je jasná volba ne ? :-) :-) tedy jestli je furt rec o polomakete :-)

to kocour :
a to zase ja chapu :-) ......... min dva duvody
1) stavba - kdyz jsem bydlel v panelaku, tak neexistovalo "neco" delat kdekoliv ve spolecnych prostorech :-) Něco myslim jako brouseni balzy, rezani, stavba křídla apod. Tvé rodine zrejme nad hlavou poblikava malé kolecko svatozare :-) :-) - to uz vubec neberu v potaz svoje leta v garsonce :-)
2)ten kdo radeji leta nezli stavi bude vždy preferovat ARF stavebnice a obávám, ze toto je obecný trend.....já moc klasickych stavecu tedy neznam, tipuji to na poměr 1:4 , prinejlepsim......... já bych rekl, ze kazdy kdo letá s RC modelem nemusí být nutně klasický modelář - je to videt i na trhu viz RC časopisy, výstavy, Internet .... převažuji hotové modely, pak jsou ty ARF a i ti klasictí staveci s balsovým prkénkem, lupenkovou pilkou a balsorizem zacínaji byt vytesnovani CNC přířezy :-) :-)
kdepa to asi skoncí ? :-)
kocour
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od kocour »

Ke broušení a řezání slouží balkon, případně garáž. Lakování prakticky neprovozuji. Moje choť byla varována ještě před svatbou. Není pravda, že si můžu, pokud jde o modely, cokoliv dovolit.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od kocour »

Když moje nadšení pro vlastní stavbu skoro nikdo nesdílí, mám tenhle tip: Pilatus B4. 3m. Mám a koupil jsem to jako jakýsi výprodej po zmizelé firmě S2G. Stavebnice nebyla kompletní, musel jsem dodělat křidélka, chyběla spojka atd. V téhle velikosti vyrábí model Valenta (dražší) a Royal model (levnější). Já jsem se po opravách dostal asi na 3,5 kg, ale klubový kolega to zvládnul asi za 2,7 kg. Lítá to dobře, ale jsem radši, když to hodí někdo jiný. Momentálně s tím nelítám, mám to uložené. Důvod je ale ten, že do modelu potřebuji jinou baterku než u dalších modelů (4 čl. LiPo 5 Ah) a obnovovat pytel Lipolek je pro důchodce trochu náročné. http://kocour111.rajce.idnes.cz/Pilatus ... 08_001.jpg
děda

#30 Příspěvek od děda »

to: kocour i MakoBear
Velice dobře vím o čem oba mluvíte. Do svatby - a to už je víc jak 35 let, jsem daleko víc času stavěl, než létal. Balkon, pracovní stůl ve společném pokoji s bráchou a švícou, půda na chalupě. Po svatbě bylo ještě "líp" - 3 roky po podnájmech nakonec se dvěma svišti - zůstalo u plastových dvaasedmdesátek z druhé války.
A spolu s konečně vlastním bytem skončilo paradoxně modelaření.
Díky novému koníčku, který se stal hned po konci komárů zdrojem obživy postupně celé mé rodiny, teď trávím čas od nevidím do nevidím ve firmě, koníček se stal džobem a přestal být koníčkem a návrat k lítání mě zřejmě uchránil před ordinací přinejmenším psychouše.
Nic mě tak nevyčistí hlavu, jako čas, strávený s letadlem v luftě. Neznám senzačnější relax !
Záměrně píšu o lítání, ne o modelaření, protože jsem opravdu "jen" lítač, ne stavěč.
Na stavění není čas a asi už nikdy nebude ale na lítání čas najdu vždycky - i "přes mrtvoly", jinak bych asi sám byl brzo mrtvolou.
Neodsuzujte proto prosím nikdo "jenom lítače", myslím, že nejsou méněcení protože jenom lítají a vůbec nestaví. Těch důvodů proč, může být opravdu mnoho.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“