Durafly EPO Retro line - "fake historik" Junior

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Zpráva
Autor
AloisO
Kontaktovat uživatele:

Re: Durafly EPO Retro line - "fake historik" Junior

#16 Příspěvek od AloisO »

Pod stromečkem jsme nalezl tohoto "historika" a zde jsou mé postřehy.
Sestavení bez potíží, VOP jsem přilepil napevno (při letu dost drnčela), serva křidélek jsem vyjmul, přijímač AR500 jsem umístil do kabinky co nejvíce dopředu. Tím pádem jsem po zasunutí předepsané Li-pol 1300mAh nemusel nijak dovažovat a letová hmotnost vyšla na 729g. Podvozek jsem měl v plánu předělat, na fotkách mi vadila průběžná osa kol. Ve skutečnosti to tak hrozné není, pouze jsem celý plastový blok, ve kterém je podvozek ukotven, důkladněji přilepil k trupu, místama to nedrželo. Motor se nějak divně viklal, stačilo dotáhnout šroubky v loži.
Na první let jsem byl dost zvědav. Těch pár videí na youtube nijak povzbudivě nezapůsobily (dost tam s tím tloukli o zem), ale říkal jsem si, že to není možné při této koncepci, aby to dělalo nějakou paseku (i když ta hmotnost). A taky že jo, vlastně ne.
Start z ruky na 3/4 plynu a už si to Junior krásně vykračuje přímo vpřed, nic jsem netrimoval.
Pro vodorovný let stačí 1/2 plynu, plný plyn jsem použil pouze pro vybírání letu při pádových zkouškách. Zatím jsem měl 3 lety po 20 minutách.
Let je hladký, příjemný, pomalý, bez záludností. Řízení pouze směrovkou naprosto dostačuje, pro stoupání a klesání používám v podstatě jen přidávání nebo ubírání plynu.
Při zpomalení na pádovou rychlost, která mi bohužel příjde jen o málo menší než je normální rychlost letu, padá ochotně a rychle vpravo. Zpočátku mě to docela mrzelo, že tak pěkně létající a vypadající éro dělá takovou "neplechu", ale když si dá člověk pozor a přistává s trochou motoru tak není problém. Stejný problém nastal v kluzu. Jako správný historik jsem nastoupal a vypnul motor. Junior s protáčející vrtulí docela hezky klouzal, až jsem zaregistroval zpomalení (asi mírný, neznatelný protivítr) a už to bylo. Pád po křídle. Motorem jsem Juniora z pádu v pohodě vytáhnul. Předpokládám, že se zapnutou brzdou regulátoru by k tomu nedošlo. Protáčející vrtule klade velký odpor a model dost zpomaluje a zhoršuje kluz. Bohužel jsem nikde nenašel návod jak brzdu na regulátoru naprogramovat (zkoušel jsem klasický postup s plynem apod.). To je asi jediná mírná vada na kráse jinak parádně létajícího modelu. Akrobacii jsem nezkoušel, stejně jako starty ze země.
Závěrečné resumé je následující.
Při stavbě sem tam něco znovu přilepit a dotáhnout. Letí bez problémů přímo z krabice bez nějakých úprav (přilepení VOP a odstranění serv křidélek nepovažuju za nijak důležité). Let odpovídá koncepci a stylu modelu. Začátečník by s tím asi uletěl, i když by ho mohlo překvapit to nečekané zpomalení na pádovou rychlost.

ps.: Pokud někdo ví, jak nastavit na použitém regulátoru brzdu, budu mu za tuto informaci vděčen.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od RiMr »

To padání mě překvapuje, nic takového jsem nezaznamenal, asi bych zkusil posunout těžiště dopředu.

Tady je nějaké kecání k éru:
http://www.ok-rimr.com/cs/jak-na-to/epo-retro-junior

Ještě mám natočené videjko s větší vrtulí, výrazně to usnadnilo starty z neideálního povrchu.
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od RiMr »

A tady je to s větší vrtulí - podle mého názoru to éru výrazně prospělo!
http://www.ok-rimr.com/cs/jak-na-to/epo ... va-vrtule/

Zpět na „Motorová letadla“