lyze - vybava

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
pedro006

Re: lyze - vybava

#16 Příspěvek od pedro006 »

Rád bych tady vyslovil můj názor, nikoliv radu. Jelikož pocházím z hor ( Orlických ), vím jak lyže ve frontách trpí. Z toho důvodu si zásadně kupuji lyže v bazaru vč. vázání a hůlek. Boty určitě nové, to proto, že se vytvaruje vnitřek přímo na nohu. Nesouhlasím s odkladem přilby, tu si určitě kup. Bazarové lyže sice nejsou "poslední modní výstřelek", ale podle mě je rozhodující jak lyže jedou, než jestli jsem IN. V tom případě tvůj rozpočet 10 tk vystačí min pro 3 lidi :lol: . Ale jak říkám - každýho věc...
MINIMOA 2m, ASK-21 2,6m, L13 Blaník 3,2m , SCOUT 1,2m, CX-450, SK 450, Futaba
JosefSvejk

#17 Příspěvek od JosefSvejk »

Čumím jako blázen, co věcí někteří lidé potřebují k lyžování :roll: .
A taky nevím, co jsou to "praskace". :o
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
LittleFalco

#18 Příspěvek od LittleFalco »

Ja bych vzal z bazose i boty. Kolik lidi pozna rozdil mezi vytvarovanou a nevytvarovanou botou? Nejlepe na backore s flexem 80? Hehe, dyt je to reklamni trik, opravdu na tom zalezi, ale az u bot s vysokou flexi. Jenze tam je noha jak ve sveraku, da se to vydrzet tak dve hodiny, ne vic.
Byla tu jedna diskuze. Vezmi trimetroveho vetrone a let. Pristan, dej do cumaku petikorunu a let znova. Citis rozdil? Pak jsi vylitany a rezervy jsou v modelu. A opacne. Proc cpat prachy do vybaveni, jehoz vlastnosti nevyuzije? Ale co, kazdy ma vlastni mozek.

Jestli helmu a paterak? Pred petadvaceti lety jsme jezdili treninky na sjezdy bez helmy. Kamos vyletel z trati do lesa a nabral hlavou parez. Dostal naplast, frtana, pul dne oraz a druhy den s nama trenoval slalomy Paterak nikdo neznal, helmu jsme si na zavody pujcovali. Dneska je to byznys-kdyz se trh nasytil helmami, prisly pateraky. Nikomu svuj nazor taky nenutim. Na sunkach se ti bude ucit spatne. Bez pateraku se jezdit da. Ja brneni mam. Vozim ho na freeride, kde ma opodstatneni.
Zpátky doma, v kopcích :-)
pepe*
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od pepe* »

no jo ale před petadvaceti lety, se lyžovalo trochu jinak, nebyl technickej sníh a na sjezdovkách nebylo tak přeplněno.
Graupner MX 20 HOTT, Supertrino mk II - Glavak 16", Extra 300, T-rex 500 PRO
opisk

#20 Příspěvek od opisk »

taky cumim :D
diky za rady, pujcovnu zamitam, na to som moc pohodlny... jazdim budem len male kopce v CR a SR... zatial.
:wink: vybehol som dnes este do lidlu a za 2 tisic mam bundu aj nohavice...
termo pradlo som si tiez kupil dnes..
v tyzdni skocim do hervisu ale sportisima a kupim tie boty... s kamosom pojdem do bazaru a vyberieme nejake slusne lyze...
ostavaju mi len bryle, to som sa docital ze netreba setrit, permanentne zahmlene asi dokazu pekne pokazit celu lyzovacku...
tu helmu este zvazim...
takze to asi do 10 nedam ale za 13-14 som v pohode... si myslim...
Bea Hawk EDF 90mm-FLY FLY, Partenavia Victor P68B-MS MODELL
JMalik

#21 Příspěvek od JMalik »

opisk píše:..................

Oblečení si kup jaké chceš, to nejezdí :wink:
Jestli ti v tom bude zima, nebo se to promočí při prvím mokrém sněhu, tak to je jenom o výdrži a morálu, časem si to koupíš podle toho jak jsi starý a co vydržíš (včetně rukavic) :wink:
Lyže si pořiď carving a hlavně KRÁTKÉ!!! Nedej na chytrosti blba, který si tě prohlédne a doporučí ti to k výšce postavy. To samé - nepořizuj někde ve slevě výhodně závodní tvrdou lyži (ani krátkou), nezajezdíš si na tom v tom stavu kde jsi.
Boty nemusíš mít nutně nové, ale musí ti skutečně sedět. Tohle nepodceňuj, je to minimálně stejně důležité jako lyže.
Napiš sem, na jaké úrovni jezdíš (sjedu s vyděšením zelenou, jezdím červené, ale jen taktak...), kolik vážíš, kolik ti je, kolik měříš, jak často to chceš za zimu použít.....a dá se snad navrhnout konkrétní výbava.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Hunger

#22 Příspěvek od Hunger »

No dobře jsem se u čtení tohohle pobavil. .. Pánové kdo z vás sjede na lyžích kopec ve 360...
Doted jsem jezdil na penovych elankach za par tisíc, je fakt že jsem po pár letech vytrval vázání z lyže, poněvadž my v jednu dobu ty 360 chytly tak, že jsem je dělal i v docela slušný rychlosti...

Proste když má člověk dostatečnou váhu a nemá strach, dokáže udělat cokoliv s jakýmkoli typem lyže... jinak ted mám salomony s dřevěným jádrem asi za 15t a nepozoruji ani zlepšení ani zhoršení. ..
"Šmirgl to jistí!"
robotmz

#23 Příspěvek od robotmz »

Lyžujem už dokopy 30 rokov /od 5 rokov, ako tretiak na ZŠ som už dával preteky na Veľkej Rači /otec viedol lyžiarské výcviky na SOUs, tak ma brával so sebou na viacdňové turnusy/.

Momentálne lyžujem asi 5 x do roka po 2-3 hodiny.

Na oblečenie sa môžeš na začiatku vykašľať, o prilbe ti nejdem radiť /nikdy som žiadnu nemal/, okuliare som si kúpil 2 týždne dozadu v PENNY za 250 Czk dvojsklá carerra/. Ináč poctivo rýchla jazda bez okuliarov a ak padá mrznúci sneh, máš OBITÉ očné gule :lol: :lol: :lol:

Lyže by som sa ale snažil zohnať čo najlepšie v rámci možností, ale pozor, čo najlepšie vôbec nemusí znamenať že nové /lebo za tých 10k Czk kúpiš iba samotné viazanie/.
Ideálny by bol nejaký kamoš - aktívny lyžiar lyžujúci komplet celú zimu X krát týždenne, ktorý mení lyže každé 2-3 roky.

Ja už 2 roky jazdím na profi pretekárskych lyžiach, kde lyže+boty+viazanie stálo nové zhruba 50 000 Sk. Ja som to kúpil asi za 1/10 ceny, nakoľko kolega zase kupoval nové.

Môžem povedať, že tie lyže ma pri mojom lyžovaní prežijú, abnormálne nezmary, ale je pravda že váhovo sú veľmi ťažké a tvrdé, čo je ale pre energickejšie a rýchlejšie lyžovanie DOBRÉ.
Nie je problém na nich dať svah kolmo dole, ak nabehneš do obrovskej muldy, nie je problém v nej zatočiť.
Ja som ale ešte stará škola, 3 roky naspäť som ešte slalomoval na rovných lyžiach, žiadne carvingy, preto keď som presadol na slalomové carvingy bolo to ako z trabanta do mercedesu najvyššej rady s automatickou prevodovkou, to proste jazdí samo :lol:
Na tých lyžiach /identickom modeli/ boli vyhrané majstrovstvá sveta asi v roku 2008.

ale ešte k téme.
Nohavice hádam nejaké otepľovačky máš, tak tie by som použil. Bundu asi tiež nejakú máš, nemusí to byť zrovna ultra HiTec bunda, do práce asi nechodíš v zime holý. Nohavice som používal aj staršie manchestráky a pod to spodky. Potom som takisto ako tie lyže od toho kolegu kúpil aj nohavice, ktoré mal 2 x na sebe /nesadli mu/.
Bundu som kúpil až teraz ako okuliare v lidli za 25 eur, nevidím v nej jediný problém /okrem toho že mi je volnejšia ale pri lyžovaní to bude výhoda/...

Ak kúpiš lacné mäkké lyže v nejakom sete, tak za 2 roky budeš nadávať, nebude sa dať na nich technicky jazdiť, nejako to pôjde ale nič moc. Žiadne ostrejšie zatáčky, hlboký sneh, vyššia rýchlosť, zatáčanie na ľadovom skle a tak podobne.

Aj ja keď som sa díval na tie krásne vymaľované sety za dobré ceny a ešte s 50% zľavou, tak som zo začiatku pochyboval...
robotmz

#24 Příspěvek od robotmz »

PS: ešte by som dodal jednu podstatnú vec, ktorú tu nikto nespomenul.
Lyžovanie sa nezabúda rovnako ako napr. bicyklovanie.
Ak si pred tými 15-timi rokmi patril k lepšiemu priemeru, počítaj že za 1 zimu si tam späť...
opisk

#25 Příspěvek od opisk »

Jestli ti v tom bude zima, nebo se to promočí při prvím mokrém sněhu, tak to je jenom o výdrži a morálu, časem si to koupíš podle toho jak jsi starý a co vydržíš (včetně rukavic) :wink:
Lyže si pořiď carving a hlavně KRÁTKÉ!!! Nedej na chytrosti blba, který si tě prohlédne a doporučí ti to k výšce postavy. To samé - nepořizuj někde ve slevě výhodně závodní tvrdou lyži (ani krátkou), nezajezdíš si na tom v tom stavu kde jsi.
Boty nemusíš mít nutně nové, ale musí ti skutečně sedět. Tohle nepodceňuj, je to minimálně stejně důležité jako lyže.
Napiš sem, na jaké úrovni jezdíš (sjedu s vyděšením zelenou, jezdím červené, ale jen taktak...), kolik vážíš, kolik ti je, kolik měříš, jak často to chceš za zimu použít.....a dá se snad navrhnout konkrétní výbava.[/quote]
ja som jazdil len jeden tyzden, ked som mal asi 12 rokov, 15 rokov dozadu... inac mam 180cm a cez 90kilo...
realne sa na lyze dostanem tak 5x za rok...
opisk

#26 Příspěvek od opisk »

Napiš sem, na jaké úrovni jezdíš (sjedu s vyděšením zelenou, jezdím červené, ale jen taktak...), kolik vážíš, kolik ti je, kolik měříš, jak často to chceš za zimu použít.....a dá se snad navrhnout konkrétní výbava.[/quote]
ja som jazdil len jeden tyzden, ked som mal asi 12 rokov, 15 rokov dozadu... inac mam 180cm a cez 90kilo...
realne sa na lyze dostanem tak 5x za rok...
robotmz

#27 Příspěvek od robotmz »

Tak potom by možno padol aj do úvahy nejaký set, ale nie pre začiatočníkov, ale aspoň pre mierne pokročilých. Vzhľadom na hmotnosť by som volil skôr tvrdšie lyže.
petrajksner

#28 Příspěvek od petrajksner »

opisk píše:zdravim pani,

chystam sa kupovat si lyze a komplet vybavu. od bot az po bryle :) som uplny zaciatocnik, lyzoval som pred 15r naposledy... aj to len par dni...
mam rozpocet 10tkc, bude to stacit? mala by v tom byt aj bunda a termopradlo...
dajte nejake tipy co kupit, hlavne na tie lyze a boty... dik!

Kdyby si měl zájem, starší lyže slalomky 160cm a boty flexe 80 prodávám. Letos jsem si kupoval všechno nové, s velikýma slevama a stejně jsem pustil 35k :(
walter2

#29 Příspěvek od walter2 »

Hlavně se nenech zblbnout tím, že potřenuješ tvrdé lyže a tvrdé boty. Jako začátečníkovi nebo mírně pokročilému bych doporučil měkké lyže i boty s raving krátkým oblkoukem, které odpustí víc chyb a svezeš se v menších rychlostech.

Velmi pokročilý lyžař mi za tenhle názor bude nadávat, ale já jsem takovou zkušenost udělal. Na tvrdé lyži se svezu až když si to opravdu nechám rozjet (to je v ČR docela problém kvůli přelidnění). Na běžné pohodové svezení mi daleko víc vyhovuje lyže měkčí.
Příklad (Raptor, Tektor) : http://www.sporten.cz/cze/archiv/katalo ... dove-lyze/
(v podnikové prpodejně měli levnější).

Ohledně bot. Pokud ti nejde o to začít závodit a po každé jízdě rozepínat boty, tak si kup boty pohodlné. Mám 20 let staré boty a možnosti jezdit v nových tvrdých botách jsem se rád vrátil zpět ke starým dobrým "bačkorám", protože většinu času doprovázím děti a na 2-3 hodniny "dospělého" ježdění mi nestojí zato se přezouvat nebo s sebou tahat dvoje boty. Zároveň jsem žádný nebetyčný rozdíl ve zlepšení techniky s tvdrdými botami nepozoroval. Spíš mě to bavilo celkově méně.

Určitě se potkáš s prodavačem, který ti bude tvrdit, že bota musí tlačit. Pro profi ježdění jo, ale ppokud se ve frontě nemůžeš postavit rovně, protože musíš pořádd tlačit do holení, aby ti zajel palec do boty a netlačil, tak to trochu kalí radost ze dne.

Mě se líbila akce od Sportenu, na kterou jsem náhodou narazil, kde sis mohl půjčit X druhů lyží během dopoledne a porovnat. Ujasníš si, jaké lyže vlastně chceš (délku, točivost,tvdrdost). Pak můžeš vybírat typově podobné u jiných výrobců. Sporten má podnikovou prodejnu, kde se dá koupit třeba B kvalita nebo starší modely levněji.

Netlačím Sporten, asi mají podobné akce i jiní výrobci. Do výbavy bych doporučil i helmu.

P.S. Až se rozjezdíš, tak kup opravvdové vybavení s titanalovými nosnými vrstvami a podobnými vychytávkami.
walter2

#30 Příspěvek od walter2 »

petrajksner píše:Kdyby si měl zájem, starší lyže slalomky 160cm a boty flexe 80 prodávám. Letos jsem si kupoval všechno nové, s velikýma slevama a stejně jsem pustil 35k :(

Do slalomového vybavení investuj pouze pokud se ti carving nelíbí. Lyže s kratším obloukem (alespoň) mě dá lepší pocit ze svezení, protože se k vykrojení pěkného oblouku nemusím nutit do vyšší rychlosti.

Pokud hledáš rychlost, pak je to něco jiného.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“