BoŠ píše:- démona nemíním trvale provozovat v horizontální stabilizaci, chci spíš mít psychickou podporu pro nácvik dalších prvků a využívat ji opravdu jako záchranu
No to doufám, jelikož pak by jsi vlastně nemusel ani chodit lítat. Když už by jsi ani nechtěl řídit.
Jinak to, že jsem psal, aby jsi to zkusil a dal vědět, to myslím upřímně.
Neznám nikoho, kdo by to zkusil opravdu hned od prvních krůčků a jsem zvědavej, zda to bude k užitku, či nikoli.
Bohužel ale ve Tvém případě už to nemůže být plně objektivní, jelikož jsi sám psal, že to dokážeš udržet ve vzduchu sám.
Mne by zajímalo, jak by si vedl úplný začátečník.
Teoreticky by mu to mělo pomoci, ale nikdo to zatím neotestoval, nebo se to ke mně nedostalo
Víte někdo o někom takovém?
BoŠ píše:- aktivace záchrany - ano, prst na přepínači. Mimochodem, jak to máte s autorotací? Máte také stále připravený prst nebo ne?
Míval jsem. Dnes už to mám jen po ruce.
Na FX30 mám na levé straně autorotaci a na pravé záchranu.
Stačí narovnat pokrčený malíček, o který mám při létání opřenou ruku a přepínač přeskočí.
BoŠ píše:- existují i jiné propočty poměru cena stabilizace vůči ceně oprav (např. kolik pádů zaplatí stabilizaci)
Samozřejmě, proto jsem psal, že při učení visu, pokud zazmatkuješ, nebude ten pád o elektronice, ale o pár dílkách. Pokud tedy nenecháš kapřit heli na zemi, kde se pomlátí nejvíc.
Pokud už létáš něco náročnějšího, pak už se ta záchrana vyplatí, však jí sám používám a už mi to heli zachránilo několikrát od totálky. Stále je ale třeba létat s rozmyslem a nespoléhat jen na ní, to dá rozum.
BoŠ píše:- kvadrokoptéra v manuálním módu je stejná bestie jako bezpádlo, komentujte prosím to, co jste odzkoušeli, ne o čem jste se někde dočetli
Popravdě jsem o tom ani nic nečetl, nezajímají mne.
Mluvil jsem o letovém projevu, který jsem viděl při 3 příležitostech, kdy s tím někdo létal.
Bylo to neustále srovnané v horizontu, maximálně mírný náklon při rychlejšim přesunu.
Jinak se to jen tak přesouvalo z místa na místo. Opravdu velmi nezáživné, alespoň pro mne.
Tím se ale nechci nikoho dotknout, jen to není nic pro mne.
Pokud to umí víc, pak se omlouvám, nejsem obeznámen.
BoŠ píše:- létání s pádlem - když se naučím základní obraty na bezpádle, tak očekávám, že se většina bude na pádle provádět obdobným způsobem (některé bez úpravy pádel nepůjdou třeba vůbec). To, že prostě vše nepůjde jako s bezpádlem (například přechody), očekávám (fyzika je prostě fyzika).
No, tady už Ti to trochu ostřeji napsal Ondra.
Tohle opravdu musíš zkusit.
FBL heli nakloníš dopředu a ona letí dopředu. Ty jen udržuješ kolektivem výšku a rychlost. Předpoklad je dobré bezpádlo a dobře seřízené.
S trochou nadsázky můžeš pustit kniply a stejně poletí rovně.
FB heli nakloníš dopředu a ona Ti uteče i do strany. Když to srovnáš, stejně nepoletí sama ustáleně dopředu. Budeš jí muset trochu řídit, aby pokračovala rovně. Rozhodně nemůžeš nechat kniply v neutrálu a kochat se.
Případně se budeš kochat tím, jak si letí kam chce.
Teď než nastane smršť protiargumentů, vím, že to řízení FBL heli bude stačit valné většině lidem.
Pokud ale pak začneš zkoušet něco přesnějšího a pilotně náročnějšího, zjistíš, že to bezpádlo neudělá úplně vše a je třeba řídit, což najednou s úžasem zjistíš, že nevíš jak.
Vlastní zkušenost

A pokud budeš mít bezpádlo, co to zvládne všechno, pak ztrácí smysl chodit lítat.
Už neřídíš ty, ale nějakej mikroprocesor.
Přirovnání k ABS a podobným věcem není na místě.
Autem jedeš proto, že chceš někam dojet za každého počasí, bezpečně a s co nejmenší námahou.
Pokud máš auto na zábavnou jízdu, dáš přednost manuálnímu řazení, ostrým brzdám, tvrdým tlumičům, ....
A to proto, že máš požitek z řízení a ten můžeš mít logicky jen v případě, že ještě řídíš a né, že se jen vezeš.
S heli snad nikdo nechodíte lítat, jen proto, aby lítala. Všichni snad chcete řídit a bavit se. Ne?
Toto je zase můj názor.