Velký EPP větroň

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
ingwarr

Re: Velký EPP větroň

#16 Příspěvek od ingwarr »

meresjev.007 píše:Něco jsem našel, ale jenom 2400mm.

http://www.udafiho.cz/udafiho/eshop/26- ... IT-Version

tu si o tom modely môžeš prečítať viewtopic.php?f=118&t=59103
Futaba FC-16, Frsky Taranis +, Fun Cub, Easy star, Easy glider4, Filip600T, kopia Tourist elektro,
vozka

#17 Příspěvek od vozka »

Díky všem za rady. Chtěl bych to primárně na dlouhé stabilní lety FPV. Žádná akrobacie, jen vzletět, proletět se a zase hladce (pokud se podaří) přistát.
Co nejlehčí a zárověň měkký pro případ havárie a minimalizace škod. Chtěl bych ho předělat na pylon (tlačnou vrtuli).
Kamarádi maj toho Arcuse sport a říkají, že by to chtělo něco většího. Na druhou stranu do konstrukčního se mi nechce, to je o hubu.
robotmz

#18 Příspěvek od robotmz »

Obávam sa, že dôležitá nie je veľkosť v zmysle rozpätia, ale pre pomalý a stabilný let čo najväčšia plocha krídla.
Uvediem príklad. WH má 136 cm ale vo vzduchu je pomalší, stabilnejší a lepšie chytá termiku ako ASW28 od pelikána s 2-ma metrami a nie som si teraz istý, či to ASW nemám váhovo ešte ľahšie ako WH, asi áno...
ps: možno by som na tvojom mieste uvažoval o Soliusovi... alebo easygliderovi, ten lieta krokom a vo vzduchu je to jeden stabilný autobus ... Raz som ho videl naživo a neveril som ako pomaly to lieta.
vozka

#19 Příspěvek od vozka »

@robotmz: no na pomalé lety a velkou plochu křídla mám MaxiSwift 140cm (delta) to létá krokem, ale stačí aby do toho trochu fouklo a hned se to klátí, navíc to nemá takovou prostupnost. Oproti větroňovi se to nedá srovnávat a to že poletí rychleji mi vůbec nevadí, vždy se dá přibrzdit na klapkách.. ale jak píšu potřebuju klidný stabilní let s minimálním odporem.
robotmz

#20 Příspěvek od robotmz »

Maxiswifta mám aj ja, postaveného naľahko, a máš pravdu že nie je do vetra.
Ale ak pribrzdíš štíhle krídlo, ktoré samo o sebe potrebuje rýchlosť aby generovalo dostatočný vztlak, tak pôjdeš do vývrtky na stratu rýchlosti.
Ináč všetky éra z EPP sú do väčšieho vetra ako maxiswift, nakoľko maxík je rezané EPP a wh, beta, multiplex všetko sú striekané epp do formy, takže nemajú tak zásadný odpor.
pepin

#21 Příspěvek od pepin »

vozka píše:@robotmz: no na pomalé lety a velkou plochu křídla mám MaxiSwift 140cm (delta) to létá krokem, ale stačí aby do toho trochu fouklo a hned se to klátí, navíc to nemá takovou prostupnost. Oproti větroňovi se to nedá srovnávat a to že poletí rychleji mi vůbec nevadí, vždy se dá přibrzdit na klapkách.. ale jak píšu potřebuju klidný stabilní let s minimálním odporem.

používáš nějaký stabilizační systém?tím by si měl určitě začít a teprve potom řešit dál.
vozka

#22 Příspěvek od vozka »

@pepin: Samozrejme, vsechno mám a používám, ale sebelepší stabilizační systém letadla nazajistí průchodnost a stabilitu letadla jako má větroň 3m a více.
Jámám i velkého konstrukčního větroně 4,4mm ale jak říkám, je to tvrdé a těžké a je to akorát tak o průser při nějaké poruše, takže to chci vyměnit za něco "polystyrenového" Na druhou stranu vzít něco 2m... tim si moc od toho křídla nepolepšim...
Chtěl jsem pouze radu zda někdo nevíte o něčem z EPP přes 3m a jestli je to vůbec mechanicky realizovatelné...
Samozřejmě dalo by se to řešit nějakou stabilizací pouze kamery, jako používají multicoptery, ale to nezajistí průchodnost vzduchem, naopak ještě jí to zhorší...
pepin

#23 Příspěvek od pepin »

vozka píše:@Chtěl jsem pouze radu zda někdo nevíte o něčem z EPP přes 3m a jestli je to vůbec mechanicky realizovatelné...
...

já bych na to šel takhle--pořídil bych třeba easyglidera,nebo něco s delším a objemnějším čumákem kuli baterkám, střed křídla bych udělal polyš s nějakým potahem--třeba papír, jako uši bych použil křídla easyglidera u kterého bych protáhnul uhlíkovou trubkou trup.

na rozpětí přez 3m musí mít to křídlo alespon středovou část opravdu pevnou.
vozka

#24 Příspěvek od vozka »

No vyříznout si křídlo z EPP sám bych taky zvládl a zaříznout do něj uhlíkový profil... Já ale nechci jít metodou pokus omyl, ono je to pak docela drahé... a tak jsem chtěl něco hotového, ověřeného a funkčního...
Každopádně díky za rady!
pepin

#25 Příspěvek od pepin »

vozka píše:No vyříznout si křídlo z EPP sám bych taky zvládl a zaříznout do něj uhlíkový profil... Já ale nechci jít metodou pokus omyl, ono je to pak docela drahé... a tak jsem chtěl něco hotového, ověřeného a funkčního...
Každopádně díky za rady!

víš proč létají dopravní letadla nad mrakama?, žádným rozpětím nevyřešíš turbulenci, jen ti to se zvětšujícím se rozpětím bude tak týden připadat trochu lepší, pokud chceš létat pomalu a relativně stabilně, možná by hlavně pomohlo zvětšit rapidně křidélka, aby ta korekce stabilizací byla co nejučelnější i při malých rychlostech.U běžně koupitelných modelu nemužeš očekávat řešení vhodné pro provoz fpv a pochybuji, že v době coptér v tomto směru bude někdo ještě nějaký větron vymýšlet a vyrábět seriově.
vozka

#26 Příspěvek od vozka »

Copter není všelék a ten mám taky, na blbnutí mám maxyswifta, ale pokud cheš vyletět do výšky a proletět se nad krajinou bez motoru a jen se kochat, tak to swiftem ani copterem neuděláš, navíc copter po 15min spadne, swift po 30ti a s větroněm letíš klidně hodinu.
Nechci se hádat o užitnosti větroně, mám i konstrukčního 4,4m a vím jak létá a jaká je to paráda a že 60km/h není vůbec problém, možná spíš naopak, ale není to EPP a bojím se nějaké poruchy, která samozřejmě může přijít a pak ty následky můžou být dost zlé oproti tomu když bude z EPP... jednoduše šlo mi jen o to jestli někdo nevíte o něčem co se mi na netu nepodařilo najít...
pepin

#27 Příspěvek od pepin »

určitě nic velkého v epp modelech není, je to dané vlastnostmi a možnostmi toho materiálu, to fabrické rozpětí cca 2,5m bude asi vždy už limit, páč pokud by to bylo nějak víc zpevnované, už by to postrádalo smysl ten model vubec vyrábět z měkké hmoty, určité možnosti ale umožnuje právě vlastní uprava některého z koupitelných modelu právě upravou křídla-případně prodloužením trupu, pořád zustává ta měkká přední deformační zona--v který je ovšem stejně jako kulka motor, takže jde možná spíš jen o lepší pocit a žbrdlinkový klasický model ve výsledku neublíží o nic víc, páč 3,5m epp model bude stejně nějaký ten gram vážit a 80g moturek ve spojení s 3čl minikapacity ho do vzduchu určitě nedostane, takže ta energie bude beztak v tom motoru a náloži baterek.
robotmz

#28 Příspěvek od robotmz »

niekomu sa zdá možno ľahšie 5 kg peria ako 5 kg železa :lol:
Ak sa narve do veľkého FPV kamera, baterky a všetky serepetičky, a spadne to napr. na auto, tak čelné sklo tak či tak bude v riti... :D
- osobne by som išiel do relatívne lacného, kvalitného a masívneho easyglidera a poskúšal prípadne aj zväčšiť to rozpätie.
vozka

#29 Příspěvek od vozka »

JJ souhlasím, proto jsem hned na začátku chtěl napsat, že bych ho chtěl předělat na pylon, ale asi jsem na to zapomněl... pak ten nejhorší náraz utlumí to EPP a kamera a motor možná také něco způsobí, ale ne tolik jako při přímé ráně rovnou motorem, nebo ještě hůř motorem s uhlíkovim trupem...
Už jsem vitěl uhlíkového větroně zabodnutého 20cm do země, a zároveň totálně rozsekaný EPP model, ale bez znatelného záseku v zemi...
Riziko rozbití čelního skla jsem ochoten podstoupit, ovšem to že uhlíkový model proletí až dovnitř je téměř jisté a to podstoupit nechci ;)
pepin

#30 Příspěvek od pepin »

vozka píše:JRiziko rozbití čelního skla jsem ochoten podstoupit, ovšem to že uhlíkový model proletí až dovnitř je téměř jisté a to podstoupit nechci ;)

to chápu, ze stejného duvodu létám právě s Culárisem na problémových lokalitách--zvlášt poblíž sídliště, ale páč se zatím nikdy nic nestalo, měknu a asi mu letos na jaře pořídím trochu většího brášku, ale už klasické konstrukce, určitě si ale pak už rozmyslím zaletět si za termikou blíž k panelákum :oops:
Odpovědět

Zpět na „Větroně“