Coptery v hledáčku ÚCL

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
JosefSvejk

Re: Coptery v hledáčku ÚCL

#16 Příspěvek od JosefSvejk »

Vlasta2 píše:asi jsem šťoura, ale já to nadšení nějak nepociťuji. Pod písmenem C je uvedeno, že stroj nesmí mít vlastní navigační a řídící systém, který by umožnil let na předem zvolené místo. To, ale dnes umí i Naza V1, V2 a všechno další. Za pár měsíců, bude tuto možnost mít každá řídicí deska ve spojení s GPS. Dnes to možná neumí NAZA Lite. Jinak řečeno, rekreační lítání končí, když jsem si nedávno koupil NAZU V2 . Protože to technicky umožňuje let na předem dané místo (bod), je to již bezpilotní letoun a je jedno, že mě lítání na stanovené body nezajímá. Prostě mám nástroj a basta .

Vlasta

Už začínáš hledat problém ve slovíčkách (já vím, psal jsi, že jsi šťoura :) ). Je to pokus o jednoduché vysvětlení a tady by měl právě asi nastoupit ten zdravý rozum. Nejspíš je myšleno, že se nesmí používat systém..... Pokud budeš GPS anténu jenom vozit jako náklad a nebudeš autonomní řízení používat, asi se nikdo zlobit nebude.

A co se týká těch výškových map, tak pokud by se měly používat striktně, musely by být asi povinně modely vybaveny výškoměry, popř. telemetrií atd.. A to asi nechceme. Je to zase apel na ten "zdravý rozum" - lítej jenom do takové výšky, kde ještě model bezpečně čteš. A to je asi tak těch 300 m. Nikdo ti to ale měřit nebude.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Drondys

#17 Příspěvek od Drondys »

V tom popisu na webu ÚCL vidím určitý nesoulad s aktuálně platným doplňkem X viz tento odkaz.

Z toho popisu na webu ÚCL vyplývá to, že model letadla nemůže mít vlastní navigační a řídicí systémy, které by umožnily let na předem zvolené místo. Píše se tam, že tyto systémy (nejčastěji založené na bázi GPS a autopilota) jsou stále častěji montovány do bezpilotních letadel, která se na trhu objevují s nesprávným označením model letadla. Dle definice se nicméně již jedná o bezpilotní letadlo, jehož provoz podléhá povolení ÚCL.

RTH je typickým příkladem kombinace navigačního systému a autopilota. Miltikoptéra vybavená RTH byť bude provozována pouze za účelem rekreačním tedy dle výše zmíněného je bezpilotní letadlo, jehož provoz podléhá povolení ÚCL. Jenže v tabulce s výčtem požadavků na evidenci a povolení v rámci doplňku X je pro všechna bezpilotní letadla do 20 kg provozovaná za účelem rekreačním nebo sportovním uvedeno, že není vyžadována ani jejich evidence ani povolení k létání a povolení pro letecké práce nebo letecké činnosti pro vlastní potřebu v případě rekreačního nebo sportovního účelu zas není možné.

Takže popis uvedený na webu ÚCL nepočítá s variantou při níž se sice jedná pouze o bezpilotní letadlo a nikoli o model letadla, protože není dodržena specifikace modelu letadla třeba kvůli vybavení RTH, ale přitom je současně takové bezpilotní letadlo provozováno jen pro rekreační účely a jeho vzletová hmotnost je do 20 kg a tudíž dle tabulky požadavků v doplňku X nepodléhá takové bezpilotní letadlo ani jeho pilot evidenci ani není potřeba k provozování takového bezpilotního letadla povolení k létání. Z tabulky v doplňku X je taktéž zřejmé, že povolení pro letecké práce nebo letecké činnosti pro vlastní potřebu v případě rekreačního nebo sportovního účelů provozování není možné.

Doplněk X s tím počítá, protože v tabulce požadavků pro rekreačně sportovní účel není žádné další rozlišení co do vybavení bezpilotního letadla a i ze samotného odkazu v hlavičce tabulky 1 na ustanovení 16 je zřejmé, že se tabulka týká jen bezpilotních letadel tedy i takových bezpilotních letadel, která mají vzletovou hmotnost do 20 kg a současně jsou provozována jen pro rekreační účely a pro ně dle té tabulky není potřeba ani evidence ani povolení k létání a jelikož se jedná o rekreační účel provozování tak není možné ani povolení pro letecké práce nebo letecké činnosti pro vlastní potřebu a tím končí výčet povolení od ÚCL vztahujících se v rámci tabulky doplňku X na dané bezpilotní letadlo. Tudíž není pravdou, že by provoz takového bezpilotního letadla podléhal povolení ÚCL, když je z něho defacto těmi podmínkami v tabulce doplňku X vyňat.
JMalik

#18 Příspěvek od JMalik »

JosefSvejk píše:.........Je to zase apel na ten "zdravý rozum" - lítej jenom do takové výšky, kde ještě model bezpečně čteš. A to je asi tak těch 300 m. Nikdo ti to ale měřit nebude.

Na tohle pozor.
F3Káčko v téhle výšce za dobrého počasí není problém, s pěti, šesti.... metrovkou větroně to půjde i v osmi stovkách. Těch 300m je tam proto, že je to minimální výška, kde by se měl pohybovat ostatní letový provoz s výjimkou vzletů a přistání.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JosefSvejk

#19 Příspěvek od JosefSvejk »

JMalik píše:Na tohle pozor.
F3Káčko v téhle výšce za dobrého počasí není problém, s pěti, šesti.... metrovkou větroně to půjde i v osmi stovkách. Těch 300m je tam proto, že je to minimální výška, kde by se měl pohybovat ostatní letový provoz s výjimkou vzletů a přistání.

To vím. Ale tahle "pomůcka" není primárně učena pro zkušené piloty F3K nebo šestimetrovek.
A jak to vidím, tak se tady z jedné stručné stránky brzy stane elaborát na 100 stran.
Naposledy upravil(a) JosefSvejk dne čtv 27.02.2014 18:33, celkem upraveno 1 x.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
JMalik

#20 Příspěvek od JMalik »

Drondys píše:......................

Tohle si přečti a potom ještě ty citované paragrafy v posledním odstavci
http://www.caa.cz/navody/co-to-jsou-letecke-prace-letecke-cinnosti-pro-vlastni
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik

#21 Příspěvek od JMalik »

JosefSvejk píše:
To vím. Ale tahle "pomůcka" není primárně učena pro zkušené piloty F3K nebo šestimetrovek.
A jak to vidím, tak se tady z jedné stručné stránky stane elaborát na 100 stran.

Jestli budeš ve 200m, nebo 350m , tak bych to neviděl jako zásadní problém. 500m už je dost, 1000m je evidentně na problém.
Drondys

#22 Příspěvek od Drondys »

JosefSvejk píše:...Je to pokus o jednoduché vysvětlení a tady by měl právě asi nastoupit ten zdravý rozum. Nejspíš je myšleno, že se nesmí používat systém..... Pokud budeš GPS anténu jenom vozit jako náklad a nebudeš autonomní řízení používat, asi se nikdo zlobit nebude...

Zmíněné systémy běžně využívají GPS a autopilota v režimu RTH. Pokud by to nechtěl používat tak je celkem nesmyslné a zbytečné, aby to model na palubě vůbec měl a rovnou by to tedy bylo vhodné odpojit což u těchto systémů bývá možné. Jenže pak samozřejmě přijde o onu možnost využití RTH režimu, kterou řada lidí na mulikopterách tu a tam celkem používá.

Navíc jak už jsem zmínil v mém předešlém příspěvku tak dle mého názoru ten popis na webu ÚCL neodpovídá tomu co je v aktuálně platném doplňku X v tom smyslu, že podle aktuálně platného doplňku X je možné provozovat mutikoptéru do 20 kg vybavenou zmíněným navigačním systémem jako bezpilotní ledalo pro rekreační účely s tím, že v takovém případě dle tabulky v doplňku X není potřeba žádná evidence ani povolení od ÚCL.
Drondys

#23 Příspěvek od Drondys »

JMalik píše:Tohle si přečti a potom ještě ty citované paragrafy v posledním odstavci
http://www.caa.cz/navody/co-to-jsou-letecke-prace-letecke-cinnosti-pro-vlastni

Nic z toho nevylučuje to co je uvedeno v doplňku X tedy možnost provozování bezpilotného letadla do 20 kg jen pro rekreační účely přičemž v takovém případě dle již zmíněného doplňku X není vyžadována ani evidence bezpilotního letadla, ani evidence pilota ani povolení k létání. Podívej se do již odkazovaného znění doplňku X do té tabulky na konci.
ROB

#24 Příspěvek od ROB »

Nojo - ty mapy někde jsou. Už si nepamatuji ten link. Ale jedno si pamatuji - byl jsem z toho úplně blbej. Možná jsem jediný kdo se v nich docela málo orientuje - možná ne. Proto jsem psal o "srozumitelné" mapě. Prostě kouknu a je to jasné. Možná jsem koukal na nějaké nevhodné. Pane Malík : Nebyl by odkaz ? Dík.
Bozha

#25 Příspěvek od Bozha »

Taky me to zaujalo, tak jsem na ÚCL vznesl dotaz na vztah mezi hmotnosti, vybavenim RTH a povolenim. Prijde-li odpoved, napisu ji.
MaPaCZE

#26 Příspěvek od MaPaCZE »

ono se nesmí čučet jen na tabulku v Doplňku X, ale je potřeba koukat i do vlastního předpisu L2, kde jsou definice
JMalik

#27 Příspěvek od JMalik »

JMalik

#28 Příspěvek od JMalik »

Drondys píše:Nic z toho nevylučuje to co je uvedeno v doplňku X tedy možnost provozování bezpilotného letadla do 20 kg jen pro rekreační účely přičemž v takovém případě dle již zmíněného doplňku X není vyžadována ani evidence bezpilotního letadla, ani evidence pilota ani povolení k létání. Podívej se do již odkazovaného znění doplňku X do té tabulky na konci.

V 18:32 jsem dával ty odkazy. V 18:40 na to odpovídáš. Nemohl jsi ani stihnout to přečíst, natož se nad tím zamyslet :wink:
( uživatel MaPaCZE ti odpovídá podobně)
Drondys

#29 Příspěvek od Drondys »

MaPaCZE píše:ono se nesmí čučet jen na tabulku v Doplňku X, ale je potřeba koukat i do vlastního předpisu L2, kde jsou definice

Nikde to tam nevidím a navíc to co jsem zmínil není uvedeno jen v tabulce, ale i přímo v textu v ustanovení 16 doplňku X kde jsou zmíněny konkrétní řádky té tabulky z nichž vyplývá zda je příslušný požadavek ať už na uvidenci nebo na povolení vyžadován.

Zkus odpovědět na níže uvedenou otázku.

Když má být bezpilotní letadlo třeba o vzletové hmotnosti menší než 0,91 kg vybavené RTH systémem provozováno jen za účelem rekreačního létání tak jaké konkrétní ustanovení předpisu L2 specifikuje požadavek na jaké konkrétní povolení ?
Drondys

#30 Příspěvek od Drondys »

JMalik píše:V 18:32 jsem dával ty odkazy. V 18:40 na to odpovídáš. Nemohl jsi ani stihnout to přečíst, natož se nad tím zamyslet :wink: ( uživatel MaPaCZE ti odpovídá podobně)

Zajímal jsem se o to už dříve a četl jsem to tedy ještě předtím než jsi na to nyní odkazoval a nikde to tam nebylo. Tak prosím o uvedení krátké citace, ve které je konkrétně uvedeno jaké konkrétní povolení je vyžadováno když má být bezpilotní letadlo třeba o vzletové hmotnosti menší než 0,91 kg vybavené RTH systémem provozováno jen za účelem rekreačního létání.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“