Igra Malý modelář
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Re: Igra Malý modelář
....asi tak?
Cervene logo Igra ma prumer 20mm. Text OK-IGRA ma delku 45mm, vysku 12mm ,sirka pismen 5mm a tloustka cary 1,2mm. Nazev maly modelar ma delku cca 115mm.
Jeste technicka... licenci na drevenou vyrobu byvale Igry aktualne vlastni Ruda Hiesbook.
veka1
Cervene logo Igra ma prumer 20mm. Text OK-IGRA ma delku 45mm, vysku 12mm ,sirka pismen 5mm a tloustka cary 1,2mm. Nazev maly modelar ma delku cca 115mm.
Jeste technicka... licenci na drevenou vyrobu byvale Igry aktualne vlastni Ruda Hiesbook.
veka1
veka1 píše:....
veka1
Kua, kua, ... Seagull
Až neskôr som sa dal do partie trochu skúsenejších kamarátov tiež začínajúcich modelárov a objavil som také úžasné veci ako Modelspann, lepenie bielou lepiacou pastou, alebo rovno Napínákom a časom sa skamarátil aj s tou Mikelantou.
Takže v. d. IGRA za väčšinu ich práce všetka česť,
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Pamatuji se na dobu vzniku Malého modeláře. Ačkoliv pokročilý modelář, přesto jsem si ze zvědavosti stavebnici koupil a postavil. Lítalo to dobře (relativně). Měl jsem problémy s volbou síly gumcuku. Nakonec stačila guma 1x1 až 1x2 + silon. Pak jsem to věnoval kolegyni pro synka. Poději jsme Malého modeláře stavěli v modelářském kroužku (byl jsem vedoucí, né člen). I při mírném zbastlení to lítalo dobře. Vekův komentář, že to lítala hůř než Čížkova Vosa, ale líp než Procházkovo Ero je samozřejmý - je to dáno poměrem velikostí těch modelů. Jednou jsem se s p. Liskou setkal a mluvil s ním. Řekl, že původní úmysly byly lepší než realizace. V tehdejších podmínkách byl asi zázrak, že se to aspoň takhle povedlo. Pokud to bude v záchvatu nostalgie někdo stavět, asi by stálo za to model zvětšit - tak na 2 násobek a dát do toho řízení S+V. Zvětšené Káně i Vosu už postavili.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
- Vlasta Svoboda
- Kontaktovat uživatele:
Dnes jen krátce (mnoho práce):
veka1: Děkuju. Nakreslím to a pošlu. Ale bude to chvilku trvat.
kocour: No je to skoro tak. Chci si ta éra postavit dvě. Jedno čistou repliku a druhou RC. Ale zvětšovat nebudu nic. V době třígramových serv a dvougramových přijímačů... Němci taky zvětšovali, aby se jim tam vešlo RC, a dopadlo to... viz níže.
Co se týká práv, mluvil jsem teď s R. Hiesbokem a sdělil mi, že pokud se nebude jednat o komerční záležitost, nemá s tím problém. Rovněž mi řekl, že práva na logo IGRA vlastní někdo jiný, ale opět, nekomerční použití nevadí. Dohodli jsme se spolu ale na tom, že vektory nebudou volně ke stažení. Proto, kdo to bude chtít stavět, nechť mi pošle zprávu/e-mail, a já mu křivky pošlu.
Mimochodem, ten ideový předchůdce Malého modeláře, Der Kleine UHU, je taky pěkné letadlo...
veka1: Děkuju. Nakreslím to a pošlu. Ale bude to chvilku trvat.
kocour: No je to skoro tak. Chci si ta éra postavit dvě. Jedno čistou repliku a druhou RC. Ale zvětšovat nebudu nic. V době třígramových serv a dvougramových přijímačů... Němci taky zvětšovali, aby se jim tam vešlo RC, a dopadlo to... viz níže.
Co se týká práv, mluvil jsem teď s R. Hiesbokem a sdělil mi, že pokud se nebude jednat o komerční záležitost, nemá s tím problém. Rovněž mi řekl, že práva na logo IGRA vlastní někdo jiný, ale opět, nekomerční použití nevadí. Dohodli jsme se spolu ale na tom, že vektory nebudou volně ke stažení. Proto, kdo to bude chtít stavět, nechť mi pošle zprávu/e-mail, a já mu křivky pošlu.
Mimochodem, ten ideový předchůdce Malého modeláře, Der Kleine UHU, je taky pěkné letadlo...
- Vlasta Svoboda
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem to spáchal. Kdo bude chtít křivky na samolepky apod. na Malého modeláře, nechť mi napíše. Mám je překreslené v PDF. Případné připomínky jsou vítány.
Rozměry prvků jsem neřešil. Jsou to vektory, takže nechť si to každý nazvětšuje/nazmenšuje dle libosti.
No, co se týká vlastního překreslení, tak už jsem dělal i lepší kšefty. Na přiloženém obrázku může alespoň běžný občan vidět, v jakém stavu byla polygrafie na konci šedesátých let (nemyslím to zle a připomínám, že počítače tehdy neměli).
Dost mě mrzí to zmršené logo Igry. Měl jsem velké nutkání nakreslit ho "správně", ale pak jsem si řekl, že když to má být replika, tak ať je úplná. Jen jsem to malinko upravil na liteře I a R, a trochu více na G a A. Pak jsem jen tu šišatou reprodukci zakulatil do opravdového kolečka..., aby se to dalo pěkně vyřezat třeba kružítkem, kdyby to někdo dělal.
Logo Malý modelář je příběh smutnější (viz. příloha), tak si nebudu kazit večer. Teď vidím, že mi tu přílohu nějaký robot brutálně zmenšil, takže větší verze zde.
A to je všechno.
Rozměry prvků jsem neřešil. Jsou to vektory, takže nechť si to každý nazvětšuje/nazmenšuje dle libosti.
No, co se týká vlastního překreslení, tak už jsem dělal i lepší kšefty. Na přiloženém obrázku může alespoň běžný občan vidět, v jakém stavu byla polygrafie na konci šedesátých let (nemyslím to zle a připomínám, že počítače tehdy neměli).
Dost mě mrzí to zmršené logo Igry. Měl jsem velké nutkání nakreslit ho "správně", ale pak jsem si řekl, že když to má být replika, tak ať je úplná. Jen jsem to malinko upravil na liteře I a R, a trochu více na G a A. Pak jsem jen tu šišatou reprodukci zakulatil do opravdového kolečka..., aby se to dalo pěkně vyřezat třeba kružítkem, kdyby to někdo dělal.
Logo Malý modelář je příběh smutnější (viz. příloha), tak si nebudu kazit večer. Teď vidím, že mi tu přílohu nějaký robot brutálně zmenšil, takže větší verze zde.
A to je všechno.
Je to možná OT ale vzpomínám na stavebnici A1 Albatros také z družstva Igra. Stavěl jsem v roce 71. tuzemský materiál, relativně lehká stavba. Mikelantu jsem nepoužil, přikoupil jsem modelspan, červený a žlutý, rozpětí tuším 1300 mm. Lítal jsem s ním na svahu pod Pražačkou, ale někam mi zaletěl a já už ho nenašel... Potah lepen rozředěnou bílou lepící pastou a vypnut vodou. Půjčil jsem si maminčin balónkový lakovyč na vlasy, princip jako fixírka.... ach jo
A1 Albatros jsem měl a lítal jsem s ním dlouho. Nechtělo se mi ho už opravovat tak jsem ho dal bráchovi a ten ho zrenovoval.
http://www.rcalbum.cz/model/5615-albatros.html
http://www.rcalbum.cz/model/5615-albatros.html
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
Ano je to Albík, já ho ovšem stavěl bez bambusových koncových oblouků, vytvarovat bych je nad plamenem jakž takž uměl, ale nevěděl jsem jak hje přilepit na náběžku a odtokovku. Nenapadlo mě ty koncové oblouky vyřezat z balzy. Determalizátor jsem na něj taky nenamontoval, ve 15letech nebyly na to prachy...
- Vlasta Svoboda
- Kontaktovat uživatele:
Tak člověk plánuje a Příroda mění... Po delší odmlce jsem tedy zpět. Něco málo jsem už v mezičase stihnul udělat:
- Podle výkresu jsem rekonstruoval tvary a rozměry potřebného materiálu.
- Oproti originálu jsem změnil hlavní nosník. Původně kulatina neznámého materiálu a průměru (navíc, na dnešní dobu poměrně exoticky umístěná). Nově je to smrk 3 x 3 v horní části křídla (kde snad bude i trochu turbulátorovat).
- Náběžka je balza 5 x 5, spodní potah je lehká balza 2 mm, žebra 1,5 mm a kde je potřeba tak 3 mm.
- Poslední žebro bylo v originále zřejmě vybroušeno ze silného bloku balzy, ale já nejsem barbar, tak jsem ho "interpoloval".
- Oproti originálu jsem v mnohém asi pošetřil na váze. Ale to nevím jistě, protože hmotnost originálu neznám.
- Podle výkresu jsem rekonstruoval tvary a rozměry potřebného materiálu.
- Oproti originálu jsem změnil hlavní nosník. Původně kulatina neznámého materiálu a průměru (navíc, na dnešní dobu poměrně exoticky umístěná). Nově je to smrk 3 x 3 v horní části křídla (kde snad bude i trochu turbulátorovat).
- Náběžka je balza 5 x 5, spodní potah je lehká balza 2 mm, žebra 1,5 mm a kde je potřeba tak 3 mm.
- Poslední žebro bylo v originále zřejmě vybroušeno ze silného bloku balzy, ale já nejsem barbar, tak jsem ho "interpoloval".
- Oproti originálu jsem v mnohém asi pošetřil na váze. Ale to nevím jistě, protože hmotnost originálu neznám.
- Vlasta Svoboda
- Kontaktovat uživatele:
- Lepil jsem disperzí, velké plochy PU, rychlovky acetonovým.
- Odtokovka je broušená na 0,75 mm. Křídlo jsem dorazil k ocelovému drátu, žebra ochránil lepící páskou a už to jelo. Pak jsem vybroušené místo jemně přetáhl epoxydem nebo epoxidem? Nechám si poradit, protože tu mám dvě flašky a na jedné je i a na druhé y.
- Odtokovka je broušená na 0,75 mm. Křídlo jsem dorazil k ocelovému drátu, žebra ochránil lepící páskou a už to jelo. Pak jsem vybroušené místo jemně přetáhl epoxydem nebo epoxidem? Nechám si poradit, protože tu mám dvě flašky a na jedné je i a na druhé y.
- Vlasta Svoboda
- Kontaktovat uživatele:
- Potaženo je to stylově prehistorickou Mikalentou, co jsem našel ve stavebnici A3 Limit od Hiesboka... Ten binec na potahu opravdu nejsou chlupy ze štětce, ale organická součást toho papíru. Do poslední chvíle jsem se bál, že tam najdu i nějakou kůru případně zalisovanou šišku.
- Křídlo nalakováno lesklým lakem, potah přilepen acetonem a vypnut řídkým napínacím lakem (čtyři vrstvy).
- Přilepeny uši a nahozena barva.
- KRIZE - CHYBA - HOROR - jako kdybych tady sám, já vůl, před nějakou dobou nevaroval před ředidlem SIGA... Nechal jsem si ho, blbec, že prej na vymytí štětky to bude dobré. No nevrazil jsem ho do nátěru? Co se dá dělat. Na křídle mi barva zmoučněla a udělala efektní fleky. Když jsem se to snažil opravit, tak se mi tam nadělaly bubliny a fleky zůstaly. Strhnout a znova? Ne. Neměl jsem na to v ten moment sílu.
- Křídlo nalakováno lesklým lakem, potah přilepen acetonem a vypnut řídkým napínacím lakem (čtyři vrstvy).
- Přilepeny uši a nahozena barva.
- KRIZE - CHYBA - HOROR - jako kdybych tady sám, já vůl, před nějakou dobou nevaroval před ředidlem SIGA... Nechal jsem si ho, blbec, že prej na vymytí štětky to bude dobré. No nevrazil jsem ho do nátěru? Co se dá dělat. Na křídle mi barva zmoučněla a udělala efektní fleky. Když jsem se to snažil opravit, tak se mi tam nadělaly bubliny a fleky zůstaly. Strhnout a znova? Ne. Neměl jsem na to v ten moment sílu.
- Vlasta Svoboda
- Kontaktovat uživatele:
- VOP je lehká balza 1,5 potažená Mikalentou
- SOP je potažená balza 2,5 mm
- Oproti originálu jsou jinak broušeny odtokovky (mám to na žiletku)
- SOP je potažená balza 2,5 mm
- Oproti originálu jsou jinak broušeny odtokovky (mám to na žiletku)
- Vlasta Svoboda
- Kontaktovat uživatele:
- Trup je komplet balza a jeho celková tloušťka je 13 mm. Slepen je v přední části ze tří vrstev Purexem. Z čeho byla střední vrstva v originálu nevím (lípa?).
- Oproti originálu je zadní část dutá.
- Mám rád věci pod kontrolou, takže jsem udělal vstupy do obou komor pro balast.
- Oproti originálu je zadní část dutá.
- Mám rád věci pod kontrolou, takže jsem udělal vstupy do obou komor pro balast.
- Vlasta Svoboda
- Kontaktovat uživatele:
- Zavírání trupu přes smrkové lišty, abych si do balzy nevymačkal čelisti svorek. Lepeno Purexem.
- Vlasta Svoboda
- Kontaktovat uživatele:
- Lože křídla podepřeno smrkovými lištami a teprve potom odřezána horní část trupu. Ta je vlepena do středu křídla. Kolíky jsou bukové.
- Vybroušeno, sestaveno, připraveno na povrch.
- Vybroušeno, sestaveno, připraveno na povrch.
Naposledy upravil(a) Vlasta Svoboda dne úte 02.09.2014 9:57, celkem upraveno 1 x.