simulace širokouhlého objektivu nějakým programem.

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: simulace širokouhlého objektivu nějakým programem.

#16 Příspěvek od pepin »

Pànové diky, jestli to tedy chapu spravne, pro ten slepovaci program je lepsi vic z větsi casti překryvajicich se fotek, než min, sle s malo souhlasnymi body.
Lark

#17 Příspěvek od Lark »

Přesně tak. Ten program potřebuje překrývající se souhlasné body, aby to měl podle čeho rovnat. :D
pepin

#18 Příspěvek od pepin »

Lark píše:Přesně tak. Ten program potřebuje překrývající se souhlasné body, aby to měl podle čeho rovnat. :D

děkuji za radu, na mé nároky absolutní spokojenost, foceno na stojáka ve dvou řadách pod sebou po 4 snímcích v řadě a z ruky.

první snímek co dovolí foták na jedno cvaknutí, druhý snímek širokouhlá slepovačka.
IMG_3006.JPG
pan z okna.tif.jpg
Lark

#19 Příspěvek od Lark »

No vidíš :D
Když chceš fotit z ruky, dávej si bacha na objekty v blízkosti několika metrů a blíž. Hlavně různý ploty, sloupy, mříže, dlažba a podobně. To bývá při focení z ruky největší problém (zmíněná paralaxa)
JMalik

#20 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:
IMG_3006.JPG
pan z okna.tif.jpg

Jseš si jistý kam ostříš?
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pepin

#21 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:Jseš si jistý kam ostříš?

pokud si pamatuji, tak jsem to moc neřešil, v rychlosti jsem po příjezdu z práce otevřel okno, vzal foták, namrskal ty snímky a mazal ještě jinam vymalovat strop, abych tam mohl zítra tapetovat a ještě jsem musel stíhat dojet zase jinam přetěsnit kapající dřez, takže jistě pochopíš, že na ostření opravdu nebyl čas :lol:

Jirko neblbni, to je foták za pár korun po pár pádech z ruzných polic a stolu v hospodě, ten už mele z posledního a pokud nezaostří sám, já opravdu v tom elektronickém hledáčku vidím co se týče zaostření detailně vcelku prdlajs, co je pro mě duležitý, že už vím, že nutně nemusím u dalšího fotáku řešit nutně co nejširokouhlejší objektiv.Jasně, foták za dvacet by byl lepší, za 200 ještě lepší, já za to dal dvojku a jak to zatím fotí mi vcelku v pohodě stačí :wink: ale už se opravdu loučí, po posledním kutálení vypadnul objektiv a vypadla nějaká pružinka, ted už tam přední čočka drží jen díky silikonu :lol:

občas se ale ostřit dle svých a fotákových možností snažím, ale zázraky čekat samozřejmě nemužeš :D
IMG_2924.JPG
pepin

#22 Příspěvek od pepin »

jio píše:http://www.smidphotography.com/articles/

ufff, tak jsem to zatím pouze zběžně pročítal, určitě se k tomu ještě vrátím víc podrobněji, ale to je už vážně vyšší dívčí, zkoušel jsem ten bracketing, konečně jsem ho na svém fotáku alespon uvedl do provozu---jede pouze pokud uzamknu po nastavení foták, ale nějaký rozdíl se na třech snímcích jaksi nekoná, navíc když jsem je zkusil poslepovat v tom mém programu, tak z toho vyjede nesmyslná vertikální nudle s pidi fotkou nahoře, nebo vubec nikde a počítač mi jen hučí a pak píše komu všemu mám nahlásit chyby :lol: Zkusím se tomu trochu zavěnovat o dovolený, stativ jsem vyhrabal, stativový hlavy mám taky, tak ty první pokusy vezmu asi opravdu příležitostně přez stativ, ale nějak zásadně seriozně to pojmout nechci, opravdu jako pouhé zpestření, na nějakých procházkách, nebo na kole, to si beru foták, něco občas vyfotim, doma zkouknu a hodim do koše, prostě když fotim, tak mín hulim :lol:

ještě bych chtěl někdy nějak zmáknout ty fotky s bílejma napěněnejma potokama, to se mi vždy líbilo, ale všechno má svuj čas, rozhodně nechci zkončit jak ti potentáti, co nakoupili drahou výbavu a pak jak pipouši čekaj na Raný pul dne, až vyleze sysel z díry a vytvoří babiliontý snímek sysla Ranského :lol:

Já se chci dostat pouze k nějakému minimu, které musím dodržet pro to nasnímání širokouhlejšího záběru s fotákem v ruce.
Lark

#23 Příspěvek od Lark »

U toho bracketingu musíš nastavit rozsah posunu EV a ty snímky se překládaj přes sebe, pro dosažení většího dynamického rozsahu HDR (High Dynamic Range). Některé programy z nich umí skládat i panoramata (např. PTGui, ale určitě i jiné). Znamená to ale trojnásobek fotek. Na netu je informací spousta. Tady máš dva jen pro představu:
http://vimeo.com/88788144
http://www.ptgui.com/hdrtutorial.html
pepin

#24 Příspěvek od pepin »

Lark píše:U toho bracketingu musíš nastavit rozsah posunu EV. Znamená to ale trojnásobek fotek. ]

vezmu to v klídku kruček po kručku, chci zustat u utrazoomu a tomu by mělo i odpovídat to zpracování fotek, prostě pohoda, ŽÁDNÁ KŘEČ.

já si myslím, že ted bych měl teda v první fázi vubec nějak zvládnout poslepovat alespon 180 stupnový záběr a teprve potom řešit něco víc, navíc si myslím, že řešit bracketing přez ultrazoom pochybné kvaliy je ulítlost, ale výhledově zkusím.

v každém případě díky za rady ,odkazy a nasměrování jak na to.

Ale bez debaty, mín ujetý mi přijde občas vyrazit do bordelu, než se strativem někam na louku :oops:zatím se mi nechce ani do jednoho, ale s tím stativem bych si za blba připadal asi víc :D
jio

#25 Příspěvek od jio »

pepin píše:Ale bez debaty, mín ujetý mi přijde občas vyrazit do bordelu, než se strativem někam na louku :oops:zatím se mi nechce ani do jednoho, ale s tím stativem bych si za blba připadal asi víc :D

To záleží na prioritách (a možná i na věku). :-)
Lark

#26 Příspěvek od Lark »

Taky fotím ultrazoomem (Panasonic FZ28) a na ten bracketing bych se asi taky vyprd. Kdysi jsem si s tím zkoušel hrát u normálních fotek, ale strávíš u toho haldu času a výsledek jako ze zrcadlovky stejně neuděláš. Ale ten stativ je na panorama skvělá věc. Samozřejmě někde na dovolený nebudeš vláčet stativ.
Ještě k tomu panorámatu 180°. Musíš ho vytvářet jako válcové, nebo kulové, jinak se to zmrší.
Když budeš fotit víc fotek při delším ohnisku, tak se kvalitou té zrcadlovce přiblížit můžeš.
pepin

#27 Příspěvek od pepin »

Lark píše:Ještě k tomu panorámatu 180°. Musíš ho vytvářet jako válcové, nebo kulové, jinak se to zmrší.
Když budeš fotit víc fotek při delším ohnisku, tak se kvalitou té zrcadlovce přiblížit můžeš.

ted ti asi nerozumím, jak to myslíš--kulové--válcové.
Lark

#28 Příspěvek od Lark »

Nevím co máš za program, ale v tom PTGui je právě volitelné, jestli chceš panoráma skládat na rovinnou plochu, nebo na vnitřek pomyslného válce, nebo do koule (těch voleb je tam ještě víc a daj se s tím dělat zajímavé obrazy). Nemůžu se zrovna podívat, protože PTGui mám na stolním PC a momentálně se válím ve špitálu, ale rovinné panoráma lze vytvářet jen do určitého úhlu záběru a tuším, že je to nějakých 80°. Pokud je to víc, tak až do 360°, jen jako válcové, nebo kulové. Je ale možné, že program si to přepíná sám, a ani o tom nemusíš vědět (i ten PTGui to sám přepne). Při promítání většího úhlu na rovinu, dochází k velkému skreslení v okrajích.
pepin

#29 Příspěvek od pepin »

Aha, ja tento tyden absolutně nestiham si k těm odkazum v klidu zalizt a pohrabat se v tom.potřeboval bych chytit nějakou chřipku a zalizt si s tim do postele.snad o vikendu.
kratas
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od kratas »

Pepine, já v Himalájích tahal stativ v báglu 3 týdny a vůbec jsem si nepřipadal blbě. Naopak krajiny a timelapse z toho vyšly naprosto úžasné. Nemluvě o tom, že mám doma v arsenálů již stativy 3 (od nejmenšího a lehkého, až po několika kilogramového obříka. :wink:
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“