MiniQuad - 3D tisk

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Zpráva
Autor
Bulman

Re: MiniQuad - 3D tisk

#16 Příspěvek od Bulman »

Ja už cca 2 roky lietam s takýmto niečím:
Obrázek.
Viac info a obrázkov zo stavby tu.

Zelený je z ABS. Kabínu a chvost už robím z nylonu (struna do kosačky).
Naposledy upravil(a) Bulman dne pon 29.09.2014 9:51, celkem upraveno 1 x.
EG Elecric, Torro300, Čmelák, Marabu elektro, Bristol ScoutD, 3D Quadcopter,Futaba T10CP,TGY9X+FRSKY
Hora
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Hora »

Potvrzuji, také lítám s podobnou copterou tištěnou na 3D tiskárně a létá suprovně :)

Ono tisknout na 3D není stejné jako na klasické tiskárně, chce to se s ní naučit a hlavně vědět, co jak a kdy použít a jaký materiál je na co vhodný.
Toro 300 (TELINK), Mustang P51-D (ŠAD model), Blade MCX, MiniQuadcopter (3D tisk) s KK2.1
dudaj

#18 Příspěvek od dudaj »

Hora píše:
Ono tisknout na 3D není stejné jako na klasické tiskárně, chce to se s ní naučit a hlavně vědět, co jak a kdy použít a jaký materiál je na co vhodný.

Nikdo netvrdí že to nejde, jenom to je těžší a mě to připomíná víc hračku , než pěkný model z klasických materiálů.
Povrch od tiskárny nic moc .
Pokud ale někdo chce použít moderní technologie za cenu vyšší hmotnosti a td. nic proti.
Mně se líbí třeba tohle http://www.savevid.com/video/y-3-fiberg ... light.html
3d tisk bych spíš použil na futuristickou buginu, nebo nějakýho robota.
malé zvíře

#19 Příspěvek od malé zvíře »

Pokud by někoho zajímal aktuální stav, tak: čekám až z Francie dorazí CC3D abych mohl přesně oměřit jeho výšku a podle toho doladit horní část krytu.
Pokud to dopadne úspěšně, tak hned potom půjde první zkušební verze do tisku a potom na reálných kusech ověření jestli jsem někde neudělal chybu, vše se vejde, funguje jak má,... ;)

Třeba to ještě letos stihnu rozbít :)
Last one alive, lock the door!
Kuba5
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Kuba5 »

Zrovna stavím 3D tiskárnu a proto trošku opouštím svět RC.
Jen abych upřesnil, tak se tiskne téměř vždy na 2 materiály:
ABS a PLA, ABS asi všichni znáte, je z něj např. LEGO, je celkem pevné, ale spíše křehčí než PLA.
PLA je bioplast obvykle vyrobený z kukuřičného škrobu, je méně tepelně odolný (brzy se "roztéká"), ale je spíše pevnější a spíš se deformuje, než láme jako ABS, proto se PLA používá i na konstrukci 3D tiskárny, jsou na tom víc dotahovat šrouby a plast nepraskne.
ABS ale zase vydrží o dost větší teplotu, proto se používá u hotendu tiskárny (ohřevná část).
Kdyby někoho zajímalo víc informací o 3D tiskárně, klidně se ozvěte do PM, rád poradím. :)
Jinak k tématu, já si nemyslím, že je pevnost vůči hmotnosti špatná, mně díly nepříjdou vůbec těžké (alespoň PLA, co mám doma) a pevné jsou dost, na kvadrokoptéru v pohodě.
Swift II | T9X(OpenTX)
olisoft

#21 Příspěvek od olisoft »

ABS je pruznejsie
PLA krehkejsie

ABS dobre znasa dlhodobo teploty aj 100C, PLA "tecie" pri vyrazne mensej teplote.
Hora
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Hora »

Kuba5 píše:PLA ale je spíše pevnější a spíš se deformuje, než láme jako ABS, proto se PLA používá i na konstrukci 3D tiskárny, jsou na tom víc dotahovat šrouby a plast nepraskne.

To mi nedá a tak se ptám, kde jsi k těmto zcestným informacím přišel?
Většinou se tiskárny dělají z ABS, těm co to nejde (odlepující se rožky apod.) tak tisknou z PLA :)
Schválně zkus něco vyvrtat do PLA a pak do ABS, nebo říznout nožíkem.

a byl jsem pomalejší v reakci:)
Toro 300 (TELINK), Mustang P51-D (ŠAD model), Blade MCX, MiniQuadcopter (3D tisk) s KK2.1
malé zvíře

#23 Příspěvek od malé zvíře »

Tak mám zatím poslední verzi. Ještě pár drobných úprav a potom půjde do tisku pro zkušební účely...
Můj klon nemá přesné proporce, protože jsem dělal pouze podle fotek dostupných z webu a také jsem musel pracovat tak, aby se mi tam vešel všechen potřebný HW; takže to nevypadá tak pěkně jako originál :(
Přílohy
Sestava_2.png
Sestava.png
malé zvíře

#24 Příspěvek od malé zvíře »

Díly se vyrábějí (snad...) a během čekání uvažuji nad výměnou běžných servo konektorů za menší.
Nevíte kde by se dalo sehnat něco jako tohle: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _bag_.html (prostě samec/samice s kusem kablíku aby se z toho dalo udělat rozebiratelné spojení ESC - ŘJ)
ale někde v ČR/EU abych na to nemusel čekat měsíc jako z čínského HK skladu?

T.
malé zvíře

#25 Příspěvek od malé zvíře »

Vánoce jsou tady :) Dnes přišly díly a musím říct že jsou super... o víkendu si budu moc hrát 8)
Přílohy
IMG_20140919_171701.jpg
malé zvíře

#26 Příspěvek od malé zvíře »

Potřeboval bych poradit s "drobným" zádrhelem:
právě jsem chtěl osadit na rám coptery ESC (Hobbyking Afro 12A v3), ale po vykuchání ze smršťovačky jsem zjistil že jeden kus má osazený BEC 5V regulátorem (KIA 78D05F 112) a zbylé tři 6V regulátorem (KIA 78D06F 347). Má cenu to přes HobbyKing řešit jako reklamaci? Nebo se na to mám vykašlat a z toho jednoho prostě odpájet (+) vodič a řídící jednotku OpenPilot CC3D krmit ze zbylých tří napětím 6V?
Troll

#27 Příspěvek od Troll »

A co třeba krmit Openpilota 5V ? :lol: . I na 5V funguje, mám mnohokrát vyzkoušeno.Asi to bude tím, že byl na 5V zkonstruován. Na reklamaci se vykašli, BECy odpoj.
xpertvis

#28 Příspěvek od xpertvis »

Aj tak by si mal radsej pouzivat len jeden bec. Je zbytocne napajat jednu CC3D z viacerych becov.
Tiez nieje iste ze davaju presne rovnake napetie a celu elektroniku bude tahat len jeden. Zvysne budu robit len problemi. Vyber si jeden bec a zvysne odcvakni
malé zvíře

#29 Příspěvek od malé zvíře »

Konečně jsem si našel trošku času a vyhrabal jsem ze šuplíku tento "projekt". Pokud má někdo zájem o informace tak prototyp se dnes úspěšně odlepil od země 8O ...
Zatím to sice spíš než jako předloha vypadá jako létající klubko drátů a tišťáků, ale to se snad časem změní... :)
Ad BEC na Afrech - koupil jsem Pololu S7V7F5, ty 2g navíc uvezu a destička 8x11mm se taky někam vejde :P
janko.hrasko

#30 Příspěvek od janko.hrasko »

si si isty, ze ta dosticka bude ok? input voltage: 2.7 V to 11.8 V
plne nabita 3s lipo ma 12.6V
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“