Ztráta modelu - Backfire

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
Woita
Kontaktovat uživatele:

Re: Ztráta modelu - Backfire

#16 Příspěvek od Woita »

Ony ty GPSky přes RC jsou fajn, menší a lehčí, jak jsem psal že jí mám u vrtulníku. Zásadní problém s nima ale nastává, když moidel opustí dosah RC vysílačky. Pak je to smutný. Na ty dalekonosné větroně apod. (právě případ toho BackFira zde) jsou tyhle samostatné trackery, co dokážou žalovat přes GSM (SMSkou), lepší. Každý z těchto dvou způsobů má své pro a proti.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od jindraj »

Woita píše:Ony ty GPSky přes RC jsou fajn, menší a lehčí, jak jsem psal že jí mám u vrtulníku. Zásadní problém s nima ale nastává, když moidel opustí dosah RC vysílačky. Pak je to smutný. Na ty dalekonosné větroně apod. (právě případ toho BackFira zde) jsou tyhle samostatné trackery, co dokážou žalovat přes GSM (SMSkou), lepší. Každý z těchto dvou způsobů má své pro a proti.

a fakt myslíš, že by ten tracker třeba zrovna v tom backfiru fungoval? GPS v tom uhlíkovém trupu a pod uhlíkovým křídlem nebude mít příjem skoro jistě a i GSM to tam nebude mít jednoduché
Woita
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Woita »

Nedokážu říct, ten uhlík je svinstvo. GPSku to má ale citlivou slušně, doma hluboko v bytě to má pořád signál. Muselo by se to vyzkoušet.
Nápad: Mám velkého větroně, zkusím to dát do trupu a vyzkoušet. Jenže nejsem si jistý, jestli je to celé z uhlíku, nebo je tam místama třeba samotný kevlar? Pravda když jsem dal antény RC do trupu, tak to mělo dosah sotva 100 m, tedy stíněné je to řádně. Kabinku to taky nemá, vepředu je převlečná špička. Nevím jestli tenhle test bude mít nějakou vypovídací hodnotu, když nevím z čeho je ten trup? (F3J Thermik od Valenty)
Jestli mi na to vyjde chvíle, vyzkouším to a dám sem vědět.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od jindraj »

Woita píše:Nedokážu říct, ten uhlík je svinstvo. GPSku to má ale citlivou slušně, doma hluboko v bytě to má pořád signál. Muselo by se to vyzkoušet.
Nápad: Mám velkého větroně, zkusím to dát do trupu a vyzkoušet. Jenže nejsem si jistý, jestli je to celé z uhlíku, nebo je tam místama třeba samotný kevlar? Pravda když jsem dal antény RC do trupu, tak to mělo dosah sotva 100 m, tedy stíněné je to řádně. Kabinku to taky nemá, vepředu je převlečná špička. Nevím jestli tenhle test bude mít nějakou vypovídací hodnotu, když nevím z čeho je ten trup? (F3J Thermik od Valenty)
Jestli mi na to vyjde chvíle, vyzkouším to a dám sem vědět.

dík .. pro zajímavost a rozšíření obzorů super ... hodil bych to do vikouše a tam by bylo jasno, ale asi se tak často neuvidíme a nevím o nikom v okolí, kdo by měl a používal.
graup15

#20 Příspěvek od graup15 »

Futabácký GPS (ořezaný o krabičku) a umístěný pod skleněnou kabinkou,funguje až překvapivě dobře!!
Vyzkoušeno jak ve Vikingovi tak v Coradu.
pepin

#21 Příspěvek od pepin »

U toho řešení klasickým GPS čidlem přez palubní přijímač se mi pro větroně nelíbila jedna věc, tu příhodu s nasátím mrakem beru opravdu jako velice náhodnou, spíš se bojím nějakého případného technického problému ohledně napájení paluby--třeba dojdou přijímačovky, odejde bec, kousne se servo a spadne napětí, pokud ale tedy spadne napětí, přestanou se i zasílat i data souřadnic a je mi prd platné, když budu vědět soužadnice poslední pozice, kde byl ještě model řiditelný a napájený.

ten tracker by se mi líbil nejvíc, ale je tam opruz s nutností udržovat simku aktivní nějakým paušálem a vzhledem k tomu, že jsem o tom přemýšlel opravdu jako použití pouze na nějaké dovolenkové létačské aktivity, tak jsem od trackeru upustil a vyřešil to jiným--Frsky 2,4 kovým ovládáním modelu, které mohu využít jak pro řízení, případně právě jako vedlejší samostatně napájený dohledávač.

ted to určitě odzkouším v praxi na tom odhazovacím podvozku, zatím pouze na sílu signálu a pípák, tak uvidim.

škoda, že mi to nenapadlo než jsem stratil ten první podvozek :oops:

Pro ty vrtulníky a hlavně coptéry mi ale ten tracker přijde opravdu svělej, hlavně tam bych to asi opravdu vozil pořád, v těch větroních mi to přijde všude zbytečné a někam to asi opravdu ani nepujde nacpat.
JMalik

#22 Příspěvek od JMalik »

Woita píše:
Nadávno jsem se bavil s kámošem paraglajdistou, lítá na motorovým padáku. Povídal že určitejch mraků se bojí jak čert kříže, bouřkovej mrak že nasává nahoru rychlostí až 200 km/hod. Takhle rychle se s padákem klesat nedá, tedy ho to nutně vcucne do velké výšky. Jestli ten tvůj mrak byl tohoto typu, tak potěš pámbu, to ho může vyplyvnout pěkně daleko.

No, a teď ještě tu o Karkulce :wink:
Kdyby byl autor toho ztracence seriozní, tak napíše, že létal ty výškové rekordy tak vysoko pod základnu, až do toho vletěl a bylo hotovo.
Takhle to vypadá, že v tom 50m/s stoupáku neměl šanci se z toho dostat :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pepin

#23 Příspěvek od pepin »

pokud máte náladu na 7 dílný dokument jak zázrakem přežila padáčkářka termičení v bouřkovém mraku a co se tam asi tak děje.

https://www.youtube.com/watch?v=YTEoD2j ... A02D713EBD
Woita
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Woita »

JMalik píše:No, a teď ještě tu o Karkulce :wink:
Kdyby byl autor toho ztracence seriozní, tak napíše, že létal ty výškové rekordy tak vysoko pod základnu, až do toho vletěl a bylo hotovo.
Takhle to vypadá, že v tom 50m/s stoupáku neměl šanci se z toho dostat :wink:

No on nepsal že neměl šanci se z toho dostat atd... A těch 50m/s to už nepsal vůbec. To byla informace od toho mého paraglidisty. To nebyla situace tohoto Backfiru, ale informace že bouřkový mrak může nasávat až takovou rychlostí.
pepin

#25 Příspěvek od pepin »

tady by měl být ten dokument v češtině a asi i lepší kvalitě

http://uloz.to/xn9a294/zazraky-ewa-wisn ... cz-dub-avi
graup15

#26 Příspěvek od graup15 »

Napíšu to tvrdě,...do F5B,F5F,F3B...je GPS pro vyhledávání kravina ,lépe nesmysl.
Tyhle éra nejsou autobusoidní,autostabilní...tzn,že pokud už něco dokázalo nasát BackFira,tak až z toho vypadl,nabral ve spirále takovou rychlost,že žíně o zem může být i ve 300km/h.
Má cenu pak to vůbec hledat? Co z toho s klidným svědomím dáte do dalšího modelu?

Spíš bych se než na berličky,které podle Murphyho zákonů zapomenete zapnout a zrovna v tu chvíli éro vezme čáru, bych se zaměřil na domakání pilotního umění. Tzn i správný odhad,kdy už prostě nebudu stoupat, nebo letět dál ani o metr.!!!!
To se prostě občas stane,že pilot podcení situaci, nebo se nechá unést zážitkem mohutného stoupáku...a domů jede bez éra. To je život.
A mimochodem,Futaba jede vcelku spolehlivě na min 2km...pilot měl dost času vytáhnout plné klapky..poslat model kolmo dolů...(na klapkách padá např Viking přesně 18m/s), ale hlavně je v tu chvíli púdorysem k pilotovi.
Hlavně nepanikařit!!! Stalo se mi to už taky,zahučel jsem do mraku (né jednou), prostě jsem to rychle uvedl do konstantního kolmého klesání na klapkách s malou rotací. Času dost na to model najít.

Zažil jsem ohromně silné stoupáky..i těsně před bouřkou, ale prostě jsem nedovolil aby mi stoupák model sebral.
PS..jedině,že by model sebralo tornádo..., ale to asi nebyl tento případ :-) :-)
JMalik

#27 Příspěvek od JMalik »

Woita píše:....No on nepsal že neměl šanci se z toho dostat atd... A těch 50m/s to už nepsal vůbec. To byla informace od toho mého paraglidisty. To nebyla situace tohoto Backfiru, ale informace že bouřkový mrak může nasávat až takovou rychlostí.

On to napsal přesně takhle:
"...prostě to vcucnul jeden hnusnej mrak ..."
Ty jsi to vylepšil o tu možnou rychlost vcucávání a já vám na to odpovídám co je asi tak realita.
(A pokud by jsi to chtěl dobrat skutečně do důsledků, tak si celkem přístupně zjistíš jaké bylo v tom místě v tu dobu přesně počasí, včetně výšky základen mraků. Datum a čas tam od něj je.)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik

#28 Příspěvek od JMalik »

graup15 píše:Napíšu to tvrdě,...do F5B,F5F,F3B...je GPS pro vyhledávání kravina ,lépe nesmysl.
Tyhle éra nejsou autobusoidní,autostabilní...tzn,že pokud už něco dokázalo nasát BackFira,tak až z toho vypadl,nabral ve spirále takovou rychlost,že žíně o zem může být i ve 300km/h........... ............To se prostě občas stane,že pilot podcení situaci, nebo se nechá unést zážitkem mohutného stoupáku...a domů jede bez éra. To je život. .........

Aspoň jeden reálný příspěvek :wink:
velkomgeorge
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od velkomgeorge »

Pánové,pro mne bylo primární věc zde anoncovat inzerát o ztrátě modelu a nejsem vůbec zvědaví na to ,jestli někdo o mě plká ,že jsem neseriozní pilot atd.
A že éro nasála velice nízká oblačnost a bohužel v ten moment odešlo spojení i s modelem (odešly buď přijímačovky,nebo špatný dosah rc soupravy) tak to snad není věc umění pilota z toho vybruslit.
Děkuji ( Woita) za nápad s tracerem a tím zde končím ...
pepin

#30 Příspěvek od pepin »

graup15 píše:Napíšu to tvrdě,...do F5B,F5F,F3B...je GPS pro vyhledávání kravina ,lépe nesmysl.

noo, vidím to trochu jinak, i kdyby z toho nebylo nic použitelné, určitě bych měl klid na duši, že jsem ty trosky alespon našel, vim jak to ero dopadlo a kam dopadlo a že z toho opravdu nic nezbylo a to si myslím, že to máme takto každý.

Osobně jsem začal o nějakém dohledávači uvažovat kuli Alpám, páč tam bylo s bezmotorovými větroni vcelku běžné, že někdo vyhnil, nebo neodhadl výšku stromu a zustal na nich , jenže zezhora tam neskočíš a když to někudy obejdeš, nebo objedeš, víš pak v tom lese prd kde seš a kde se motáš.

S tím trackerem stále váhám,vadí mi tam ta nutnost aktivní simky a přijde mi to veliké, ale kombinace modelářského externího přijímače s gps modulem a nějak upravená vysílačová anténa na směrovou, aby to bylo přesnější, než zastínění tělem, to by se mi opravdu líbilo.

Osobní zkušenost s dohledáním malého žlutého kompozitáku právě díky signálu na anténě a pípáku už mám a bez toho bych o ten model asi přišel a to jsem létal na menším svahu, pouze vyhnil a musel sednout pod horizontem--píchnout to do svahu--trávy.

Osobně tu věc navíc beru tak, že někdo tam taky musí tahat navíc sky asistenta.
samozřejmě nepropadám panice a nemám v umyslu to tahat denně a v každém eru, ale na tom odhazovacím podvozku to zkusím, jinak je budu vyrábět každou chvíli.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“