Elektrovětroň 2,5-3m do termiky do 6000,-

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
pepin

Re: Elektrovětroň 2,5-3m do termiky do 6000,-

#16 Příspěvek od pepin »

mirek100 píše: jestli k tomu nějakou 100palcovku s letovkou kolem 800 gramů, jak píše pepin, nebo celokompozit kolem 360 cm rozpětí a váhou ke 2 kg.
Asi bych teď šel do lehčího éra při rozpětí přes 3 metry, kdybych se rozhodoval znovu.

ono je strašně těžký určit, jaký ero je dobrý a super, začátečník si nikdy neužije velký model, páč se mu při řízení budou klepat kolena a bude neustále ve stresu, ledva to vypustí do vzduchu, tak se celý let bude trápit jediným, jestli když s tím přistane, tak to bude ještě celý a po hromadě, když dnes hlásám, že větší modely jsou lepší, tak ale i já jsem se k nim dosta přez dvoumetrovky a když mi před pár lety doporučovali pro termiku 3,6 kové ero, tak jsem měl jasno v tom, že se na to necítím a absolutně bych si ho neužil, já jsem se k 3,6m učelovce Nimbus dostal přez 4 metrové makety--cca 4kg, takže 3,6metrového učeláka cca 2,7 kg si užívám v podstatě jako vlaštovku z papíru, ale když jdu létat tady u nás doma na sídlišti, tak si stejně s čistou hlavou raději polétám s culárisem, páč mám při tom řízení ty pocity takové, že kdybyc nedej buh neřízeně plácnul někomu do zaparkovaného auta, tak se třeba zase tak moc nestane.

jinak Reichardovský Nimbus byl u mě 50 na padesát s tímto modelem

http://www.2kmodels.eu/English/products.htm

nakonec ale zvítězila praktičnost, pomlácená náběžka u požehleného modelu jde pomlátit kladívkem do relativně příslušného tvaru, přejet žehličkou a zásadní oprevu řešit až přez zimu, pomlácený kompozit znamená lepidlo vytvrzující se 24 hodin, to z nepovedené soboty do neděle do hromady nedáš., navíc nějaký kompozitový jéčka jsem v ruce měl, když je to starý typ, tak to má nepraktickou nasazovací špičku problémově upravitelnou na elektropohon, navíc je to těžký, když je to modernější jéčko, tak je to pevný nosník obalený hrachovinou, na kterou se špatně podíváš a je to na opravu, to jsou era na soutěžení, nikoli na běžné létání a když ti nikdo nesthává body, za motorový let, je to opravdu na pováženou, jestli to má opravdu pro obyčejné polétání pro radost vubec smysl.

jasně, kompozit je kompozit, když ho máš, seš in.když ho ale pomlátíš, tak seš většinou------v p----i a smutnej, pokud máš problém zavolat výrobci--já s tim fláknul, pošli nový křídla .

no prostě všechno má svoje.
tomik33

#17 Příspěvek od tomik33 »

mirek100 píše: ...kompozitový jéčka jsem v ruce měl, když je to starý typ, tak to má nepraktickou nasazovací špičku problémově upravitelnou na elektropohon, navíc je to těžký, když je to modernější jéčko, tak je to pevný nosník obalený hrachovinou, na kterou se špatně podíváš a je to na opravu, to jsou era na soutěžení, nikoli na běžné létání a když ti nikdo nesthává body, za motorový let, je to opravdu na pováženou, jestli to má opravdu pro obyčejné polétání pro radost vubec smysl.

Tak koukám jak se to tady pěkně rozjelo. S tou citací naprosto souhlasím, chci éro pro radost a nikoliv soutěžní kompozitový špatně opravitelný brus. Tak zatím největší favorit je od Azera toto Grace tango:

http://www.azero.cz/cz/produkty/azero-v ... tango.html

Má někdo s ním zkušenost? Jakou výbavu máte použitou? Jak jsem již psal, snad úplnej začátečník nejsem, docela dlouho mám už dvoumetrovku SWINGa od Kostky (už se nedělá) a pak ještě jednoho 1,6m polystrén+balza větroně Breze.. Chtěl bych něco většího na testování telemetrie a pohodové létání..
RC Taranis,HK-450,Flash,Swing,Y-UFO,Quad s HK pilotem,Miniquad s KK2.0 ,několik samokřídel...atd..
tomashr

#18 Příspěvek od tomashr »

Já si nemohu odpustit poznámku, že kompozity se ve velmi mnoha případech opravují lépe než PS-balsa... Kdybyste viděli střed mého Storka poté, co jsem se na závodech trefil do zad, tak byste uvažovali o popelnici. Reálně jsem ale další víkend už létal další mezinárodní závody a tvrdě bojoval o finále. Sice na příští rok nový střed asi objednám, ale je to spíš kvůli maximalizaci výkonů, pro rekreaci by to klidně sloužilo dále.
Samozřejmě slušné kompozity jsou stejně mimo cenový rozpočet, jen poněkud protestuji proti té mizerné opravitelnosti, to je poněkud urban legend.

Mimochodem tento model mého syna má za sebou od okamžiku, kdy dopadl ve stavu na fotce, také dvě další soutěže...
Přílohy
IMG_1242.JPG
pepin

#19 Příspěvek od pepin »

tomashr píše: jen poněkud protestuji proti té mizerné opravitelnosti, to je poněkud urban legend.

pokud má jít o opravu kompozita včetně finálního nástřiku, tak si myslím, že to je opravdu trochu náročnější než vysadit kus polyše s balzovým potahem a znovu to křídlo potáhnout nažehlovačkou, zvlášt, pokud máš dílnu v panelákovém bytě tak né každej tam má po ruce i kompresor se stříkací pistolí.
tomashr

#20 Příspěvek od tomashr »

Na nástřik se taky dá vykašlat :-)
Výhoda u opravy kompozitu je v tom, že to lze celé udělat za pár minut vteřinovým lepidlem - tohle neví každý, ale uhlíková tkanina se dá perfektně sytit řídkým veřiňákem (existují i typy na toto optimalizované). Pak samozřejmě víc času následné tmelení, ale ani to není tak zlé, Proti tomu je oprava PS velmi často řádově větší opruz.
Snad ale nemusím zdůrazňovat, že to je jak kdy, někdy jde lépe jedno, jindy druhé, mnohdy je paradoxně menší poškození větší problém než na pohled větší. Pouze konstatuji, že se není nutno kompozitů bát nějak přehnaně, v reálu je jejich opravitelnost až překvapivě dobrá.
pepin

#21 Příspěvek od pepin »

tomashr píše:Na nástřik se taky dá vykašlat :-)

s tím se obávám, že právě u rekreačních létaču bude problém a flekatý funkční ero jim už tu radost z pěkný hračky přinášet nebude.

kompozity nikomu nerozmlouvám, sám nějaké mám, ale ty zkušenosti mám takové, že pomlácená náběžka právě u balzopolyše jde často opravit tak, že se stáhne opatrně předek potahu, křídlo --náběžka opraví a zase se to zpátky znovu přižehlí, nebo tam přižehlím třeba jinak barevný pruh, ale taková modelařina jde dělat mimo toho broušení balsy v pohodě u televize na žehlícím prkně, s kompozitem to bez smradu do finální povrchovky nejde . samozřejmě, nepomlácený kompozit je lepší, než nepomlácený dýhopolyš, ale je tam to ale.
Kentán
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Kentán »

Ahoj,já ho dával do kupy a zalítával.Majitel si lítání s ním pochvaluje-pěkný,klidný termický lítání-pohodička.
Můžeš juknout na pár foto ze stavby

http://68vk.rajce.idnes.cz/Rc_glider_Gr ... _r.2900mm/

a nějaký letový fota:

http://68vk.rajce.idnes.cz/Pepik_a_Grac ... _Bubakove/
Přílohy
010.JPG
tomik33

#23 Příspěvek od tomik33 »

Kentán píše:Ahoj,já ho dával do kupy a zalítával.Majitel si lítání s ním pochvaluje-pěkný,klidný termický lítání-pohodička.....

To se mi líbí. Jaký tam je motor a vrtule? Ostatní jsem "vyčetl" z fotek (regl, serva, baterka..)
RC Taranis,HK-450,Flash,Swing,Y-UFO,Quad s HK pilotem,Miniquad s KK2.0 ,několik samokřídel...atd..
Kentán
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Kentán »

motor-
http://www.e-fliterc.com/Products/Defau ... =EFLM4025A

vrtule-
http://www.hacker-motor-shop.com/e-vend ... 960&p=1960

pohon je dostatečný pro několikaterý vystoupání,ten samý pohon jsme instalovali i do Mystique a tam je to taky ok:
http://68vk.rajce.idnes.cz/RC_glider_Mystique_2%2C9m/
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Jindra_S »

pepin píše:pokud jsi spíš začátečník , z větších er máš ještě respekt a vedle dalších svých hraček chceš ještě něco na POHODOVOU termiku, tak bych asi doporučil něco málo přez dva metry pod 600g--Daidalos, Ambrozie, něco levnějšího dělá tuším i Reichard, pokud to má být větší a opět termické ero, tak bych volil rozpětí určitě víc přez 3 metry. s těmi 600 gramovkami mužeš blbnout s termikou před nosem, třímetrovka vyjde kuli nutnému pohonu těžká a v podstatě vizuelně malá na dohledání nutných výraznějších bublin už né pouze před nosem.

Nějaké větroně mi prošly rukama, mimo jiné MiniCorado (1,5m) nebo Grace (2,7m), termiku jsem však hledat moc neuměl nebo jsem ji chytal na hranici viditelnosti letadla a to už mě nebavilo, nakonec tak lítám pouze akrobaty.
Nicméně na letišti jsem nedávno potkal Maxxe od Reicharda - http://www.reichard.cz/en/models/electric-gliders/maxx/ a docela se mi to líbilo - lítalo to celkem svižně s minimálním opadáním. Bohužel o tom éru majitel moc nevěděl (dostal/koupil od kolegy) a nakonec ho rozbil "na ruce", takže na termiku jsem se už moc neptal.
Dotazy, které bych rád položil:
- Píšeš, že se těmi lehouši jako je Daidalos a spol. se termika dá lovit před nosem - můžeš doplnit přibližnou rozumnou výšku? Odhaduji od 100 - 200m, ve které vypínají motor při soutežích. To bych měl 2m éro ještě vidět.
Jaká je odolnost proti větru? Někdo uvádí, že s tak lehkými letadly se dá lítat do 6 m/s - to je pro mně již docela silný vítr, lítám cca do 4 m/s a pak už to není ono.
A kontrolní dotaz -jaký by tedy mělo smysl pořizovat 3m letadla jako Laguna, Proxima aspol. ? Větší možný vítr? Vyšší výška?
-
kope
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od kope »

Jindra_S píše:Nějaké větroně mi prošly rukama, mimo jiné MiniCorado (1,5m) nebo Grace (2,7m), termiku jsem však hledat moc neuměl nebo jsem ji chytal na hranici viditelnosti letadla a to už mě nebavilo, nakonec tak lítám pouze akrobaty.
Nicméně na letišti jsem nedávno potkal Maxxe od Reicharda - http://www.reichard.cz/en/models/electric-gliders/maxx/ a docela se mi to líbilo - lítalo to celkem svižně s minimálním opadáním. Bohužel o tom éru majitel moc nevěděl (dostal/koupil od kolegy) a nakonec ho rozbil "na ruce", takže na termiku jsem se už moc neptal.
Dotazy, které bych rád položil:
- Píšeš, že se těmi lehouši jako je Daidalos a spol. se termika dá lovit před nosem - můžeš doplnit přibližnou rozumnou výšku? Odhaduji od 100 - 200m, ve které vypínají motor při soutežích. To bych měl 2m éro ještě vidět.
Jaká je odolnost proti větru? Někdo uvádí, že s tak lehkými letadly se dá lítat do 6 m/s - to je pro mně již docela silný vítr, lítám cca do 4 m/s a pak už to není ono.
A kontrolní dotaz -jaký by tedy mělo smysl pořizovat 3m letadla jako Laguna, Proxima aspol. ? Větší možný vítr? Vyšší výška?

Sice nejsem pepin, ale protože některé z těch zmíněných modelů mám, dovolím si odpovědět.
Co se týká Daidala a podobných lehoušů a lovení termiky před nosem - mám Daidala s rozpětím 2m a stejně velkého Magica od Reicharda (hodně podobné tebou zmiňovanému Maxxu). S Daidalem se mi daří vytočit termiku klidně od nějakých 20m (a to se mám v hledání termiky ještě sakra co učit), letadlo je celkem dobře viditelné i kolem 300m (ověřeno variem). Co se týká pronikavosti proti větru, lítám s ním tak do těch 6-7m/s a není problém. Letovku mám cca 560 g. Magic (ten můj) je na tom výkonově trochu hůř než Daidalos, ale to může být i tím, že je to už takový poopravovaný "otloukánek". Ale hlavně - ta pronikavost proti větru mi přjde u Daidala podstatně lepší. A taky viditelnost-nestalo se mi u Daidala, že by mi i v těch 300m zmizel z očí, u Magica už jsem párkrát zoufale hledal i v menších výškách...
No a co se týká Laguny a pod., můžu popsat zkušenosti s Lagunou. Při cca 4x větší letovce než má Daidalos to samozřejmě není na vytáčení malých bublin v těch 20m (alespoň já to tedy neumím). Ale s termikou jinak nemá problém a hlavně - vítr kolem 10m/s s tímhle modelem neřeším a jdu lítat. No a jako "bonus" je tady samozřejmě vidtelnost letadla s rozpětím 3m. Sice netrhám výškové rekody a výšky kolem 300m mi ke spokojenosti stačí, ale je příjemné vědět, že i když mrknu, tak to letadlo zase ve vzduch v pohodě najdu.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Jindra_S »

Díky za zkušenosti. To, co popisuješ zní opravdu zajímavě - ve 20 metrech bych na letadlo skutečně viděl a myslím, že do 200 m bych ho ještě měl vidět taky. Výše už asi nee. V 6 m/s pravděpodobně na letišti nevydržím spíše já, takže to jako velké omezení nepovažuji.
Kolega si chvílí Lagunu, ale už s ní létá docela vysoko.
Na webu jsem narazil ještě na Ethalona (XXL), který je ještě větší, trošičku těžší a pravděpodobně odolnější - předpokládám, že to bude podobné spíše tomu Magicu nebo ne?
-
kope
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od kope »

Etalona XXL má kolega, lítá to výborně (ostatně jako většina modelů od LS model), ale je to spíš z té kategorie "lehoušů".
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Jindra_S »

Je u toho Etalonu vidět nějaký výrazný rozdíl proti 2m Daidalu? Nebo to prostě díky váze začíná termiku chytat zase o trošku výše?
-
kope
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od kope »

Jindra_S píše:Je u toho Etalonu vidět nějaký výrazný rozdíl proti 2m Daidalu? Nebo to prostě díky váze začíná termiku chytat zase o trošku výše?

Tak to si netroufám posoudit, Etalona nelítám takže nemám přímé srovnání. Vím jen, že to letadlo lítá dobře a že mi na závodech pilot, co lítal s Etalonem párkrát napráskal :-). Ale to neříká až tak moc o těch letadlech, jako spíš o pilotních schopnostech :oops:
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“