Klopný obvod?
Re: Klopný obvod?
Možná bude ještě potřeba mezi bázi a kostru (emitor) zapojit další rezistor (10k), který bude držet v rozepnutém stavu, tranzistor zavřený.
Vidíš, další odpor do obvodu...
Já to říkal...
Já to říkal...
Ticcino píše:Vidíš, další odpor do obvodu...
Já to říkal...
Kdo se bojí, nesmí do lesa!
co se týče zapojení - http://www.instructables.com/id/Simple-Transistor-Switch/
tam by asi neměl být problém
Clapy, moc děkuji za rady.
David
PS: Shodou okolností mám doma několik těchto transistorů
PS" Nejdřív se ale kouknu sem
Arduino (a uCPU obecne) maji treba 25 mA (40 mA) maximalni proud na vystup, ale taky je druha podminka, a to maximalne (napriklad) 200 mA v souctu vsech vystupu. Takze pro vsechny osazeny vystupy to bude treba max 5 mA na vystup. Relatko spinat primo uCPU je dost riziko, tranzistor je urcite dobra volba, bud NPN nebo NFET, usetris si tim par starosti (oproti PNP a PFET). Hlavne nezapomenout na antiparalelni diodu k vyvodum relatka, jinak ten tranzistor sepne prave jednou (pri rozepnuti shori).
T-Rex 600N Spirit, Tx Aurora.
On ale nebude spínat relátka z výstupů Arduina. Na něj by byl připojený na 3 výstupy BCD převodník 74HC4514, a až na jeho výstupy tranzistory, pro spínání relátek. Nevím ani co chce použít za relátka, tak jsem uvažoval běžná 12V/600ohmů, takže proud asi 20mA/1relé. Do bází poteče z výstupů zhruba 4mA. Udělal jsem ti radši schémátko, abys pořád netápal.
Lark píše:On ale nebude spínat relátka z výstupů Arduina. Na něj by byl připojený na 3 výstupy BCD převodník 74HC4514, a až na jeho výstupy tranzistory, pro spínání relátek. Nevím ani co chce použít za relátka, tak jsem uvažoval běžná 12V/600ohmů, takže proud asi 20mA/1relé. Do bází poteče z výstupů zhruba 4mA. Udělal jsem ti radši schémátko, abys pořád netápal.
No to je bomba!!!
Děkuji moc všem za pomoc - to schéma je paráda!
Ještě jednou moc děkuji!
David
Nacelnik píše:Mám UNO a to má 14 i/o pinů je mi to málo, 4 I/O použiju jako PWM řízení, dále 8 relátek a ještě potřebuji zapojit čidla náklonu a vyp zap tlačítko další tuning...
Kromě 14 digitálních IO pinů má UNO ještě navíc 6 analogových, které se rovněž dají použít na čtení stavu některých čidel a mimochodem se celkem běžně používají i pro čtení stavu tlačítek. Kromě toho některá čidla mohu být zapojena paralelně přes I2C sběrnici, která z hlediska IO pinů zabírá dva analogové piny u UNA jsou to A4 (SDA), A5 (SCL). Přes I2C sběrnici lze připojit kupříkladu čidlo kompasu viz tento odkaz, které měří pozici ve třech osách X,Y,Z. Kromě čidel, lze přes I2C sběrnici připojit třeba i LCD jako třeba viz tento odkaz.
Takže rekapitulace při použití Arduino UNO:
1 analogový vstup - na jednom vstupu může být připojeno jedno nebo i více tlačítek s různými odpory.
2 analogové vstupy A4, A5 (I2C): čidlo kompasu a případně paralelně i další čidla nebo i LCD displej,
4 digitální I/O - PWM,
8 digitálních I/O - 8 relátek (BCD převodník není potřeba)
Zbývají ještě 3 analogové a 2 digitální I/O na další záležitosti.
Pokud jde o relátka nechápu proč to chceš dělat tak složitě když se na eBay dají koupit levně moduly s relátky, které mají už zabudovaný tranzistor případně i optické oddělení tj. ovládací vstup pro jednotlivá relé na tom modulu pak lze připojit přímo na TTL tedy i na IO výstup Arduina s minimální zátěží cca 5mA. Třeba viz tento odkaz na modul 8-mi relé s optickým oddělením.
Jen poznámka: Při použití I2C sběrnice ale musí každé čidlo obsahovat I2C převodník s autentizací. Takže až tak jednoduché to zase není a prodražuje to čidla.
Lark píše:Jen poznámka: Při použití I2C sběrnice ale musí každé čidlo obsahovat I2C převodník s autentizací. Takže až tak jednoduché to zase není a prodražuje to čidla.
Řada čidel ho samozřejmě už má integrován viz třeba již zmíněný kompas, který žádný převodník nepotřebuje a dá se připojit přímo na I2C sběrnici Arduina a přitom je ten kompas na eBay k mání za cca 1,5 USD, a to včetně poštovného. Podobně i odkazované LCD už obsahuje i I2C převodník a přitom komplet displej včetně I2C převodníku stojí jen cca 4,5 USD opět včetně poštovného a i když je v tom zahrnuta i cena toho převodníku tak celkově to nějak extrémně drahé nevychází. Takže v řadě případů to v tomto ohledu složité ani drahé není. Jistě se najdou i případy kdy to takto jednoduché ani levné nebude, ale není to zas takový paušální problém jak to bylo naznačeno.
Napsal jsem to trobu blbě. Samozřejmě jsou čidla která už převodník obsahují za rozumnou cenu. Pokud by ale chtěl něco svého, tak by s tím musel počítat, a na to jsem chtěl upozornit. Nic víc.
Pánové děkuji moc za rady...
No, nevim taky jake proudy chces valit pres ty relatka (jsou strasne velky), ci ti jde o totalni galvanicke oddeleni.
Urcite bych bud pouzil tranzistory, nebo optooddelovace (optorele).
Jinak pro inspiraci prikladam odkaz, jak jsem si resil jednim kanalem spinani 4kanalu v ruznych kombinacich. Tam jsem pouzif FETy v provedeni TO220 -proud do 1A.
http://maximux.rajce.idnes.cz/RCswitch/
Urcite bych bud pouzil tranzistory, nebo optooddelovace (optorele).
Jinak pro inspiraci prikladam odkaz, jak jsem si resil jednim kanalem spinani 4kanalu v ruznych kombinacich. Tam jsem pouzif FETy v provedeni TO220 -proud do 1A.
http://maximux.rajce.idnes.cz/RCswitch/
DX6i, EasyStar, Firebird Phantom, MiniTornado, BeeII, Sbach EPP, Lodě: PILOT, ANTJE, Victoria
- lakotamm
- Kontaktovat uživatele:
Neviem či má cenu riešiť nejaké klopné obvody na UNE pri cene Megy/Dua...
Každopádne na tvojom mieste by so si nakreslil schému a dal to niekomu skontrolovať. Už len pre také detaily ako dosiahnutie saturácie, neprekročenie limitov...
Teraz navrhujem pre seba "trochu" zložitejší plošák - pre Due a Nano (5,0 a 3,3V aby mi nebolo ľúto
).
Neviem čo chceš ovládať ale ak to nieje 230V (alebo netreba galvanické oddelenie) asi by som išiel do tranzistorov (tie tam budú tak či tak) a nie relé.
Každopádne na tvojom mieste by so si nakreslil schému a dal to niekomu skontrolovať. Už len pre také detaily ako dosiahnutie saturácie, neprekročenie limitov...
Teraz navrhujem pre seba "trochu" zložitejší plošák - pre Due a Nano (5,0 a 3,3V aby mi nebolo ľúto
Neviem čo chceš ovládať ale ak to nieje 230V (alebo netreba galvanické oddelenie) asi by som išiel do tranzistorov (tie tam budú tak či tak) a nie relé.
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
Požadavek byl relátka, ale jak píšeš, pokud není nutné galvanické oddělení, tranzistor by byl spolehlivější.
to Maximux: Co to máš za tranzistory? FETy v TO220 běžně snesou desítky ampér.
to Maximux: Co to máš za tranzistory? FETy v TO220 běžně snesou desítky ampér.
Podle toho jak to dosud Nacelnik popsal je evidentní, že zapomněl na řadu vstupů, které jsou tam navíc a když s nimi bude počítat tak v pohodě vystačí i s tím Arduinem UNO a přitom vůbec nemusí dělat ani ten BCD dekodér.