Snímač teploty v teploměru
- JosefSvejk
Re: Snímač teploty v teploměru
Zapomněl jsem napsat, že v té směsi musíš doladit na 0°C. Ale to je ti asi jasné
.
Jak jsem už psal, je dobré při tom použít i spolehlivý kontrolní teploměr.
Re: Snímač teploty v tepoloměru
JosefSvejk píše:Potom jsou ještě čidla s 1wire sběrnicí a ta se dají připojit i po dvou vodičích. Tyto senzory se nekalibrují, jsou nastaveny z výroby. Problém je ale vyšší cena.
Dnes se dají sehnat třeba dallas čidla za cenu pod 1 USD za kus, to mi nepřijde drahé. Nevýhodou je spíš to, že se signál musí zpracovat zase nějakým procesorem.
D:
Toro900,SuperZoom,Siesta,Trempík,Fantasy TopmodelCZ,Multiwii QC
Optic 6 Sport 2,4GHz FrSky modul
To je sice pravda, ale ohromná výhoda je, že nemusíš nic kalibrovat a přesnost je daná typem čidla. To samé je u převodníků teplota/střída. V dnešní době není procesor problém a programy jsou určitě ke stažení, takže je případně stačí doplnit "omáčkou", pokud si přeješ nějaké speciální funkce.
Edit: K tomu termistoru, nebo diodě, musíš postavit zesilovač a kalibraci se nevyhneš.
Edit: K tomu termistoru, nebo diodě, musíš postavit zesilovač a kalibraci se nevyhneš.
Tak jsem moc neuspěl.
Celé jsem to rozebral a myslel jsem že na to vyzraju tím, že vypájím čidlo vnitřní a prohodím ho s venkovním.
Pohledově jsou stejné a na tištáku mají mezi sebou propojenou jednu nožku, takže nejspíš (-)
No jo, venkovní byl v pohodě, jen jsem se ale dotkl toho vnitřního, co měřil správně, tak mu upadly nožky.
Tak jsem tam dal nazpět ten venkovní.
Ale zjistil jsem že rozsah teploty je od 4-10°C
Víc ani míň z toho nedostanu, zahříval jsem v prstech a chladil stlačeným vzduchem ve spreji.
Hodnoty dostupných čidel to nemá.
Tak nezbývá než koupit nový
Celé jsem to rozebral a myslel jsem že na to vyzraju tím, že vypájím čidlo vnitřní a prohodím ho s venkovním.
Pohledově jsou stejné a na tištáku mají mezi sebou propojenou jednu nožku, takže nejspíš (-)
No jo, venkovní byl v pohodě, jen jsem se ale dotkl toho vnitřního, co měřil správně, tak mu upadly nožky.
Tak jsem tam dal nazpět ten venkovní.
Ale zjistil jsem že rozsah teploty je od 4-10°C
Víc ani míň z toho nedostanu, zahříval jsem v prstech a chladil stlačeným vzduchem ve spreji.
Hodnoty dostupných čidel to nemá.
Tak nezbývá než koupit nový
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Lark píše:To je sice pravda, ale ohromná výhoda je, že nemusíš nic kalibrovat a přesnost je daná typem čidla. To samé je u převodníků teplota/střída. V dnešní době není procesor problém a programy jsou určitě ke stažení, takže je případně stačí doplnit "omáčkou", pokud si přeješ nějaké speciální funkce.
S tím souhlasím. Já jsem se snažil vyvrátit tvrzení, že digitální teplotní čidla jsou drahá. Ke zpracování používám Arduino takže celý teploměr vyjde doslova na pár kaček.
Toro900,SuperZoom,Siesta,Trempík,Fantasy TopmodelCZ,Multiwii QC
- JosefSvejk
Pánové, ale my se tady přece nebavíme o vlastní amatérské stavbě teploměru. Řeč byla o těch levných čínských teploměrech a tam se používají zatím termistory, protože to (celé ) vyjde levněji. To je realita. Výroba celého toho teploměru asi nevyjde ani na ten dolar, co se tu zmiňoval za "inteligentní" čidlo.