Powerion od Jetimodel

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
Drondys

Re: Powerion od Jetimodel

#16 Příspěvek od Drondys »

guchar píše:Snad se časem i zjistití, jaký druh článků z Číny do sad dávají.

Obecně jde o Li-ion články typu 18650 vybavené zmíněnými ochranami, ale od kterého konkrétního výrobce někde v Číně jsou to si asi Jeti nechají pro sebe jako obchodní tajemství. V Číně se jich dělá pod nejrůznějšími značkami s různými ochranami doslova mraky.
novfra

#17 Příspěvek od novfra »

Drondys píše:Dle mého názoru je pojistka proti přebití a nadproudu jak popisuje Jeti u těchto aku na svém webu viz tento odkaz uvnitř kovového obalu každého článku. Takže to bys musel destruktivně otevřít kovový obal jednoho z článků. Uvnitř článku bude zřejmě něco podobného jako je na obrázku níže.

Tato věc je umístěná na - polu akumulátoru 18650 MIMO akumulátor. Takže pokud je podobným obvodem akumulátor vybaven, není to už 18650, ale 18651-2. Prostě je o 1-2mm delší.
Když se na tu destičku podíváš máš nějaké vysvětlení, jak dokáže regulovat proud ? 149A ještě ano a 150A už ne?
Věř, že jištění pro proud 150A se v akumulátorech dělá trošku jinak.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od jyrry »

novfra píše:... pokud je podobným obvodem akumulátor vybaven...
nesmí mi do žádné aplikace přijít. Aku bude poslouchat mně, ne já aku. :roll:
jyrry.webnode.cz
novfra

#19 Příspěvek od novfra »

jyrry píše:nesmí mi do žádné aplikace přijít. Aku bude poslouchat mně, ne já aku. :roll:

Souhlas, v modelářských baterkách nemají kurvítka místo.
Lubosh
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Lubosh »

novfra píše:Souhlas, v modelářských baterkách nemají kurvítka místo.

Používám je pro napájení serv a přijímače, ale mám vždy dvě baterie přez Max becy na 6 V, takže když jedna baterie/Maxbec odejde, druhý to utáhne.
Luboš
www.3dprintedtanks.com
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od TomasC »

novfra píše:Tato věc je umístěná na - polu akumulátoru 18650 MIMO akumulátor. Takže pokud je podobným obvodem akumulátor vybaven, není to už 18650, ale 18651-2. Prostě je o 1-2mm delší.

Tedy k tomu doplňující dotaz. Myslíš/Odhaduješ že by šlo toto "zařízení" odstranit tak, aby to článek jako zdroj přežil?
novfra

#22 Příspěvek od novfra »

TomasC píše:
Tedy k tomu doplňující dotaz. Myslíš/Odhaduješ že by šlo toto "zařízení" odstranit tak, aby to článek jako zdroj přežil?

U provedení, které jsem viděl a je tady na obrázku v diskuzi, to jde sundat naprosto jednoduše. Dokonce bych "to" tady ještě někde možná našel. Taky jsem to kdysi sundával.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od TomasC »

Díky. To si asi budu muset zkusit....
novfra

#24 Příspěvek od novfra »

TomasC píše:Díky. To si asi budu muset zkusit....

A aby nedošlo k omylu. Moje reakce je stále na zařízení, jehož obrázek sem pověsil Drondys 07. kvě, 2015 17:22
Na tomto odkazu je na 18650 poznat, která je tímto vybavená a která ne. http://www.ledmania.cz/sites/default/files/images/clanky/18650V2/18650-akumulatory-test.jpg S ochranou jsou delší a nemají - stranou až dokonce stejnou, ale nepatrně se zužuje. PCB se dá dokoupit a na Li Ion 18650 (18xxx) připojit (i když nevím, proč by to někdo dělal.....) Náhodně vybraný odkaz http://www.ebay.com/itm/1S-Li-ion-Lithium-18650-Battery-Input-Ouput-Protection-Board-PCB-DW01-/271702139639?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f42b5a2f7
Jestli byl Tvůj dotaz na aku od JETI, tak jak jsou udělané netuším, ještě jsem je neměl v ruce.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od jyrry »

Hm, mám zato že u pohonných (JETI jsou snad tak míněné) ta destička ani být nemůže neb by se tam nevešel FET který by ten proud snesl...
jyrry.webnode.cz
Drondys

#26 Příspěvek od Drondys »

Myslím, že nemá smysl se o tom dohadovat. Jeti na svém webu viz tento odkaz píše v popisu těch aku mimo jiné následující.

Jeti píše:Akumulátory Power-Ion 2100mAh a 2600mAh

- pojistka proti přebití
- pojistka proti nadproudu větším než 150A na článek
...
- vybíjecí proud 20A, špička 40A na článek
- nabíjecí proud 4A na článek

Koho to zajímá a nechce čekat až někdo udělá rozborku akusady ať zkusí napsat přímo Jeti dotaz jak konkrétně jsou ty zmíněné pojistky řešeny u těchto akusad. Kontakt je viz tento odkaz. Jinak si budeme muset počkat, až někdo z majitelů některé z těch sad Power-Ion 2100mAh nebo 2600mAh bude některou z nich odepisovat a udělá důkladnou rozborku s popisem.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od TomasC »

novfra píše: A aby nedošlo k omylu......

Jasný. Mě osobně se to zdá použitelné, ale bez toho "dodatečného ochránění".
guchar

#28 Příspěvek od guchar »

novfra píše:
Tato věc je umístěná na - polu akumulátoru 18650 MIMO akumulátor. Takže pokud je podobným obvodem akumulátor vybaven, není to už 18650, ale 18651-2. Prostě je o 1-2mm delší.
Když se na tu destičku podíváš máš nějaké vysvětlení, jak dokáže regulovat proud ? 149A ještě ano a 150A už ne?
Věř, že jištění pro proud 150A se v akumulátorech dělá trošku jinak.

===
Podle velikost proudu soudě, jde o nevratnou tepelnou (tavnou) pojistku.
(Ten vyobrazený dvojitý spínač, ani přívody na desce (pokud nejsou tou pojistkou) by to nepřežily.)
Někdy bývá pojistka zapojena mezi středový kruh (čepičku pokud tam je) a okolní mezikruh.
V takovém případě zůstanou - i + vývody accu přístupné zvenku. Jen ten + je sakra blízko - .
Venku bych ji nečekal. Okolí, by muselo být nějak chráněno před tavícím se vodičem.
Tyto kulaté tišťáky jsou vyráběny jako ochrana proti pod- a pře-pětí. Jsou určeny pro
montáž dovnitř pouzdra (někdy umí vypnout i obrácenou polaritu při nabíjení).
Bohužel odpojením chrání accu nikoliv napájené zařízení před výpadkem funkce.
Proto si vysloužily své pojmenování "kurvítko". Tak trochu mimo původní výzmam
= zkrácení životnosti něčeho, co by ještě jinak mohlo fungovat.
Mezitím co uvádí prodejce, co je hlásáno na obalu a co tam je a není, je u zboží
původem z čínského trhu, problém se vyznat. Údaje si často protiřečí.
Nezbýva než to rozkuchat (nic příjemného) nebo zkusit určit testováním s rizikem zničení,
v tom lepším případě. V horčích případech i přes použití proti-požár-výbuch pytle možnost
škod na majetku a zdraví či dokonce i na životě. Takže žádná legrace.
Drondys

#29 Příspěvek od Drondys »

guchar píše:Mezitím co uvádí prodejce, co je hlásáno na obalu a co tam je a není, je u zboží původem z čínského trhu, problém se vyznat. Údaje si často protiřečí. Nezbýva než to rozkuchat (nic příjemného) nebo zkusit určit testováním s rizikem zničení, v tom lepším případě. V horčích případech i přes použití proti-požár-výbuch pytle možnost škod na majetku a zdraví či dokonce i na životě. Takže žádná legrace.

Výhradním dodavatelem těch aku v ČR je Jeti. Jeti na svém webu uvádí, že z těch článků dělají sady i na zakázku. I když Jeti zřejmě nebude výrobcem těch základních článků tak je bude mít dle mého názoru dost dobře prozkoumané a otestované a i tu rozborku samotného článku nejspíš u Jeti už dávno udělali. Takže možná bude stačit pro klid duše se prostě jen zeptat na technické podpoře Jeti jak jsou ty pojistky u těch akusad konkrétně řešeny.
guchar

#30 Příspěvek od guchar »

Drondys píše:Výhradním dodavatelem těch aku v ČR je Jeti. Jeti na svém webu uvádí, že z těch článků dělají sady i na zakázku. I když Jeti zřejmě nebude výrobcem těch základních článků tak je bude mít dle mého názoru dost dobře prozkoumané a otestované a i tu rozborku samotného článku nejspíš v Jeti už dávno udělali. Takže možná bude stačit pro klid duše se prostě jen zeptat na technické podpoře Jeti jak jsou ty pojistky u těch akusad konkrétně řešeny.

===
Rozprava na tato témata s JETI má schema: Já o koze, JETI o voze. Pokud by to chtěli prozradit,
mohli by to mít veřejně přístupné na webu. No, každé know-how něco stojí a každý si je chrání.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“