APM PRO

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zpráva
Autor
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

Re: APM PRO

#16 Příspěvek od jamesgsf »

Protože tam nejsou ty dementní Micro kabely a je to malé. Že je to 8bít mne nevadí poslední fw léta parádně.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
Root
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Root »

Měl jsem to dilema jestli Pixhawk 32 bit nebo APM 8 bit, ale vzhledem k tomu, že cena u Pixhawk je ještě vcelku dost vysoko, tak jsem vzal tohle APM pro.
Navíc jsem si řekl, že Pixhawk je na začátku vývoje a jistě dojde ke změně revize, tak si třeba za rok koupím už novou a za polovičku ceny :-).
Navíc APM je v součastné době vcelku vyladěné +- funkce s Pixhawk stejné aspoň z toho co jsem se dočetl.

Jinak včera jsem to připojil k PC a vše funguje jak má. Bohužel zatím nemám nové regulátory. Objednal jsem je z EU skladu HobbyKingu a už je to 15 dní a nic. Pomalu se bojím, že ani nepřijdou. Myslel jsem, že za týden je mám doma a ono nic. Sledovací číslo samozřejmě nemám.
kraro

#18 Příspěvek od kraro »

Jediná nevýhoda Pixhawk o proti APM je ta, že nemají originální napájecí modul na 6S a v originále je pouze GPS NEO-6. Jinak myslím, že Pixhawk už je vyladěn a vzhledem k tomu, že Pixhawk 2 v dohledné době nebude realizován, tak se cena originálu asi moc měnit nebude :(
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od jamesgsf »

Jaký je zásadní rozdíl mezi apm vs pixhawk. Kromě toho že apm je pomalejší a má méně paměti? Je to snad tak znát při létání?
OK2BUH

#20 Příspěvek od OK2BUH »

jamesgsf píše:Jaký je zásadní rozdíl mezi apm vs pixhawk. Kromě toho že apm je pomalejší a má méně paměti? Je to snad tak znát při létání?

Do dnešní doby rozdíl moc nebyl, snad jen to, že Pixhawk umí kopírovat terén podle digitálního modelu Země naskenovaného laserem z ISS. Do budoucna je ale potenciál velký, třeba umělý zrak nebo extended Kalman filter, to jsou věci které osmibit už nemůže stíhat. Na běžné létání je to jedno ale my hračičkové se s tím pěkně vyblbnem. :)
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od jamesgsf »

No jsem si to myslel :-) :-) :-)
OK2BUH

#22 Příspěvek od OK2BUH »

Na běžné lítání je škoda i toho APMka, na to mi stačí ta nejjednodušší deska s gyroskopem co umí roztočit čtyři motory. APM si kupovali lidi kvůli různým fičurkám co to všechno umí. Teď se ale musí smířit s tím, že už nic dalšího nebude, vývoj pokračuje dál jen na Pixhawku.
Je trochu paradox, že na 250ky dáváte 32 bitové desky které tam nikdy nebudou využity protože to nemá ani GPS a na nadupaný stroj dáváte 8 bit procesor který tam chudák mele z posledního.
Root
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Root »

Já bych to tak černě neviděl.
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od jamesgsf »

Já taky ne :-) hlavně že to funguje :-)
sobi

#25 Příspěvek od sobi »

jamesgsf píše:Jaký je zásadní rozdíl mezi apm vs pixhawk. Kromě toho že apm je pomalejší a má méně paměti? Je to snad tak znát při létání?

Zásadný rozdiel je v tom, že nová APM:Copter už APM nepodporuje a nový APM:Plane už pre APM obmedzil funkcie a vývojári odporučujú prejsť na Pixhawk alebo niečo iné (napr. Raspberry Pi so shieldom so senzormi), pretože do budúcna APM prestanú tiež podporovať. Čiže ak má niekto záujem o najnovšie pokroky vo vývoji, tak APM je zlá cesta. Kto sa uspokojí s tým, čo fungovalo doteraz (pre ArduCopter do verzie 3.2.1), tak APM mu postačí.
j.s

#26 Příspěvek od j.s »

Root píše:Měl jsem to dilema jestli Pixhawk 32 bit nebo APM 8 bit, ale vzhledem k tomu, že cena u Pixhawk je ještě vcelku dost vysoko, tak jsem vzal tohle APM pro.
Navíc jsem si řekl, že Pixhawk je na začátku vývoje a jistě dojde ke změně revize, tak si třeba za rok koupím už novou a za polovičku ceny :-).
Navíc APM je v součastné době vcelku vyladěné +- funkce s Pixhawk stejné aspoň z toho co jsem se dočetl.

Cena pixu je vyšší a ještě dlouho bude i když to klesá a klesá. Pix lite je aktuálně za $63 na goodluckbuy.com a to už je pěkná cena.
Začátek vývoje si představuju jinak teda a co je odladěné na apm je i na pixu. Na druhou stranu APM PRO je trošku jiná deska a o odladění můžeme zatím jen polemizovat, takže asi tak...
Já teď přecházím z APM 2.8 na full pixe, nečekám, že to bude rozdíl teď, ale do budoucna nemusím nic řešit. Pocity po přechodu napíšu do vlákna o pixhawku. APM jsem měl rok, protože předtím jsem si na pixe netroufl. Moc toho o něm nebylo dokumentováno a navíc jsem stavěl první model, takže jsem si to chtěl ulehčit a kupoval jsem APM. APM teď vyzkoušíme ve větroni. Jinak co se zapojení a nastavení týče, tak ten přechod je naprosto plynulý a v podstatě hned víte co a jak, jednak víte kde hledat info a za druhé už vlastně všechno znáte z APM.

Snad vám PRO verze bude sloužit ;-)
X650F, Sunnysky, Afro, Graupner 11x5, APM, Pixhawk
Root
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Root »

Tak jsem našel zas něco o APM pro http://www.quadcopter.com.pl/?page_id=166

Jinak,když bude mít někdo zájem si ho vyzkoušet mám doma ještě jedno nové s power modulem. Nechal bych ho za cenu co jsem koupil na Banggood.
JuraS.

#28 Příspěvek od JuraS. »

Celý rozdíl mezi APM a Pixem je v jádru. Zatímco APM je klasické Arduino Mega 2560 které někdo doplnil o další konektory a další věci což se dá udělat tak že na arduino mega posadím proto shield a APM z něj vyrobím (já tedy ne, nemám na to buňky) sám. Kdežto Pix je de fakto malý mikropočítač jako Raspberry a podobné kterých se poslední rok vyrojilo několik. Mám doma jak arduino uno, arduno mega tak i raspberry pi b+. S ardunami jsem nikdy neměl problémy (kromě toho, že jsem jedno přetížil a to vyhořelo-moje chyba). prostě koupím jakýkoliv doplněk, čidlo a pod, napojíma natáhnu kód a funguje to. V raspberry jsem měl problémy s tím, že po upgrade mi něco přestalo fungovat, že napsané rutiny pro python pro ovládání toho či onoho občas nefungují, že se občas nenačte nějaký ovladač při startu, že když něco napíšu v C+ tak to trvá hodiny než to raspberry zkompiluje.
A potom, chcete do pračky počítač co by vám napsal "ty ponožky smrdí, měň si je častěji" a nebo uvažovala by pračka půl hodiny jak se to dá vyprat ? A nebo chcete pračku co bude dělat co má a nebude zdržovat a uvažovat ?
Arduino dokáže dělat věci furt dokola do zblbnutí a dokáže řídit třeba celé mořské akvárium. Raspberry zase umí pomocí opencv a kamery rozeznávat objekty, xichty a je to de fakto počítač se všemi mouchami a nedostatky, ale i klady.
Pixík je raspberry a APM je arduino mega.
Až ...čekám na jeden dopis...tak budu kupovat tohle...http://www.ebay.com/itm/APM2-8-ArduPilo ... 2516.l5255
kraro

#29 Příspěvek od kraro »

JuraS. píše:Celý rozdíl mezi APM a Pixem je v jádru. Zatímco APM je ......

Perfektní popis a srovnání obou jednotek.
Amper

#30 Příspěvek od Amper »

JuraS. píše:Celý rozdíl mezi APM a Pixem je v jádru. Zatímco APM je klasické Arduino Mega 2560 které někdo doplnil o další konektory a další věci což se dá udělat tak že na arduino mega posadím proto shield a APM z něj vyrobím (já tedy ne, nemám na to buňky) sám. Kdežto Pix je de fakto malý mikropočítač jako Raspberry

To je teda blabol.

jen namatkou :

- Raspberry je ARM11 na 700Mhz (2jka je quad core na 1Ghz)
- Pixhawk je Cortex M3 tj. ARM v7 na 168Mhz

- Rasp ma na sobe externi pamet, integrovanou grafiku atd.... (256MB)
- Pix ma pamet jen co je v cipu (256K)

- Rasp bezi na Linuxu nebo Windows 10 (Raspi 2)
- Pix bezi na nativne kompilovanem RTOS jmenem NuttX

Takze kdyz to zhrnu tak Pix je 10x slabsi hw, nema display output ale ma (oproti Pix) vyrazne lepsi komunikaci s HW. Napsat ze Pix je Rasp je blbost mesice. Pix je totiz Arduino na steroidech takze jedine s cim se da souhlasit je to ze "Raspi je PCcko".

Jen pro info co me lezi na stolech/ve skrini :
- 2x Raspi 1, 2x Raspi 2 (Raspibian / Windows 10)
- Intel Edison
- cca 20 arduino mini
- 5x arduino mega
- 3 ruzne vyvojove desky s ruzno verzi Cortex M3

BTW : Pokud ti Raspi neco v C++ kompiluje hodiny tak doporucuju zacit kompilovat na velke masine (a spravne si nastavit kompilator)
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“