4takt Thunder Tiger bez žhavení nedrží volnoběh
Re: 4takt Thunder Tiger bez žhavení nedží volnoběh
Děkuji za rady, během týdne prověřím palivovou soustavu, změřím otáčky a dám vám vědět výsledky.
V palivu by problém být neměl, stejné používám ve 2taktu 6,5 od ASP a nemá problém.
V palivu by problém být neměl, stejné používám ve 2taktu 6,5 od ASP a nemá problém.
Cesna 182,Belanca & Ultimate X3 od VA Models,Somethin Extra a Smith MiniPlane od SIGu+Futaba T10
-
JardaRůžička
Mám Thunder Tiger 91, tedy jen "většího bratra" Tvého motoru. Naprosto pohodový motor, chytá na požádání a volnoběh drží skvělě, používám stejné palivo jako na dvoutakty, Tornado 5%. Měl jsem a mám i jiné čtyřtakty a nikdy jsem je nerozmazloval nějak vysokými dávkami nitrometanu. Jsem toho názoru, že pokud není nějaká zrada v palivové soustavě (netěsnost, přiucpání), mělo by to vyřešit seřízení.
ok, seřízení se nebráním jen jsem si myslel, že když už létal tak to nebude potřeba a netěsnosti prověřím. Palivo jsem dal co mám doma a to je těch 15%, co používám do toho ASPčka a i podle návodu doporučují 10-15% nitra.
Cesna 182,Belanca & Ultimate X3 od VA Models,Somethin Extra a Smith MiniPlane od SIGu+Futaba T10
Ja osobne do ASP leju 10% nitra RAPICON a v pohode. No a u 4T jsem si dal prizhavovani a musim rict, ze ten motor fakt nechcipne. Ale prizhavovani mam z toho duvodu, ze jsem potreboval letadlo zatizit, protoze jsem ho postavil moc lehke, a dal jsem chtel extra nizky volnobeh.
No když jsem kupoval ten 15% RApicon, tak jsme si neporozuměli s prodavačkou, chtěl jsem původně palivo s 15% ricínového oleje, bral jsem tohe tenkrát víc, tak mi to při placení nedošlo. Ta 6,5 ASP byla zaběhlá, tak jsem začal používat syntetiku.
- FilipV
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že 15% nitra na ASP 2T 6,5 je dost velký mrhání 
No to je možný, ale když už je to palivo doma, tak ho "bohužel" musím použít, než aby nabralo vlhkost.
Tak jsem zkusil pusou jak těsní hadičky a nezdá se mi ze by někde ucházelo, možná zkusím ještě kompresor (co mám na airbrush).
A pak mě ještě napadlo jaké vlastně mají být volnoběžné otáčky, zatím jsem hodnotil podle zvuku. Jaké máte otáčky podle otáčkoměru? Stačí zhruba, abych se měl od čeho odpíchnout.
A pak mě ještě napadlo jaké vlastně mají být volnoběžné otáčky, zatím jsem hodnotil podle zvuku. Jaké máte otáčky podle otáčkoměru? Stačí zhruba, abych se měl od čeho odpíchnout.
- FilipV
- Kontaktovat uživatele:
Re: 4takt Thunder Tiger bez žhavení nedrží volnoběh
Nikdy je neměřím, měly by být takové, aby to nechcíplo a ani nepopojíždělo 
Podle příznaků bych od klávesnice tipoval příliš otevřenou volnoběžnou jehlu. Zkoukni a případně seřiď ventilové vůle na těsných 0.05mm - je to poměrně důležité. Palivo 15% je optimální, svíčka OS-F také.
zdravím, teploty konečně umožnily doladit motůrek a zde je výsledek. Ve videu je hlavní zvuk, tak posuďte, podle otáčkoměru 2900-3200, už byla tma a tak otáčkoměr lehce zkresloval. Ttrimem bych byl schopen to trošku stáhnout, uvidím jak se bude projevovat při ostrém provozu.
Dal jsem novou svíčku, vyčistil karburátor a zkontroloval a doladil ventilové vůle. Motor otáčky nemění, když jsem modelem různě otáčel, takže až bude vhodné počasí, poletí.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Z-7KkCPTr1I[/youtube]
Dal jsem novou svíčku, vyčistil karburátor a zkontroloval a doladil ventilové vůle. Motor otáčky nemění, když jsem modelem různě otáčel, takže až bude vhodné počasí, poletí.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Z-7KkCPTr1I[/youtube]
a ještě jedno video s plným plynem, snad tam ten otáčkoměr uvidíte
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=uuBs5jRoDJ8[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=uuBs5jRoDJ8[/youtube]
-
tomaasz
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že máš moc vysoký volnoběh, tento motor by měl držet spolehlivý volnoběh pod 2500ot/min, bude se s tím líp přistávat.
Tomáš
Tomáš
No já si to myslím taky, ale nevím jak je dostat dolů, aniž by motor po chvíly nechcípl. Po tomto seřîzení mi ten motor připadá o 90% lepší a stabilnější.
Zdravím, po delší době jsem chtěl pokračovat v "ladění" motoru, s tím že na stavím spolehlivé volnoběžné otáčky, i když vyšší a poletím. No, v sobotu jsem motor nahodil, vyzkoušel a byl spokojený, v neděli ráno jsem ho nahodil znovu a byl nadšený, odpoledné jsem letadlo celé složil a že jej naposledy vyzkouším i v různých polohách, no a nastal problém. Už když jsem jej startoval, tak nechtěl chytit, když už chytil tak po chvilce zhasl. Vytáhl jsem svíčku a po připojení žhavítka vyjde malinký čmoudík, trochu zasyčí, ale nerozžhaví se. Svíčka byla nová, objednával jsem ji někdy koncem března a od té doby motor běžel jen jednou. Poradtě co zpusobuje tak brzký konec svíčky - OSmax F.