Jak připevnit serva do křídla
Re: Jak připevnit serva do křídla
Kolem serva omotám užší maskovací malířskou páskou. Její lepidlo moc nedrží, tady to dostačuje a jde to pak případně dobře dolů. Vsadím servo na místo a pak podle možnosti použiji tavnou pistoli, UHU-Por a někdy i vteřiňák. Když servo přežije model, jde vše dobře očistit. Pokud je to obráceně, není problém servo nahradit novým. Do konstrukčních modelů dělám rámečky, hranolky a jinší držáčky, no a servo přišroubuji ...
Serva jsem vždy lepil pětiminuťákem zahuštěným mikrobalony. Poslední dobou je jenom šroubuju na překližkové rámečky. 8mm silné serva se vejdou téměř všude.
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
To je super, takhle vypadá čistá práce.
Rámečky si děláš sám?
FrSky / Dingo, F5J ...
Nechávám si je frézovat.
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
Já si myslím, že rámečky do XPS krovek je pěkná blbost. Do dutých kompozitů se nad tím ještě dá uvažovat. Největší problém u XPS křídel je, že se dírou pro serva oslabí zrovna v tom nejvíc náchylným místě. Proto musí servo nahradit vzniklou díru. Takže je nejlepší vyříznou o chlup menší díru a to servo tam třeba s pětiminuťákem namáčknout. Pětiminuťák dávám jen po obvodu, kde se to dá případně skalpelem oříznout a servo vyndat. Určitě ho nelepím na horní potah. U serva stačí přelepit spáry izolepou aby se nedostal epoxid na zuby. Parádní je i ta smršťovačka 
RCgliders.cz
onca píše:Já si myslím, že rámečky do XPS krovek je pěkná blbost. ...
A myslíš že ten rámeček to nevyztuží? I v místech kde ty to oblemcat epoxidem prostě nemůžeš (výstupní hřídel, čouhající motor)? Zkus si ten obrázek lépe prohlédnout.
jyrry.webnode.cz
Souhlasím s Ondrou, nevyztuží. Je to o konstrukci a skladbě materiálu u XPS křídel.
U XPS křídel, udělat jak popsal Ondra. Má s tím dost zkušeností.
U Dutých kompozitů proč ne, ale zbytečně se zvedá váha. Odhaduji ten rámeček na 3-4g + šroubky cca 1g. Když to sečtu tak jsem + 8-10g zbytečně těžší. A to je u F3K už sakra znát.
U dutých křídel již dlouhé roky používám smršťovačku a následné zalepení 5ti min. epoxy. Může to mít jeden problém, při vystavení křídla vyšší teplotě ( nechané na sluníčku, z nějakého důvodu vyšší odběr serva a jeho zahřátí ) se smršťovačka povolí. Bohaté zkušenosti s tím mají v jižních zemích. Obvzlášt mě na to upozorňoval Roy Dor z Izraele. Ten lepí servo na tvrdo ( bez jakéhokoliv olepení atd. ) do křídla.
Bohužel stejný problém může být i u olepení páskou, kdy může dojít díky teplu k roztečení lepidla na pásce.
No a jak předejít případné nutné výměně serva? ( nemusím řešit jak servo pro případnou výměnu vydělám ) Jednoduše použít kvalitní = bohužel i dražší. Volit takové, které zvládnou vyšší zatížení, protože následně pojedou pro ně v lehčím režimu. ( nezahřívají se tolik ) atd. atd.
U XPS křídel, udělat jak popsal Ondra. Má s tím dost zkušeností.
U Dutých kompozitů proč ne, ale zbytečně se zvedá váha. Odhaduji ten rámeček na 3-4g + šroubky cca 1g. Když to sečtu tak jsem + 8-10g zbytečně těžší. A to je u F3K už sakra znát.
U dutých křídel již dlouhé roky používám smršťovačku a následné zalepení 5ti min. epoxy. Může to mít jeden problém, při vystavení křídla vyšší teplotě ( nechané na sluníčku, z nějakého důvodu vyšší odběr serva a jeho zahřátí ) se smršťovačka povolí. Bohaté zkušenosti s tím mají v jižních zemích. Obvzlášt mě na to upozorňoval Roy Dor z Izraele. Ten lepí servo na tvrdo ( bez jakéhokoliv olepení atd. ) do křídla.
Bohužel stejný problém může být i u olepení páskou, kdy může dojít díky teplu k roztečení lepidla na pásce.
No a jak předejít případné nutné výměně serva? ( nemusím řešit jak servo pro případnou výměnu vydělám ) Jednoduše použít kvalitní = bohužel i dražší. Volit takové, které zvládnou vyšší zatížení, protože následně pojedou pro ně v lehčím režimu. ( nezahřívají se tolik ) atd. atd.
Díky všem za rady, rozhodl jsem se že to udělám následovně:
Servo přilepím "natvrdo" bez jakékoliv mezivrstvy (smršťovacčka, páska) jen za bočnice epoxidem. K hornímu potahu lepit nebudu.
Tím bych měl docílit:
1. Dostatečně pevného uchycení serva
2. Zpevnění narušeného potahu
3. Relativně slušné demontovatelnosti v případě, že servo odejde.
Servo přilepím "natvrdo" bez jakékoliv mezivrstvy (smršťovacčka, páska) jen za bočnice epoxidem. K hornímu potahu lepit nebudu.
Tím bych měl docílit:
1. Dostatečně pevného uchycení serva
2. Zpevnění narušeného potahu
3. Relativně slušné demontovatelnosti v případě, že servo odejde.
Ty jo 10g?
Musel jsem to jít zvážit. To by moje letadla měla 500g+. A přitom mají +/- 300g.
Je to 2x1,7g je celkem 3,4. Mi za pohodlnost montáže-demontáže a hezké provedení nepřipadá moc. Běžně projedeš na důležitějších místech mnohem víc.
Musel jsem to jít zvážit. To by moje letadla měla 500g+. A přitom mají +/- 300g.
Je to 2x1,7g je celkem 3,4. Mi za pohodlnost montáže-demontáže a hezké provedení nepřipadá moc. Běžně projedeš na důležitějších místech mnohem víc.
Naposledy upravil(a) Golfista dne úte 28.02.2017 10:30, celkem upraveno 1 x.
A jak psal Jyrry. Ten rámeček v místě přilepení opravdu nehorázně vyztuží balzový potah, ke kterému je přilepený.
Zatim se mi nejvic osvedcilo to, co delaji hazedlari: Zasmrstit a prilepit jenom ke dnu silikonem FoamCure. Kdyz se musi vyjmout, napred se da zkusit primerena sila. Kdyz nestaci, rozrizne se paska a servo se vyjme. Pak se s paskou uz poperem.
Kdyz jsem servo obtocil papirovou paskou, to jsem si dal. Paska drzi na bocich a nechce se pustit.
Pro jeste vetsi jistotu se muze servo zamontovat tak, aby horni strana byla zaroven s kridlem. Pak prilepi k servu krytku a tu ke kridlu uz jen izolepou.
Pokud je misto kolem serva, da vlepit jen uzky ramecek, ktery drzi servo v pozici a servo vlepit ke dnu silikonem.
Kdyz jsem servo obtocil papirovou paskou, to jsem si dal. Paska drzi na bocich a nechce se pustit.
Pro jeste vetsi jistotu se muze servo zamontovat tak, aby horni strana byla zaroven s kridlem. Pak prilepi k servu krytku a tu ke kridlu uz jen izolepou.
Pokud je misto kolem serva, da vlepit jen uzky ramecek, ktery drzi servo v pozici a servo vlepit ke dnu silikonem.
horejsi píše:Kdyz jsem servo obtocil papirovou paskou, to jsem si dal. Paska drzi na bocich a nechce se pustit..
Tu taky dávám do poliše, EPP, apod., abych neměl servo od lepidel. Když chci servo vytáhnout, obříznu kolem serva skalpelem a jde to. Pak strhnu pásku a pokud je servo v háji, tak ho vyhazuji i s páskou ...
Golfista píše:A jak psal Jyrry. Ten rámeček v místě přilepení opravdu nehorázně vyztuží balzový potah, ke kterému je přilepený.
Jenže tohle křídlo, na které byl dotaz, má na povrchu 2x 25 g sklo. Asi píšete o konstrukčním křídle.
Na obrázku je vidět kolik místa je kolem serva, když je tam rámeček. Boční plochy XPS se nemají o co opřít a hrozí provalení křídla při hodu.
RCgliders.cz
Golfista píše:Ty jo 10g?![]()
V první řadě nemám potřebu poměřovat kdo umí líp atd. Níže uvádím pár vlastních zkušeností. F3Kček jsem osazoval 20-30 ks. Z mého pohledu je F3K takové F1 v modelařině. Špičkové stroje musí být pevné ( musí zvládnout hody do 80-100m a to jen technikou nejde ) a přitom lehké. ( letová váha u špičkových strojů je dnes pod 220 g. Jsem přesvědčen, že pro spoustu lidí je to velmi oblíbená kategorie ( pohyb, získání umu lítat v termice, různost úloh atd. ), přesto je potřeba si uvědomit, že sice jde lítat s domací výrobou osazenou D60 a D47. Propast je ale obrovská ve chvíli kdy si vyzkoušíš éro zavřené do formy a osazené servy KST08, nebo MKS. S domací výrobou jsi váhově, když jsi dobrý tak někde +290g. Kompozit z formy osazen špičkovými komponenty 220g. Čím se jednodušeji chytneš v termice je myslím jasné.
1. cituješ, že to nehorázně zvýší pevnost balzového potahu, přitom se bavíme o XPS křídle
2. Tvůj rámeček je zbytečně veliký, otvorem pro servo u dutého křídla to neprotáhneš. Zmenšit lze ze strany páky serva. Potom doporučuji podlepit rámeček 0,4 mm překližkou. Když to neuděláš, tak si koleduješ proboření křídla ( vzhledová vada ) při namontování serva. Rámečky používám, ale do jiných ér než je F3K.
3. Uváděl jsem 8-10 g, za tím si stojím ( vlastní zkušenost ) K tomu co uvádíš si musíš ještě připočíst Epoxy, kterým zalepíš rámeček do dutého křídla. Dnes je obvyklá letovka 250-260g. Extrém je lehouš 220 g. ( výrobci dnes umí i lehčí ) Určitě si zvládneš spočítat zbytečné % navýšení váhy.
4. Dej si práci a zkus vyříznout otvor pro servo v XPS a ze spodu nalaminuj 2x 25g sklo. Udělej test s dírou na těsno pro servo a s tvým rámečkem. Poděl se o zjištění, jaké bude vím, ale není nad vlastní zkušenost. Ondra Ti to pěkně nakreslil, již z toho je zřejmé co bude pevnější.
5. pěknou fotku zalepeného serva dal PeePoTN, absolutně souhlasím i s prohlášením, že kvalitní servo přežije model.
6. několikrát bylo zmíněno, že se nedoporučuje lepit servo k hornímu ( si je to myšleno tak, že máš otočené křídlo při montáži, potom beru, že je to horní strana ) Jsem opačného názoru, servo je nutné zalepit jak k hornímu, tak spodnímu potahu. Opět pokud chce někdo vyzkoušet, zalepte servo jen k jednomu potahu a vyzkoušejte co dělá s křídlem zablokované servo na klapce. To samé opakujte při zalepení k druhému potahu.
7. F3K si zaslouží kvalitní serva, radost s lítání absolutně rozdílná, hlavně když máš možnost lítat a porovnávat s někým. Když použiješ kvalitní serva, zalepíš na tvrdo a již nikdy nic neřešíš. Serva přežijou model.
K osazení by se dalo rozepsat ještě detailněji, ale toto vlákno je o tom jak zalepit serva do křídla.
Marcel