Nabíjení Eneloop 2000

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
JosefSvejk

Re: Nabíjení Eneloop 2000

#16 Příspěvek od JosefSvejk »

NiXX baterky se srovnají samy, když je budeš nabíjet "klasicky" proudem C/10. "Vezmou si" tolik, kolik potřebují a zbytek se protopí. Ty 2 Ah snesou přebíjení celkem v pohodě.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
VTjr

#17 Příspěvek od VTjr »

S tím počítám a taky je tak většinou nabíjím, obyčejnou adapterovou nabíječkou proudem C/10 přes noc bez automatického ukončení. 8)
Jinak ale ta adaptérová nabíječka je dvouokruhová, pro Tx i Rx. A zajímavé je, že nabíjení RX se vždy automaticky ukončí (červená LED zezelená) zatím co do TX mohu tlačit i několik dní a stejně pořád svítí červeně. 8O :?
Ale ani pokusy nabíjet to inteligentnější nabíječkou (např. tou Ray C14) žádný pokrok nepřinesly. Jak jsem už napsal, RX 4-článek se korektně ukončuje (stejně tak zdroj se 2ks NiCd pro žhavení), ale TX 8 x Eneloop pack ani ránu. A rozebírat packy na jednotlivé články, jak jsem již napsal, nehodlám. :P
Nelámu si s tím moc hlavu, jen poslední dobou mám pocit, že teomu vysílačovému packu už po 7 letech trochu dochází dech - asi ho co nevidět vyměním. :roll:
Jinak do RX používám krom Eneloopů taky VARTA LongLife 2100mAh. Mám pocit, že jsou dokonce lepší a taky mají mizivé samovybíjení. Kdysi byla v Lidlu akce, balení 2ks po 3,99€, tak jsem se zásobil. :D
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
guchar

#18 Příspěvek od guchar »

Podle stručného popisu má RAYTRONIC C14
"Automatické udržovací nabíjení pro NiCd a NiMH akumulátory (0-200 mA; dle nastaveného nabíjecího proudu)"
Ponecháním akupacku v tomto režimu na nabíječce po jistou dobu BY MĚLO ČLÁNKY V AKUPACKU "SROVNAT"
Automatické udržovací nabíjení pro NiMH = Trickle Charging
In a standby mode you might want to keep a nickel metal hydride battery topped up without damaging the battery. This can be done safely at a current of between 0.03 C and .05 C. The voltage required for this is dependent on temperature, so be sure to regulate the current in the charger.
NiMH Battery Charging Basics
O vyvedení jednotlivých NiMH článků (hlavně pro kontrolu) už taky delší dobu uvažuji. Zatím to nemám.
Panasonic má v datasheet metodu ověřování kapacity článků eneloop BK-3MCC (typ. 2 Ah, min 1.9 Ah)
VYBÍJÍ 0.4 A do Uend 1.0 V /článek při 25°C, předtím NABÍJÍ 0.2 A po dobu 16 h
PLNOU KAPACITU ČLÁNKY Eneloop dosáhnou až po několika takových cyklech = POPIS FORMOVÁNÍ eneloop
Panasonic články typu BK-3MCC - specifikace
Dvakrát opakované VYBÍT - NABÍT, tímto způsobem, by taky mělo články taky srovnat.
JosefSvejk

#19 Příspěvek od JosefSvejk »

Servisní konektor na NiMh packu? :? Neblbni a lítej :wink: .
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
VTjr

#20 Příspěvek od VTjr »

Však já taky lítám a se..u na ně. :lol: :mrgreen:
guchar

#21 Příspěvek od guchar »

Dvě Varty "Ready 2 Use" 2100 mAh typ eneloop jsem před léty na zkoumání koupil. Má zkušenost je obrácená.
U obou větší samovybíjení než eneloop SANYO (dnes Panasonic). U jedné výrazně větší než u druhé.
A ta horší Varta má i sníženou kapacitu, hned po nabití. Obě dány, na dožití, do LED svítilny.
U žádné, z velkého počtu z užívaných, Eneloop jsem se s něčím podobným nepotkal.
Asi smůla, nebo nějaký ŠMEJD = NAPODOBENINA.

- S problémem 8 krát eneloop 1900mAh, nezastavuje na Mínus Delta, jsi mne zaujal.
Musím zkusit (na záznamu SHARK 20) zda k tomu je důvod. Zda to není stavem tvých eneloop 2000 mAh.
novfra

#22 Příspěvek od novfra »

VTjr píše:Zmíněná situace, kdy delta peak nefunguje se týká nabíjení nabíječkou RAYTRONIC C14 (informace např. zde: https://www.tatramodel.sk/zakladna-ponu ... 4-nabijec/) vysílačové baterie složené z 8ks Eneloop 1900. Nabíječka má problém s ukončením nabíjení, co přisuzuji tomu, že se při větším počtu článků ten vrchol stírá, protože u každého nastává jindy, takže se navzájem ruší.

O pár příspěvků výš jsem dával graf z formování, sice jen z nabíjení, ale je na něm jasně a čitelně vidět, co se akumulátory děje během formování.
VTjr píše:Při sériovém nabíjení se články nemají jak srovnat. :P

Při sériovém nabíjení, tedy nabíjení více akumulátorů zapojených v sérii se jednotlivé akumulátory srovnají a to naprosto dokonale. Jen je potřeba dodržet několik pravidel, první z nich je uvedení do provozu formováním.
VTjr píše: Na rozdíl od většiny litiovek není k dispozici servisní konektor, přes který by se to srovnávalo.

Servisní konektor? Proč? Naformuj je (pokud už není pozdě a nežijou si vlastním životem) a budeš mít klid. Dobře připravená sada do provozu nepotřebuje většinou žádnou další údržbu. A to mluvím i o 30ti článkových sadách (36V)

VTjr píše:Takže pokud bych chtěl baterii srovnat.....

Tak ji naformuj.

VTjr píše:Ale je pravda, že bych si mohl do těch uzlů napájet drátky a vyvést na nějaký vlastní servisní konektor, přes který bych je mohl občas srovnávat. :idea:

Neumím si představit, jak se dá "srovnávat" sada baterek NiMh přes servisní konektor.
Prostě ji naformuj. 0,1C dovnitř (14-16h s hlídáním teploty cca 35°C) i ven (0,9V/čl) dokud roste vybitá kapacita. Na Dp při formování zapomeň.
"Kreslím" Ti tady jeden graf nabíjení 0,1C (200mA) na 8mi článkové sadě Eneloop s ukončením na Dp. (mám nastaveno 4mV/čl) Nevím, jak je přesně stará, ale nebude mladší než 12 a starší než 14 let.
guchar

#23 Příspěvek od guchar »

@novfraAž na to,že je to otravné a časově náročné(pokud si nevyrobím 8 ks "automat. formovacích strojů")
je nějaký rozdíl když budu dělat 15až16h nabíjet 0.1C s následným vybíjet 0.1C do Uend=0.9 V / článek
Formování: A) se sadou 8 ks eneloop 2000mAh v sérii nebo B) s každým článkem samostatně ???
- Dle mne: Cílem a účelem FORMOVÁNÍ (nových nebo déle skladovaných) Nixx článků je dostat je do
(čemu já říkám) ZDRAVÉ KONDICE = zejména dosáhnout u nich kapacity na kterou jsou vyrobeny.
A protože byly vyrobeny na stejnou kapacitu, tak v následných nabíjeních pak dosahují
maxima (bodu za kterým vzniká Mínus Delta Peak (mDP)) ve stejném čase = zasynchronizují se.
Zaznamenání zasynchronizovaného(ve stejnou dobu u všech článků vzniklého)mDP je pro nabíječky snadné.
- JE NA TOM NĚCO ŠPATNĚ? NĚJAKÉ NÁMITKY?
I. Nechme bokem otázku, že v praxi formování jednotlivých článků, je ptákovina.
II. Formování sady NiMH přes"SERVISNÍ KONEKTOR"je možné když form.nabíječky jsou galvanicky oddělené
novfra

#24 Příspěvek od novfra »

Graf bude později, nabíjení skončilo až v noci a ráno sem to nestihl sem dát.

guchar píše:@novfraAž
je nějaký rozdíl když budu dělat 15až16h nabíjet 0.1C s následným vybíjet 0.1C do Uend=0.9 V / článek
Formování: A) se sadou 8 ks eneloop 2000mAh v sérii nebo B) s každým článkem samostatně ???

Je, pokud máš jen jedno formovadlo, tak rozdíl mezi první a poslední baterkou bude skoro měsíc.

guchar píše:I. Nechme bokem otázku, že v praxi formování jednotlivých článků, je ptákovina.

Není, někdy je to potřeba. Ale je nutné mít to na čem dělat.
guchar

#25 Příspěvek od guchar »

@novfra Nemám problém si potřebný počet "FORMOVADEL" ubastlit. Třeba provizorně. Takže všechny články
budu mít hotové za 2 (nebo 3) krát 16+16 = 64 nebo 96 h tedy za 3 nebo 4 dny. :D
novfra

#26 Příspěvek od novfra »

guchar píše:@novfra Nemám problém si potřebný počet "FORMOVADEL" ubastlit.

Tak to je slovo do pranice! Pokud budeš mít dobrou cenu, pár bych si jich klidně vzal.
Ale nepůjdu se svými požadavky níž, než jak formuju dnes.
VTjr

#27 Příspěvek od VTjr »

guchar píše:... v praxi formování jednotlivých článků, je ptákovina...

8)
Jsem toho názoru, že pokud se jedná o články baterie do vysílače (8 nebo 6 článkové), tak je to opravdu tak. 8)
Ono při jeho odběru řádově stovek mA, tedy prakticky na úrovni 0,1C a při pomalém nabíjení taky proudem 0,1C se to asi po pár cyklech nabití/vybití nejspíš nějak naformuje samo. :roll: Pokud opravdu platí již vyřčené, že při sériovém nabíjení 0,1C se články v takové baterii srovnají samy, tak podle mne opravdu není co řešit. Jde asi jen o to, aby se to při tom "nočním" nabíjení nepřebíjelo příliš. Tedy pokud se prošvihne konec nabíjení o několik hodin, tak se nejspíš nic hrozného nestane, ale pokud se to na nabíjení zapomene několik dní, tak to už asi těm článkům škodí. Nakonec bez jakéhokoli formování a údržby mi ve vysílači ta baterie vydržela 7 let a ještě pořád dejchá. Kopit jednou za 5-10 let novou sadu článků - to mi nepřipadá zas tak hrozná investice. Když uvážím, co jsem vrazil a vrážím do jiných modelářských věcí, tak je to pakatel. Třeba ve srovnáni s tím, co jsem vrazil do pohonných LiPol baterií, přičemž většina vydržela tak sezonu-dvě - to bylo nejmíň 30xvíc peněz.

To, že mi delta peak s tou 8-článkovou baterii nefunguje může mít i triviální příčinu v tom, že možná ta nabíječka potřebuje jinak nastavit jeho citlivost. Popravdě - nezkoušel jsem to měnit. :oops:
guchar

#28 Příspěvek od guchar »

@novfra "Ale nepůjdu se svými požadavky níž, než jak formuju dnes." NEJSEM SI JIST ZDA SI ROZUMÍME.
Já mluvil o jednorázové amatérské potřebě. Jeden typ článků v rozsypu. S ruční manipulaci mezi nabít-vybít.
Ty uvažuješ akupacky. Proces plně automatický. Nastavitelné: (nabíjecí=vybíjecí proud) a počet opakování. ?
- Je tu ještě jeden dost přehlížený detail. Nabíjení 0.1 C aniž by se nabitý článek zahříval je vzato dle NiCd.
Pro NiMH je (v pramenech uváděný a praxí ověřený) příslušný proud, kdy látky eliminující přebíjení,
situaci zvládnou bez významného nárůstu teploty, poněkud menší než 0.1 C. (A doba nabíjení úměrně delší.)
coro

#29 Příspěvek od coro »

Len k tomu povolenému prúdu pri prebíjaní ( na konci formovania), to nemôže byť správne v žiadnej literatúre len tak ako hodnota.
Lebo záleží na teplote a aj možnosti chladenia..
Píšem preto že som si upiekol starú vysielačovú sadu twicell 1600mAh prúdom 160mA. Zavretú vo vysielači.
(svoje mohlo prispieť aj vyššie napätie, ale to boli len nejaké desatinky)
Takže prebíjať je nutné, ale s rozumoom.
A vždy píšem, že na nikláky aby to bolo naozaj správne, je potrebné aby pre istotu mal nabíjač teplomer.
Ak je všetko naozaj správne bol by zbytočný, ale prúsery či chyby sú vždy vo výhode, hľadajú si svoje miesto až keď my skončíme.

Jo a ešte jedno - formovať sypané články (t.j. nie sady) možno zmysel nemá, ale Maha nabíjač ten režim má tak ho na nové používam. Na sady nemám nič ani okrem ProFormu nepoznám, nabíjače to nevedia. - vysielačovky je najlepšie nabíjať 1/10C tak to je pre ne asi režim trvalého formovania, a tie so zníženým saovybíjaním sú trochu menej háklivé tak to funguje aj bez toho.

Len hlavne, NECYKLOVAŤ nabíjačmi (nabíjanie s DP, aj keď malým prúdom, a príliš hlboké vybíjanie), to veci asi vždy len zhoršuje a nič dpbrého z toho nemôže byť.
VTjr

#30 Příspěvek od VTjr »

novfra píše:Neumím si představit, jak se dá "srovnávat" sada baterek NiMh přes servisní konektor.
Prostě ji naformuj. 0,1C dovnitř (14-16h s hlídáním teploty cca 35°C) i ven (0,9V/čl) dokud roste vybitá kapacita. Na Dp při formování zapomeň. ...

Já umím. 8)
Vyvedeš dráty ze všech uzlů mezi články a můžeš je pak nabíjet/vybíjet po jednom. Je to sice bastlířské a zdlouhavé řešení, ale dá se to i tak. :P Samozřejmě kdyby se to mělo dělat přes ten servisák a najednou, tak by to opravdu vyžadovalo, jak už zde bylo řečeno, galvanicky oddělené jednočlánkové nabíječky. :roll: Bylo by to sice složité a nákladné, ale nikoliv nereálné. 8) Na to formování by se pak dala využít jakákoli automatická nabíječka, která podporuje ten formovací program. :wink: Já takovou sice mám, ale je konstruována tak, že pracuje s jednotlivými, nebo nanejvýš s dvojicí článků najednou. Takže k jejímu použití, tedy připojení na ten "servisní" konektor bych musel vyrobit jen jakýsi interfejs - tedy rozměrovou napodobeninu AA nebo AAA článku, ze kterého by vedly dráty právě do příslušných dutinek toho "servisního" konektoru.
Nakonec, patrně to Tvé řešení je asi taky bastlířské, jak jsem pochopil z posledního příspěvku. A taky nevím proč se divíš, že nofra se na to hned chytil, já to totiž taky tak pochopil. :lol:

A k té mé 8-článkové baterii ve vysílači?
Pořizoval jsem si ji před 7 lety po dluhé 25-leté nemodelářské pauze. :roll: Vzhledem k ní jsem doma už neměl prakticky nic aktuálního :cry: - vše, co mi zbylo z mého aktivního modelaření z poloviny 80. let, bylo buď nefunkční nebo beznadějně morálně zastaralé. :(
Nehledě k tomu, že se za ten čas objevila spousta nových technologií, které předtím nebyly (např. elektropohon, litiovky, 2,4GHz pásmo a pod.), které si člověk musel nastudovat a osahat. Pochopitelně ten "vlak" mi dávno ujel a musel jsem ho pracně dohnat, abych na něj mohl zase nastoupit. To se nakonec povedlo :D , ale vyžadovalo to mnoho vzdělávání a taky nemálo investic v dost krátké době. Na takovou maličkost, jako je naformování jednotlivých článků baterky - no, na to jsem vůbec nepomyslel. :oops: Přitom mě to mohlo napadnout, protože já jsem baterky a akumulátory dokonce ve velkém prodával. :o Ale tenkrát prostě se mé myšlenky ubíraly jiným směrem - cílem bylo co nejdřív zprovoznit nějaké rádio a začít létat. :wink: Takže to bylo tak, že od kamaráda, co přešel na 2,4GHz jsem dostal do dary 40MHZ Futabu FC-16, ovšem bez přijímačů a baterek. Tak jsem to sehnal a létal, časem jsem si pořídil zánovní 2,4GHZ T10CG, do které pak putovala ta baterka, poněvadž byla lepší než stará původní od Futaby. Jestli má smysl ji po 7 letech provozu nějak formovat, nebo investovat do nové - nevím. Zatím mi po nočním nabití jeden den na letišti vydrží - tak neřeším. To je vše. :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“