Sice už je to nějakou dobu, co jsem začínal, ale zkusím napsat co si pamatuju a taky co bych s odstupem doby udělal jinak
pedyngro píše:- letadlo - ideálně z EPP a pro začátečníka určitě s tlačnou vrtulí
Souhlas s modelem s tlačnou vrtulí. Jen bych asi nešel do toho s rozpětím 80cm , co máš někde v dalším příspěvku. Koukal bych po modelech, které jsou o něco větší - Easy Star, Beta,... Myslím, že budou lítat líp než nějaký prcek, líp je uvidíš a budeš je líp "číst" ve vzduchu. Jako vyjímku z toho, co píšu, bych bral zde již zmíněný StepOne od RC Factory. To lítá skoro krokem i při rozpětí těch cca 80 cm.
pedyngro píše:- ovládací soupravu (není-li součástí setu) - vím, že diskuse o modech je evergreen a že si mám vybrat to, s čím létají všichni ostatní, tj. mod 1. Přesto bych se chtěl zeptat na doporučení. Z hračky, se kterou zatím létám (ovládá se pouze dvěma vrtulemi na křídlech), jsem zvyklý, že levou dávám plyn a pravou zatáčím, tj. měním poměr otáček obou vrtulí - je toto ekvivalent křidélek? Kdybych si pořídil mod 1, sloučily by se tyto dva pohyby do jednoho kniplu - šlo by tak ovládat základní let jednou rukou? Mod 2 má pro mě méně přirozené rozvržení ovládání směru, na druhou stranu má plyn vlevo, na což jsem zvyklý z RC aut a vrtulníků. Rozhodující faktor pro mě tedy je: je možnost ovládání jednou rukou výhoda, nebo spíše přítěž (ruka se zbytečně namáhá na úkor druhé apod.)?
Pokud to jen trochu půjde, setovku bych být tebou nebral. Omezené možnosti nastavení, často omezená dostupnost přijímačů... Dneska není problém koupit za rozumný peníz rádio, které bude o level výš než běžná setovka. K tomu modu-tady ti asi nikdo neporadí-každý bude preferovat to, co sám lítá jako to nejlepší

. Já třeba lítám mode 4 - levá ruka plyn+křidélka, pravá směrovka a výškovka. Jo a ještě-NIKDY nebudeš ovládat model jednou rukou. Neovládáš totiž jen motor a směrovku, ale taky výškovku (a v budoucnu třeba i křidélka). A to už na jeden knipl fakt nenacpeš

pedyngro píše:- baterii - napájí se přijímač z té samé baterie jako motor, nebo musí mít vlastní?
Ano z té samé. U začátečnického modelu určitě.
pedyngro píše:- pípák - jak moc řve a na jakou vzdálenost je slyšet? Musím se při létání co chvíli vracet, abych zjistil, jestli už to náhodou nepípá, a nebo je to v pohodě slyšet i na dálku? Přeřve motor?
To jsem nikdy neměl a ani nepotřeboval. Když si nastavíš regulátor tak, aby při poklesu napětí pohonné baterie natvrdo nevypnul motor, ale aby snižoval postupně výkon, tak pokud nebudeš lítat nějak šíleně daleko, tak model "domů" dostaneš. A pokud daleko lítat budeš, tak pípák stejně neuslyšíš. Po pár prvních letech zjistíš, jak dlouho ti vydrží baterka a pokud budeš mít nějaké alespoň o trochu lepší rádio, tak si nastavíš stopky a budeš pak lítat podle nich.
pedyngro píše:- nabíječku - co byste mi doporučili? Má smysl investovat do Equilibrium 3.5, nebo je to zbytečně drahé a všechny funkce nevyužiju? Pokud nabíječka nemá adaptér na 230V, znamená to, že si baterky nabíjím na 12V z autobaterky?
Jako první nabíječku (když nepočítám to, co bylo v mém prvním setu) jsem měl Equilibrium mini. Sloužila spolehlivě a dlouho, kdybych nezačal používat větší baterky, tak jí asi mám pořád. Myslím, že pro začátek by ti stačila. Cena velmi příznivá, je možné jí napájet z 220V i z autobaterky.
Pokud nabíječka nemá adaptér na 220V, tak nabíjíš buď z nějaké 12V baterky (nemusí to být nutně autobaterka) nebo si k nabíječce musíš pořídit ještě zdroj.
pedyngro píše:- Li-po safe sáčky - opravdu Li-po baterky tak často hoří a nebo pouze při nepatřičné manipulaci? Nejsou pak sáčky pouze předimenzované bezpečnostní opatření/obchodní trik/pojistka pro lidi, co nedávají pozor při nastavování nabíječky?
Nikdy jsem nepoužíval. Dodržuju základní pravidla - nenabíjím bez dozoru, neskladuju baterky poházené jen tak v šuplíku.
pedyngro píše:- Simulátor - je opravdu nutný, nebo se to člověk může se základními skušenostmi s chováním předmětů s křídly může naučit sám? Ušetří peníze za rozbité modely, nebo se s EPP nemusím bát se to učit rovnou naostro?
Simulátor pomůže, ale nutný není. Já ho měl (a pořád mám), ale hrubě mne to na něm nebaví, takže jsem ho použil fakt úplně na začátku a jen párkrát.
pedyngro píše:- Je zapotřebí ještě něco?
Zásoba vteřinového lepidla a aktivátoru, vhodného na materiál, ze kterého bude tvůj model
O pár příspěvků výš někdo uvedl částku 10000, kterou tě budou stát začátky. No tak to je hodně nadsazená cena.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...