Zapojení zásuvky

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
malé zvíře

Re: Zapojení zásuvky

#16 Příspěvek od malé zvíře »

jyrry píše:Jo, to by se mi doma taky líbilo. Bydlím ale v paneláku z 80-tých let minulého století a tam je to nekompromisně dvoudrátové a hliněné. Navíc dráty zalité "kdesi v podlaze" ... :-(

Já bydlím v 60 let staré bytovce. Garantuji ti, že to co máš doma ty je proti zdejší "elektrice" luxus na druhou. Třeba já mám ve sklepě ještě dráty které mají jako izolaci hadr namočený v asfaltu. 8)
Nevím jak to máte v paneláku (družstevní, SVJ,...) ale pokud máš aspoň trošku šanci, tak zkus protlačit renovaci elektroinstlace ve stoupačkách. Už jsem viděl několik bytovek kde vyhořela kompletní stoupačka od sklepa až na půdu a jenom na štěstí neshořelo nic dalšího... Naspoledy na podzim v baráku u mých rodičů. Věř mi že rekonstrukce je ta méně bolestivá verze a to nejen finančně.
No a jakmile budeš mít zrekonstruovanou stoupačku, tak můžeš začít předělávat elektroinstalaci v bytě :mrgreen:
Last one alive, lock the door!
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od jyrry »

malé zvíře píše:... jakmile budeš mít zrekonstruovanou stoupačku, tak můžeš začít předělávat elektroinstalaci v bytě :mrgreen:

No, to bych musel začít nákupem sbíječky a drážkovačky na beton :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
novfra

#18 Příspěvek od novfra »

jyrry píše:No, to bych musel začít nákupem sbíječky a drážkovačky na beton :mrgreen:

Nepotřebuješ, mám to za sebou. Statik zakázal dělat drážky, tak jsem na to šel jinak. Už je to hromadu let, tehdy to bylo ještě docela drahý, hlavně zásuvky. Na odkazu dávají zásuvku jiné barvy, jinak se dělají i zásuvky ve stejném provedení, jako lišta. Zásuvky se dělají v provedení 230V včetně dvouzásuvek, PC a TV rozvodu atd. V liště jsou přepážky pro oddělení vedení 230V, TV a dat.
Je to taky varianta.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2bRXE41GB34[/youtube]
https://www.floorwood.cz/soklove-listy-pro-vedeni-kabelu/

Když jsem to dělal, tak jsem moc nešetřil a udělal to tak, že už na to nebudu muset NIKDY sáhnout. Takže v každé místnosti dostatek zásuvek na vše, protože člověk nemůže tušit, co si za stávající nábytek pořídí třeba za deset, dvacet let a jestli třeba někdy nezmění ložnici za pokoj.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od jyrry »

No, to je fakt použitelná varianta. Stejně už na cca 40% obvodu mám lišty pro rozvod k přímotopům tak bych je jen nahradil tímhle a doplnil kam nevedou.
Dík za odkaz, možná se to jednou hodí.
jyrry.webnode.cz
varok

#20 Příspěvek od varok »

vidlák: Zdravím,
vidím taky dva černé dráty z rozřízlého můstkového kabelu, ale neodizolované. Po opatrném sundání horní vrstvy izolace (jde to velmi často dost blbě) se dostaneš k správným barvám. Pokud není sundaná horní vrstva, není možné určovat barvu vodičů. Předpokládám, když to byl kabel k zásuvce, tak po sundání první vrstvy izolace se objeví izolace v zelené a černé barvě.

Ano, ale v panelácích jsou k zásuvkách většinou krátké dráty jak se říká tak tak. Navíc dost ztvrdlé, vyhřáté, aby se člověk bál ať se neulomí. Taky to tak máme. Takže si hrát ještě se sundáváním té černé gumy je asi málo realizovatelné.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“