PRAVIDLA - Představa autora (StrycAlois) vlákna. StrycAlois (sob 11.08.2018 18:47 ) napsal:
"... - ty na Googlu zkopíruješ libovolné - dle tebe to nejlepší, nepříliš dlouhé vysvětlení vzniku vztlaku na křídle
- dáš to sem do vlákna jako text nebo přílohu, ale raději text
- pak se já zeptám na nějakou tu drobnou nejasnost, budu-li nějakou mít
- ty mi pak zkusíš odpovědět. Vždyť je to přeci tak jasné a ty zajisté nejsi naprostý blbec, jak píšeš
- já, ale i ostatní neznalí ti pak budeme nesmírně vděčni a budeme tě všude blahořečit... "
Docela dobrá příležitost k procvičení MOZKOVÝCH ZÁVITŮ, pokut máte tuto potřebu.
Ono se ukáže, že lidé spoustu věcí považují za zřejmé (papouškují) a ne vždy se i zamyslí.
(Pěkným příkladem bylo vlákno autora k DC versus AC motorům se zahrnutím pojmu
BLDC- Poznámka na okraj. Jedna věc je JEV jako takový. A druhá pak jeho VYSVĚTLENÍ.
_Ve vysvětlení, aby bylo jednoduché, bývají podružné jevy vynechány (mnohdy bez upozornění)
- Zatím jsem šel cestou PŘÍLOHY a zkusím tedy i autorem víc preferovanou variantu TEXT.
- Lidé (a další "schopní" tvorové) jsou schopni JEVY(VZTLAK) využívat i bez znalosti TEORIE.
TEXT - POKUS O VYSVĚTLENÍ pojmu/jevu (aerodynamický) vztlak.
Budeme se bavit o letadlech (těžších než vzduch aerodyn) obtékaným předmětem tedy
budou NOSNÉ PLOCHY zejména KŘÍDLO. Obtékajícím mediem bude VZDUCH.
Přitom, je jedno co z těch dvou (křídlo - vzduch) se pohybuje a co stojí.
Zanedbáme nadlehčení, váhou vzduchu objemem křídla vytlačeného(aerostatický vztlak).
Pro zjednodušení v tomto místě budu považovat za čtenáři jasné pojmy
PROFIL KŘÍDLA a ÚHEL NÁBĚHU KŘÍDLA
Při nulovém náběhu se uplatní samotný vliv PROFILU svislá složka vztlak, vodorovná odpor
Aerodynamika(za určitých předpokladů odvodila)vzoreček pro situaci(nenulový úhel náběhu:
Proud narážející na křídlo je křídlem tlačen dolů(akce), síla tlačící křídlo nahoru(reakce)
L = (1/2)x(p)x(v)x(v)x(A)x(CL) kde jsou
L - aerodynamický vztlak, p - hustota vzduchu, v - vzájemná rychlost,
A - plocha křídla, CL - úhel náběhu
(v předešlém příspěvku
Jak fungují křídla letadel - Vědecké kladivoTakže JAK vzniká vztlak .. asi bude lépe slůvko JAK nahradit sl PROČ
Odpovědí PROTO, pak jsou poznané zákony fyziky
nulový náběh - Bernoulliho rovnice - aerodynamické paradoxon
http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/125-bernoulliho-rovnicenenulový náběh - Newtonovy pohybové zákony - 3. Newtonův zákon - zákon akce a reakce
http://www.ucitel.net/fyzika/akce-a-reakce- Mno nevím jak jsem se trefil do představy autora, Asi trochu dál od středu cíle