MIG 15 - profil krídla

Diskuze o modelech poháněných pomocí EDF (dmychadla) nebo přímo modelářskou turbínou.
Pravidla fóra
Toto je nové fórum, pokud víte o nějakém vláknu, které by se mělo přesunout do EDF, tak napište SZ na TomasC.
Díky
Zpráva
Autor
Shorty

Re: MIG 15 - profil krídla

#16 Příspěvek od Shorty »

REX píše:Až se tedy odhodlám, nechám si s výběrem rád poradit, patnáctka mi stále leží v žaludku, ale i jiná letadla, která by dmychadlo potřebovala ;)

Letový čas nějaké 3 minuty mi přijde na můj vkus málo, ale je mi jasné že je to tak musí být aby to nějak rozumně fungovalo.... Já mám rád nějakých 5-8 minut letu, podle toho co si vezmu z hangáru za éro

Mám Delfína s levnou čínou a zvuk to má jak vysavač. Kupodivu to EDF je dobře vyvážený. Zvažoval jsem EDF od Dudaje, ale vzhledem k rozpočtu jsem se musel smířit s tímto. Je to kompromis, ale stačí to na dobrých 5 min, pokud za to pořád netaháš naplno. Na to jak jsem to přehnal s váhou to i dost sviští ( 85 km ve vodorovným letu).
Koukni sem. Jedná se o poslední verzi. viewtopic.php?f=137&t=71282
Myslím, že v tom Migu postaveným s dobrou váhou by to stačilo.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
Jan Kubica
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Jan Kubica »

Ahoj!!!

Přilákal mě nezvyklý provoz na rcex - děkuji moc Vaškovi za reklamu a diskutujícím za vlídná slova.

Všem, co o EDF uvažují - EDF je "šidítko", nemá výkony ani volné vrtule, o turbíně nemluvě. Pokud chcete létat dlouho a/nebo rychle, je klasický vrtulák lepší, mnohem lepší - k dosažení stejné rychlosti dmychadlový model potřebuje odhadem 2.5-3x větší výkon než s normální tažnou vrtulí. Jenomže některé předlohy jinak postavit nejdou ;-).

Profil - cokoliv okolo 10%, doporučuji s rovnou spodní stranou - např. čtyřková NACA, E205, S3021, Clark Y.

Honza
petrcorrado
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od petrcorrado »

edf je šidítko? Co to je za názor? Jak nemá výkony? :lol: :lol: :lol:
therccustomjets.cz
customwings.cz
Shorty

#19 Příspěvek od Shorty »

Jan Kubica píše: Jenomže některé předlohy jinak postavit nejdou ;-).

No právě. Je to jiný i za tu cenu. A upřímně, mě éro co visí na vrtuli nebaví. Tohle je tak trochu výzva a zároveň něco, co nemá každej. :mrgreen:
dudaj

#20 Příspěvek od dudaj »

Jan Kubica píše:Ahoj!!!

Přilákal mě nezvyklý provoz na rcex - děkuji moc Vaškovi za reklamu a diskutujícím za vlídná slova.

Všem, co o EDF uvažují - EDF je "šidítko", nemá výkony ani volné vrtule, o turbíně nemluvě. Pokud chcete létat dlouho a/nebo rychle, je klasický vrtulák lepší, mnohem lepší - k dosažení stejné rychlosti dmychadlový model potřebuje odhadem 2.5-3x větší výkon než s normální tažnou vrtulí. Jenomže některé předlohy jinak postavit nejdou ;-).

Mohl bys konkrétně popsat o svých znalostech na čem jsi je získal ?
Model letadla, použité dmychadlo,typ motoru, použité baterie a být konkréntnější ve výkonech (odhadovaná rychlost modelu, spotřeba edf )
ideálně nějaká letová videa jestli máš . Protože mé zkušenosti jsou od tvých dost odlišné :D .

jinak spotřeba té 120 je cca 145 A na 12 S a váha edf + motoru je 630 g tah přes 9 kg
a u té 60 edf na 3s 70 A a tah přes 1 kg váha EDF + motoru je 100 g
určitě najdeš vrtulové jednotky podobné váhy a srovnatelnými výkony, ale jak říkáš ty šidítka EDF asi na tom budou mnohem hůř.

https://youtu.be/jZthTfy5dbA

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iR95_BpU4Sg[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9i67QntVhnA[/youtube]

Takže jestli ti dobře rozumím, tak na třeba na to 14 kg letadlo by ti stačil motor s vrtulí o váze 250 g -
třeba tento ?

https://emotors.cz/elektromotory/9580-l ... unner.html
kornutek

#21 Příspěvek od kornutek »

Klasická debata.
Dmychadlo je jako čtvercová případně hódně nadčtvercová vrtule začíná mít ten správný projev a TAH až na rychlosti.
Stačí se podívat kolik baští různé hotlinery pyloňaky aby tu rychlost získaly.
Je nesmysl edf v něčem co nemá létat na rychlosti.
Vrtule má své použití, dmychadlo taky.
Taranis+ T2-2008, E-REVO, Diablotin,Ariane V6 slow flyer ve výstavbě.
Shorty

#22 Příspěvek od Shorty »

Že by si sky59 udělal novej profil? :lol: :lol: :lol: :lol:
kornutek

#23 Příspěvek od kornutek »

Shorty:Napsal sem strašnou blbost,ale tak moc ošklivý jsi na mě nemusel být. :D
Taranis+ T2-2008, E-REVO, Diablotin,Ariane V6 slow flyer ve výstavbě.
Shorty

#24 Příspěvek od Shorty »

Sorry. Špatně napsaný. Myšleno to bylo na ,,Jan Kubica". :oops:
Shorty

#25 Příspěvek od Shorty »

Jen takový srovnání. Mám Delfína s EDF 70 - 14 lopatek. Let asi 5 min. Většinou tak přes půl až 3/4 plynu. Při průltu s obratem plnej. Baterka 4S 5200.
A váhově i rozměrově ( dalo by se říct teoreticky že i aerodynamicky)podobnýho Šturmovika.
Motor Rey 3536 s vrtulí 9x8,5. Bat. 3S 4000. Při stejným letovým projevu tak do 8 min.
Tak v tom zas tak velký rozdíly nevidím.
A to nemluvím o tom, že je to EDF čajna. Obětovat peníze za kvalitnější, bylo by to ještě lepší. Jedinej rozdíl vidím jen ve vyšší ceně EDF.
Víc by to mohl rozebrat spíš Dudaj a petrcorrado.
Jan Kubica
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Jan Kubica »

dudaj píše:Mohl bys konkrétně popsat o svých znalostech na čem jsi je získal ?
Model letadla, použité dmychadlo,typ motoru, použité baterie a být konkréntnější ve výkonech (odhadovaná rychlost modelu, spotřeba edf )
ideálně nějaká letová videa jestli máš . Protože mé zkušenosti jsou od tvých dost odlišné :D .

jinak spotřeba té 120 je cca 145 A na 12 S a váha edf + motoru je 630 g tah přes 9 kg
a u té 60 edf na 3s 70 A a tah přes 1 kg váha EDF + motoru je 100 g
určitě najdeš vrtulové jednotky podobné váhy a srovnatelnými výkony, ale jak říkáš ty šidítka EDF asi na tom budou mnohem hůř.
Takže jestli ti dobře rozumím, tak na třeba na to 14 kg letadlo by ti stačil motor s vrtulí o váze 250 g -
třeba tento ?
https://emotors.cz/elektromotory/9580-l ... unner.html

Šidítko = náhražka, dudlík místo flašky, EDF místo turbíny. Jinak klobouk dolů, ta 120 je hezké dílo.

K číslům: to není o váze motoru, ale o wattech z baterie. Podle mých zkušeností metrové "motoráky" létají na 3S (řekněme 250-300 W) se stejným letovým projevem jako 4S dmychadla, možná i líp, a taky dvakrát déle.

kornutek píše:Je nesmysl edf v něčem co nemá létat na rychlosti.

Ano, souhlas, akorát, že pokud se neplánuješ dostat nad Mach 0.6, byl bys s normální vrtulí při stejném výkonu rychlejší. "Stíhačka" s EDF jako stíhačka jenom vypadá, výkony trapně zaostává.

Shorty píše:Sorry. Špatně napsaný. Myšleno to bylo na ,,Jan Kubica". :oops:

Dík. A kdo to jako mám být? Možná Tě to překvapí, ale to je fakt moje jméno, ne alias.

Krásný den,
H.
Shorty

#27 Příspěvek od Shorty »

Mě už jen tak něco nepřekvapí. Jen nechápu ty akademický debaty. Máš pravdu. Je to pomalejší. Zahřálo to. Mě zase hřeje, že jsem to postavil a docela slušně mi to letí. A že to neodpovídá reálu v měřítku je mi celkem u .....
Nevím, proč se k tomu tady tímto způsobem vyjadřuješ. Máš-li na turbínu, tak lítej a buď za to rád. Mě osobně stačí to co mám. A jestli nevíš, kdo je sky59, najdi si ho a prostuduj. Pak pochopíš.

A jen tak trochu mimo. Akrobaty visící na vrtuli ti nevadí?
Viděl jsem už hodně, ale v reálu ne.
petrcorrado
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od petrcorrado »

Jan Kubica: " "Stíhačka" s EDF jako stíhačka jenom vypadá, výkony trapně zaostává." - já bych řekl, že vůbec netušíte o čem mluvíte (píšete)
A to asi ani nevíte, že co do energetické bilance je vůbec největší žrout právě ta spalovací turbína.

Tady je jeden trapně zaostávající model s EDF:
https://www.youtube.com/watch?v=TnPJ3u24NnQ
therccustomjets.cz
customwings.cz
Jan Kubica
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Jan Kubica »

Ahoj, omlouvám se, asi jsem píchl do vosího hnízda. EDF létám i stavím, přesto, že jsou užrané a pomalé, vzhled za to stojí.

Toto vlákno začalo dotazem na profil, asi jsem reagoval na dobře míněné rady, že profil by měl být "pylonářský" nebo "větroňářský", tak jsem chtěl jen upozornit, že EDF jsou typicky dost pomalé a každý drobek vztlaku se může hodit.

Díky, Petře, za video, hezká Mirage. Jo, turbíny žerou, ale zato jsou schopny poskytovat výkon, na který se dmychadlo (vrtule) nikdy nedostane. Co jsem našel, tak nejrychlejší změřený EDF je asi 350 km/h, turbína asi 800 km/h (ten chlap musel mít reakce :-)). A 350 létají i pyloňáky, s vrtulí.

Takže stavte a létejte, každý co ho baví a těší,
H.
ludicek
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od ludicek »

No dal som MH32 a uvidím, prerobil som celý trup takže budem rezať znova všetko.
Môžem povtrdiť po lámacej skúške krídla, že trubka /6mm uhlík v krídle//v stojine + na jej konci polorebro/ na spojku krídla /uhlík trubka 5mm/ vydrží pri poťahu krídla z EPS balzou 1,5mm rovných 5 kilogramov, takže to skôr odíde niečo iné.
Odpovědět

Zpět na „EDF/Turbíny“