Zajímavé vlákno - stavba L410 hydro - nejen pro ruštináře
Re: Zajímavé vlákno - stavba L410 hydro - nejen pro ruštinář
Taky pěknej drobeček 
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
jirinovo píše:tak už to skoro letělo, video na trubce
No, je to zde http://forum.rcdesign.ru/f78/thread5482 ... ost7965172, ale bohužel neletĕlo.
Autor poctivě přiznává dočasný neúspĕch. Motory 55ccm, jakési noname, co tam dal, neprodukuji dostatečný tah pro dosažení potřebné startovací rychlosti. Už objednal nové 85ccm a nový zálet plánuje v září.
No, pak se na fóru kolem toho strhla mohutná diskuse, kde mu mnozí vesmĕs radili menší vrtule, nebo zkráceni zadních stojek plováků, aby zvýšil úhel postavení trupu k vodní hladinĕ. Ale on je pevně rozhodnut jít cestou vyššího výkonu motorů, co je podle mne rozumné. Totiž on ten pokus vyšším úhlem ná bĕhu "nasilu" urvat letadlo z vodní hladiny v malé rychlostí může skončit fatálnĕ. Já sám s hydroplány zkušenosti nemám, ale vidĕl jsem situaci jak pokus předčasnĕ zvednout model dopadl. Po odtrhu model Cessny udĕlal půlpřemet a čumákovku do vody.
Každopádnĕ jsem mu napsal, že mu Slováci a Češi drží palce.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
má to krásný, koukal jsem jak potahoval křídla u toho turboletu,jestli jsem dobře koukal, tak nemá tuhý potah, nejdříve nějaká šusťákovina??? a potom na ní asi ceconite, přilakoval. No borec z tajgy 
P.S.tak oprava, má to potah, vyplňuje to polystyrenem z ledničky
P.S.tak oprava, má to potah, vyplňuje to polystyrenem z ledničky
jen tak mimo, Nikolaj žije ve městě Айхал, které bylo založeno v roce 1962, protože v místě našli diamanty. Doly jsou hezky vidět na googlemapách, letecky. Z těch jeho videí je vidět, že tam fakt lišky dávají dobrou noc, možná i medvědi 
jirinovo píše:jen tak mimo, Nikolaj žije ve městě Айхал, které bylo založeno v roce 1962, protože v místě našli diamanty. Doly jsou hezky vidět na googlemapách, letecky. Z těch jeho videí je vidět, že tam fakt lišky dávají dobrou noc, možná i medvědi
No je to trochu z ruky.
ODKAZ
Tak už letelo.
S pôvodnými motormi, s menšími vrtuľami a pár zmenami.
http://forum.rcdesign.ru/f78/thread5482 ... ost8006706
Inak, spomína tam peripetie s doručením nových motorov, ktoré colníci nepustili a vrátili späť do Číny. Proste vyššia moc.
Tie naše problémy s poštou sú v porovnaní s týmto smiešne.
http://forum.rcdesign.ru/f78/thread5482 ... ost8006706
Inak, spomína tam peripetie s doručením nových motorov, ktoré colníci nepustili a vrátili späť do Číny. Proste vyššia moc.
-
JardaRůžička
Smekám před ním!
No, chtěl jsem Vás taky o tom informovat, ale byl jsem o prodlouženém víkendu zase v místě bez Internetu a Macil mne předběhl.
Ale vše co on napsal, pochopil zcela správně.
Autor zmenšením vrtulí dost významně zvýšil tah (píše že až o 3 kila), ale udělal i jakési blíže ním nespecifikované úpravy VOP (píše, že ji demontoval a namontoval nanovo, asi změnil úhel náběhu pevné části), zdokonalil dodávku paliva a zkrátil trochu zadní stojky plováků (to asi spolu s tím tahem mělo zásadní význam).
Let to byl krásný
a i to video je zpracováno na vynikající úrovní
(střih pohledu z kabiny i zvenčí, do toho je namluvena i komunikace s dispečery). Co bych vytkl, je asi horší zvuk kamery z kabiny, ten bych na jeho místě asi radši nahradil jiným, protože působí jaksi rušivě.
Zajímavé je i to druhé video na konci vlákna, které tam vložil někdo z diskutujících. To je z aerosalonu v přístavním městě Gelendžik na Černém moři, kde byl Turbolet v hydroplánové úpravě v roce 2018 poprvé představen veřejnosti. Přitom kvalita té jeho obří polomakety vynikne právě při srovnání obou videí. Mnohé záběry za letu velké předlohy i polomakety jsou opravdu takřka k nerozeznání a kdybych měl hádat co je co, tak bych to asi měl problém to určit.
Tu jeho anabázi s doručením nových, větších motorů - to snad asi nemá ani cenu komentovat.
Prostě tím, že v jeho zásilce byly "až" 2 kusy stejných motorů - tak celnice usoudila, že nejde o soukromou neobchodní objednávku, ale že je za účelem výdělku, tedy na kšeft. Oni asi nikdy neviděli dvoumotorové letadlo.
Tak to vrátili zpět prodejci o čem se dovědě až od toho prodejce (celnice se ho ani neobtěžovala včas informovat) a on se s ním pak domluvil, že mu to pošle opakovaně, ale postupně ve dvou zásilkách po jednom ks, s časovou prodlevou.
No prostě ruský úředník má čas a moc a vždy to dovede dát najevo.
Mně celkem stačí to, co občas (naštěstí ne často) prožívám při pasové kontrole na ruských letištích, když každého Evropana vybavují čtvrt hodiny. 
Ale vše co on napsal, pochopil zcela správně.
Autor zmenšením vrtulí dost významně zvýšil tah (píše že až o 3 kila), ale udělal i jakési blíže ním nespecifikované úpravy VOP (píše, že ji demontoval a namontoval nanovo, asi změnil úhel náběhu pevné části), zdokonalil dodávku paliva a zkrátil trochu zadní stojky plováků (to asi spolu s tím tahem mělo zásadní význam).
Let to byl krásný
Zajímavé je i to druhé video na konci vlákna, které tam vložil někdo z diskutujících. To je z aerosalonu v přístavním městě Gelendžik na Černém moři, kde byl Turbolet v hydroplánové úpravě v roce 2018 poprvé představen veřejnosti. Přitom kvalita té jeho obří polomakety vynikne právě při srovnání obou videí. Mnohé záběry za letu velké předlohy i polomakety jsou opravdu takřka k nerozeznání a kdybych měl hádat co je co, tak bych to asi měl problém to určit.
Tu jeho anabázi s doručením nových, větších motorů - to snad asi nemá ani cenu komentovat.
Prostě tím, že v jeho zásilce byly "až" 2 kusy stejných motorů - tak celnice usoudila, že nejde o soukromou neobchodní objednávku, ale že je za účelem výdělku, tedy na kšeft. Oni asi nikdy neviděli dvoumotorové letadlo.
No prostě ruský úředník má čas a moc a vždy to dovede dát najevo.
Všimněte si, zajímavý je i letecký pohled na tu vegetaci kolem jezera
. Všechny stromy tam už mají hnědou barvu. Zatím co u nás se to všechno ještě zelená, tak tam v Jakutsku je už pozdní podzim a zima asi řádně klepe na dveře.
Ale v Jekatěrinburgu, kam šla kompletní dokumentace L-410 (ta už bohužel pomalu přestává být česká), prý připravují i zimní variant na lyžích. Takže Nikolaj má inspiraci, má nad čím přemýšlet. Možná nám během zimy představí i svůj lyžový variant modelu. Problémem ale může být spolehlivost rádia v třeskutých sibiřských mrazech. Dopisoval jsem si s jedním modelářem, co bydlí v ústí řeku Ob na polostrovu Jamal. Tak ten lítá i v zimě, ale ne moc často, protože zima tam, to jsou neustálé vánice, silný vítr a když ne tak zase mrazy pod -40°C - no prostě sezóna je krátká a zima nelítostná. O to víc pak prý sedí v dílně a staví. Co jiného se dá v takové zimě (navíc polární noci) dělat.

Ale v Jekatěrinburgu, kam šla kompletní dokumentace L-410 (ta už bohužel pomalu přestává být česká), prý připravují i zimní variant na lyžích. Takže Nikolaj má inspiraci, má nad čím přemýšlet. Možná nám během zimy představí i svůj lyžový variant modelu. Problémem ale může být spolehlivost rádia v třeskutých sibiřských mrazech. Dopisoval jsem si s jedním modelářem, co bydlí v ústí řeku Ob na polostrovu Jamal. Tak ten lítá i v zimě, ale ne moc často, protože zima tam, to jsou neustálé vánice, silný vítr a když ne tak zase mrazy pod -40°C - no prostě sezóna je krátká a zima nelítostná. O to víc pak prý sedí v dílně a staví. Co jiného se dá v takové zimě (navíc polární noci) dělat.
Ty jo, paráda!
Moc pěkný letadlo a hezký video z letu, obdivoval jsem krásnou přírodu, tam by se mi líbilo
A to dosednutí na vodu a dojezd dost bokem, to jsem si chvíli říkal jak to asi dopadne, ale palec nahoru!
Moc pěkný letadlo a hezký video z letu, obdivoval jsem krásnou přírodu, tam by se mi líbilo
A to dosednutí na vodu a dojezd dost bokem, to jsem si chvíli říkal jak to asi dopadne, ale palec nahoru!
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...