Jaký rc simulátor koupit

Název tohoto fóra mluví sám za sebe.. prosím ale žádný warez. Cokoliv okolo pirátského software, cracků, hacků atd bude ihned mazáno.
Zpráva
Autor
prikrylm

Re: Jaký rc simulátor koupit

#16 Příspěvek od prikrylm »

jio píše:Líbí se mi ta jednoznačná odpověď. :?
Zejména za situace, kdy má Taranis USB konektor a ten v sadě konektorů, které k tomu jsou tak nějak chybí.

Ale je tam std PPM 3,5mm jack, takže odpověď je správná.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
jio

#17 Příspěvek od jio »

Tak to je pro mne novinka. Já měl za to, že jack je tam pouze pro nabíjení.
prikrylm

#18 Příspěvek od prikrylm »

jio píše:Tak to je pro mne novinka. Já měl za to, že jack je tam pouze pro nabíjení.

Jacky jsou na Taranisu 2 (myslíme stejný Taranis?) vzadu, jeden je PPM vstup/výstup, druhý je na sluchátka. Nabíjí se koaxiálním napájecím konektorem.

..ještě mě napadlo, pokud byl míněný Taranis Q, tak tam je to obdobné. Jacky (sluchátka, PPM), jsou vedle antény.
jio

#19 Příspěvek od jio »

Fakt, že ano. Dík za opravu. Já to dosud nikdy nepotřeboval a měl jsem za to, že to jsou jen větrací otvory. ;-)
Přílohy
Výstřižek.JPG
Symplex
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Symplex »

Díky za odpověď. Pěkné svátky všem.
Curtiss
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Curtiss »

hrst píše:Pokud se začína od 0 a je schopnost a ochota si něco ubastlit, pak je úplně nejlevnější a nejjednodšší variantou toto:
https://bastlirna.hwkitchen.cz/arduino- ... d-na-miru/
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=OmzmvDD_V2U[/youtube]

Odzkoušené s nejlevnějším klonem Arduino MICRO a perfektním free simulátorem MultiFlignt.

Samozřejmě to lze dále vylepšovat, např. s další drobnou investici do lepších kniplů nebo pouhým připojením starého vysílače a jeho potenciometrů z křížových ovládačů a držet se schématu toho hříbkovitého joystiku :wink:
https://www.electronicshub.org/wp-conte ... ircuit.jpg

Další možnosti rozvoje viz. vlákno a odkazy v něm viewtopic.php?f=38&t=87920&start=15#p1482186

Zdravím, je to sice už starší příspěvek, nicméně pro mě aktuální.
Spáchal jsem si podle výše linkovaných odkazů ovladač. Použil jsem starý vykuchaný vysílač s křížovými ovladači, pořídil Arduino Pro Micro, nainstaloval knihovnu a nahrál kód z odkazu (propojení mám podle toho schématu. Sice to funguje, PC to vidí jako herní ovladač, při zkoušce se mi to hýbe v závislosti na kniplech, ale v simulátoru jedna osa není funkční.
Koukal jsem do toho kódu a myslím si, že by bylo potřeba ho upravit, aby např. na pinech A2 a A3 bylo místo:
Joystick.setRxAxis(analogRead(A2));
Joystick.setRyAxis(analogRead(A3));
nadefinováno Throttle a Rudder.
Jenže jsem v otázce Arduina naprostý laik a vúbec netuším, jak by to mělo být správně.
Nenašel by se tu někdo, kdo by to dokázal upravit?
Díky.
hrst

#22 Příspěvek od hrst »

. .
Naposledy upravil(a) hrst dne ned 23.05.2021 9:34, celkem upraveno 1 x.
prikrylm

#23 Příspěvek od prikrylm »

No, řekněme, že s joysticky (tvořenými) jsem si kdysi hrál a za mě

stručně

V .ino vidím na konci:

Joystick.setXAxis(analogRead(A0));
Joystick.setYAxis(analogRead(A1));
Joystick.setRxAxis(analogRead(A2));
Joystick.setRyAxis(analogRead(A3));

a tak bych to nechal.

Klidně i
Joystick.setXAxis(analogRead(A0));
Joystick.setYAxis(analogRead(A1));
Joystick.setZAxis(analogRead(A2));
Joystick.setRxAxis(analogRead(A3));
protože takto (tuším) jsou osy po sobě a nebude se tak nic vynechávat.

Možná bych zkusil projekt MMJoy2 - nahraje se do Leonarda FW a konfigurovat se pak dá přes UI v PC - umí i takové věci jako nastavit křivky, limity, dokonce "oversampling" simulující vyšší rozlišení, simulace os tlačítky a td.

Podrobněji:
Knihonva Joystick tvoří z Arduina vstupní HID zařízení se všemi definicemi deskriptorů a ostatních USB složitostí, ... blablabla....

Co mám vyzkoušené, tak prvních 6os std win joysticku se dají obsluhovat standardními (historicky kompatibilními) knihovnami. Proto je dobré používat, pokud možno, (jen?) prvních 6 os. jestli jsem se dobře díval do kódu, tak bude dobré použít následujících 6 fcí:

// Set Axis Values
void setXAxis(int16_t value);
void setYAxis(int16_t value);
void setZAxis(int16_t value);
void setRxAxis(int16_t value);
void setRyAxis(int16_t value);
void setRzAxis(int16_t value);

pak následují další osy

// Set Simuation Values
void setRudder(int16_t value);
void setThrottle(int16_t value);
void setAccelerator(int16_t value);
void setBrake(int16_t value);
void setSteering(int16_t value);

které už ale nemusí všechny simulátory vidět správně. Odtud možná problémy s viditelností. V některých leteckých simulátorech (dneska už asi ve všech) jsou pak vidět i ty další osy. Dá se ještě pustit "pomůcka", která z dalších "neviditelných" os vyrobí třeba další joystick, ale to už je trochu mimo potřeby jednoho ovladače zvlášť pokud to je ovladač na RC.

A pokud bych si nechtěl moc hrát s programováním, tak bych fakt zkusil ten MMJoy2.

Tož tak.
Curtiss
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Curtiss »

Jde o to, že v "zařízení a tiskárny" se mi zobrazuje Arduino Leonardo a v nastavení se to hýbe podle toho programu - osy X/Y a rotace X a Y, jenže v simulátoru už se jedna z těch rotačních os nehýbe - zkoušel jsem několik simulátorů a ve všech je to stejné.
https://photos.google.com/photo/AF1QipN ... NJPYkFHR37
https://photos.google.com/photo/AF1QipO ... 749poZN1ma
Např. v FMS se hýbou pouze sloupce 1,2 a 5.
Curtiss
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Curtiss »

No, vzhledem k tomu, že jsem s Arduinem začal v podstatě předevčírem, tak z toho všeho, co jsi mi napsal vůbec nejsem moudrý a ten MMjoy mi taky moc neříká :( Bohužel nevládnu ani angličtinou, takže si o tom ani moc nepřečtu, ach jo :evil:
prikrylm

#26 Příspěvek od prikrylm »

No, tak pomalu a postupně. (Leonardo se mi tu válí, tak to můžu rovnou zkoušet, akorát nevím, jak dalece se mi bude chtít dělat nějaký ovladač)
Jestli se osy hýbou v nastavení joysticky (Nastavení herního zařízení) správně, tak v arduinu problém nebude. Nejspíš.

Zkouším ve free variantě Multiplex simulátoru. FMS ještě funguje? Tuším jsem s ním měl problémy s nějakými knihovnami.
Ještě můžu doporučit PicaSim - též volný a na plachtění prima.

Ve výše zmíněných simech funguje normálně.

Pokud se tedy v nastavení joysticku hýbou osy správně, zkus ten Multiplex MultiFlight, jestli je taky problém s osama a dej vědět.
Curtiss
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Curtiss »

FMS funguje (Win7) - ano, hlásilo to chybějící knihovnu, tak jsem ji tam doplnil a jede to.
PicaSim jsem zkoušel, stejný výsledek.
Ale zapoměl jsem upřesnit, že v zařízení se hýbe křížek os X/Y a sloupce rotace X/Y, ale v kalibraci zařízení už ta jedna osa nejde. Hodlám to o víkendu předělat pořádně, protože mám zapojení zatím jen provizorní a mám podezření, že jsou v křížových ovladačích vychozené potenciometry - sice se to hýbe, ale nijak zvlášť plynule. Tak je vyměním za nové a pak uvidím.
MultiFlight mám zatím stažený, tak ho taky vyzkouším.
Zatím díky.
prikrylm

#28 Příspěvek od prikrylm »

A hýbou se osy v nastavení nezávisle? Pokud se hýbou dvě (a více) os pokud pohnu jedním potenciometrem, tak je někde špatně přivedený jezdec potenciometru, případně špatně napájený potenciometr. Prostě drátky.

Jo, osy X a Y jsou v nastavení ten křížek, pak jsou nějaké další osy.

Tak držím palce.
hrst

#29 Příspěvek od hrst »

. .
Naposledy upravil(a) hrst dne ned 23.05.2021 9:36, celkem upraveno 1 x.
prikrylm

#30 Příspěvek od prikrylm »

Curtiss píše:...Např. v FMS se hýbou pouze sloupce 1,2 a 5.

Chvíli jsem cosi zkoušel a ještě mě napadlo, že zrovna FMS by nemusel na některých osách zvládat 16-bit informaci. Ale je to spíš domněnka.

Ne všechny "joysticky" se chovají stejně. Krom rozlišení (počtu kroků mezi maximální a minimální výchylkou) fyzického, tedy to, jaké jsou v elektronice AD převodníky (Leonardo má 10-bit) se můžou lišit tím, jakou informaci posílají přes USB.

Ten arduino projekt používá na každý kanál 16-bit. U X a Y by to vadit nemuselo, tam se předpokládá, že chci "co nejvíc", ale FMS může pro další osy očekávat třeba jen 8-bit a tím pádem nemusí fungovat.

Třeba na MultiFlight funguje - vyzkoušeno, dokonce pro neutrální polohy pák lítá (třeba FunCub) pěkně rovně.

Možná ještě zkus ten výše zmíněný Phoenix. Simulátor je to šikovný, jak píše hrst funguje i se std joystickem, případně se dá dokoupit i ten HW příšpulek.

U "složitějších" simulátorů je možná dobré umět "trimovat", zvlášť když je na výběr více modelů a ne každý lítá rovně, pro neutrální polohy pák.
Odpovědět

Zpět na „Simulátory a modelářský software“