Pomoc s kompilací OpenAVRc
Re: Pomoc s kompilací OpenAVRc
Dobré ráno.
Mám další drobné info.
Modul XJT v režimu D16 přes S.PORT zobrazuje přizpůsobení antény TX modulu.
Proto se zvyšuje hodnota pokud rukou rozladím anténu a tím zhorším SWR.
Je to zde popsáno a odpovídá chování. viewtopic.php?f=38&t=58026&start=448
Takže je vše v pořádku, jen si zvyknout.
Doladím, dodrátuju vše na stole a začnu s vestavbou do vysílače MC19.
Děkuji všem za pomoc a přeju hezké Vánoce
Mám další drobné info.
Modul XJT v režimu D16 přes S.PORT zobrazuje přizpůsobení antény TX modulu.
Proto se zvyšuje hodnota pokud rukou rozladím anténu a tím zhorším SWR.
Je to zde popsáno a odpovídá chování. viewtopic.php?f=38&t=58026&start=448
Takže je vše v pořádku, jen si zvyknout.
Doladím, dodrátuju vše na stole a začnu s vestavbou do vysílače MC19.
Děkuji všem za pomoc a přeju hezké Vánoce
Už mi to taky chodí, banální záležitost, displej se u OpenAVRC nerozsvítí při napájení z PC přes USB. U OpenTX ano. Nejspíš při připojení USB firmware nenaběhne a očekává komunikaci s PC. Teď už jen zkompilovat v poslední verzi s protokoly, které chci. Desktopová verze už je starší.
https://fokker1.rajce.idnes.cz/
Ahoj.
Tak mě svítí i na USB z PC, ale napájení displeje mám zatím natvrdo. Přendám ho na Megu, jen do ní budu muset připojit jeden poťák, asi od plynu. Šest minut nečinnosti je pro mě málo. Čtyřtakty v pohodě vydrží 30-45 minut s rezervou.
Ten novější desktop by se hodil. Ovšem pro moje účely to je takhle dobrý.
Tak mě svítí i na USB z PC, ale napájení displeje mám zatím natvrdo. Přendám ho na Megu, jen do ní budu muset připojit jeden poťák, asi od plynu. Šest minut nečinnosti je pro mě málo. Čtyřtakty v pohodě vydrží 30-45 minut s rezervou.
Ten novější desktop by se hodil. Ovšem pro moje účely to je takhle dobrý.
Mně už zase nesvítí ani z baterie - tedy jak kdy, někdy naběhne, někdy ne. S druhým displejem nikdy, v OpenTX jdou oba. Zkusím převodník 5/3,3V a pokud to nepomůže, mám tu ještě velký LCD displej ST7920. Akorát se nevejde do vysílače, musel bych dodělat krabičku s displejem nahoře. Ale aspoň vím, že firmware chodí a problém je v displeji.
Ahoj.
Já mám tu 7920 a na vysílač přijde krabice s displejem, skrytou anténou vodorovně, tlačítkama, konektorem na nabíjení a přepínačem režimů.
Jo a šíří se tady nepravda ohledně XJT modulu.
Bohužel teď nevim to vlákno, ale tvrdí, že v PPM umí jen 8 kanálů.
Zkoušel sem to a bere všech 12 kanálů z MC19.
Já mám tu 7920 a na vysílač přijde krabice s displejem, skrytou anténou vodorovně, tlačítkama, konektorem na nabíjení a přepínačem režimů.
Jo a šíří se tady nepravda ohledně XJT modulu.
Bohužel teď nevim to vlákno, ale tvrdí, že v PPM umí jen 8 kanálů.
Zkoušel sem to a bere všech 12 kanálů z MC19.
Zatím mi ještě nepřišly všechny věci na pokračování s hardwarem, tak jsem prostudoval diskuze a naučil se kompilovat OpenAVRc bez Desktopu se soubory z Githubu. Zde je ke stažení vývojové prostředí OpenAVRCBuilder31 : https://drive.google.com/file/d/16kjUHG ... gd0nD/view . Po instalaci je potřeba otevřít ve staženém rozbaleném adresáři s OpenAVRc z Githubu soubor OpenAVRc.cbp , tím se načte celý projekt. Kompiluje se příkazem Build, parametry se editují v souboru Makefile nebo v menu Project - Build Options. Ty mají přednost před souborem Makefile, takže případně vymazat. Hotový hex je v adresáři s otevřeným projektem. To je zatím všechno, na co jsem přišel.
Ahoj.
Děkuju za poznatky s kompilací.
Já se zatim pustil do hardwaru. Vyhodil sem z MC19 držák baterií. Místo něj dávám plastovou desku, která drží MEGU a 3ks Li-ion 18650. Teď sem vykuchnul modul XJT (má jen jeden PPM vstup), dal sem delší koax k anténě a vyrobil desku pod něj k našroubování místo modulu 40MHz. A začínám vymýšlet držák krabice s displejem. Až to trochu složim, pošlu foto toho co už mám.
Hezký večer.
Děkuju za poznatky s kompilací.
Já se zatim pustil do hardwaru. Vyhodil sem z MC19 držák baterií. Místo něj dávám plastovou desku, která drží MEGU a 3ks Li-ion 18650. Teď sem vykuchnul modul XJT (má jen jeden PPM vstup), dal sem delší koax k anténě a vyrobil desku pod něj k našroubování místo modulu 40MHz. A začínám vymýšlet držák krabice s displejem. Až to trochu složim, pošlu foto toho co už mám.
Hezký večer.
Tak sem si to cvičně složil a posílám foto.
Baterky jsou jen ilustrační a chybí nějaký šroubky a podložky.
Samozřejmě ještě kabeláž a pak půjdu na displej.
Baterky jsou jen ilustrační a chybí nějaký šroubky a podložky.
Samozřejmě ještě kabeláž a pak půjdu na displej.
Já mám v MC-16 Megu uprostřed mezi ovladači. Teď předělávám druhý a bude to taky tak, místo posuvných potenciometrů jsem tam dal malý Arduino joystick. Bude to na ovládání modelu bagru a potřebuju tři joysticky - dva bagr a jeden jízda. Pak ještě jeden třípolohový přepínač bez aretace na vysouvání a zasouvání podpěr - ten bude na POT3 a nějaké pomocné funkce - světla, zvuk atd. na přepínačích a tlačítkách. Baterky používám ve vysílačích 2S LiOn, 3S mi na 5V napájení přijdou už zbytečně zatěžující regulátor Megy. Ale máš to pěkně udělané - ty konektory a plošňáky jak originál. Já tam mám pěkné drátenictví.
Ahoj.
Ty konektory jsou originál. Moje výtvory tam teprve přijdou.
3S používám kvůli MC19. Origo kodér by na 2S nejel.
To namáhání stabilizátorú MEGY obcházím prostými diodami.
Jedna za baterií-pro MC19 a další dvě v serii pro MEGU. Takže sem tam asi na 10V.
Ty konektory jsou originál. Moje výtvory tam teprve přijdou.
3S používám kvůli MC19. Origo kodér by na 2S nejel.
To namáhání stabilizátorú MEGY obcházím prostými diodami.
Jedna za baterií-pro MC19 a další dvě v serii pro MEGU. Takže sem tam asi na 10V.
Tak jsem spájel "kšandu" na paralelní připojení displeje ST7920 a nechodí ani to. Displej se rozsvítí, něco je tam i vidět, ale pixely rozházené, některé poblikávají. V NextStepRC OpenTX 2.1.9 krásný obraz. Přehrál jsem pojistky, bootloader, zkontroloval zapojení a pořád totéž. Navíc, kdybych měl grafický displej špatně zapojený, bude tam jen rozsypaný čaj. A nechodilo by to ani v OpenTX, vypadá to v obou softech zapojené stejně. Asi zůstanu u OpenTX a PPM výstupu, tady je nějaká záhadná chyba.
Ahoj.
Trochu sem se odmlčel, ale pracoval sem.
Rádio už chodí a je vcelku hotový.
Ještě doplnim nějaký štítky a přepínače a vymyslim pult.
Za pochodu sem vymýšlel změny, ale snad se vše podařilo.
Odběr je 205mA vše dohromady, tak 3S Liion 2000mAh stačí.
Ještě jednou děkuju za pomoc.
Trochu sem se odmlčel, ale pracoval sem.
Rádio už chodí a je vcelku hotový.
Ještě doplnim nějaký štítky a přepínače a vymyslim pult.
Za pochodu sem vymýšlel změny, ale snad se vše podařilo.
Odběr je 205mA vše dohromady, tak 3S Liion 2000mAh stačí.
Ještě jednou děkuju za pomoc.
Kdyby byl problém s prostorem, tak s At2560 se dělá i "mini" verze: https://dratek.cz/arduino/7385-mini-ard ... -16au.html
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Ahoj.
Ano o mini verzi vím, byla ve hře, ale oči již tak neslouží a nechtěl jsem se vrtat v SMD odporech na USB.
A zase se mi vyskytnul problém. Potřebuju měřit napětí přijímače (není problém - analog A1) a napětí článku přižhavování (na přijímačích D8 vstup A2). Na přijímačích D16 vstup A2 chybí a tak sem se vrhnul na multisensor (MSRC). Běhá, ale položku A3 a A4 - tedy analogové napětí rádio neumí zobrazit.
Teploty a proud v pohodě vidim ( snad i výšku až dorazí vhodné baročidlo).
Otázka zní zda jde OpenAVRc na M2560 přinutit zobrazit A3 a A4, nebo MSRC donutit poslat napětí místo jedné teploty.
Děkuji za případné nápady.
Ano o mini verzi vím, byla ve hře, ale oči již tak neslouží a nechtěl jsem se vrtat v SMD odporech na USB.
A zase se mi vyskytnul problém. Potřebuju měřit napětí přijímače (není problém - analog A1) a napětí článku přižhavování (na přijímačích D8 vstup A2). Na přijímačích D16 vstup A2 chybí a tak sem se vrhnul na multisensor (MSRC). Běhá, ale položku A3 a A4 - tedy analogové napětí rádio neumí zobrazit.
Teploty a proud v pohodě vidim ( snad i výšku až dorazí vhodné baročidlo).
Otázka zní zda jde OpenAVRc na M2560 přinutit zobrazit A3 a A4, nebo MSRC donutit poslat napětí místo jedné teploty.
Děkuji za případné nápady.
Z D16 čtu napětí na RX tak nějak přímo, ne? Jako, že je "uvnitř"...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)