RC SET CESSNA 182

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Vigo »

No ja tu cessnu mam 3 kanal. Nikdy predtim jsem RC model sam neridil. Jen simulatory na PC s Joystickem. Hodil mi to kamos a po 5 skocich jsem skoncil prasklym trupem. Pri dalsim pokusu po 2 dnech uz jsem letal. Udrzel jsem to 3x ve vzduchu cca 4 minuty. Pro mne jako zacatecnika se to jevi jako hodne letadlo. Na plny plyn je ale desne rychle a moc stoupa. Letam na pul plynu. Pri trosku rychlejsim pristani mi prasklo kridlo ale pujde to opravit.

Kdybych zacinal znovu doporucim neco z EPP ma to kamos lita to pomalu umi plachtit a je to nerozbitny. Na vlastni oci jsem videl jak to s plnym plynem z 50m seknul kolmo ve vyvrtce do asfaltu. Trup na 3 kusy slepil vterinakem a lita se dal. Kdybych tohle udelal s tou cessnou nesl bych si domu jen drobky. Na pilotaz je to urcite snazsi.

Pokud shrnu klady a zápory:

+cessna vypada cool
+je vcelku velka
+lita rychle (pro mne spis nevyhoda)
+mne se dobre ovlada

-je desne krehka
-hur klouze
-vysoka padova rychlost proti jinym RC setum
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Vigo »

Tak se musím poděli o svůj včerejší výkon. Minulo neděli mi po drobném pádu prasko křídlo. Jinak jsem již s letadlem létal a udržel jsem ho ve vzduchu. Při lepení křídla jsem přemýšlel jak ho nejlépe vyztužit. Do drážky pro táhla křidélek jsem vlepil špejli a křídlo zdola olepil dvěma a shora jedním pruhem lepenky se skelným vláknem. Jako celek se to jevilo opravdu pevně a kupodivu i celkem lehce.

Šel jsem tedy létat. Hrozně jsem se nato těšil. Vrhnul jsem letadlo a to letělo rovně. Po chvíli ale začalo přepadávat doprava. Na směrovku reagovalo až na plnou výchylku a hrozně pozdě. Tak jsem nějak přistál. Vytrimoval jsem směrovku doleva. Hodil to a následovalo to samé na druhou stranu. Opět jsem vytrimoval. Letadlo letělo rovně a bylo naprosto tupé na ovládání směrovkou. Doletělo mimo poles obilím a po mém marném pokusu zatočit spadlo na holou zem.

Rozlomilo se na několik kusů. Půjde to ale slepit a vybavení se zdá vpořádku.

Jde mi o rozbor proč?? Napadá mě:

1) Zpevněním skoro rovného křídla jsem ho připravil o pružnost, která za letu vytvářela vzepětí a proto neposlouchalo na směrovku

2) Olepením křídla skelnou páskou, která je mírně vroubkatá jsem nějak změnil obtékání křídla a model byl i na plný plyn prakticky téměř na pádové rychlosti. Pokud tedy nepatrné vnky na lepence mohou tolik změnit vlastosti metrového křídla.

Váhou to určitě nebylo ta o moc nestoupla.

Poradí někdo ?
Díky
majkl

#18 Příspěvek od majkl »

stav č.1 rozodně nemohl nastat - se vzepětím to nemá nic společného a čitstě teoreticky by to bylo přímo naopak - letadlo s rovným křídlem by zatáčelo lépe
2. je taky nepřijatelná - přilepením pásky si nemohl nijak radikálně změmnit obtékání ani profil

Z tvého popisu se mi zdá, že jsi se prostě dostal na pádovou rychlost a letadlo sklouzlo po křídle. V nízkých rychlostech není SOP (Svislá Ocasní Plocha = kormidlo) zrovna moc účinná.
Na rozdíl od tebe se mi váha jeví jako dost pravděpodobá, vážil jsi to? Myslím že tyhle letadla nedisponují moc velkým přebytkem výkonu, takže bude znát každý gram. S tím se pojí ještě jedna věc, jsi si jistý že jsi měl plně nabité baterky? Nezapoměň že u takhle "tvrdých" článků je dost vysoké samovybíjení, takže jestli jsi nabil třeba před cca 14ti dny, tak to rozhodně bude znát.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Vigo »

No ono jde právě o to, že jsem stím už předtím llítal. To éro se chovalo úplně jinak. Vpohodě lítalo na 1/2 plynu. Výkon mi tedy přijde vpořádku i když na nějakou akrobacii určitě nestačí. Jedinou věc co jsem udělal bylo právě slepení a vyztužení křídla. Letadlo má 560g. Přidal jsem špejli a 2 pruhy lepenky. To jistě není víc než 10g. Lepidlo má celá velká tuba 15g i s hliníkovým obalem. Navíc letadlo po startu letělo stejně rychle jako předtím jen se prostě chovalo hrozně nestabilně a blbě poslouchalo směrovku(teda skoro vůbec) pak se najednou překlopilo na křídlo (po plné výchylce)a zase šlo blbě srovnat. Ani po překlopení, ale nepadalo prudce po křídle. Někdo tu psal že letadlo s malým vzepětím špatně reaguje na směrovku a přesně tak mi to přišlo. Samozřejmě si to nechám vysvětlit.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Vigo »

Tak jsem spáchal na křídlech uši. Prostě jsem je v půli rozřízl, obrousil pod úhlem a slepil. Ted jsem se vrátil z pole. Je to znát, letadlo konečně poslouchá na směrovku. Vylítal jsem celou batrku a poprvé to domů přinesl celý. Jen mě trochu trápí RC souprava. Má to děsně malej dosah. Při plnym plynu to navíc podivně pocukává.

Poradí mi někdo z čeho se dá udělat anténa? Stačí obyčejnej měděnej drátek, když bude stejně dlouhej ?
Honza

#21 Příspěvek od Honza »

Delat antenu radeji nezkousej, tedy jestli se nevyznas v elektronice a nemas na to vybaveni (ale to by ses neptal, ze?). Na delku anteny je ten prijimac naladeny, a kdyz ji udelas i nepatrne jinou, nebude to fungovat. Jestli myslis, ze je problem s antenou, zkus radeji nejaky servis, mas-li moznost.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Vigo »

Jo díky moc. Anténu jsem prozatím nechal být. Měl jsem venku motor a koukal jsem, že má kondíky jen mezi póly a kostrou a nikoli mezi + a - . Tak jsem tam dal 10nF kondík (poradí někdo jak spočítat správnou kapacitu ?) Zlepšení veškeré žádné.

Poté jsem na netu našel někoho kdo popisuje přesně můj problém tj. pokud se letadlo vzdálí od vysílače objeví se zákmity do kormidel. Jako důvod uvádí silné rušení od motoru a regulátoru a doporučuje mezi nimi a přijímačem co největší vzdálenost. To tahle cessna opravdu nemá. Rego leží 1cm od přijímače. Bohužel mám krátké kablíky a tak to bez prodlužky moc nevylepším. Když jsem to ale zkusil dát ještě blíž opravdu se to výrazně zhoršilo. Zkusím to předělat a dám vědět.
zdzd

#23 Příspěvek od zdzd »

A proč jsi kupoval takové éro? Rádio stojí za prd, křídla jsi mu fiknul a zmršil vzhled...

Hotové neštěstí.
PetrL

#24 Příspěvek od PetrL »

zdzd píše:A proč jsi kupoval takové éro? Rádio stojí za prd, křídla jsi mu fiknul a zmršil vzhled...

Hotové neštěstí.

No tomu se říká rada.

To VIGO: anténu nezkracuj, neprodlužuj nevyměňuj a nic s ní nedělej jediný čeho bys dosáhnul by bylo jen snížení dosahu dosahu. Jak daleko je od tebe to letadlo když to začne škubat?
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Vigo »

2zdzd: No jak jsem psal. Koníčků mám spoustu. Nechtěl jsem moc utratit. Je to moje první letadlo a už dostalo pár ran. Teď už hezký nebude. Úpravou křídel jsem ho moc nezmrvil, vypadá to celkem pěkně. Stejně je to takovej otloukánek, až se naučim lítat koupim si lepší výbavu. Za tyhle prachy je to bezkonkurenční. A pokud tě napadá otázka proč se tu pořád ptám na nějaký "hovadiny" tak proto, že mě baví řešit technický problémy a rád vše vylepšuju. Například úprava křídla mi udělala velkou radost. Letadlo konečně poslouchá :wink: Navíc jsem nikde nenašel kloudnej test tohodle éra. Snad
si tohle někdo přečte a bude vědět co od toho může očekávat.

2PetrL: Asi je to chyba, ale létám jen kolem 5-10m výšky. Na letadlo je pěkně vidět a slyšim jak bručí. Do výšky je dosah celkem slušný a moc jsem nepozoroval problémy. Pokud, ale letím v cca 7m tak se zákmity do kormidel a cuknutí motoru projeví už kolem 60 m vzdálenosti. Pak musím začít rychle točit jinak je to zlé. Většinou to udržím ve vzduchu ale celkem se stím peru. Dnes jsem koupil prodlužovák na vedení z rega do přijímače a dal rego o 5cm dál. Uvidíme co se změní. Přijímač i rego jistě stojí za nic, ale kámoš mi slíbil, že mi půjčí nějaký svoje kvalitní na zkoušku.

pozn. Co kdybych rego odstínil třeba alobalem ?
zdzd

#26 Příspěvek od zdzd »

Vigo píše:2zdzd: Nechtěl jsem moc utratit.

To je právě ono. Kdyby jsi si to tady napřed trochu přečetl a pak teprve nakupoval, věděl by jsi, že obzvláště v modelařině vycházejí levné věci nechutně draho.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Vigo »

No pravda dnes bych kupoval jinak, ale neni to tim že bych na netu nečetl je to tim, že vlastní zkušenost je něco úplně jiného. Po bitvě je každý generál. Jinak jsem s Cessnou vážně spokojenej
zelda

#28 Příspěvek od zelda »

zdzd píše:
Vigo píše:2zdzd: Nechtěl jsem moc utratit.

To je právě ono. Kdyby jsi si to tady napřed trochu přečetl a pak teprve nakupoval, věděl by jsi, že obzvláště v modelařině vycházejí levné věci nechutně draho.

ale vem si to zase tak, ze kdyz si to kupuje z vlastniho kapesneho tak na ty drazsi veci zatim nema...nebyt kamarada, ktery nechtel litat sam a neprodal by mi svou starou vysilku i s primace, tak nelitam do ted!diky jurdy....
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Vigo »

Měl bych dotázek ohledně volby vrtule. Cessna má kolem 600g. Rozpětí 950mm. Výrobce udává motor speed 480, ale měl jsem ho venku a vypadá to spíš na 400. Výkon letadla mi vcelku vyhovuje a dá se létat i na 1/3 plynu. Rád bych ale prodloužil dobu letu. Ta se s NIMh packem 8,4V 1000mAh pohybuje kolem 12 minut při klidném létání, což mi přijde dost málo. Došel jsem k názoru , že vinu nese originál jogurtová vrtule napřímo na hřídeli motoru.

Je možné dobu prodloužit? Jak spočítat vrtuli na tento motor s ohledem hlavně na dobu letu? Převodovku bych zatím rád vynechal. Popřípadě myslíte že nový SPEED 400 za cca 120Kč bude mít větší účinost než tenhle Čínský? A neutáhne to 300?
Ještě dotaz DC motory se převodovkou zpomalují a nebo zrychlují?

Díky
Paca

#30 Příspěvek od Paca »

Tak mi to nedá, abych se nepodělil o svý zkušenosti s timhle érem. Nejdřív, ale něco trochu o mě a modelařině (to se nechci vytahovat, ono to bude poměrně důležitý). Jako kluk jsem stavěl jen volně létající větroně, několik modelů s pohonem na gumový svazek nebo CO2, později upoutance (to už jsem si mohl koupit motor). No a protože mi RC vždy lákalo, nedávno jsem si koupil tuhle Cessnu, protože jsem jako mnoho jiných podlehl dojmu, že se na tom nejdřív naučim :-) Model jsem sestavil přesně podle návodu a pln nedočkavosti vyrazil lítat (to byla první chyba). Dopadlo to přesně tak, jak to dopadnout muselo - po prvnim hodu šla Cessna poměrně prudce k zemi a po dopadu byla na 3 kusy. Když jsem trosky odnášel domů tak jsem si "teprve" vzpoměl na své předchozí zkušenosti - šlo to prudce dolů - bylo to vůbec vyvážený?
Dost jsem o tom dumal a po slepení spočítal kde by letadlo mělo mít těžiště (použil jsem program Teziste.exe, v návodu k letadlu neni o těžišti ani slovo). Těžište mi vyšlo 61 mm od náběžky. Model jsem vyvážil a vzpoměl si na "další zkušenost z mládí" - bude to chtít zalítat. Pro zalítání jsem si vybral ječné pole, motor nastavil tak na polovinu, model vodorovně hodil a snažil jsem se o hladký klouzavý let. Po určitém laborování a vytrimování jsem postupně zvyšoval výkon motoru, až to nakonec letělo. Postupně jsem se to učil ovládat až jsem dosáhl něčeho, čemu by se už dalo říkat let. Záhy však vyvstal jiný problém - model je to křehký (nebo já extra dřevák :-)) a při trochu prudším nárazu praskalo křídlo, někdy i trup. Tak jsem celý křidlo i trup podáhl fólií. Když jsem vyrazil otestovat co se stane, letadlo opět při hodu dosti prudce klesalo (nespadlo, jen jaksi neletělo), při startu ze země si je tak poskočilo. Tak jsem letadlo zvážil - 690g. Bylo jasný,že to chce novej motor, rozhodl jsem se pro sřídavej MEGA ACn 16/15/6 s regulatorem JETI A18P. Byla to docela "pálka", ale vyplatilo se to. Díky novému regulátoru přestala "cukat" serva (někdo to tu popisoval), letadlo lítá dokonale, při trochu tvrdším přistání nepraská a já jsem spokojenej. Jenže: 3500,- za letatlo, 3500,- za motor s regulátorem a vrtulí (7x5), další cca 1000,- za flolii a material, celkem cca 8000,-Kč. A to je dost. Troufnul bych si tvrdit, že bych polomaketu Cessny dokázal postavit sám, tedy ne ze stavebnice, a levněji (jasně, musel bych koupit RC soupravu, ale ta by byla pro víc modelů). Takže co říci závěrem o koupi takovýchto setů? Já už jem se poučil :-)))))
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“