MINIkiwi
-
TomHlavinka
Re: MINIkiwi
O víkendu moc času nebylo, ale na půl hodinku jsem se utrhl, SOP a VOP mám hotové, slepené, obroušené a připravené k potahovaní.
Váhy vycházejí dobře SOP má 3.7 a VOP 4.3g. Dřevo není nijak vybírané, spíš jsou to zbytky, kterých se rád zbavuji na podobné účely. Ve stavebnici bude dřevo určitě lepší. Potah udělám z Oralightu, střední Modelspam by však byl taky asi dobrý. Pant pant pak klasicky z izolepy Scotch crystal tape.
Váhy vycházejí dobře SOP má 3.7 a VOP 4.3g. Dřevo není nijak vybírané, spíš jsou to zbytky, kterých se rád zbavuji na podobné účely. Ve stavebnici bude dřevo určitě lepší. Potah udělám z Oralightu, střední Modelspam by však byl taky asi dobrý. Pant pant pak klasicky z izolepy Scotch crystal tape.
-
TomHlavinka
VOP a SOP mám potažené a nachystané k přilepení na trup, využil jsem zbytků co jsem našel. Oboje je Oralight. Odtokovky jsem raději moc do tenka nebrousil, kormidla jsou o poznání menší a subtilnější než na RESku. Překvapují mě hmotnosti! Potažená VOP z pantem, pákou a zavětrováním štěrbiny váží pouhých 6,5g, SOP a VOP dohromady necelých 11g. Páky jsou frézované ze sklotextitu 1mm. Lepené jsou sekunďákem do vyříznuté drážky, folii okolo páky ještě propíchám špendlíkem ať lepidlo lépe navzlíná.
-
TomHlavinka
Stavba trupu je jak jsem již psal velmi jednoduchá, v přední části jsou to 4 stejné překližkové díly slepené na sebe, v místě centroplánu pak podobně tři díly z balsy 4mm. Bočnice jsou z překližky 0,8mm, ta dává trupu velkou pevnost! Je to dost podobné jako u WIKI, trup je v přední části opravdu nezlomitelný!
Stavbu trupu jsem začal slepením smrkových lišt 2x6 k sobě. Vznikne tak 2x12, ale méně náchylná ke kroucení. Je dobré dát leta dřeva „zády k sobě“ na tento typ spoje je ideální opět Titebond Original.
Dále jsem si slepil přední překližky a zadní balsový blok. Vnější balsy mají předříznuté drážky na bowdeny, takže jde na první pohled poznat která kam patří. Také jsem si nachystal sloupky mezi pásnice trupu, ty jsou opět z tří kusů balsy 4mm. Vnitřní má drobné odlehčení, po slepení mám však pocit, že by odlehčení mohly mít klidně všechny tři. Gram by se možná dal v zadní části trupu ušetřit.
Stavbu trupu jsem začal slepením smrkových lišt 2x6 k sobě. Vznikne tak 2x12, ale méně náchylná ke kroucení. Je dobré dát leta dřeva „zády k sobě“ na tento typ spoje je ideální opět Titebond Original.
Dále jsem si slepil přední překližky a zadní balsový blok. Vnější balsy mají předříznuté drážky na bowdeny, takže jde na první pohled poznat která kam patří. Také jsem si nachystal sloupky mezi pásnice trupu, ty jsou opět z tří kusů balsy 4mm. Vnitřní má drobné odlehčení, po slepení mám však pocit, že by odlehčení mohly mít klidně všechny tři. Gram by se možná dal v zadní části trupu ušetřit.
Na tohohle mrňouska se už opravdu těším
Ty váhy si říkají snad i o lehkou motorizaci...
-
HONZIK 22
Vaha ano. Ale prostor a osa trupu?
Kridla jsou v celku,takze ani energeticky pohonny pylon moc nepujde.
Kridla jsou v celku,takze ani energeticky pohonny pylon moc nepujde.
Ale ono to půjde. Nakonec to budou dva trupy, už mám něco částečně nakreslené, jen idea...
-
TomHlavinka
Motor by neměl být problém, asi bych tam dal stejný pohon jako má F5L Wiki a to bude teda oheň! Je to copterový motor průměr 18mm, kuželem je 25mm, uhlíková vrtule 6x4. Baterka musí mít šířku max 12mm, což asi nebude problém. 2S 300-350mAh se vleze. Seříznul bych špičku v místě výšky trupu 25mm, dolepil přepážku pro našroubování motoru a z boku na 3D tiskárně vytiskl takové kapky, které by z horního pohledu dělaly přechod od kuželu na plochý trup. Úhel přední části trupu není žádný problém vychází na cca 4-5st (aby byla zachovaná silueta). Pod motorem to prostě nebude tak moc stoupat nahoru, ale půjde více za motorem v přímce. Komu to vadí, není nic jednoduššího než lehce přitáhnout v mixu motor-vop.
I pylon by šel, šrouboval by se společně šrouby s křídlem. Musel by se akorát vyřešit prostup křídlem k přijímači. Motor, regl a možná i baterka by byly v pylonu. Případná úprava je tedy jednoduchá, můžu případně udělat jakýsi elektrokit s pár díly navíc. Osobně si však myslím, že s motorem to nebude taková zábava.

I pylon by šel, šrouboval by se společně šrouby s křídlem. Musel by se akorát vyřešit prostup křídlem k přijímači. Motor, regl a možná i baterka by byly v pylonu. Případná úprava je tedy jednoduchá, můžu případně udělat jakýsi elektrokit s pár díly navíc. Osobně si však myslím, že s motorem to nebude taková zábava.
Naposledy upravil(a) TomHlavinka dne úte 29.11.2022 15:39, celkem upraveno 2 x.
-
TomHlavinka
V balsách je potřeba nožem vyškrábnout předříznutý kanálek a zalepit sekunďákem bowden, to celé přilepit k předním překližkám a pak už stačí namáznout lepidlem překližkovou bočnici a zatížit. Pro dodržení úhlu seřízení je potřeba trup a hlavně zadní pásnice se sloupky lepit na výkresu.
-
HONZIK 22
Pan Hlavinka pise. Případná úprava je tedy jednoduchá, můžu případně udělat jakýsi elektrokit s pár díly navíc.
No,to by bylo skvele. Zabava nezabava ,ale rozsirilo by se jiste portfolio zajemcu o tento model.
Ja jsem si uz sice crtl ten svuj eventualni ,,energo,, pylonek ,se zminenou baterkou a elektromotorem ,to by byl jeden trup.
Ale i dvema variantam trupu bych se nebranil.
Pozn. Uz prestavam stenkrovat. Bo pan Hlavinka stejne napise ,ze to jde.
A ze to ma uz vymyslene.
No,to by bylo skvele. Zabava nezabava ,ale rozsirilo by se jiste portfolio zajemcu o tento model.
Ja jsem si uz sice crtl ten svuj eventualni ,,energo,, pylonek ,se zminenou baterkou a elektromotorem ,to by byl jeden trup.
Ale i dvema variantam trupu bych se nebranil.
Pozn. Uz prestavam stenkrovat. Bo pan Hlavinka stejne napise ,ze to jde.
Už se těším i jen na stavbu
A motorizaci, resp. kryt motoru plánuji velmi podobně - motor z Kiwiho a těsný a aerodynamický výtisk. Ale vůbec bych se nedivil, kdyby to nakonec už bylo ve stavebnici připravené...
A motorizaci, resp. kryt motoru plánuji velmi podobně - motor z Kiwiho a těsný a aerodynamický výtisk. Ale vůbec bych se nedivil, kdyby to nakonec už bylo ve stavebnici připravené...
-
HONZIK 22
Tak si zastenkruju jeste 1x.
Taky bych byl tomu rad.
Ja tedy tiskarnu nemam ,ale vystruhal bych to s balzy.
Taky bych byl tomu rad.
Ja tedy tiskarnu nemam ,ale vystruhal bych to s balzy.
Zenair píše:Už se těším i jen na stavbu![]()
Zrovna typický motor z Kiwi (2221-2225) je na tohle zbytečně moc velký, TomHl psal o WIKI, což je trochu jiné téma. Tam se uvažuje něco jako velikost motoru 1104 schovaný v kuželu 25mm (nějak se mi nedaří najít odkaz s obrázem, něco podobného měli na Hyperflight).
Však ono vhodné řešení jistě vykrystalizuje. Jinak motor v kuželu myslím svého času měl v nabídce Potenský, ale to bylo trochu velké na tohohle mrňouse.
-
TomHlavinka
Ten Potensky kužel s motorem byl už ve své době dost drahý a nevím jak je to s jeho dostupností dnes, navíc to nic moc lehkého nebylo. Do vánoc se rozběhne Wiki elektro a pohony a vrtule budu mít skladem. Pohon do MINIKiwi bych použil stejný, nějaký výkon navíc nebude na závadu.
Motor váží 18g (pro srovnání do Kiwi má 32g). Uhlíková vrtule a Z kužel je opravdu skvost. Hmotnost jsou jednotky gramů.
Motor váží 18g (pro srovnání do Kiwi má 32g). Uhlíková vrtule a Z kužel je opravdu skvost. Hmotnost jsou jednotky gramů.
Pak není vůbec co řešit a rovnou si tento pohon k mrňouskovi objednám. A když to půjde, tak i dva trupy. I když ten elektrizovaný bude u mě určitě létat častěji.