Graupner MX-20 HOTT (1)

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zamčeno
Zpráva
Autor
mihlit
Kontaktovat uživatele:

Re: Graupner MX-20 HOTT

#151 Příspěvek od mihlit »

Tak jsem s tím v neděli letěl poprvé. Na "sucho" mi sedne do ruky dobře, ale na ostro jsem zjistil, že mi nesedne do ruky vůbec. To její zesílení pro lepší úchyt na spodní straně je úplně mimo. Když ji chytnu pohodlně do ruky, tak mi palce vyjdou o centimetr před kniply. Budu si muset ze spodu něco přilepit. Ještě teda nevím co.

jyrry píše:no jak tady to moje cuknuti na eru pozoruju, myslim ze tu mlati prazdnou slamu ti co to radio vlastne nemaji... ono je to cuknuti totiz tak kratke, ze by na tech klapkach muselo byt hoodne rychle servo, aby za tu dobu stihlo krajni polohu a mrsknout klapkou o zem...
Tak o mlácení prázdné slámy se nejednalo. Nevím jak to je u tebe, ale při zapnutí to skutečně hodí failsafe pozice, což je u mě mimo jiné klapky na doraz. A po chvíli zpátky. Celé to trvá odhadem půl až tři čtvrtě sekundy. Spíš k těm třem čtvrtinám. Bez problémů to do té pozice dojede, tam to stihne chvíli pobýt a pak škub ho zpátky.

petris:
Zvětšený text to neumí. Může ti to ale většinu údajů říct. Z těch tvou příkladů - stopky ti to řekne, název letového režimu ne.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#152 Příspěvek od jyrry »

mihlit píše:..... Nevím jak to je u tebe.....

tak jak jsem to napsal
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#153 Příspěvek od jyrry »

Dneska jsem si byl dopoledne zase zalitat a musim poopravit to co jsem psal o skubnuti serv do pozice "fail-save". Nekdy mi to skubne tak, jak jsem popsal drive - tedy jen naznak pohybu serva smerem k ulozene pozici, ale casteji to dojede do te ulozene pozice, nepatrne tam posecka a vrati se do pozice dle kniplu/prepinace.

Jinak se mi drzi dobre, ukazovaky mam mezi hornimi prepinaci, prostredniky jsou na konci dolnich vystupku. Bohuzel jsem taky "ocenil" módní (?) umisteni displeje dole - pri pokusu o nastaveni neceho v menu s vysilacem na krku popruh beznadejne prekazi ocim a je nutne vse odlozit a popruh odhrnout stranou. Zlata JR3810 nebo od ni okoukana Eclipse, v tomto ohledu :-)
jyrry.webnode.cz
coro

#154 Příspěvek od coro »

Chvíľku mi trvalo kým som našiel kedy Ti to cuká/chodí do failsafe (že pri zapnutí čiže žiadna panika). Určite lepšie ak to ide do FS polohy, než keby to chodilo na doraz serva (mechaniky/pantov...) ako sa často stávalo inde.. No a navyše, niektoré servá to robia aj na testeri keď sa im pripojí napájanie (s tým že tester žije z vlastného zdroja a signál je teda čistý platný od prvého momentu...)
.. Čo som teda hlavne chcel týmto off-topic napísať, je to že dôvod že sa nastavia šklbnutím tam a späť, ak to niekomu vadí, je hlavne u klapiek znakom že tam je zbytočne rýchle servo (keby malo väčší prevod a teda bolo pomalšie a silnejšie, konkrétne na klapky by sa asi hodilo viac..).. nie? :)
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#155 Příspěvek od mihlit »

coro: Tak zrovna do klapek v křídle většinou potřebuješ placaté servo a tam zas takový výběr není. Zatím jsem to testoval na mefistovi, tam mám křidélka i klapky hs-81 (výběr náhrad by byl). Tam mi to ale zas tak nevadí. Klapky jsou celkem mělké a trup buclatý, takže tam to o zem nemlátí. Až vysílačku otestuju, půjde do dalších letadel a někde už jsou klapky poměrně dost velké a vleze se tam akorát tak placaté hs-125mg. K tomu moc náhrad neznám. Jinak mi na tom ani zas tak nevadí, že to jde škubou (i když trochu ano), ale hlavně mi vadí to, že letadlo zapojuju položené na zemi a tam by mi už u některých letadel klapka praštila o zem. No jasně, můžu si kleknout, letadlo položit čumákem do klína a pak ty kabely zapojit. Jo, na plynu mám alarm proti zapnutí v nenule, mám tam i bezpečnostní přepínač pro motor a i regulátor nereaguje, pokud by nebyl zapnutý v nule. Přesto bych si tedy vrtuli do klína nedal :wink:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#156 Příspěvek od jyrry »

No, ja bych to globalne neposuzoval jen ze sveho uhlu (tenke servo do kridla ...)...
Klapkove servo mam v miste, kde ma profil vysku asi 40mm (a neni to zrovna v nejvyssim bode), takze tam dam pomerne slusne servo klasicky na vysku ... krome toho tohle je vlakno o levnem, ale chytrem radiu, ktere jakekoli servo pridusi dle libosti :-D
Ze se skubnou klapky, to mi ani tak nevadi, ale kdyz mi ero stalo na podvozku, ovladanem servomechanicky a ta serva skubla do polohy "zatazeno", pripadne naopak kdyz lezelo v trave a skublo to do polohy "vytazeno" ...
Proste je vhodne na to pamatovat.
jyrry.webnode.cz
Lark

#157 Příspěvek od Lark »

Jak je to s rychlostí toho přejezdu při zapnutí? Má na to vliv nastavené zpomalení a zpoždění serva?
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#158 Příspěvek od mihlit »

Lark píše:Jak je to s rychlostí toho přejezdu při zapnutí? Má na to vliv nastavené zpomalení a zpoždění serva?

Až budu doma, tak vyzkouším. Já mám dojem, že to není nějaká supr funkce (ukaž, že má fail-safe nastaveno správně), ale spíš mi to příjde, že je to regulérní fail-safe. Tady, že po zapnutí rádia, než se to domluví, tak to hodí klasický fail-safe a pak, když už to má signál, tak se to nastaví správně. Zkusím to otestovat, jestli na to má vliv nastavení zpoždění fail-safe nebo ne. Jinak tedy ještě jestli se fakt jedná o skutečný fail-safe, tak ten tuším nikdy zpomalení nedělá(to jen hádám). Pouze hodí na výstup nastavenou hodnotu a víc nic. Otestuju a dám vědět.
Lark

#159 Příspěvek od Lark »

Diky. Mám zálusk na MC-20 HOTT a zatím pořád jen sbírám zkušenosti.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#160 Příspěvek od jyrry »

Lark píše:Jak je to s rychlostí toho přejezdu při zapnutí? Má na to vliv nastavené zpomalení a zpoždění serva?

Urcite to vliv nema, mrskne mi to jak klapkama tak podozkama a ty mam zpomalene na cca 5 sec.
jyrry.webnode.cz
janch

#161 Příspěvek od janch »

Lark píše:Diky. Mám zálusk na MC-20 HOTT a zatím pořád jen sbírám zkušenosti.

Já též, ale začínají se objevovat příspěvky o kratším dosahu než má MX-20.
MAXION,IONPRO i mini,Jantar 3,6m MVVS 8E, EDGE 540-MVVS 80ccm, Graupner MC-20 HOTT.
OK1VOX
Lark

#162 Příspěvek od Lark »

To by mohlo souviset s anténou umístěnou dovnitř skříně. Dálkové lety ale u mě nehrozí, takže pokud by MC měla i poloviční dosah proti 4km MX, tak by mi to až tolik nevadilo :D
janch

#163 Příspěvek od janch »

Lark píše:To by mohlo souviset s anténou umístěnou dovnitř skříně. Dálkové lety ale u mě nehrozí, takže pokud by MC měla i poloviční dosah proti 4km MX, tak by mi to až tolik nevadilo :D

v ČR jich ještě moc neběhá a většina poznatků je jen v němčině.
MAXION,IONPRO i mini,Jantar 3,6m MVVS 8E, EDGE 540-MVVS 80ccm, Graupner MC-20 HOTT.
OK1VOX
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#164 Příspěvek od mihlit »

Tak jsem to zkusil více otestovat. Měření je jen odhadem, protože jedny ruce potřebuju na zapojování kabelu baterie a stopky ovládané nohou nemám :)

Tak jsme ve výsledku měli pravdu všichni. Ti co tvrdili, že je to jen cuknutí, i ti, že to trvá dostatečně dlouho. Zdá se, že je to skutečný fail-safe nebo "něco jako fail-safe". Výsledek, zdá se, není ovlivněn zpomalením kanálu, ani nastaveným zpožděním fail-safe od výpadku signálu. Vypadá to, že vysílačka vysílá data potřebná ke spárování jen jednou za vteřinu až vteřinu a půl. Pak podle toho, v jakém okamžiku se přijímač zapne, tak následuje buď krátká škuba, kdy ani skoro nestihne do cílové polohy dojet, nebo zas naopak bez problémů dojede a ještě skoro vteřinu tam ztvrdne.
Lark

#165 Příspěvek od Lark »

Tak to je zajímavý zjištění. Takže přez maximální polohu fail-safe se nikdy nedostane a žádná rána na doraz serva se nekoná?
Díky za obětovaný čas.
Zamčeno

Zpět na „Vysílače“