Sky Surfer X8
Re: Sky Surfer X8
Tak lietadlo je polepene .Tento vikend sa zda ze by som mohol ist skusit poletiet, len mi neda sa opytat. Ako mozete lietat na 2000 lebo 2200 baterii ked ja som tam dal 3200 a je to na vyvazenie akurat. Dovažujete predok olovom? Nejde mi to s tym mojim tažiskom do hlavy.
Niekedy staci lepit viac vzadu a tazisko to dost citelne posunie. a potom musis dovazovat.
Ja som mal X8 a tazisko mi s 2200 vyslo akurat.
Ale aj tak som ho dovazoval , lietadlo bolo relativne nestabilne s povodnym taziskom.
Ale ani po dovazeni to nebol ziadny zazrak , hlavne stranova stabilita bola minimalna, po odrezani koncov kridel a vytvorenie usi sa to jemne zlepsilo, ale aj tak...
Bolo ho nutne neustale riadit , inac postupne padalo na niektoru stranu,nedrzalo v rovine.
Pre zaciatocnikov to fakt nie je napriek koncepcii.
skor by som to doporucoval ako pokracovaci model, vtedy sa nutnost neustaleho riadenia hodi kvoli zlepsovaniu schopnosti pilota....
Ja som mal X8 a tazisko mi s 2200 vyslo akurat.
Ale aj tak som ho dovazoval , lietadlo bolo relativne nestabilne s povodnym taziskom.
Ale ani po dovazeni to nebol ziadny zazrak , hlavne stranova stabilita bola minimalna, po odrezani koncov kridel a vytvorenie usi sa to jemne zlepsilo, ale aj tak...
Bolo ho nutne neustale riadit , inac postupne padalo na niektoru stranu,nedrzalo v rovine.
Pre zaciatocnikov to fakt nie je napriek koncepcii.
skor by som to doporucoval ako pokracovaci model, vtedy sa nutnost neustaleho riadenia hodi kvoli zlepsovaniu schopnosti pilota....
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
Jak jsem už psal dříve, nemám Sky Surfera, ale Easy Flyie - https://www.blokovano.cz/produkty/easy-f ... 67393.html (koupeno ale u jiného prodejce).
4 klobuk62, dvě věci, jednak se podivej na baterky urcite velikosti (kapacity), ale různých značek a zjistíš, že mohou mít, a někdy i dost značně, rozdílnou hmotnost. Pravdou je, že ne vždy bývá udává poloha těžiště úplně ideální. Někdy je třeba ho posunout (převážit) model.
4 Miro_V, souhlasím, že model nemusí být úplně ideální jako první, ale můj model je dostatečně stabilní a není třeba výrazně zasahovat do řízení. Je relativně rychlý a celkem rychle reaguje na povely. Ale tím neříkám, že klon z výrobní linky jiného výrobce musí být zcela identický, včetně stejných letových vlastností.
Kromě avizované úpravy SOP a nalepení transparentní izolepy na spodek trupu (určitá ochrana proti rýpancům při přistání), jsem žádné další úpravy nedělal. Za úpravu nepovažuji výměnu původní baterky 3S 1300 mAh za 3S 2200mAh, kdy jsem z čumáku vyndal kovové závaží. Před nákupem nové baterky jsem vše zvážil a podle váhy jsem vybíral novou. Větší kapacita = delší letové časy, hlavně v motorovém letu (můžu víckrát nastoupat, vhodné při výcviku kluků na krouz).
4 klobuk62, dvě věci, jednak se podivej na baterky urcite velikosti (kapacity), ale různých značek a zjistíš, že mohou mít, a někdy i dost značně, rozdílnou hmotnost. Pravdou je, že ne vždy bývá udává poloha těžiště úplně ideální. Někdy je třeba ho posunout (převážit) model.
4 Miro_V, souhlasím, že model nemusí být úplně ideální jako první, ale můj model je dostatečně stabilní a není třeba výrazně zasahovat do řízení. Je relativně rychlý a celkem rychle reaguje na povely. Ale tím neříkám, že klon z výrobní linky jiného výrobce musí být zcela identický, včetně stejných letových vlastností.
Kromě avizované úpravy SOP a nalepení transparentní izolepy na spodek trupu (určitá ochrana proti rýpancům při přistání), jsem žádné další úpravy nedělal. Za úpravu nepovažuji výměnu původní baterky 3S 1300 mAh za 3S 2200mAh, kdy jsem z čumáku vyndal kovové závaží. Před nákupem nové baterky jsem vše zvážil a podle váhy jsem vybíral novou. Větší kapacita = delší letové časy, hlavně v motorovém letu (můžu víckrát nastoupat, vhodné při výcviku kluků na krouz).
Hitec Aurora 9X
Miro_V ak som dobre pochopil keď si mal ťažisko podľa navodu tak si potom dal ešte závažie dopredu aby bolo ťažšie na čumak. Viem že som drevak ale začínam mať pocit že aj to lietadlo má malú vinu že som sa moc neposunul. Už som rozmýšľal že kúpim simulátor ale asi radšej kúpim za 50 iné lietadlo 
DAF ja som si naivne myslel že keď je to lietadlo pre zelenacov tak sa ťažisko nastaví podľa návodu a poletí jak víno. No čo už. Asi musím dať druhý pokus.
DAF ja som si naivne myslel že keď je to lietadlo pre zelenacov tak sa ťažisko nastaví podľa návodu a poletí jak víno. No čo už. Asi musím dať druhý pokus.
klobuk62 píše:Miro_V ak som dobre pochopil keď si mal ťažisko podľa navodu tak si potom dal ešte závažie dopredu aby bolo ťažšie na čumak. Viem že som drevak ale začínam mať pocit že aj to lietadlo má malú vinu že som sa moc neposunul. Už som rozmýšľal že kúpim simulátor ale asi radšej kúpim za 50 iné lietadlo
Ano pochopil si to spravne , posunul som tazisko oproti navodu dopredu aby som zvysil stabilitu.
Pozdlzna stabilita sa zlepsila.
Stranova (priecna) prakticky vobec - a kvoli nej som to robil.
PS: Vseobecne najpouzitelnejsi model na samostatny vycvik riadenia je motorovy vetron,kludne lacny EPP typu ARCON od Va Models - takze si nebol daleko , len ta X8 nie je uplne idealna
ARCON od Va Models (1.9 metra) - je to stavebnica bez vybavenia , treba dorobit -je velmi poslusny model , nebyt nevhodne riesenej kabiny (vyrez oslabuje trup a rado sa to tam lame/trha) tak by som ho mal doteraz, je lahky a pomaly , rychlo prakticky letiet nevie a v pomalom lete sa vyziva , a ak ti rychlost poklesne prilis - co sa hlavne zo zaciatku stava - tak dopredu varuje kyvanim sa zo strany na stranu a zhorsenim reakcii na kridelka, ale nepadne hned po kride ako ine modely. Pilot ma tak chvilku casu na potlacenie pripadne na chvilkove zapnutie motora aby dostal model z najhorsieho.
Vykony na sutaze urcite nepodava - to asi ziadny chlpaty EPP vetron - ale na vycvik je paradny. Ale nie je moc do vetra.
Vdaka tomu malemu problemu s trupom a nutnosti instalacie vybavenia ti ho asi uplne doporucit nemozem - ale mozno si sikovny na stavbu a poradil by si s tym lahko - neviem
Bál som sa toho motora v nose. A dve nosovky som dal aj s týmto hneď pri prvom lete. Pozerám po bazároch niečo lacne aby mi to potom nebolo ľúto.
Chce to lietat vo vacsich vyskach, tam mas dost casu na napravu chyb v riadeni.
Len to pristatie je rizikove
Ale mas pravdu, chce to kupit nieco lacne a na tom sa ucit, nic drahe nema zmysel.
A casom sa to bude zlepsovat...
Aj ked ti to nepride tak budes lepsie zvladat krizove situacie a bude ich menej, len to chce lietat a opravovat
Len to pristatie je rizikove
Ale mas pravdu, chce to kupit nieco lacne a na tom sa ucit, nic drahe nema zmysel.
A casom sa to bude zlepsovat...
Aj ked ti to nepride tak budes lepsie zvladat krizove situacie a bude ich menej, len to chce lietat a opravovat
Na mém modelu jsem posunovat těžiště nemusel, jak jsem složil, tak to šlo do luftu. Ten model dokáže létat relativně pomalu, ale i dost zrychlit. Výrobci mnoho svých produktů označují jako pro začátečníky a pro tento účel to dovybaví mnoha berličkami - stabilizace, tlačítka "panika" apod. Je to jako s pomocným kolečky na kole, dítě sice jede, ale nakloněné na stranu, když mu je sundáš, spadne. Tento model jde použít jako začátečnický, za sebe bych doporučoval, pokud se dotyčný do toho pusti sám, před prvním, letem strávit nějaký čas na simulátoru, nebo si sehnat fyzickou technickou podporu v podobě zkušenějšího kolegy. Vzpomeň na předražený model Spitfire jedné nejmenované firmy, prodávaný formou
A to létání a zkoušení ve větší výšce, je stará dobrá rada. Proto se doporučují i větší modely, jsou dobře vidět a v případě chyby máš prostor pro nápravu, tzv. výška na tři chyby. Jak jsem už psal, kluky učím zatáčky a přímý let ve větší výšce. Kdyz to umí, učím je okruh kolem letiště a pak začnou ve výšce zkoušet přistání, tedy po 4 zatáčce leti rovně přes letiště (samo po délce). Stahnou plyn, drží směr a snaží se vytratit rychlost. Pak přidají plyn, okruh opakují, včetně opětovného nácviku přistání. Když se jim to už daří, pokouší se o přistání už opravdu dole na letiště. Vybral jsem tehdy (v podstatě náhodně) model, který létá se staženým plynem a plně přitaženou výškovkou, ovládání pouze S, V a M. A navíc jsem pro uplne první kroky v řízení pořídil houbolet, aniž bych chtěl dělat reklamu, je to Flop II. Leti pomalu, není náročný na pilotáž, ale po získání nějakých zkušeností si myslím brzo omrzí. Ještě jsem bohužel neměl možnost dokoupit rádio pro výuku na kabelu.
A to létání a zkoušení ve větší výšce, je stará dobrá rada. Proto se doporučují i větší modely, jsou dobře vidět a v případě chyby máš prostor pro nápravu, tzv. výška na tři chyby. Jak jsem už psal, kluky učím zatáčky a přímý let ve větší výšce. Kdyz to umí, učím je okruh kolem letiště a pak začnou ve výšce zkoušet přistání, tedy po 4 zatáčce leti rovně přes letiště (samo po délce). Stahnou plyn, drží směr a snaží se vytratit rychlost. Pak přidají plyn, okruh opakují, včetně opětovného nácviku přistání. Když se jim to už daří, pokouší se o přistání už opravdu dole na letiště. Vybral jsem tehdy (v podstatě náhodně) model, který létá se staženým plynem a plně přitaženou výškovkou, ovládání pouze S, V a M. A navíc jsem pro uplne první kroky v řízení pořídil houbolet, aniž bych chtěl dělat reklamu, je to Flop II. Leti pomalu, není náročný na pilotáž, ale po získání nějakých zkušeností si myslím brzo omrzí. Ještě jsem bohužel neměl možnost dokoupit rádio pro výuku na kabelu.
Hitec Aurora 9X
Nechci opakovat pořád to samé, tak jen stručně statistika mých havárii se začátečnickými modely:
- EzFly Trainer - 1x lehká havarie, mimořádně pomalý, stabilní, po křídle snad ani spadnout neumí
- Fík 100 (http://www.epplanes.sk/fik100/) - 3x lehká havarie, sklopka vše přežila, stabilní, srovná se sám, asi něco jako Flop II
- Easy Star 2 - obtížnější než Fík, bytelnější a stabilnější než Surfer X8
- Sky Surfer X8 - nejvíc havárií, 2x těžká, pro mě nejobtížnější
Porovnání modelů je na https://premsvo.wordpress.com/2017/02/0 ... surfer-x8/ , mě jako super seniorovi nejvíc vadila relativní rychlost modelů vs. moje pomalé reakce.
- EzFly Trainer - 1x lehká havarie, mimořádně pomalý, stabilní, po křídle snad ani spadnout neumí
- Fík 100 (http://www.epplanes.sk/fik100/) - 3x lehká havarie, sklopka vše přežila, stabilní, srovná se sám, asi něco jako Flop II
- Easy Star 2 - obtížnější než Fík, bytelnější a stabilnější než Surfer X8
- Sky Surfer X8 - nejvíc havárií, 2x těžká, pro mě nejobtížnější
Porovnání modelů je na https://premsvo.wordpress.com/2017/02/0 ... surfer-x8/ , mě jako super seniorovi nejvíc vadila relativní rychlost modelů vs. moje pomalé reakce.
DAF veď to ma práve štve že ja som musel dovazit úplne do špice 125 gramov. A keď je to pre začiatočníkov tak je to metuce že jeden treba dovazit druhý nie a potom človek nevie kedy je to dobre. Asi vtedy keď to lieta
.
Chápu, bohužel jsi trochu (dost) z ruky, abych ti nabídnul pomoc. Jak jsem uváděl, Sky Surfera neznám, tak k němu nema žádné poznatky a zkušenosti. Přečti si poznámky Přemka, jestli tam nejdeš něco pro tebe. Až budeš vybírat příští model, zjisti nejdřív recenze, ale z modelářských fór, ne ze stránek výrobce (některý může dělat cenzuru špatných - viz nejmenovaná firma s rozsypem nejmenované nejlepší britské stíhačky z WW II).
Hitec Aurora 9X
Ahoj,
vyplatí se SKy Surfera preventivně pro zpevnění povrchu polepit kloboukovým papírem ? Díky za názory
vyplatí se SKy Surfera preventivně pro zpevnění povrchu polepit kloboukovým papírem ? Díky za názory
MKfly píše:Ahoj,
Nemyslím si. Co by se mělo zpevňovat? Myslím si, že pouze zvýšíš hmotnost modelu, ale na pevnosti se to výrazněji nepromítne. Model je pevný poměrně dost sám o sobě a když s ním praštíš o zem, tak ten papír toho moc nezachrání (můj názor). Určitě dojde ke změně drsnosti povrchu, kdy by se zároveň mohly vyrovnat případné nerovnosti mezi jednotlivými bublinami materiálu (pokud to opravdu dobře uděláš).
Já jsem pouze polepil spodní část trupu od čumáku do zhruba 2/3 délky širší izolepou, ale to z důvodu ochrany jeho povrchu, aby nedocházelo, nebo se spíše minimalizovalo, poškození spodku kluzem při přistání (ostré stvoly trávy, větvičky, kamínky apod.).
Hitec Aurora 9X
DAF píše:Nemyslím si. Co by se mělo zpevňovat? Myslím si, že pouze zvýšíš hmotnost modelu, ale na pevnosti se to výrazněji nepromítne. Model je pevný poměrně dost sám o sobě a když s ním praštíš o zem, tak ten papír toho moc nezachrání (můj názor). Určitě dojde ke změně drsnosti povrchu, kdy by se zároveň mohly vyrovnat případné nerovnosti mezi jednotlivými bublinami materiálu (pokud to opravdu dobře uděláš).
Já jsem pouze polepil spodní část trupu od čumáku do zhruba 2/3 délky širší izolepou, ale to z důvodu ochrany jeho povrchu, aby nedocházelo, nebo se spíše minimalizovalo, poškození spodku kluzem při přistání (ostré stvoly trávy, větvičky, kamínky apod.).
Myslel jsem že by se tím mohla trochu zlepšit pevnost křídel v krutu a hlavně odolnost proti různým drobným vrypům, model jsem ještě ani pořádně nedal do kupy a už na něm přibývají... Váhově by to mělo být jako potah tenkým modelspanem. Ti co staví modely z XPS nebo EPS si tuhle variantu docela chválí
Původně jsem SkySurfera objednal v mylném domnění že je z "gumového" EPP.
Zatím cvičím se StepOne a ta jeho odolnost, skladnost a nezáludnost jsou úžasné.
Nejraději bych našel něco mezi - co má pořád téměř nezničitelnost StepOne a bylo by to zároveň přece jen aerodynamicky trochu čistší a případně i o něco větší.
Jako první jsem pořídil za dobrou cenu SKySurfera ale pak jsem ztratil odvahu s ním začít a koupil nakonec ještě i StepOne:-)))
DAF píše:Nemyslím si. Co by se mělo zpevňovat? Myslím si, že pouze zvýšíš hmotnost modelu, ale na pevnosti se to výrazněji nepromítne. Model je pevný poměrně dost sám o sobě a když s ním praštíš o zem, tak ten papír toho moc nezachrání (můj názor). Určitě dojde ke změně drsnosti povrchu, kdy by se zároveň mohly vyrovnat případné nerovnosti mezi jednotlivými bublinami materiálu (pokud to opravdu dobře uděláš).
Myslel jsem že by se tím mohla trochu zlepšit pevnost křídel v krutu a hlavně odolnost proti různým drobným vrypům, model jsem ještě ani pořádně nedal do kupy a už na něm přibývají... Váhově by to mělo být jako potah tenkým modelspanem. Ti co staví modely z XPS nebo EPS si tuhle variantu docela chválí
Původně jsem SkySurfera objednal v mylném domnění že je z "gumového" EPP.
Zatím cvičím se StepOne a ta jeho odolnost, skladnost a nezáludnost jsou úžasné.
Nejraději bych našel něco mezi - co má pořád téměř nezničitelnost StepOne a bylo by to zároveň přece jen aerodynamicky trochu čistší a případně i o něco větší.
Jako první jsem pořídil za dobrou cenu SKySurfera ale pak jsem ztratil odvahu s ním začít a koupil nakonec ještě i StepOne:-)))