popravdě nevím kam s dnešními daty pro případ, že by se někomu hodila ... myslel jsem, že existuje extra vlákno o Vikingovi, ale to zdá se bylo přenálepkováno na Bubákov. Tak to dám sem, neb to sem asi nejblíž patří.
Nějak jsem měl déle dojem, že se Leomotion L4023/1.5D/6.7 na 4s ve Vikoušovi tak nějak poflakuje. Kdykoliv jsem dolétl tak i po relativním blbnutí bez chlazení býval prakticky studený, respektive neznatelně teplý. A také mě zajímalo, zda by nešlo něco dělat s tou řvoucí vrtulí s utrženými proudnicemi RFM 16x13 při startu. Nechtěl jsem zatím nijak rychlejší pohon, není to žádný pyloňák, ale spíš účinnější v záběru. Konzultoval jsem s Daliborem možnosti a v sobotu mi Dalibor do Rakovníka dotáhl zvolenou RFM 17x13, co dorazila od dovozce. Dnes jsem namontoval a děly se věci.
dosavadní pohon výkonově stačil, ale rozjezdy byly sice slušné, ale tak trochu pozvolné, než se vrtule chytla.
Doposud byly s RFM 16x13" proudové špičky při rozeběhu (na zemi i ve vzduchu prakticky shodně) cca 138 A - 140A - ustálený běh pak kolem 120A. Rychlost stoupání 37m/s po rozeběhu, 35m/s udržitelná po celkem dlouhou dobu.
Nyní s RFM 17x13" jsou prodové špičky kolem 140A-142A - ustáleně pak kolem 123A-124A. Nicméně rychlost stoupání po rozeběhu hravě přes 40 m/s (špičky kolem 42 m/s) a po několik sekund udržitelných 38-39m/s.
osobně to beru jako super výsledek který zcela předčil mé očekávání ... za pouhé cca 4A odběru (necelá 3% příkonu !) navíc získat další 4-5m/s (více než 10% !) stoupavosti ... to jsem nečekal. Ta vrtule tomu motoru vyloženě sedí a tenhle motor ji krásně využije, aniž by se zdusil. Start je nyní naprosto úchvatný ... když jsem dal plný plyn tak jsem nestačil letadlo ani hodit - nepočkalo na vrh, předběhlo ruku a letělo si samo. Akcelerace z malých rychlostí ve vzduchu vypadá spíš jako nakopnutí, než jako rozjezd a řev utrženého proudění na vrtuli je nyní přítomen výrazně méně co do síly i délky. Přitom motor po dolétání opět studený (ostatně rozdíl v příkonu je mizivý), takže mám svědomí čisté, že jej netrápím. Stejně tak reg - YGE 150 neví, že něco dělá. Napadlo mě to při pohledu na tu stavbu Pika ... to je elegance sama ... opravdu úchvatné nářadí, ale je to evidentně za cenu té univerzality prostoru, kterou nabízí Vikouš ...
jediná nevýhoda je tak trochu menší elegance těchto megalopat. Dalibor mě před tím pohledem varoval a první setkání bylo fakt šok

ale holt marná sláva - každá práce prostě potřebuje adekvátní nářadí

Doposud dobře sloužící RFM 16x13" tak jde do zálohy na lavičku náhradníků a případné stálé angažmá možná nalezne v nějakém dalším projektu.
P.S. připojen dnes pořízený důkaz o tom, že jediný rozdíl v hračkách kluků a jejich tátů je jen v jejich ceně