Mostly printed CNC/Multitool

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Bojkas

Re: Mostly printed CNC/Multitool

#151 Příspěvek od Bojkas »

A jaké dřevo jsi zkoušel? Třeba i něco z tvrdších jako buk?
Amper

#152 Příspěvek od Amper »

Nejtvrdsi jsem jel leteckou preklizku (3mm petivrstva) a pak jsem na zacatek zajel do borove preklizky ale dost velkou rychlosti a tlustym nastrojem.

Myslim ze ve vysledku je to hlavne o pozadovane rychlosti frezovani - sice budes vytvaret "hlinikovy prach a ne poradnou sponu" jak tak radi pouzivaji borci na c-n-c ale pomalu vykrouhas co potrebujes. Je to domaci multi tool takze ma proste omezeni.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
igorb

#153 Příspěvek od igorb »

Amper píše:napr. kdyz vrta hlinik s nastrojem o delce hafo a spindlem uchycenym buhvi kde. Je pak poznat jak to cele uhne v tom spindlu.

to uhne aj ked to mas z kamena a pouzijes blbu frezu, napr 1mm s britom 6mm dlhym :- )) to vidis aj okom ze je to do luku :- ))
Amper

#154 Příspěvek od Amper »

a je nejaka doporucena velikost pro domaci chroupani hliniku ?
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#155 Příspěvek od Celeron »

Ampere, ten FW Dualaxis srconly, co jsi sem dával je s SW zdvojením X a Y driverů?
A propo, směr otáčení krokáče se změní že prohodím na připojení krokáče A s /A (A1 s A2) a zároveň B s /B (B1 s B2)?
Večír možná budu zkoušet jezdit. :wink:
Jirka
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#156 Příspěvek od jozefbb »

Hadam uz mozem poklepat, ze ako som urobil na os X tu pruznu spojku , zobrazena vyssie, tak tie zahadne posunutia asi skoncili.
igorb

#157 Příspěvek od igorb »

Amper píše:a je nejaka doporucena velikost pro domaci chroupani hliniku ?

:-))))

dobra otazka, predpokladam ze to bolo myslene aku malu este ide pouzit ... no najprv musis mat dost stabily stroj, potom musis pouzit co najvecsi priemer frezy aka je dostatocna na tvoj material a tvary a jej ostrie nebude take dlhe aby malo sancu uhybat, to znamena potrebujes priemer aspon ako hrubka materialu (ak sa bavime o rezani plechu) a co najkratsie ostrie aby to neuhybalo ... pri tom plati pri rovnakom pomere priemeru a hrubky - cim mensi priemer, tym vecsia pakaren - to preto ze male priemery maju relativne vecsie namahanie

pri tom zasadne treba normalne ostrie, nie diamantove frezy, poctivo vypocitat rychlost posuvu a otacky, na tom to stoji - drevo ti prepaci vsetko, hlinik nic - prilis velka spona - zlomis to lebo neodvedies bordel, prlis mala spona, zacne sa to mazat, a zase to zlomis lebo zalepis frezu, preto treba kvalitnu stabilnu frezu, ak je to vakelman, ak to hadze, pocitas zbytocne ... zlom je pri dvojbritovych frezach niekde pri 1 az 1,5mm - u mensich vychdza minimalne velkost spony vecsia ako drazka odnesie, takze to uz zacina byt magia a vsetko stoji na kvalite ostria (cim kvalitnejsia freza s ostrejsim britom, tym mensie priemer to znesie)

vecsinou vychadza cistejsi rez "po srsti", mazat mazat mazat :- )))

ked to vidis ako to ide, musis vidiet krasne strieborne spony, ak je to tmavy bordel, maze sa to, ak pocujes cvakanie, znamena to ze freza neberie kazdym britom, maze sa to a az ked je velky posuv, zoberie jeden brit vsetko - na reze potom uvidis zuby

napisal som co viem, ak vie niekto viac o malych frezach v hliniku, rad sa poucim :- ))
Lark

#158 Příspěvek od Lark »

igorb to napsal přesně, jen ještě doplním ty břity co nejhladovější a opravdu jemně broušené, včetně drážek pro odvod špón. Je to trochu alchymie a je dobré si řezné podmínky napřed odladit na vzorku. Hodně totiž záleží na kvalitě toho hliníku a každý se chová jinak. Nejsnáz se obrábí automatový hliník, ale ten asi jako plechy bude těžko k mání. Pokud to bude nějaké "bláto", tak to ani odladit nejde. A jak psal igorb, hóódně mazat, nejlíp lihem a udělat třeba nejakou trubičku pro trvalý přívod chladiva.
Amper

#159 Příspěvek od Amper »

Celeron píše:Ampere, ten FW Dualaxis srconly, co jsi sem dával je s SW zdvojením X a Y driverů?
A propo, směr otáčení krokáče se změní že prohodím na připojení krokáče A s /A (A1 s A2) a zároveň B s /B (B1 s B2)?
Večír možná budu zkoušet jezdit. :wink:
Jirka

Ano,melo by to byt ono ale asi je tam chybka - stavalo se me ze občas vypnul pohon za běhu protože dal disable na extruder a ten mel nastaveny stejný pin jako X2/Y2. Takže doporucuju dat v pins.h extruderovy piny na 0 (ne o -1)

Pro otoce i staci vzit konektor a otočit o 180 stupňů.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#160 Příspěvek od Celeron »

Kurňa, tak jezdit nebudu. Číňan zapoměl ke 4 ks DRV8825 přibalit teplovodivou oboustranku pro chladiče, je jen u jednoho. Ani ve snu mě nenapadlo, že to u driverů nebude. Když jsem kupoval A-čkový drivery, tak oboustranka byla již na chladičích. Co to ťuknout z boku vteřiňákem? Boha jeho, stát na takový kravině.
Taky mě štve, že stále nedorazil zdroj pro krokáče a vřeteno, 24V DC mám jen 3A a to asi na krokáče nebude stačit. Mám tady sice 2 stejný PC 500W zdroje Airen, tak bych mohl dát 12V v sérii ale mají jednu konstrukční nectnost, při skokový změně o víc než 8A vypadávají.
Jirka
vladinek

#161 Příspěvek od vladinek »

S těma chladičema se až zas tak moc netrap, lepení sem řešil taky a i když se to nezdá, teplota na nich není vysoká a přežije to i tenounka vrstvička chemoprenu, nebo epoxy (osobně ověřeno).
DURANGO DEX410v3, XRAY T3, MaxIon, MiniCorado, XENO, X-VERT VTOL a nějaký ty trosky
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#162 Příspěvek od JirkaA »

Mno, než chladič na obyčejným epoxidu, to radši asi nic, ať má vzduch kudy proudit.. Ten driver bude v pohodě fungovat i když na něm neudržíš prst.
OK2WY
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#163 Příspěvek od Celeron »

Ampere, zkusil jsem zkompilovat ten tvůj FW a špatný, při překladu to hází několik chyb. Zkoušel jsem to znova stáhnout a stále stejný.
Tak jsem zatím zkoušel HW s Rebel II Marlinem od Zahradníka a taky v úpravě od Pablo2048 a oba mi jdou, tedy jsem zkoušel jen projít displejová zobrazení a změny z nkodéru a měří mi obě teploty. Motory, koncáky a komunikaci s PC jsem zatím nezkoušel ale vypadá to že HW kolem řízení bude asi OK.

Narazil jsem ale na jednu podivnou věc. Ten tvůj, ale i Zellarsovy příklady FW pro MPCNC mi hází jiný chyby kompilace pod IDE 1.6.6 a IDE 1.7.8 Pod 1.6.6 je těch chyb podstatně víc. 8O Ten Zahradník a Pablo projde pod obojím. Čím jsi to kompiloval? Nemusí být náhodou v adresáři konkrétního projektu kromě adresáře Marlin ještě něco dalšího, jako je třeba v Marlin-RC? Třeba adresář ArduinoAddons? Ty dva chodivý FW pro Rebela tam mají spoustu dalších adresářů a souborů.

Ten tvůj FW má předpokládám vypnutou obsluhu displeje aspoň jsem nenašel žádnou aktivní definici typu displeje. škoda, líp by se to z displeje zkoušelo.

Díky
Jirka
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#164 Příspěvek od Celeron »

JirkaA píše:Mno, než chladič na obyčejným epoxidu, to radši asi nic, ať má vzduch kudy proudit.. Ten driver bude v pohodě fungovat i když na něm neudržíš prst.

No já nevím, mám na tom bipolár paralelně a ten si vezme 1,7A a o v datašítu píšou "but to supply more than approximately 1.5 A per coil, a heat sink or other cooling method is required." Mám chladič namáčknutej přímo na futrál driveru a jen z boku zakáplej vteřiňákem, takže to má asi lepší přestup, než oboustranka, co tam je běžně.
Jirka
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#165 Příspěvek od JirkaA »

Hrbatej cinskej chladic na hrbatym povrchu integraku, to ke slusna vrstva nehybajiciho se vzduchu. Takze misto prenosu tepla tepelná izolace, to je špatně.
OK2WY
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“