Tricopter
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tricopter
jojo, taky tak nějak.. Kdyby tak rok končil posledního září a začínal prvního května, to by bylo super 
OK2WY
Zdravím všechny, jsem tu nový, postavil jsem si tricopteru V2.5 podle www.rceplorer.se. Mám tam jiné motory 2213N 800Kv AXN (z verze V1.0), reglery TURNIGY Plush 18amp a řídící jednotku KK Plus V5.5e Multicopter controller (naprogramovaná KK tri V1.6). Mám problém že když chci zaviset tak se motory rozběhnou současně ale levý má větší tah, když to dotrimuji tak to sice pomůže ale hned jak zavisim tak se trikoptéra roztočí po směru hod. ručiček. Jsem zoufalý, nevim jak dál a chtěl bych vás poprosit o radu, máte někdo podobnou zkušenost?
- Homer.Simpson
Ahoj skus nstavit vsetky regulatory nanovo.Podla mna, bude mat jeden, iny rozsah plynu 
Futaba T-14MZ,Proxima II,Skywalker EPO,DJI F450 + NAZA M V2 + H3-2D,Tricopter
Máš ten zadní motor lehce vyosený, aby jsi eleiminoval točivý moment vrtulí?
Abych dopřesnil situaci ohledně toho roztočení, tak jsem si všiml že ten zadní motor se nakloní doleva což způsobí tu rotaci.
pres vikend jsem provedl nekolik malo pokusu o let. skody jsou jiz opravene...
otazka: je treba vzdy copteru pred startem ve vodorovne poloze rekalibrovat? vcera ve vetru to slo jakstaks uspokojive az na to ze jsem ji hledal hodinu v oracce, kam ji za meho pricineni odnesl vitr, ale dnes jsem s ni za bezvetri "nepohnul". po startu okamzite meni smer, osciluje a nasledne pada... chova se jako naprosto neposlusne monstrum. copteru jsem nechal nekolik minut schladit na okolni teplotu... poradi nekdo ci odkaze me na nejaky linkn kde jsou rady do zacatku?¨diky! zisky gyr mam nastavene cca 40-50%
To ze osciluje sa da ako tak upravit trimrami.Treba zniziz zisk gyr na tej strane kde to osciluje.
To ze ti niekam uteka to je normalne pre KK dosku.Skratka chyba ti tam ACC ciye accelerometer.
Ten ti dokaze udrzat coptera vo vodorovnej polohe.
Preto som aj presiel k wiicopterom, tazko sa mi lietal s quadro kk doskou.Vzdy som to niekam supnul a viac opravoval ako lietal.
Nasiel som taku fajnu lacnu dosku s ACC ktoru mozes casom rozsirit o MAG a BARO:
http://www.ebay.com/itm/120820647137?ss ... 7326wt_952
To ze ti niekam uteka to je normalne pre KK dosku.Skratka chyba ti tam ACC ciye accelerometer.
Ten ti dokaze udrzat coptera vo vodorovnej polohe.
Preto som aj presiel k wiicopterom, tazko sa mi lietal s quadro kk doskou.Vzdy som to niekam supnul a viac opravoval ako lietal.
Nasiel som taku fajnu lacnu dosku s ACC ktoru mozes casom rozsirit o MAG a BARO:
http://www.ebay.com/itm/120820647137?ss ... 7326wt_952
davelbc píše: otazka: je treba vzdy copteru pred startem ve vodorovne poloze rekalibrovat? .. po startu okamzite meni smer, osciluje a nasledne pada... chova se jako naprosto neposlusne monstrum. copteru jsem nechal nekolik minut schladit na okolni teplotu... poradi nekdo ci odkaze me na nejaky linkn kde jsou rady do zacatku?¨diky! zisky gyr mam nastavene cca 40-50%
Kalibrovat před každým vzletem netřeba. Popiš kolem kterých os to osciluje ? Když okamžitě mění směr a nedrží, máš špatně směr " gyrování " na yaw ( zatáčení) Musíš to zreverzovat. Pokud snížíš u ostatních os zisk a zlepší se to, máš jenom špatně nastavené zisky. Pokud se to nezlepší, pravděpodobně to bude třeba zreverzovat. Reverzy zjistíš takto: pořádně to chytní do ruky, dej nad hlavu a přidávej plyn až budeš cítit, že se to vznáší. Pak zkus naklonit dopředu a do stran. Musíš cítit jak se copter brání
doslo mi ze gyra se kalibruji vlastne pri kazdem zapnuti, je to tak? kdyz copteru zapnu a mam ji treba naklonenou, vadi to? po startu se netocila dokola, ale naklanela se k jedne strane + dopredu. osciluje tak ze se naklani do stran (prava/leva). prvni pokus byl daleko lepsi. dokazal jsem rovne vzletnout otocit kolo a "pristat" (slehnout s tim do stohu
) a ani se to moc neklepalo , ale podruhy jsem to udrzel ve vzduchu max. 10 vterin litalo si to jak chtelo, nevyzpytatelne....mozna jsem necim pohnul, nebo: napada me ze jsem tam mel i jinou baterku nez prvne a ta je mi uz nejaky cas podezrela, prijde mi ze nepusti dostatek proudu co je pro model potreba, muze to byt i tim... je fakt ze se tomu nechtelo moc nahoru... sakrys! ufff to jsem si zase nas... do bot jako by nastacilo ze mam dost honku s letadly! 
Ahojte, tak jsem přišel na tu zradu proč se mi roztáčelo hned po startu. Kolega v práci (létá také s vrtulníky) me nasměroval že je pravděpodobně opačný smysl vyrovnávání gyra pro servo. Měl pravdu, ale chyba byla v tom že jsem nesprávně nastavoval reverz vyrovnávání gyra a ještě jednou jsem udělal kalibraci regulátorů. Tak teď už jak štaš zavisim ale musim se stím naučit létat, EPA máte nastavené na 100% nebo méně?
davelbc:
s tou baterkou to klidně možný je. Mě jak se trošku víc vybije baterka, tak to taky přestává bejt ovladatelný.
Víceméně to poznám, že když už to nestartuje tak ostře a hbitě, tak už je slabší baterka a je lepší ji vyměnit.
Pod 10,5V to už neni letuschopný vůbec.
s tou baterkou to klidně možný je. Mě jak se trošku víc vybije baterka, tak to taky přestává bejt ovladatelný.
Víceméně to poznám, že když už to nestartuje tak ostře a hbitě, tak už je slabší baterka a je lepší ji vyměnit.
Pod 10,5V to už neni letuschopný vůbec.
semis:
diky za zpravu! mam tak voditko co by mohlo copter negativne ovlivnit. den pred havarii to opravdu letelo o poznani lepe. navic mi doslo, ze baterka pouzita pro druhy pokus je pouze 1600mah coz pri 20C je nejakych 32A a to pri mem osazeni nejspis nestaci. meril jsem motory ani ne na pul plynu a bylo to neco pres 10A. krat 3 a jsem na limitu baterky. navic je to cina a o hodnotach C lze pochybovat! mame tu uz pekne nasnezeno tak az prestane fucet pujdu na dalsi pokusy. kdyz to vsechno nezmrzne bude se padat jako do perinky.
diky za zpravu! mam tak voditko co by mohlo copter negativne ovlivnit. den pred havarii to opravdu letelo o poznani lepe. navic mi doslo, ze baterka pouzita pro druhy pokus je pouze 1600mah coz pri 20C je nejakych 32A a to pri mem osazeni nejspis nestaci. meril jsem motory ani ne na pul plynu a bylo to neco pres 10A. krat 3 a jsem na limitu baterky. navic je to cina a o hodnotach C lze pochybovat! mame tu uz pekne nasnezeno tak az prestane fucet pujdu na dalsi pokusy. kdyz to vsechno nezmrzne bude se padat jako do perinky.
Já jsem donedávna lítal taky s 1200, 1500 a 1600mAh a ani se neohřály (mám Xcopteru), tak by to asi nemusel být takový problém.
Teď jsem přešel na 3000mAh a lítalo to v poho, ale při jednom letu mi najednou odešel jeden článek. VIděl bych to spíš ale na vadnej kus. Na tu 3000ku mi to lítá 12-18min.
Teď jsem přešel na 3000mAh a lítalo to v poho, ale při jednom letu mi najednou odešel jeden článek. VIděl bych to spíš ale na vadnej kus. Na tu 3000ku mi to lítá 12-18min.
Tak taky přispěju svou troškou do mlýna. Balíček jsem vysvobodil v pátek, včera jsem byl na cestách a dneska jsem se k tomu trošku dostal.
Když jsem si procházel Davidovo návod, tak tam používá jiný servo. Když jsem to objednával, tak to, co tam má on, bylo backorder a nešlo vůbec strčit do košíku (kdoví proč). Tak jsem hledal něco s podobnejma parametrama a krapíček jsem přehlídl, že jsem objednal 50g servo namísto 17g. Takže jsem otevřel SolidWorks a začal si hrát. Výsledkem je zhruba toto.

Držák serva a yaw mechanismu by měl jít snadno udělat z 1,5mm tlusté FR4ky, který tu mám dost a dost. Držák yaw-u bude mít dvě vrstvy, aby se srovnala výška osy naklápění a osy serva. Spoje desek budou pájený. FR4ku použiju i na tělo tricoptera. Na ramena použiju nejspíš hliníkový U profily z Ferony. Jsou levný, lehký a celkem bytelný.
Baterku jsem vzal radši větší, 4 Ah Turnigy 3S 30/40C. Pro tu budu muset ještě vymyslet nějakej domeček, aby nebyla otloukánek.
Fotky budu dávat k sobě na picasu. U fotky dílů jsem zapomněl baterku, ale to je drobnost. Jinak vysílačku mám prozatím půjčenou od kámoše, kterej teď nemá čas na letadýlka. Je to postarší Hitec Flash 5x. Vypadá, že by měla stačit, vzhledem k tomu, že mám KKboard. Když se mi povede z přijímače dostat pátej kanál, tak budou i dálkově ovládaný světla. Ale na to je času dost.
Zítra půjdu koupit posledních pár kravin, vyřežu desky základny a zkusím něco málo složit a pozapojovat.
Pokračování brzy
Když jsem si procházel Davidovo návod, tak tam používá jiný servo. Když jsem to objednával, tak to, co tam má on, bylo backorder a nešlo vůbec strčit do košíku (kdoví proč). Tak jsem hledal něco s podobnejma parametrama a krapíček jsem přehlídl, že jsem objednal 50g servo namísto 17g. Takže jsem otevřel SolidWorks a začal si hrát. Výsledkem je zhruba toto.

Držák serva a yaw mechanismu by měl jít snadno udělat z 1,5mm tlusté FR4ky, který tu mám dost a dost. Držák yaw-u bude mít dvě vrstvy, aby se srovnala výška osy naklápění a osy serva. Spoje desek budou pájený. FR4ku použiju i na tělo tricoptera. Na ramena použiju nejspíš hliníkový U profily z Ferony. Jsou levný, lehký a celkem bytelný.
Baterku jsem vzal radši větší, 4 Ah Turnigy 3S 30/40C. Pro tu budu muset ještě vymyslet nějakej domeček, aby nebyla otloukánek.
Fotky budu dávat k sobě na picasu. U fotky dílů jsem zapomněl baterku, ale to je drobnost. Jinak vysílačku mám prozatím půjčenou od kámoše, kterej teď nemá čas na letadýlka. Je to postarší Hitec Flash 5x. Vypadá, že by měla stačit, vzhledem k tomu, že mám KKboard. Když se mi povede z přijímače dostat pátej kanál, tak budou i dálkově ovládaný světla. Ale na to je času dost.
Zítra půjdu koupit posledních pár kravin, vyřežu desky základny a zkusím něco málo složit a pozapojovat.
Pokračování brzy
Tricopter ála RCExplorer, Rabbit, FlySky TH9x
Tamiya TT-01D typ E, FlySky GT3
Tak, postaveno. Zítra to zkusím dostat do vzduchu a doladit zisky gyr. Trošku se stydím za letovou hmotnost bezmála 1400 gramů, ale zas na druhou stranu ty motory to zvládnou bez problémů. Docela velkou zásluhu na tom má právě baterka, která váží 350 g.
Na fotce níž jsou dlouhý šrouby, který tam pak nebudou. Jsou tam jen proto, že když jsem kupoval původní šrouby, tak jsem vycházel z RCexplorera, kterej má ramena o průřezu 10x10 mm a tudíž mu délka šroubů 16 mm stačí. Mně ne. 20 mm už bude akorát. Ty už jsem měl v zásobách ale vyplejtvaný a jedinej nejbližší větší rozměr mám 30 mm. Proto je taky pod řídící jednotkou ta krabička - aby to bylo kam posadit, když tam trčí šrouby
. Dolů jsem je nechtěl nechat trčet kvůli baterce, která ještě nemá udělanej držák. Pak taky ještě budu muset nějak barevně označit ocas.

Na fotce níž jsou dlouhý šrouby, který tam pak nebudou. Jsou tam jen proto, že když jsem kupoval původní šrouby, tak jsem vycházel z RCexplorera, kterej má ramena o průřezu 10x10 mm a tudíž mu délka šroubů 16 mm stačí. Mně ne. 20 mm už bude akorát. Ty už jsem měl v zásobách ale vyplejtvaný a jedinej nejbližší větší rozměr mám 30 mm. Proto je taky pod řídící jednotkou ta krabička - aby to bylo kam posadit, když tam trčí šrouby

Tricopter ála RCExplorer, Rabbit, FlySky TH9x